27 jan. 2010

Siewert Öholm och asatron

Religionsfrihet är viktigt. I och för sig inte så viktigt att det behöver en egen "frihet" - religionsfrihet ryms egentligen bra under allmän åsiktsfrihet - men alla ska få tro vad de vill och få praktisera denna tro på lika villkor.

Självklart? För de flesta. Dock har jag blivit tipsad om en klassisk debattartikel av Siewert Öholm som inte riktigt går i den andan. En artikel som jag inte kan undanhålla er läsare.

Det här utspelade sig under den tid då Humanistbloggen ännu inte existerade. Sveriges Radios religionsredaktion hade dristat sig till att låta Svenska Asatrossamfundet ge lyssnarna ”tankar för dagen”. Siewert Öholm blev skogstokig. Det går riktigt att se hur fradgan flyger när man läser artikeln. Mycket nöje.

Hjärnsläppet på Sveriges Radios religionsredaktion

Oden och Frej i stället för Gud och Jesus. Offerblot och gudaskräck i stället för försoning och nåd. Vidskepelse, underkastelse och avhumanisering i stället för insikt, öppenhet och människovärde.

Redan Ansgar gav svenskarna erbjudandet att befrias från vidskepelsen och skräcken för nyckfulla gudaväsen.

Därför kan man inte annat än häpna när Sveriges Radio på sin livsåskådningstid en lördags- och söndagsmorgon släpper in Svenska Asatrossamfundet (!) och dess förkunnare Carl Johan Rehbinder att ge lyssnarna ”tankar för dagen”.

Men det ska väl lyssnarna tåla? Numera är vi ju liberala, frigjorda och värdeneutrala. Alla har ju ändå rätt! Eller?

Man kan kanske börja med tankeexperimentet att låta representanter för Sveriges nazister förmedla sina tankar för dagen. Att just nazisterna gärna flörtar med asatron gör dem ju ändå mera spännande. Jag kan bara tänka mig reaktionen. Kungens grodor i Brunei skulle framstå som milda västanfläktar.

Men SR:s religionsredaktion tycks ha fått tillfälligt hjärnsläpp och trott att alla ideologier förtjänar att bli tankar för dagen, även gammal asatro i 2000-talsförpackning. Förklaringen kan bara vara en oreflekterad och naiv värdenivellering, möjligen också en brist på insikt att mycket av New Age i själva verket är Old Trash (gammalt skräp).

Beslutet att ge mikrofonen till asaförkunnelse är att förskingra förtroendet för det som varit en radiotid som gett lyssnarna samling och hopp inför dagen.

Någon i radiohuset har drabbats av ren hybris, trott att det handlar om vidsynthet och storsinne, när det i verkligheten bara är hänsynslöst och idiotiskt.
”Gud visar sig på det sätt som passar din tro…i sinnesvidgande droger …en intensiv extatisk kärleksakt… gudar och gudinnor…den sexuella skaparkraften är nödvändig för att nå Gud.. nya och spännande gudsmöten…” är några formuleringar ur den förvirring som förkunnades.

Tänker man på uppståndelsen kring Kristi brud i Knutby, älskarinnor, pastorer, mord och kärleksmejl måste man fundera igen.

I Knutby reagerar vi för det osunda, det vansinniga, det manipulativa. Men asatro med samma budskap i annan tappning blir tankar för dagen i Sveriges Radio!

Skam, kulturchefen Mattias Berg. Skam, producentansvarig Jerker Jansson (enligt hemsidan).

Skam, därför att asatro är inte kultur, det är barbari.

Skam, därför att asatro i radio inte är mångfald, utan idioti.

Skam, därför att asatroförkunnelse inte är demokrati, utan hänsynslöst hån.

Skam, därför att asatro i religionsmikrofonerna inte är public service, utan publikförakt och intellektuellt förfall.

Ansgar skulle gråta om han hör i sin grav. Olaus Petri och till och med Gustaf Wasa gråter.

Frykman och Waldenström gråter. Lewi Pethrus gråter, och Natan Söderblom. KG Hammar borde gråta. Likgiltighet inför dumhet måste i alla fall vara en synd.

Från tidningen Dagen 2004-02-18. Artikeln sparas med illa dold glädje hos Sveriges Asatrossamfund.

2 kommentarer:

Anonym sa...

icuredua 101Härligt att några fler hann spara denna episka artikel innan den försvann från Dagens hemsida.

Kristian Grönqvist sa...

Det är bara mer än typiskt att denna troglodytfilosofi fortfarande var tryckbar i Sverige för 10 år sedan. På fullt allvar.
I USA än idag. Spåren förskräcker verkligen...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se