8 dec. 2010

Obama - Humanisten

Obama är en retoriker av Guds nåde. Så vem är bättre lämpad att motivera nödvändigheten av ett sekulärt samhälle? Här, i ett klipp från 2008.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Obama säger iofs uttryckligen pluralistiskt samhälle och inte sekulärt samhälle.

Han vill ha en sekulär politik med förnuftsbaserad argumentation och lagar iaf, det gav han bra argument för.

Jag vet inte om jag håller med. Jag vill inte leva i en Piraha-värld (de där indianerna i amazonas det skrevs om häromdagen, de är förnuftiga enligt sina egna premisser)

Patrik Lindenfors sa...

Sentio,
En sekulär politik är det som ger ett sekulärt samhälle. Ett sekulärt samhälle är det enda rimliga i en pluralistisk värld eftersom alternativen är diskriminerande.

Vad något av detta har med Piraha att göra förstår jag inte.

Ulf Gustafsson sa...

Senast i förrgår fick Obama kritik för att han inte är tillräckligt kristen.

the Congressional Prayer Caucus klagar på att presidenten i ett tal i Jakarta sagt att USA:s motto är E pluribus unum (av många, en) istället för att säga "In God we Trust".

Ulf Gustafsson sa...

"Denna vecka är en milsten i kulturkriget, för denna vecka har den kristna gjort det offentligt att de kränks av E Pluribu unum"
AHA

Lennart W sa...

Religiösa bör alltså inte hänvisa till sin tro i debatter med andra som inte delar den tron. Bättre med argument som alla kan ta till sig.

Bra.

Och så gör man precis det, och hela tiden frågar folk ändå om man tycker så bara för att man är religiös, och vill veta precis hur i så fall.

Konstigt va?

Anonym sa...

Patrik L,
Obama säger "pluralistisk samhälle" och det blir jag inte rädd för.

Om en humanmaterialist säger sekulärt samhälle så skiter jag i brallan. Då ser jag framför mig interneringsläger där alla barn ska indoktrineras i samma mall. Nej tack!

Obama säger att politiken ska vara sekulär, inget annat. Samhället är pluralistiskt.

Häromdagen länkades det förresten till ett inlägg som Demirbag-Sten skrev. Jag noterade då att hon skrev "pluralistiskt samhälle". Bra.

Patrik Lindenfors sa...

Sentio,
Du läser (som vanligt) in vad du vill i texter. Humanisterna säger nej till religiös såväl som ateistisk indoktrinering. Det är det sekulär innebär.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se