23 dec. 2010

DO - en sekulär arbetsgivare

Diskrimineringsombudsmannen, Katri Linna har idag på svtDebatt skrivit: Därför bör anställda befrias från en kristen jul. Följande stycke sympatiserar jag med:
Som arbetsgivare har DO valt att förhålla sig neutral i trosfrågor. DO vill ge samma förutsättningar till sina anställda oavsett vilken religion de tillhör eller om de inte är troende överhuvudtaget. Ett exempel på det är att vi i ett lokalt kollektivavtal erbjuder anställda att byta ledighet på en röd dag mot att vara ledig någon annan dag.
Ett annat uttryck för samma synsätt är att DO som arbetsgivare inte ger företräde för något religiöst firande. Det hindrar dock inte att de anställda själva tar initiativ till firanden som anknyter till kristna eller andra religiösa högtider.
På samma vis placerar arbetsgivaren DO inte ut adventsljusstakar i lokalerna, men har ingenting emot att anställda själva smyckar sina rum inför olika högtider.
Om vi verkligen menar allvar med att skilja religion och stat och strävar efter en sekulär stat, så måste statliga organisationer och offentliga sektorn gå före i denna utveckling - även om "pursvensken" i gemen kommer att säga att det är idioti. Vem vet, i en framtid kanske vi inte har några gemensamma religiösa röda dagar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om inte alla firar samtidigt förlorar man ju den förenande kraften i att alla ger sig ut i vintertrafiken samtidigt, och att gemensamt gnälla på SJ och vägverket.

Per Ewert sa...

Vem vet, i framtiden kanske alla dagar är exakt lika öststatsgrå. Det låter väl härligt? Ingen blir diskriminerad, alla kan förgås av tristess gemensamt.

Sven-Erik sa...

Låter litet skumt faktiskt. Misstänker att om detta genomfördes i större skala och på alla arbetsplatser så skulle det inte dröja länge innan arbetsgivarna började kräva att man skulle jobba på alla de "gamla" helgdagarna. Jag är personligen litet för intresserad av ledigheter för att tycka detta vore en bra ide.

Annorzzz sa...

Ulf
UG: "Vem vet, i en framtid kanske vi inte har några gemensamma religiösa röda dagar."

AG: Om vi drar ut sekulariseringskurvan tror jag du har rätt. Problemet är att du spår och Gud rår. Så om 50 år kanske Sverige är katolskt igen! Då blir det fler helgdagar, även åt er (medeltiden hade nämligen massor)...

Det kan vara en fin framtida present till barnbarnen, så här i juletid:

God Jul!

Anonym sa...

DO har fått mycket hån och förakt för detta på Facebook och i bloggosfären. Själv tycker jag att DO föregår med utmärkt exempel.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se