24 maj 2012

Presskommentar från Humanisterna: Dags för krafttag mot barnäktenskap!

Idag kl 11 presenterar Göran Lambertz sin utredning om tvångs- och barnäktenskap. Kraftfullare kriminalisering och inrättandet av ett nationellt kompetensteam finns med bland förslagen.

- Det är oacceptabelt att som idag ge möjlighet till dispens för att gifta bort barn, säger Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Samhället sviker barnen genom att erbjuda bakdörrar ut ur lagstiftningen.

- Nu måste regeringen se till att utredningen inte hamnar i byrålådan på grund av den politiska beröringsskräcken för denna typ av frågor. Regeringen måste presentera en proposition så att riksdagen kan besluta om en lagändring och utredningens övriga förslag under denna mandatperiod.

- Nu måste man visa att man lyssnat, tagit till sig den kunskap som finns och inte kommer att fortsätta att tolerera diskriminering och utanförskap.
______________________________________
Förbundet Humanisterna är en livsåskådningsorganisation med ca 5500 medlemmar. Förbundet bildades i Sverige 1979 och ingår i den internationella paraply­organisa­tionen International Humanist and Ethical Union (www.iheu.org). Humanisterna (www.humanisterna.se), verkar för en sekulär livssyn byggd på förnuft, medmänsk­lig­het, tolerans och ansvar. Förbundet arbetar för ett samhälle som vilar på sekulär etisk och politisk grund.

För ytterligare info: Kontakta pressekreterare Emilia Ericson, tel: +46 722 09 99 74, e-post: emilia.ericson@humanisterna.se

1 kommentar:

Ulf Gustafsson sa...

I Storbritannien är kriminalisering av tvångsäktenskap också pågång. Bra!
http://www.telegraph.co.uk/news/politics/9315181/Forced-marriage-expected-to-become-a-crime.html#

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se