1 apr. 2010

Gudspartikeln funnen!

I vad som måste betraktas som ett mirakulöst genombrott lyckades forskare vid CERN nu på morgonen belägga existensen av Higgsbosonen, den så kallade "Gudspartikeln". Partikeln fick sitt namn på tidigt 90-tal då forskaren Leon Lederman skrev i en bok att partikeln är "så central för vår uppfattning om modern fysik, så viktig för vår förståelse av materiens innersta hemligheter, men ändå så gäckande, att jag givit den ett smeknamn."

Gudspartikeln är så försvinnande liten att det fortfarande är tveksamt om den existerar. "Hade vi inte lyckas skicka den genom vatten är det möjligt att vi aldrig hade lyckas belägga dess existens," säger en av de inblandade forskarna. "Av någon anledning som vi fortfarande inte förstår så verkar det som om vattnet "kom ihåg" att partikeln hade passerat genom det. Det är säkert något kvantmekaniskt."

Forskarna testade vattnets minne genom att dricka det. "Higgs-bosonen förklarar genom Higgsmekanismen varför partiklar har massa, men när vi druckit av vattnet förstod vi inte längre förklaringen. Enligt den grundläggande principen inom medicinen - lika kurerar lika - kunde vi därför sluta oss till att Higgs-bosonen existerar."

Forskarna vid CERN har nu gått vidare för att leta efter något de kallar "Djävulspartikeln". "Ondska är ju frånvaron av Gud, så vi försöker helt enkelt göra om samma experiment, fast utan att hitta någon partikel. Lyckas vi - vilket allt talar för - löser vi på så sätt även teodicéproblemet."

4 kommentarer:

Kristoffer Larsson sa...

April, april ...

Per Ewert sa...

Haha, jag letade faktiskt runt efter att ha sett rubriken och blev oerhört frustrerad när jag inte fann något på de större nyhetssajterna. Men avslutningen upplyste mitt sinne...

Lennart W sa...

"Den är en komponent i higgsfältet, som genomsyrar universum och gör att både higgsbosonen själv och andra partiklar har massa."

Nästan (?) omöjlig att se, finns överallt, och allt inkl. den själv finns pga denna yttersta orsak. Känns kanske märkligt bekant från helt annat håll?

Även om man iofs har lyckats bekräfta en massa annat i standardmodellen, där kanske den experimentella upptäckten av de teoretiskt förutsagda W och Z-bosonerna är det mest spektakulära exemplet!

LHC påstås vara världshistoriens dyraste experiment. Tänk om rubriken aldrig blir något annat än ett aprilskämt? Bara kavla upp armarna och försöka igen, med nya teorier och experiment? Gärna för mig, men det är nog tyvärr risk för att hela det vetenskapliga projektet får sig en knäck, iaf i vad som är politiskt möjligt.

Ulf Pettersson sa...

Vilken lysande upptäckt! Och vem kunde tro att kvantmekanisk forskning skulle få sådan effekt även på medicinsk vetenskap? Inte bara en Gudspartikel, utan ett odiskutabelt bevis för sanningen i homeopatin dessutom.

Nu är det hög tid att alla så kallade "forskare" ber om ursäkt för att de varit så avvisande både mot högre makter och alternativ medicin!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se