23 mars 2012

Foliehattsinlägg

Nu kom Humanism & Kunskaps första inlägg, av ordföranden själv, Börje Peratt. För er som inte känner till Peratt sedan tidigare kan det kanske vara intressant att veta att han är enveten försvarare av paranormala fenomen och coach, Han har i det senare sammanhanget uppfunnit begreppet succébo:
Succébo är ett nytt begrepp som rör det mest ursprungliga i livet - Att utvecklas för att klara sig på bästa sätt. Succébo finns i minsta organism och kommunicerar på alla nivåer. Succébo ligger bakom evolutionen, kulturers utveckling och människors framskridande. I praktiken är Succébo grunden till all framgång.
Låter väl fantastiskt, med ett begrepp som förklarar precis allting? Vad väntar ni på? Peratt är även en extremt ihärdig VoF-kritiker också, tillika Humanistkritiker. Han menar att vi ägnar oss åt häxjakt. Hur kan han backa upp ett sådant bisarrt påstående? Inte svårt alls - han lever i sin egen fantasivärld. Så här skriver han i sin SvD-artikel "Sturmark har byggt upp en huliganrörelse":
Kommunikationsforskaren PA Forstorp vid KTH beskriver rörelsen [Humanisterna & VoF] som militäriskt uppbyggd. Verksamheten exemplifieras av en väldokumenterad elakartad aggressiv intolerans. I kampanjen mot vaccininformationssajten Vaccin.me ger man gåvobrev i andras namn med texter som ”Jag vill döda 20 barn i afrika”. Det är polisanmält. Man har duperat bidragsgivare som Ungdomsstyrelsen och fått stöd för att bygga upp ungdomsorganisation. Detta har lett till en huliganrörelse som kommer i horder och attackerar enskilda. Sturmark uppmanar till och med till spioneri på troende och att man ska besöka sammankomster och filma dem som går dit. Hans egna ”studiebesök” finns på hans hemsida.
Jag tror inte jag behöver dementera detta. Ni får välja själva om ni tycker det är roligt eller bara tragiskt. Jag vet faktiskt inte. Först skrattade jag, men nu har jag läst igenom en del av Peratts artiklar och idéer och det har fått skrattet att fastna i halsen. Lever man i en egen fantasivärld kan man förstås kommunicera paranormalt, förklara livet, universum och allting med ett magiskt begrepp och oroa sig över att bli attackerad av Humanisternas militärt organiserade horder av huligantrupper. Inget någon säger kommer att ändra på den övertygelsen. (Det vet vi säkert för det har våra två spioner i Humanism & Kunskaps blivande styrelse rapporterat.)

54 kommentarer:

Per Ewert sa...

Nja, det här var så allvarliga anklagelser (dock utan källhänvisningar) i ett av Sveriges viktigaste debattforum att om de är osanna så tycker jag det kan vara bra för alla parter om ni dementerar och redogör för vad artikelförfattaren i så fall troligen avser och hur ni ser på saken.

Om det nu skulle vara så att artikelförfattaren far med osanning i sak hoppas jag att sakliga debattörer hos er ser en skillnad mellan detta och mitt&Selanders sätt att försöka hitta en vetenskapligt, rationellt och moraliskt trovärdig grund att stå på, och samtidigt avfärda en grund som inte uppfyller dessa kriterier.

Per Ewert sa...

Ad hominem duger alltså inte som dementi. Inte här heller.

Ulf Gustafsson sa...

Tyvärr går det nog inte att presentera något som skulle kunna få Perret att mildra sin "häxjakt". Att 95% av kommentarerna ogillar och förkastar det han skriver ser han nog bara som bevis för sin tes - en välorganiserad hord av Sturmarks huliganer förföljer honom.

Per Ewert,

Det är tyvärr inte så lätt att se skillnaden som du hoppas. Er kritik är inte heller speciellt välunderbyggd, men ni argumenterar dock från en tydligt egen position - det är en klar skillnad.

Mattias sa...

Såg just att inlägget tydligen ska tas bort, enligt Sturmark på Twitter. Kan tänka mig att en del faktafel smög sig in. Har aldrig hört talas om att Humanisterna skulle ha antagit någon slags gramscisk modell för inflytande, till exempel. Sedan har ju inte Peratt formellt fel i att Humanisterna driver hård och ofta tendentiös debatt, eller?

Patrik Lindenfors sa...

Hård och tendentiös? Ja, vi framför våra åsikter med bestämdhet. Eller inte, beroende på tolkning.

Mattias sa...

Det skulle kräva ett exegetiskt umbärande av bibliska (hehe) mått för att omtolka Humanisternas debattprofil till något annat än "bestämd"... ;)

Kristian Grönqvist sa...

Nu tog Du väl i alla fall i, Mattias. Jag tycker Humanisterna är förfärligt vaga och konturlösa.
Min åsikt är däremot bestämd.

Alla religiösa predikanter oavsett religion står och blåljuger hela tiden. Dag ut,dag in. Försvarar sig i likhet med Mattias med, att det eventuellt "skulle kunna vara sant", med mycket fantasi.

Vaddå...?

Skulle kunna vara sant? En semantisk konstruktion... Allt de har. Svagsint. Och ohederligt som argument. För andra har De inte.

Bestämt nog...? Mattias...

Björn Bäckström sa...

Kristian G 2012-03-24 15:03

"Alla religiösa predikanter oavsett religion står och blåljuger hela tiden."

Jag tror ändå vi måste ge en del religiösa "the credit of doubt". Det kan ju hända att inte alla har födgeni inom området utan verkligen är ärligt vidskepliga. Tyvärr syns det ju inte utanpå vilka som kan föraktas och vilka som ska beklagas. Försiktighet av nöden!

Kristian Grönqvist sa...

BBM

Det finns ett diplomatiskt drag hos Dig jag tyvärr helt har blivit utan. Sån är jag.

Mattias sa...

Kristian,

Du inser kanske inte detta. Men du kan inte i långa loppet vinna en debatt genom att aktivt beljuga din meningsmotståndare. I det här fallet mig.

Vad gör dig bättre än någon falsk profet, om du handskas med sanningen lika vårdslöst själv? En gång i tiden kunde jag bli upprörd av dina skriverier, men inte längre. Jag känner bara medlidande. För det enda jag läser är det monotona upprepandet hos en själ som tappat lusten efter förändring och utveckling. Likadant idag som för ett år sedan. Och hur långt bakåt, eller framåt i tiden ska dessa utfall sträcka sig? När jag försöker att sätta mig in i hur det borde kännas att vara du, så blir jag alldeles kall.

Lyckligtvis kan jag inte göra anspråk på att veta särskilt mycket om dig. Du kanske har ett väldigt fint och uppfyllande liv IRL. Min upplevelse betyder nog inget. Men jag har svårt att tro att det går att behålla självrespekten i långa loppet och samtidigt ägna sig åt självbedrägerier som du gör.

Patrik N sa...

Mattias,

Min upplevelse är exakt likadan men jag orkade inte ens kommentera det Kristian skrev. Det var bra att du uttryckte dina tankar tycker jag.

Björn Bäckström sa...

Mattias I 2012-03-24 23:37

Jag tycker - och flera med mig - att Kristian Grönqvist är en intelligent, rak och snabbdragande skribent som inte spiller ord på floskler. Han är en omvittnad tillgång för bloggen och förtjänar inte nedlåtande "tycka synd om" kommentarer. Eftersom du "inte vet särskilt mycket" om personen tycker jag du bör bemöta sakfrågorna i stället. Men vidskepligheter kanske är för svåra att försvara?

Om det inte är självbedrägerier en "troende" individ ägnar sig åt (d.v.s. medveten vilseförelse av sitt själv) så är det i stället enbart dumhet.
Båda tillstånden inget att direkt stoltsera med. Kristian G har fullt rätt!


Patrik N 2012-03-25 07:12

Som en Krister Luuk brukar säga: "Vart är vi på väg?"
Enkelspårigt in i Himlen?

Daniel Nilsson sa...

Trodde inte det var möjligt att göra Mattias Irving så rasande att han kände sig tvingad att ta till härskartekniker. Att Kristian Grönqvist lyckades med det borde betyda att han är en mycket vass skribent.

Mattias sa...

BBM,

verkligen? Vidskepelser? När har jag försvarat vidskepelser? Ge ett konkret exempel.

Mattias sa...

Branting,

jag tar det som en uppskattande kommentar till mitt temperament. Jag ser att min text kan läsas som en härskarteknik, men det framgår ändå att jag gör en disclaimer i slutet av texten och jag är inte direkt känd för att debattera fult, så jag hoppas att vi kan klara ut att jag inte på något sätt menar att ägna mig åt härskartekniker.

Om du ändå vill rikta den anklagelsen mot mitt inlägg så gör du det uttaget från ditt eget förtroendekonto. Så får vi se om det ger dig utdelning.

Patrik Lindenfors sa...

Jag tycker personligen att Kristian Grönqvist och BBM går över gränsen tid efter annan, men att Mattias Irving aldrig gjort det. Om ni vill ha min åsikt i frågan.

Men den här bloggen är inte till för att vi ska tycka lika.

Daniel Dunér sa...

Jag undrar om diskussionerna här tagit mest stryk av Annorzzz' och Lennarts diskussionstekniker eller av Kristians och BBMs. Jag lutar åt de senare, även om de förra la grunden för de senare.

Självmotsägande nog så ägnar jag mig här också åt en form av personangrepp. Men hur gör man annars med personer som ständigt misslyckas med att föra en seriös diskussion i en god ton? Jag tror personligen att Humanistbloggen skulle må bäst av att få regler och moderering. Alla åsikter måste vara välkomna, men inte alla diskussionstekniker.

Patrik Lindenfors sa...

Vill du ha ett heltidsjobb så säg till.

Patrik Lindenfors sa...

(Utan betalt förstås...)

Benzocaine sa...

Per Ewert, vilka påståenden menar du bör dementeras och redogöras för? Min spontana kommentar till artikeln var ett stort LOL!

Per Ewert sa...

Benzocaine: Du känner dig bekväm med samtliga åtalspunkter? Det skulle jag inte göra om jag stod anklagad för samma saker. Men det är ju jag det. Kan inte komma ifrån känslan av ett icks oansenligt obahag över att Humanisterna inte verkar finna någon anledning att dementera eller åtminstone kommentera.

Patrik Lindenfors sa...

Per Ewert,
Jag tror inte du haft med Peratt att göra. Att gå i polemik med den typen av "debattörer" är inte tillrådligt av flera skäl. Men visst, även en blind höna hittar ett korn ibland. Är det något speciellt du vill ha dementerat? Vår militära organisation av huliganer?

Kom igen nu. Ni debatterar ju i alla fall sakligt när ni har fel. Peratt är bara snurrig. Varför ska vi skicka signaler om att han är att ta på allvar?

Benzocaine sa...

Per Ewert, min fråga var inte retorisk. Jag undrar vilka punkter som bör dementeras och redogöras för.

Rent övergripande tror jag inte att inlägget bör besvaras, eftersom man som Patrik skriver ger sken av att ta LOL-argumenten på allvar. Det är ungefär som att Dawkins inte vill debattera kreationism eftersom han inte vill ge en bild av att han tar kreationismen seriöst. Bättre att anmäla artikeln för förtal.

Jag är ändå nyfiken på vilka av "åtalspunkterna" som du tycker bör bemötas. För mig var allt svammel så jag ser inte riktigt vad som kan uppfattas som relevant av en utomstående.

Björn Bäckström sa...

Mattias Irving 2012-03-25 13:49

"verkligen? Vidskepelser? När har jag försvarat vidskepelser? Ge ett konkret exempel."

Du får en halv ursäkt! Tar tillbaka den när jag letat upp ett konkret exempel. ;-)
Tills vidare hänvisar jag till "Om Oss":

"Seglora smedja är en mötesplats som vill bidra till att förnya och fördjupa teologi och religiösa uttryck i kyrka och samhälle."

Tog det som ett försvar av vidskepelse, typ. Eller kan man hoppas att "förnyelsen" innebär avskaffande?


Patrik L 2012-03-25 14:04

"Jag tycker personligen att Kristian Grönqvist och BBM går över gränsen tid efter annan, men att Mattias Irving aldrig gjort det."

Mattias I tror jag håller alla vägar öppna. Jag tror ibland han är ateist fumlande med garderobsdörren... Jag å andra sidan hoppas ha lämnat all vidskepelse bakom; ser ingen anledning att gå tillbaka. Det medför att jag i varje läge, som en hök hoppas jag, slår ned på allt som luktar vidskepelse. Detta irriterar "halvhjärtade" förståeligt nog men att jag "går över gränsen"? Tror inte det; vidskepelse förtjänar ingen hänsyn.


Daniel Duner 2012-03-25 15:37

Jag är rädd att du får fortsätta att leva med mina "diskussionstekniker." Tycker du borde uppskatta lite raka burdusa kommentarer. Misstänker bara du är förargad över "tvärsäkerheten".

Off topic: Norrmännen - det civiliserade folket i norden? - slutar att plåga ihjäl odlad lax. Början på din revolution?

Patrik Lindenfors sa...

BBM,
Jag anser att du går över gränsen när du vill förbjuda människor med trosföreställningar du inte delar från att inneha vissa yrken. Det är fel väg att gå - då gör du martyrer av några som älskar att hamna i martyr-positionen. Ibland undrar jag om inte det är deras bästa (enda?) försäljningsargument.

Patrik Lindenfors sa...

Här får du en present BBM. Något som är över min gräns... (men jävligt roligt) http://www.youtube.com/watch?v=VCo6BVPGDh0&feature=endscreen&NR=1

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2012-03-26 09:52

Uppskattade verkligen presenten. En tvillingsjäl i allt, särskilt skjortan, ölen och vokabulären! ;-)Citerar en kommentar från originalet:

"The man is a genius, Perfectly executed and above all else he is right. Religion is full of shit."

Hoppas Kristian G öppnar länken!

Benzocaine sa...

Det är väl lättare att skriva vad som är sant.

Sant är att initativet, och en stor del av undertecknarna, till Humanist Manifesto var unitarianer - och att unitarianismen är en kristen rörelse. Samtidigt är det sant att den största "gruppen" inom unitarianer idag är sekulära humanister. De är inte i majoritet, men betydligt fler än t.ex gruppen som betecknar sig själva som kristna. Att initiativet till Humanist Manifesto togs av en unitarian är ingen hemlighet (se t.ex engelska Wikipedia).

Sant är också att initiativet till Humanist Manifesto II togs av Paul Kurtz. (Även här hänvisar jag till engelska Wikipedia)

Sant är att Julian Huxley var engagerad i Eugenics society. Dock antyder Peratt mellan raderna att Huxley var rasist, vilket inte är sant. (Se t.ex Huxleys artikel om eugenik i "Essays of a Humanist").

Sant är att det finns en (enligt mig olycklig) koppling mellan VoF och Humanisterna genom att Center for Inqiry (tidigare CSICOP) är medlemmar i IHEU. VoF är nära förknippade med Center for Inquiry, då det är den globala skeptikerrörelsens huvudorganisation, och IHEU är Humanisternas paraplyorganisation. Det finns säkert ett pressmeddelande om när Center for Inquiry gick med i IHEU på webben. Tror jag läste det i Skeptical Inquirer.

Det är sant att Unga Humanister fått bidrag från Ungdomsstyrelsen, dels för att bygga upp en ungdomsrörelse och dels för att arbeta mot rasism och diskriminering av kvinnor. Hur pengarna har använts kan jag inte uttala mig om, men jag känner många som arbetar med Unga Humanister och det är seriösa hårt arbetande människor så jag litar på att pengarna använts till sitt rätta syfte.

Resten är hittepå, alternativt sådant som jag inte kan uttala mig om.

Kristian Grönqvist sa...

Jodå BBM.

Samma skjorta, fast med teddyfoder, personligen är jag mest förtjust i Arboga 10,2. Slår t.o.m. Chimayen.
Inledningsfrasen:"I´m a hippocrat" slår det mesta.

Kristian Grönqvist sa...

Mattias Irwing

Jag blir inte störd av Ditt oväntade lågvattensmärke i debatteknik. Helle Klein har visat prov på detta tidigare. Och Ni är väl bär från samma buske.

Vet man något säkert, är det lätt att argumentera för det, vet man inte, bäst att låta bli...

Kristian Grönqvist sa...

Daniel Duner.

News of the World: "Nu har Kristian Grönqvists syster Siv Meier-Johann gått i pension vilket innebär att det ocivilicerade bruket att tortera bananflugor, samt att använda dem som försöksdjur till en del har avstannat i Tyskland. En liten men anmärkningsvärd framgång för djurrättsrörelsen."

Patrik Lindenfors sa...

När jag var doktorand på zoologen - det var några år sedan - så kom det en grupp från någon djurrättsorganisation (kommer inte ihåg vilken) och kedjade fast sig i zoologens ytterdörr. De ville att vi skulle sluta med djurförsök.

Förmodligen hade de kedjat fast sig i fel dörr, för det fanns verkliga djurförsök som pågick i en annan lokal av en annan institution - men inte hos oss. På zoologen har odlar vi dock insekter för evolutionära studier. Bland annat är vi bäst i Sverige på fjärilars ekologi och evolution (jag är inte del i den gruppen) så det finns fjärilar i burar lite här och där.

Och så har vi förstås bananflugor. De är ett obligatoriskt inslag i genetikundervisningen med alla sina skumma mutationer och intressanta korsningsförsök som går att göra. De är bördiga från Hawaii. En student gick prompt och hämtade en burk flugor och gav till de fastkedjade aktivisterna - som släppte ut dem. I november. "De fick i alla fall dö i frihet" var kommentaren.

Hela demonstrationen urartade då en rullstolsburen man kom till dörren och ringde polisen för att de hindrade hans tillgång till föreläsningarna. Alla andra kunde gå runt, men för honom innebar fastkedjandet ett verkligt problem så han vägrade.

Frågan är om det är den mest meningslösa demonstration jag någonsin upplevt. På fel plats. Mot fel människor (många zoologer är mot plågsamma djurförsök). Och med fel etiskt slutresultat (de vägrade släppa in den handikappade mannen).

Patrik Lindenfors sa...

BBM, Kristian & Nils,
Jag undrar om ni inte bättre skulle uppskatta en sida där jag oublicerade sådant jag ratar? Här är någonting till för er: http://www.youtube.com/watch?v=INll6Y5iqbM&feature=player_embedded

Nu får ni allt leta upp era egna grejer.

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2012-03-27 03:32

"Här är någonting till för er:.../".

Jag - för min del - behöver egentligen inte sådana länkar eftersom de bara kan konfirmera min övertygelse. Bättre med inlägg som från Per Ewert och andra där du lär känna din fiende.

Med risk att kompromettera dig inför bloggens vanliga "muslimkramare" måste jag ge dig en eloge för publiceringen.

Jag är övertygad om att en Ulf G, en Mattias I, en Per Ewert m.fl. inte kan motstå att se de "ratade" snuttarna. Och det är ju bra! Deras försvar kan ju vara att ännu bättre lära känna fienden...

Nu är jag ingen psykolog men tror att "hjälpen" till oss är en brasklapp som vill signalera din verkliga belägenhet i garderoben där racistfobin har låst in dig. Du är för mycket vetenskapsman för att blunda för fakta.

Ledsen att ha exponerat dig - dementera gärna - fast jag tror ändå att läsare av dina inlägg mellan raderna har förstått att du inte köper wholesale vad multikulturförespråkarnas mantra predikar. Sorry again. Men du började ;-)

Patrik Lindenfors sa...

Ja då får jag väl dementera då. Jag är hängiven i mitt försvar för multikulturalism. Jag anser bara att mänskliga rättigheter måste gå först i alla lägen - jag är lite fundamentalist på det sättet. Så jag ratar Pat Condell av den orsaken. Han skjuter för brett och verkar ofta vara emot andras kultur i största allmänhet. I det länkade inlägget försöker han hålla sig på rätt sida men klampar ändå dit och säger att Pakistansk kultur är lite sämre brittisk. Det är då han blir helt ointressant för min del. Pakistansk kultur är så mycket mer än islam och kvinnoförtryck.

Nils sa...

Patrik L,

”Pakistansk kultur är så mycket mer än islam och kvinnoförtryck.”

Där visade du upp relativistens fulaste tryne. I en extrem förtryckarkultur där man stenar kvinnor, mördar politiker som kritiserar islam, där väljer du att lyfta fram … Ja vadå?

Kristian Grönqvist sa...

Patrik L

Tack för den vänliga gesten...?
Jag skall komma ihåg att spara resterna från mitt matbord till dig också...:-)

Jag undrar om inte Du på verkligt allvar har missförstått min inriktning i livet.

Jag tycker i allmänhet inte alls illa om främmande människor. Så länge de har vettet i behåll. Inte ens av annan hudfärg.

Jag tycker däremot förfärligt illa om religioner. Jag är också alldeles säker på att Du vet varför. Jag har som pensionär inte heller någon anledning att hålla inne med mina åsikter. Det skulle jag må ännu sämre av.
Eftersom ingen längre är beroende av en inkomst från mig, behöver jag i inget läge vara "Hippocrat".

Vilket gör, att jag offentligt kan stå för en motbild till den politiska korrektheten, när den inte tilltalar mig.

Som jag tidigare nämnt, använder jag mig av samtliga mediaformer, eftersom stigmatisering är ett för länge sedan avslutat kapitel i min värld. Också "hippocracy".

Kristian Grönqvist sa...

Om läsarna har svårt med ordet"hippocracy" borde jag kanske stavat det "HippoCrazy". I min bok betyder det folk som ljuger likt en häst travar.

Fast man kunde ju tänka sig stavningen hypocrazy som ett mentalt tillstånd också.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Maten. (Jag väljer nu medvetet något trivialt för att du ska se problemet med att döma ut en hel kultur på grundval av några av dess avskyvärda egenskaper. Jag tror i och för sig inte att du fattar ändå, men det är värt ett försök.)

Nils sa...

Jag förstår precis hur du menar. Eftersom vi är så bra på många andra saker i Sverige, homosexuellas rättigheter, vajerrräcken, sjukvård, jämställdhet, generös diskrimineringsombudsman, Anders Zorn, ABBA, Volvo osv måste vi kunna kosta på oss att stena otrogna kvinnor utan att för den skull fördömas.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Du förstod inte alls. Så här: Vi bör fördömas om vi stenar kvinnor i Sverige. Men det betyder inte att även vår syn på homosexuellas rättigheter, vajerrräcken, sjukvård, jämställdhet, generös diskrimineringsombudsman, Anders Zorn, ABBA, Volvo osv behöver fördömas.

Ostronmannen sa...

Oj Nils, så snyggt PL klädde av dig naken med ett ripp av värjan.
Nu står du där naken och darrar och alla kan beskåda dig. Men jag tror inte du märker att du är avklädd in på bara skinnet.

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2012-03-27 07:42

Pat Condell säger om Pakistan bara "The culture is not great by any means", men skulle vara mycket bättre utan religionens inflytande.

Att racka ner på ett lands "kultur" är ju förstås ohövligt och föranleder hemtagning av ambassadörer för konsultationer vid sådana "förolämpningar" om de uttrycks av officiell person.

Men jag tycker inte det borde föranleda att "han blir helt ointressant för min del".

Man kan ju mäta kultur på många sätt. Att räkna nobelpristagare är ett.
Pakistan med 1 laureate rankas nr 68 av 70 nationer. UK har 118 och är på 9:de plats. Tycker Condell kan ursäktas.

Icke förty; maten, Chicken Karahi for one, Tikka Boli en annan, verkligen starkt o gott!

Patrik Lindenfors sa...

Jo, Nobelpristagare är ett bra mått att mäta u-länders kulturella kvalitet mot varandra. Inte.

Jag ogillar den typen av okunniga svepande sänkningar av andras kultur som Condell gör sig skyldig till. De är utanför ämnet (islam är en dum religion) och smutsar ner hela frågan.

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2012-03-27 15:31

Håller lite med dig. Dessutom är Condell vegetarian sedan 1976 enligt hemsida. Uppskattar nog varken Chicken Karahi eller Tikka Boli som är biffrätt. Kulturella skillnader!

Benzocaine sa...

Jag kan å ena sidan förstå den som tycker att den egna kulturen är bäst. Vi har ju trots allt de värderingar som finns i vår egen kultur, och tycker att dessa värderingar är bättre än andras, just för att vi hyser dem.

Å andra sidan kan jag inte förstå den som är intolerant mot andra kulturer.

Jag är rätt så säker på att en taliban i Pakistan är lika övertygad om att hans egen kultur är bättre än Pat Condells, som Condell är om motsatsen.

En sak som ni missar är också de kulturella skillnaderna mellan storstäder i Pakistan och landsbygden. Jag har aldrig varit i Pakistan men skulle tro att skillnaden mellan Paksiansk landsbygd och Karachi är bra mycket större än mellan Karachi och Storbritannien.

Nils sa...

Bara i din värld det Ostronmannen. När det kommer till såna här frågor hamnar du och Patrik L i samma sits som Reepalu.

Ni vet egentligen vad problemet är är men det kan inte, får inte sägas.

Då blir det såna här konstiga, relativiserande svar om att den pakistanska kulturen är precis lika bra som den engelska -- bara vi bortser från att de stenar otrogna kvinnor och homosexuella och mördar kristna politiker. En hederskultur som varje år kräver tusentals offer är lika bra som vilken annan kultur som helst.

Jag skulle kunna bli avklädd, men ni står nakna redan från början.

Benzocaine sa...

Nils, du låter precis som en taliban, bara att sakfrågorna är andra. Talibanen skulle klaga på sexfixering och andra "västerländska avarter", och inte förstå den som tycker att västerländsk kultur är lika högstående som talibanernas. Ni är varandras spegelbilder. Höger är vänster och vänster är höger, men annars är ni identiska.

Nils sa...

Benzo, har du inget att säga i sak?

Benzocaine sa...

Nils, läs om så ser du att jag nämner flera fakta.

Benzocaine sa...

Ett exempel jag tog var att om man anser att en annan kultur är bra eller ej beror på vilken kultur man själv är uppväxt med.

Du hatar (somliga men troligtvis inte alla) pakistanska bönder och de hatar dig lika mycket. Rent objektivt kan man inte säga att en värdering är bättre än en annan. Det beror på perspektivet. Ur ditt perspektiv är deras kultur dålig och enligt deras perspektiv är din kultur dålig.

Personligen är jag av den bestämda uppfattningen att tolerans är ett starkt svenskt kulturellt kännetecken. På så sätt är dina värderingar osvenska.

Patrik N sa...

Nils,

Var yttras det att den pakistanska kulturen är lika bra som den engelska..?

Nils sa...

Benzo,

"Du hatar (somliga men troligtvis inte alla) pakistanska bönder och de hatar dig lika mycket."

Nu pratar du med dig själv.

Patrik N,

Patrik L skrev om Pat Condell: "I det länkade inlägget försöker han hålla sig på rätt sida men klampar ändå dit och säger att Pakistansk kultur är lite sämre brittisk. Det är då han blir helt ointressant för min del. Pakistansk kultur är så mycket mer än islam och kvinnoförtryck."

En land med groteska blasfemilagar och där tusentals flickor faller offer för hederskultur får alltså enligt Patrik L inte skymma det faktum att "Pakistansk kultur är så mycket mer än islam och kvinnoförtryck".

Jag efterlyste vad han menade med detta värdefulla i pakistansk kultur, men fick bara ett skruvat Reepalu-svar.

Ostronmannen sa...

Nils, vad är bra med svensk kultur tycker du?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se