18 sep. 2008

Vatikanen vill ha mer katolicism i evolutionsteorin

För att fira att det var 150 år sedan Darwin publicerade "Om arternas uppkomst" så ska Vatikanen anordna en evolutionskonferens. Det är storsint att fira boken som visade att deras egen bok inte går att lita på, men lite underligt är det. Som om 'Flat Earth Society' skulle fira Columbus "upptäckt" av Amerika, eller om antroposoferna skulle fira uppfinnandet av mässlingsvaccinet.

Mest ironiskt är nog att Vatikanen exkluderar kreationister. Det är förstås en publicitetsploj föra att vinna poäng hos den tänkande delen av allmänheten (lite glad blir man faktiskt av att de sätter ner foten vad gäller de mest korkade uttrycken av religion). Fast läser man pressmeddelandet från Catholic News Service framkommer en helt annan avsikt. Att snylta på vetenskapens trovärdighet.

Jesuit Father Marc Leclerc, a philosophy professor at the Gregorian, told Catholic News Service Sept. 16 that organizers "wanted to create a conference that was strictly scientific" and that discussed rational philosophy and theology along with the latest scientific discoveries.

Som andra bloggare påpekat finns det en skriande motsägelse i den där meningen. En konferens som är strikt vetenskaplig - med teologer?? Prästen fortsätter:

He said arguments "that cannot be critically defined as being science, or philosophy or theology did not seem feasible to include in a dialogue at this level and, therefore, for this reason we did not think to invite" supporters of creationism and intelligent design.

Kreationister ej välkomna, alltså. Men Vatikanen är lika exkluderande åt båda hållen:

Archbishop Gianfranco Ravasi, president of the Pontifical Council for Culture, said the other extreme of the evolution debate -- proponents of an overly scientific conception of evolution and natural selection -- also were not invited.

Vad i hela friden är en "alltför vetenskaplig uppfattning om evolution och naturligt urval"? Är problemet för katolska kyrkan att det är för mycket vetenskap i evolutionsteorin? Det behövs alltså mer religion, ursäkta, katolicism, i evolutionsteorin för att den ska bli riktigt bra? Men snälla nån...

De forskare som deltar i den här konferensen utom för att protestera säljer sig. Förmodligen säljer de sig dyrt, för Vatikanen har resurser att anordna en guldglänsande, vräkig och på alla sätt lyxig och bekväm konferens. Men de säljer sig icke desto mindre. De ger katolska kyrkan en falsk legitimitet när Vatikanens egentliga mål bara är mindre vetenskap och mer religion i vetenskapen.

Jag menar förstås inte att man inte ska föra en dialog med katolska kyrkan. Jag menar bara att de inte ska få plocka poäng på den teori de motarbetat i 140 år, inte ska tillåtas förändra teorin det minsta åt ett mer 'katolskt' håll, eller komma undan med att jämställa vetenskap och teologi.

Det kommer finnas många anledningar att bevaka utvecklingen av den här konferensen. Under tiden kan vi luta oss tillbaka och bevittna Katolska kyrkans mästerliga propagandaavdelning när de regisserar medias bild av händelsen. Det kommer säkerligen bli en formidabel uppvisning.

(Inlägget är även publicerat på min personliga blogg)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag kan tänka mig att påpekandet om en "alltför vetenskaplig uppfattning om evolutionen och naturligt urval" syftar på scientism, dvs att man gör en metod till allenarådande i sättet att bedriva vetenskap och som kunskapskälla.

Du raljerar lite över att de är teologer. Då är det bra att veta att varje katolsk präst har minst tre år studier i filosofi. Ganska många präster har dessutom doktorerat i filosofi. Jag tror inte de som läser biologi etc har så gedigen utbildning i kunskap och vetenskapsteori som de katolska prästerna.

Jag arbetar själv med naturvetare och de är bra och duktiga men de verkar inte fått mycket kunskaps och vetenskapsteori under sin utbildning.

Du verkar också ha ganska negatvia översvallande känslor för katolska kyrkan. Det har du visserligen rätt till men risken är att dessa är hinder för hur det verkligen är.

Exempelvis påstår du att Vatikanen är så rikt. Vad har du för belägg för detta? Speciellt med tanke på avsaknaden av offentlig ekonomisk redovisning.

Magnus Holmberg

Patrik Lindenfors sa...

Hej Magnus,
Tack för att du läser och kommenterar mina blogginlägg!

Den kunskaps- och vetenskapsteoretiska utbildningen för naturvetare är bristfällig, där har du helt rätt. Jag visste inte att den var bättre för (de katolska) prästerna. Där ser man. Synd att de inte använder sin vetenskapsteori på sina trossatser.

Det jag raljerade över var att biskopen som gjorde yttrandet använde just teologi som ett av inträdeskraven till konferensen. Där är han ute och cyklar, tycker jag. Att kunna teologi är ungefär lika väsentligt som att kunna tala klingon om man ska diskutera en vetenskaplig teori. Det är ett annat ämne, helt enkelt.

Mina känslor för katolska kyrkan kommer från min skolgång. Jag tycker nog att katolska kyrkan är den mest hycklande institution som existerar.

Du undrar över Vatikanens rikedomar. Där refererade jag mest till deras ägodelar och inte till deras inkomster. Om du vandrat i Vatikanens museer så förstår du vad jag menar.

Anonym sa...

Hej Patrick!

Jag tycker det är ganska stimulerande och kul att diskutera med personer som tänker ganska annorlunda än jag själv. Då får man fundera över sina egna ställningstaganden samt lära känna hur den andre, i detta fall du, tänker.

Exempelvis gav ditt inlägg om påvens kritik av materialismen att jag igår kväll läste en del kommentarer över bibelstället med "rika och nålsögat".

Synd att du har haft så negativa erfarenheter med katoliker. Jag kan väl erkänna att jag har en del negativa erfarenheter med katoliker (jag är också katolik)själv. Jag har också väldigt många positiva erfarenheter av katoliker; några av dem är mina bästa vänner.

Det är som du skriver att vetenskap och tro är två olika saker. Man kan visserligen använda sig av vetenskapliga metoder exempelvis på Bibeln men i en tro är den verkningslös.

Måste jobba nu.

Vänliga hälsningar/Magnus Holmberg

Anders Martinsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders Martinsson sa...

Jag ser ett annat syfte med konferensen än att snylta på vetenskapens trovärdighet. Syftet är att fortsätta att vara "högsta hönset". Genom att sprida budskapet att vetenskap utan gud är blind och katolska kyrkan är guds ställföreträdare. Låt alla som vill hålla på med vetenskap men världen ska minnas att de behöver påven och hans kardinaler för att kliva rätt.

Thomas sa...

Teologer har ingen rätt att jämnställa teologi och vetenskap. Lika fel är det at påstå, som vissa gör, att vetenskapen och teologin har varsitt område och skall inte inskränka på varandras. Vetenskap är inte ett "vetenskapligt område". Det är ALLT man kan forska i (det vill säga allt verkligt). Resten är sagor eller befängda gissningar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se