15 sep. 2009

Darwinfilm kontroversiell i USA

Det har i år gått 200 år sedan Darwins födelse och 150 år sedan publiceringen av hans bok "Om arternas uppkomst". Detta föranleder förstås en del firande - det är få teorier som har skakat om mänskligheten på det sätt som Darwins förklaring av evolutionen gjorde.

I England har man gjort en film om Darwin, "Creation", som beskriver vägen till teorin om det naturliga urvalet och de problem som teorin medförde för den religiösa världsbilden. Darwins fru, Emma, var djupt religiös, och tanken på att komma på tvärs med Emma plågade Darwin mycket. Fast Darwin inte var religiös själv satte han sig aldrig på tvärs mot religion. Han hade kort sagt förmodligen aldrig blivit Humanist eftersom han visste hur svårt ett sådant steg hade varit för Emma. Däremot var han privat väldigt klar med sin icke-tro. (Anti-religiositeten lämnade han till t.ex. Thomas Huxley - han som myntade begreppet "agnosticism".)Filmen har premiär på söndag i England, ska vara öppningsbidrag på Toronto Film Festival och har sålts till massor av länder runt hela världen. Men inte till USA.

I USA vill ingen distribuera filmen. Den upplevs för kontroversiell. På den kristna siten Movieguide.org som resencerar filmer utrifrån ett kristet perspektiv beskriver man Darwin som eugenikens fader, samt "rasist och 1800-talsnaturalist vars arv är massmord". Darwins "halvfärdiga teori" var en direkt inspiration för Adolf Hitler och ledde till "brott mot mänskligheten, kloning och genmanipulering."

Läs mer i the Telegraph. Tack till Anders A. för tipset.

11 kommentarer:

Isidor sa...

Hade det handlat om ett litet uland med bara outbildade människor och inga skolor och ingen makt i världen hade det varit något vi kunde skratta lite överslätande åt, men detta rör faktiskt världens mäktigaste nation, den västerländska nation som ger sig ut på korståg och vars förre president hävdade gud när han invaderade andra länder.

Det är rätt creepy...

Lennart W sa...

Bara en stillsamm fråga: är detta sant? Tycker upplägget påminner lite väl mycket om alla konspirationsteorier man har kommit i kontakt med. Etablissemanget är emot oss. Finns onekligen en hel del whackos over there, men också en hel del av the brightest of the brightest. Fråga t.ex. Therese. Deras enorma bokaffärer som ligger utspridda överallt har avdelningar om allt inkl. vetenskap (även av Darwin och Dawkins) som iaf gör mig grön av avund. Är bara Akademibokhandeln i Stockholm (den nära NK) som något så när lever upp till samma standard här (men med tre gånger högre priser).

Det här känns lite för mycket som ett dåligt PR-knep.

När kommer filmen till Sverige förresten?

Patrik Lindenfors sa...

LA Times bekräftar uppgifterna: http://www.latimes.com/entertainment/news/la-ca-creation6-2009sep06,0,1320146.story och imdb.com: http://www.imdb.com/title/tt0974014/ Jag har inte hittat någon information om när den öppnar i Sverige.

Lennart W sa...

Satt just och läste den. Väldigt positiv recension av den amerikanska tidningen. Fast "will be released in the U.K. on Sept. 25 but is looking for a U.S. distributor" är allt lite lamare än formuleringarna i Telegraphartikeln. Kanske stämmer lika bra på Sverige om inte SF har nappat än.

Patrik Lindenfors sa...

Det är klart du kan sprida misstänksamhet mot the Telegraph, men jag ser inte anledningen. Så här stod det i deras artikel: "It has been sold in almost every territory around the world, from Australia to Scandinavia." Vad finns det för skäl att tvivla på att den kommer att går upp på svenska biografer? Är du inte lite väl konspiratorisk nu?

Lennart W sa...

Patrik
I din andra länk ser man att hittills är det bara 7 länder som den är klar för.

Är f.ö. även lite trött på den sanslösa antiamerikanismen, från speciellt folk som borde veta bättre.

Lennart W sa...

Men det är klart, om "Humanisterna" nu rycker ut till filmens försvar, kan ni ju sen fira segern när den till slut släpps överallt i världens största demokrati. Lika verkningsfullt som vilket homoepatiskt preparat som helst mot vanlig förskylning. :-)

(Finns iofs en möjlighet att den bara är för dålig, trots lovorden, även för svenska SF.)

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Angående de 7 länderna så står det också att det inte är en komplett lista. På filmens egen hemsida så släpper de "snart" information om premiärdatum runt världen, så då kan vi sluta spekulera.

Vad gäller antiamerikanismen så är det en osann iakttagelse. Det vi har problem med är religiositeten i USA, inte landet i sig.

Eric Wadenius sa...

Jag vet inte riktigt vad de menar med artikeln, men det ser ut som om Mel Gibsons bolag (det samma som stod bakom "Passion of the Christ") vill köpa filmen för distribution i USA.

Läs: http://www.nbcbayarea.com/entertainment/movies/Gibsons-Creation-May-Cause-Big-Bang-in-US-59246832.html

Lennart W sa...

Eric
Verkar som att din sajt har tagit bort artikeln. Dagens artikel om ämnet säger i sak samma som Guardianartikeln, och i en annan artikel från igår står det "The original article confused the film's distributor, Icon Distribution, with Mel Gibson owed Icon Productions. The companies use the exact same logo and indeed Icon Distribution was once owned by Gibson. It is no longer. We regret the error."

Dock verkar det alltså enl. samma artikel som det ändå är något på gång i USA.

För trots allt är ju även 40 % ca 120 miljoner konsumenter i USA. I just det landet har jag väldigt svårt att tro att en så stor grupp skulle ignoreras. En annan fråga är förstås hur många av dem som verkligen skulle se filmen.

Och så ska man förstås inte dra alla de andra 60 %-en över samma kam heller. Kolla t.ex. det här amerikanska kristna initiativet om Evolution Weekend.

Lennart W sa...

Tackar tackar Therese. Fast jag funderade ett tag på en annan bild med en Apollo-get.

Kritik är OK, men den måste inte vara så onyanserad. Trots allt är det ju just USA som har skickat folk till månen, skickat upp Hubbleteleskopet och Keplerteleskopet (som letar efter jordliknande planeter) och inte minst vår svenske astronaut, och som får nästan alla Nobelprisen i naturvetenskaperna.

Det där om importen kanske är sant, men flyttade samma personer till Sverige är det inte alltför osannolikt att de istället hade fått försörja sig på att köra taxi.

En koll visar att Alabama trots allt har 9 Barnes & Noble, för en befolkning som är halva Sveriges. Men då vet jag iofs inte om de bara säljer biblar...

För några veckor sedan var jag iaf i en större boklåda i Georgia med t.ex. Dawkins på hyllorna.

Glöm inte heller att det faktiskt är i Bibelbältet som t.ex. GW Bush hade sitt största stöd. De vill ju ha det så där själva (iaf de som röstar...) med t.ex. minimal statlig inblandning, fria vapenlagar, dödsstraff och annat sånt där...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se