8 apr. 2010

Kim Friele till Mohammad: "Kom och stena mig!"

Gästinlägg av Lars Torstensson.

Den sekulära humanisten och feministen Kim Friele är Norges "grand old lesbian lady", en legendarisk pionjär och förkämpe för gay liberation. Själv inspirerades jag av denna karismatiska kvinna i Göteborg i början av 1980-talet, när hon eldade stadens homoskaror, inbjuden av RFSL Göteborgs aktivistiske ordförande, tillsammans med sin lika legendariske svenske pionjärkollega Allan Hellman.


Nyligen har det varit kontroverser både i Sverige och Norge med muslimska hatpredikanter som vill mörda homosexuella. I Norge framträdde en mordisk imam som hette Mohyeldeen Mohammad.

Och vad gjorde då Kim Friele, denna oförbränneliga, 75-åriga gamla dam, efter hans hatiska tal? Jo, hon uppmanade imamen att komma och stena henne! Hon klandrade honom för feghet, och hon framhöll att han drog nytta av Norges demokrati och mänskliga rättigheter, trots att han själv hade en rakt motsatt agenda!

Kim Friele samarbetade i denna aktion, som blev mycket uppmärksammad, med Sara Azmeh Rasmussen, en annan inflytelserik lesbisk skribent med ett engagemang och en oräddhet av ovanliga mått. Hon har muslimsk bakgrund. Under homodagarna i Norge 2008 brände hon en niqab, som symbol för kvinnoförtrycket, och på internationella kvinnodagen 2009 brände hon en slöja!

http://eurout.org/2010/03/02/norway-kim-friele-protests-against-islamic-spokesperson

I den här artikeln i Human-Etisk Forbunds tidskrift Fri Tanke beskyller Sara den norska hbt-rörelsen för att "blanda bort korten", när det är muslimer som ska kritiseras.

http://www.fritanke.no/NYHETER/2010/Synes_homobevegelsen_roter_det_til

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se