17 juni 2010

Rå eller bakad?

År 1978 gjorde den spanske musikern Javier Krahe en satirisk video där han ugnsbakade en Jesus lösplockad från ett krucifix. Häromveckan visades klippet på spansk TV i samband med en intervju av Krahe (som var helt ovetande om att klippet skulle visas) och det tog hus i helvete. Krahe är nu anklagad för blasfemi och riskerar 192 000 € (!) i böter.

Den katolska organisationen som står bakom stämningen av Krahe, Centro de Estudios Jurídicos Tomás Moro (Thomas More Law Studies Center), har nog aldrig hört talas om internet. En Facebookgrupp bildades snabbt under namnet "Jag äter Kristus rå" och nu har den 3:e juli utropats till "Alla bakar Jesus-dagen".

Här nedanför är det blasfemiska klippet, fullkomligt okänt och ouppmärksammat tills för bara några dagar sedan. Nu handlar det plötsligt om yttrandefrihet vilket gjort klippet till ett internetfenomen.Det finns även ett blogginlägg på Pharyngula om frågan.

14 kommentarer:

JemyM sa...

Bortanför fallet i sig tycker jag att reaktionen är intressant. Det känns som detta borde börja bli en tradition. Varje gång någon anmäls för blasfemi borde det vara en plikt för folk att sympatihäda, skända oblater, rita muhammed, äta jesus. Fast Jesus har nog träsmak. Jesus i choklad, mmmm. Det är så religion kan vara något gott.

Eric Wadenius sa...

Vem är det egentligen som gör sig skyldig till hädelse här?

Personen som gjorde klippet för 30 år sedan eller tv-kanalen som valde att visa det?

Ulf Pettersson sa...

Både roligt och fyndigt! Särskilt kul att tillaga Jesus Kristus med smör genom att smörja in en ugnsform.

Ifall någon inte känner till det så betyder Kristus just "den smorde"...

Maria sa...

Jag är i allmänhet emot hån och mobbing vilket det också kan vara mot kristna. Jag vet inte varför man alltid väljer att vinkla det som yttrandefrihet.
Vissa saker är bara dumma och elaka, även om vissa elaka saker inte är förbjudna är de likafullt elaka.

I detta fallet så spelades videon in 1978 jag vet inte vad preskriptionstiden för blasfemi är, men den verkar vara längre än för mord.

Maria sa...

Glömde skriva det här:

Det finns videosar där man skämtar om att stoppa in en kattunge i microugnen och starta den, då blir folk galna och tycker där är smaklöst och en del tror t.om att det är på riktigt.

Stellan Sundhal m.fl snurrade runt på en uppstoppad sköldpadda i TV och blev genast polisanmäld för misshandel mot djur.

Men när man ska driva med kristna då är allt tillåtet.

JemyM sa...

När jag läser Marias inlägg undrar jag om det är ett exempel på Poe's Law.

Martin sa...

­Om någon gjorde så mot en riktig kattunge skulle det vara fel. Annars är det bara kul.

Om någon gjorde så mot en riktig sköldpadda skulle det vara fel. Annars är det bara kul.

Om någon gjorde så mot en riktig gud skulle det vara fel. Annars är det bara kul.

Vilken tur att det bara var på låtsas!

Kristian Grönqvist sa...

Om inte det, så i alla fall väldigt nära andemeningen

Kristian Grönqvist sa...

Om inte det, så i alla fall väldigt nära andemeningen

Eric Wadenius sa...

Om kristendomen säger om mig som icke-troende att jag förtjänar att brännas och torteras för all evighet på grund av min tro, vad skulle jag någonsin kunna säga om den kristnas tro som skulle kunna vara mer kränkande och förolämpande än det?

Det är tur att vi humanister inte är speciellt lättkränkta.

Maria sa...

Till Eric.

Var i Bibeln står det du säger om icke kristna och vem i dag säger så om oss andra?

Eric Wadenius sa...

Maria,

Det finns bara en väg till frälsning och det är genom Jesus och det finns en synd för vilken det inte finns förlåtelse: att förneka den heliga anden.

Jag söker inte Jesus och jag förnekar den heliga anden. Jag är därför en syndare som inte kan förlåtas inom kristen teologi. Min plats i efterlivet blir därför en annan än den troendes. Om detta är helvetet (vilket exempelvis katolicismen och evangelikalsk kristendom säger) eller bara icke-existens (som vissa liberalteologer säger) beror ju på vilken kristen man frågar.

Bibeln innehåller mängder med lustiga och otydliga referenser till ett helvete/straff. Men jag anser inte att Bibeln är kristendomen. Kristendomen är istället den ideologi som kristna ger uttryck för och idag och framför allt historiskt sett har ett helvete som straff för syndare varit mycket central i den ideologin.

Lite rolig läsning: http://en.wikipedia.org/wiki/Hell_in_Christian_beliefs

JemyM sa...

Maria
Johannes 15:6 bränning
Matteus 18:6 dränkning

Ulf Pettersson sa...

Maria;
Det är knappast rimligt att beskriva en skojfilm där man ugnsbakar en jesusfigur med smör såsom "hån och mobbning".


Här är å andra sidan ett smakprov på det som Bibeln har att säga om icke-kristna:

Andra Krönikeboken, 15:12-13:
"De ingick ett förbund: de skulle dyrka Herren, sina fäders Gud, med uppriktigt hjärta och sinne, och var och en, gammal eller ung, man eller kvinna, som inte dyrkade Herren, Israels Gud, skulle dödas."

Femte Mosebok, 13:6-9:
"Om din egen bror, din son eller din dotter eller kvinnan i din famn eller din närmaste vän i hemlighet söker förleda dig och övertala dig att tjäna andra gudar... ...Visa ingen förskoning eller barmhärtighet. Skydda honom inte utan ta hans liv. Du skall själv vara den förste som lyfter handen för att döda honom, och sedan skall hela folket göra på samma sätt."

Andra Petrusbrevet, 2:6-12:
"Herren vet alltså att rädda de gudfruktiga ur prövningen men också att hålla de orättfärdiga i förvar under tuktan fram till domens dag... Fräcka och övermodiga skyggar de [icke-kristna] inte för att smäda himmelska väsen... Dessa människor är som oskäliga djur, födda till att fångas och dödas."

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se