7 okt. 2011

Nobels fredspris 2011 till kampen för kvinnors frihet

Presskommentar från Humanisterna:

Nobels fredspris 2011 delas i tre delar mellan Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den afrikanska fredsaktivisten Leymah Gbowee och Tawakkul Karman från Jemen, en av den arabiska vårens förgrundsgestalter.

Motiveringen lyder: “for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work”.

- Ett helt fantastiskt val. Den norska Nobelkommittén har överträffat sig själv, säger Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Fredspriset sätter kvinnornas situation i fokus och uppmärksammar tre kvinnor som kämpar för kvinnors rätt till egna livsval och att slippa förtryck. Det som pristagarna har gjort och gör är bland det viktigaste som finns att göra för att stärka de mänskliga rättigheterna världen över.


5 kommentarer:

BladeRunner sa...

De som fick priset i år känns mycket mer välförtjänta av det än förra årets pristagare. Jag måste erkänna att jag är en "ignoramus" om vad dessa kvinnor tidigare har gjort men jag gillar starkt det utlåtande som kommittén har gjort.

Wildenstam sa...

Jag har svårt att dela Sturmarks glädje över att en av pristagarna leder ett parti som hör till Muslimska brödraskapet. Den här kommentaren är mer läsvärd än något jag orkar pyttsa ihop själv i ämnet: http://namanula.wordpress.com/2011/10/07/tawakkul-karmans-partiprogram-allt-annat-an-fredligt/

Kenneth Karlsson sa...

Att starta en revolution är inte ett fredsarbete.

Erik M sa...

Kenneth Karlsson,

"Att starta en revolution är inte ett fredsarbete."

Inte direkt nej, men det kan utan tvekan vara det indirekt om man till exempel gör revolution mot en krigisk regim och tillsätter en fredligare regim. Och Nobels testamente säger att man skall få fredspriset om man "hafva gjort menskligheten den största nytta" genom att ha "verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser".

Har den arabiska våren lett till detta? Oklart, men jag ser inte hur en revolutionär inte långsiktigt skulle kunna verka för "folkens förbrödrande". Och i övrigt vet jag inte tillräckligt om pristagarna för att våga säga något om dem.

Kenneth Karlsson sa...

Erik M: Jag skrev "Att starta en revolution...". Just därför lutar jag mot att det är ytterst diskutabelt att ge fredspriset till Tawakkul Karman, därför att vi inte vet om "den arabiska våren" leder till fred. Den kan ju mycket väl leda till än mer oro och förtryck. Vi vet inte, vi kan hoppas på det bästa, men vi vet inte.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se