20 jan. 2010

Mer "hjälp" till Haiti

Enligt the Australian skickar nu en kristen grupp i USA den bästa hjälp som Haiti (inte) behöver. Biblar. Men inte vilka biblar som helst, utan "the Proclaimer": soldrivna ljudbiblar "som kan förkunna Guds ord på Haitisk kreol till 300 personer åt gången".


Här välsignas en av apparaterna genom handpåläggning

(Via Pharyngula)

Om ni vill hjälpa till på riktigt rekommenderas istället de här hjälporganisationerna:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser

6 kommentarer:

Biggles sa...

Lästips: debattartikel på ämnet om kristen "hjälpverksamhet":

http://www.expressen.se/debatt/1.1849715/haitiernas-religion-hotas-av-pastorer

Läser man kommentarerna så framstår en oförmåga att respektera Haitiernas religion. Skrämmande.

Lennart W sa...

Finns iofs kanske en del tveksamheter runt Röda Korset. Miljoner som svindlats bort (förhoppningsvis en trist engångsföreteelse), och skyhöga arvoden. Hur gör skickade 100 kr mest nytta för de behövande?

Söderberg sa...

Det var länge sen jag tittade in här. Oj oj oj, jag insåg i min enfald inte att det fanns "business" att göra kring katastrofen på Haiti. Helt sinnessjukt. Och ganska obehagligt. Tack för ett bra jobb.

Inga L. sa...

Lennart, du nämner tveksamheter kring arvode inom Röda Korset samt svindlerier mot RK (faktiskt av samma brottsling även mot Cancerfonden)

Enligt alla tillgängliga källor är det vi (jag och en massa andra) medlemmar som bekostar arvodet med våra medlemsavgifter. Ordf. Bengt Westerberg var med i sr:s Studio Ett för några dagar sedan. Han förklarade där, att han är heltidsanställd som förtroendevald ordförande och denna ordning har medlemmarna genom ombud beslutat.
Med detta sagt, vill jag instämma i att arvode till ordf. och lön till generalsekreteraren är klart i överkant.

Brottslighet kan väl ingen svära sig fri från att drabbas av, men det lär ha vidtagits åtgärder för att liknande inte skall kunna upprepas.

Insamlade medel belastas alltså inte av Bengt Westerbergs arvode!
Inte heller av brottet, där kvarstad begärts osv.

Lennart W sa...

Inga L, tänk hypotetiskt om Röda Korsets namn hade något med kristendomen att göra, och om Donner hade varit en predikant av något slag. Allt annat lika i själva verksamheten och så. Är inte så svårt att gissa hur RK och deras problem hade beskrivits här då. Inte hade de rekommenderats iaf som de gör nu.

Ett blygsamt förslag: Blir nog ändå både lättare och mer rättvist om varje organisation bedöms efter vad de lyckas åstadkomma. Inte pga t.ex. religiös koppling. Kanske t.ex. Hoppets Stjärna också kan anses OK.

Du kanske också såg att de höga arvodena kostade RK 100 miljoner i EN missad donation från Akelius, som istället valde SOS Barnbyar?

Inga L. sa...

Akelius donation hörde jag om i radio men förstod inte riktigt hur den skulle fungera. Den verkade sträcka sig över många, många år med en hel del förbehåll och inblandning från hans sida. 10-20 år nämndes, dvs så länge som barn kan behöva stöd från de tilltänkta "föräldrarna" i barnbyn. Så som jag uppfattade det.

Det känns lite olustigt att jämföra olika hjälporganisationer på det här sättet.

Hjälporganisationerna har ju verkat olika länge i världen och arbetar på lite olika sätt.

Jag tycker att man skall se till fakta och sen får var och en välja utifrån vad den känner förtroende för.
För mig känns oberoende organisationer trots allt bäst.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se