19 aug. 2010

Påse

15 kommentarer:

Martin sa...

Ser inte det roliga/talande i den här bilden. Vad vill du säga med den?

Martin sa...

Oj då. En Martin till som kommenterar. Hur ska vi särskilja oss?

Ulf (Gustafsson) sa...

Bilden får illustrera min kommentar. Såg i går reprisen på SVT:s dokumentär "Striden om slöjan" från i mars i år.
http://svt.se/2.125752/1.1929346/del_9_striden_om_slojan

- En kvinna i Pakistan säger att det har blivit viktigare att bära slöja för att visa västvärlden att troende muslimer inte bara är terorister.
- Kvinnor i Paris väljer att bära slöja för att visa sin självständighet och välja bort det allrådande kvinnoidealet i västvärlden.

Dessa argumment för att bära slöja får mig att undra om inte vi i Västeuropa skall ifrågasätta vår egen syn på muslimer, muslimska kvinnor och kvinnor i allmänhet innan vi har synpunkter på hur vissa kvinnor klär sig.

Patrik Lindenfors sa...

@Martin...1
Notera likheten mellan kvinnan klädd i burka och soppåsen brevid. Den likheten är den tragikomiska poängen.

Inga L. sa...

Ulf, jag såg också programmet och instämmer i din beskrivning av en av de medverkande kvinnorna. Men det fanns även andra kvinnor. Liksom en del gubbar, som gjorde förskräckliga uttalanden om vad "de lärde" kommit fram till om kvinnors klädsel.
En medverkande kvinna sa att hennes fästman ville att hon skulle ha slöja, men hon själv var tveksam till heltäckande. ”Man måste ju ha roligt också!”
Kan det sägas tydligare.

Uppror och diverse förklaringar finns det en del av, både i Europa och i muslimska länder. En del mera genomskinliga än andra. Såg i går på bussen en mamma med två döttrar, kanske 8-10 år gamla. Alla med schal. Mamman rättade till den minsta flickans schal, som halkat lite på sniskan. Det kändes inte bra, för att uttrycka sig milt.
Ett par systrar i 20-årsåldern, med ursprung i Egypten, har i olika sammanhang framträtt i svenska massmedia och hävdat just uppror och frihet. Deras politiska vilja tror jag på. Effektivare än ett aldrig så stort kors som symbolvärde. En lag om förbud skulle gå helt deras väg och blåsa till strid.

Kvinnan på ovanstående bild gör mig verkligen beklämd. Vad känner hon??

Ulf (Gustafsson) sa...

Döljer den afganska burkan ansiktet mer än den västerlänsk burka?

ps. det kanske inte är soppåsar brevid på bilden, utan hennes packning.

Maria sa...

Ulf

Jag såg filmen du länkade till och om du tror att alla kvinnor går igenom den förvandlingen varje morgon så döljer givetvis den västerländska burkan lika mycket. Nu har vi ett fritt val. Jag sminkar mig bara när jag ska vara "fin" aldrig till vardags det är mitt fria val i en rutten värld.

Sen är vi inte fria i vår klädstil heller just nu är det modernt med väldigt urringat och det gillar inte jag men jag kan tänka mig att männen gör det.

Pinjata sa...

Är det bara jag som tycker att bilden är väldigt barnslig? Peka finger och skratta?

Inga L. sa...

Pinjata
Jag tycker inte att bilden är ”barnslig”. Den väcker väldigt mycket tankar hos mig.

Du skriver att den skulle vara avsedd för att ”peka finger och skratta” åt.
Ja det kan möjligen jag också göra. Peka finger åt makten, det religiösa systemet.
Men inte åt människan som finns inuti ”påsen”. Man eller kvinna? Troligen kvinna av kroppsställningen att döma. Totalt anonym, avpersonifierad. ”Skräp bland annat skräp” om man så vill.
(Bilden KAN ju faktiskt vara arrangerad, manipulerad. Och visst kan jag se en liten komisk touch.)

En aktuell motpol är kanske boken Blonde, en delvis fiktiv bok om Marilyn Monroes liv.
Jag har inte själv läst den, men några författare har i radio gjort intressanta analyser av boken.
En kvinna med total ”öppenhet”, avkläddhet, tillgänglighet för massor av män. Presidenter och andra.

MEN. Även i andra delar av världen förekommer ”Prostitution bakom slöjan”, som ett Tv-program visade för några år sedan.

Påklädd eller avklädd. Samma utnyttjande världen över. Den starke över den svage. Med eller utan religiösa förtecken.

Maria sa...

Pinjata

Jag tycker knappast bilden är barnslig utan fruktansvärt grym. Det verkar vara ett flyktingläger eller nåt. I bildens överkant ser man mer påsar och människor. Det kanske är människor som har fått fly hals över huvud för att det är naturkatastrof eller nåt. I totalitära religiösa regimer ägnar man sig inte åt att bygga upp landet socioekonomiskt utan det handlar bara om att be till Gud och att kontrollera kvinnor.

Jag misstänker att "hon sitter i skiten" pga förd politik som inte för landet framåt det minsta.

Anonym sa...

Kommentar om detta på annan blogg:
http://nymodernism.wordpress.com/2012/04/22/

Patrik Lindenfors sa...

Berghorn, du förnekar dig inte. Tolkningen att jag liknar muslimska kvinnor vid sopsäckar är helt och hållet sprunget ur din fantasi. Tvärtom tycker jag det är upprörande att de tvingas klä sig som sopsäckar, det är det bilden illustrerar. Och den är inget konstverk, den är en reportagebild. Jösses.

Kristian Grönqvist sa...

Jag har kommenterat den Rickhard och som du förstår inte särskilt positivt...

Anonym sa...

Se där. Jag kommenterade just i min blogg Lindenfors frustrerade utfall. Se länken ovan, kommentarsfältet.

Björn Bäckström sa...

Jag tror bilden är riktig. Är den arrangerad så mimikar den i alla fall en vanlig syn med människor på flykt med tillhörigheter i bylten; kunde vara i Afghanistan, Pakistan eller gränslandet emellan.

Bilden speglar en grym verklighet. En kvinna som inte bara sitter i fängelse men går omkring med det för att kunna utföra de sysslor som hon är ålagd.

Om vi nu måste anlägga en multikulturell tolerans för dessa vansinniga manifestationer av kvinnoförtryck – som i slutändan går tillbaka på mannens större fysiska styrka – hur kan vi försvara det? För fan Ulf G och anhang: Börja här hemma. När ni nu vill ha obegränsad invandring se då för fan till att utnyttja det till att göra världen bättre i stället för att – som en illustrerande detalj – låta flickor bära slöja och liknande i våra skolor, tolererande exakt samma förtryck - i något subtilare form - som i bilden ovan.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se