8 sep. 2011

Med lögnen som vapen

Humanisternas kritiker förnekar sig inte. Nu har det kommit två nya artiklar. I den första, Ateisterna ägnar sig åt häxjakt, driver Börje Peratt tesen att vi vill förbjuda trosinriktningar. Detta på grundval av att Christer Sturmark skrivit följande:
Vi menar att våra politiska makthavare snarast bör utreda möjligheten att kriminalisera mediumskap och därigenom i möjligaste mån skydda emotionellt eller existentiellt sköra människor från att i framtiden exploateras av den typ av samvetslösa bedragare som medier utgör.

Trots att de marknadsförs av aktörer som TV4 och förlaget Egmont opererar medier i ett moraliskt och juridiskt ingenmansland i det att viljan att anmäla sällan infinner sig beroende på vidskeplig tro, skamkänslor eller förhållandevis små summor.

Vi menar att det är rimligt att betrakta försäljning av förmedling av budskap från döda eller från framtiden, och liknande övernaturliga tjänster, som brottsligt i sig. En lagstiftning som förbjuder sådan försäljning kan ha mycket positiva preventiva effekter och bidra till att skjuta tillbaka en bedräglig verksamhet till de skuggor där den hör hemma.
Nej, det här innebär inte - vilket man lätt kan inse genom att till exempel läsa innantill - att vi vill förbjuda trosinriktningar. Det innebär ett förslag på förbud mot bedrägeri.

Den andra artikeln heter "Ett villkorslöst sökande" och är av Mats Sederholm. Han försöker sig på konsten att underminera förtroendet för vetenskapen med vetenskapliga argument. Vad tycks om den här tankevurpan?
Det är i själva dragningskraften och i det mystiska utrymmet mellan de kända och vetenskapligt accepterade delarna som verkligheten formas. Det är här i dunklet som man finner magin, det som, när de av klåfingriga nördar och avskalade intellekt ska belysas, automatiskt förstörs och försvinner eftersom en av dess egenskaper är att den inte kan färgas eller kontrolleras. Likt kvanttillståndet "Schrödingers katt" i kvantmekaniken, en vetenskap som tvingats till holistiska och icke mekaniska förklaringsmodeller.
Ni får dra era egna slutsatser. Resten av artikeln är till och med sämre.

Dessa kritiker använder det väldigt uppenbara tricket att hitta på ståndpunkter åt Humanisterna och sedan argumentera mot dessa. En oerhört falsk taktik, oavsett hur populär den visat sig vara.

7 kommentarer:

Anders Bergdahl sa...

Ha ha .. jo dessa artiklar har ett underhållningsvärde..
Vet inte om det är så bra att skiva debatt inlägg fram till 02.30....
Hoppas jag inte snurra till det för mycket...

Lennart W sa...

"Humanisternas kritiker förnekar sig inte."

Och typiskt för såna är alltså lögner. Eller ljuger du kanske lite själv nu?

Patrik Lindenfors sa...

Nej.

Lennart W sa...

Lol.

Kristian Grönqvist sa...

Visst har de ett underhållningvärde. Man får klart för sig att många människor inte alls är så dumma som de ser ut som...de är mycket mycket dummare.

Björn Bäckström sa...

Se mina kommentarer #49 och #50 till Börje Peratts artikel direkt i NM.

Anders Bergdahl sa...

Peratt har svarat.. med mer bludder.. sanslöst..

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se