4 jan. 2012

Bibelkunskap: det judeo-kristna människovärdet

Vad menar egentligen människor som tycker det judeo-kristna arvet är något mer än historisk kuriosa och en samling myter när de talar om "människovärdet"? Det används ju ofta i till exempel abortdebatten och i debatten om eutanasi. Slår man upp i deras instruktionsbok behöver man inte undra längre - det står svart på vitt i Bibeln: Tredje Mosebokens 27 kapitel, verserna 1-7.
Herren talade till Mose: Säg till israeliterna: Om någon skall uppfylla ett högtidligt löfte till Herren, som medför värdering av människor, är värdet för en man mellan tjugo och sextio år 50 siklar silver efter tempelvikt. Gäller det en kvinna, är värdet 30 siklar. Gäller det någon som är mellan fem och tjugo år, är värdet för en man 20 siklar och för en kvinna 10 siklar. Gäller det någon som är mellan en månad och fem år, är värdet för en pojke 5 siklar och för en flicka 3 siklar silver. Gäller det någon som är sextio år eller däröver, är värdet för en man 15 siklar och för en kvinna 10 siklar.
Joakim Jonsson har varit vänlig nog att konstruera en graf som åskådliggör hur människovärdet är olika för män och kvinnor och hur det förändras över livet.
Vissa detaljer kan vara värda att peka på. Enligt bibeln har barn under en månads ålder inget människovärde. Det finns också en tilläggsklausul för fattiga, som kan vara värda lite mindre, beroene på prästens godtycke (vers 8): "Om någon är så fattig att han inte kan betala fulla värdet, skall man ställa honom inför prästen, som bestämmer vad han skall betala."

Så vet ni det. Men glöm nu inte att kristna ofta inte vill ha med Gamla Testamentet att göra. Förutom de tio budorden. Och saker som låter allmänt trevliga. Men det här låter uppenbarligen inte trevlig så det måste förstås i sin historiska kontext och omtolkas till att betyda något annat än det som står. Förmodligen står det egentligen att alla människor är lika mycket värda, och detta ända från befruktningsögonblicket.

13 kommentarer:

Björn Bäckström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik N sa...

Härligt skrivet. Jag kan knappt bärga mig inför att få höra hur den tolkande teologin ska lösa det här. Fast jag är förstås helt säker på att gummibandsteologerna kommer att göra ett storstilat jobb.

Ulf Gustafsson sa...

"Som kristen menar jag att varje människa, oavsett allt, är en Guds skapelse. Som sådan har vaje människa oavsett allt ett gränslöst värde som inte är givet av människan genom en överenskommelse om människovärdet som sådant utan som är givet henne av Gud. Som kristen får jag utifrån detta bygga etiken utifrån kristet perspektiv där det dubbla kärleksbudet ( med dess judiska bakgrund i Gamla testamentet) och Jesu egna bud i Johannesevangeliet får vara riktningsvisare."
Domprost Åke Bonnier

BlackLabel sa...

Utmärkt.
Med denna måttstock så vet man ju direkt värdet på x antal 9 åriga flickor.
Det gäller ju att få rätt summa siklar för dom när dom säljs.

Ulf Gustafsson sa...

Vilken betydelse har det för människovärdet att siklar är mynt som Harry Potter använder?

Ostronmannen sa...

Det vite en höjdare att ta ut alla dessa underbara berättelser ur GT och ha i en egen liten bok att bläddra i.

Björn Bäckström sa...

Kan det vara något värde (!) i att vidga frågan? Försöker tillämpa Lena Anderssons rekommendation att gå mot strömmen ;-)

Kurvorna för människovärdet i inlägget följer ungefärligen viktkurvorna för män och kvinnor kilo för kilo siklar för siklar.
Detta är förstås inget specifikt för den judeo-kristna kulturen utan värderingar med skillnader mellan könen har varit rådande överallt - även i Sverige - och finns fortfarande i primitiva djungelkulturer. (Och fortfarande i följderna av Kinas enbarnspolitik).
Anledningen till viktningen är väl i botten troligen den biologiska skillnaden i fysisk styrka. För gruppens överlevnad i en kompetetiv väld var männen värdefullare och utan en upplyst press som moderator var det inget att hymla om.

Den moderna människorättsynen uppstår först med en trygg civilisation där vi handlar i snabbköpet i stället för att jaga, där intellektuell problemlösning blivit viktigare än den råa styrkan som inte längre behövs för husbyggen, vedhuggning eller fighter med tung rustning och hillebarder. (Visste ni förresten att de amerikanska dronerna manövreras av stamanställda kvinnor med joysticken med mera precision än männen?)

Domprosten är naturligtvis bara en relik bland andra i den religiösa villfarelsen. Att exponera dem som i inlägget är utmärkt. Men har vi inte alla lite hemläxa..?

BBM - 15 siklar

Hans Schell sa...

Det är en skymf mot Hedenius att producera en sådan enfaldig och infantil text.

Patrik Lindenfors sa...

Hans,
Var det något speciellt du reagerade mot? Eller gillar du inte bibelcitat sådär i största allmänhet?

Kristian Grönqvist sa...

Hans Schell

Jag blir också lite brydd. Mot Hedenius? Det är väl inte han som skrivit Bibeln...?

Lokatt sa...

Intressant om uppgiften om en babys obefintliga värde. När det gäller abort.

Ostronmannen sa...

Inser att det faktiskt inte står vad värdet är för nyfödd. Vi ska vill vara ärliga och inte påstå att det är obefintligt.
Det kan ju lika gärna vara ovärderligt.

Kristian Grönqvist sa...

Vill bara påpeka att spädbarnsdödligheten är störst hos just spädbarn...!!!
Sen avtar dödligheten markant ett tag...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se