18 juni 2012

De fyra ryttarna

Samtal mellan Richard Dawkins, Daniel Dennett, Sam Harris and Ayaan Hirsi Ali vid Global Atheist Convention, 13-15 april, i Melbourne. Diskussionen handlar huvudsakligen om Islam eller extremistisk våldsbejakande Islam (de rör sig ganska slarvigt mellan dessa begrepp) och hur ateismen skall besegra teismen.

11 kommentarer:

Lennart Widlund sa...

Ulf: Ayaan Hirsi Ali är "svart" och kvinna och den enda av de fyra som inte är med i ditt val av etiketter...

Nils sa...

Det är nog inte så mycket för att hon är svart och kvinna, snarare för att hon hos de som vet rätt betraktas som islamofob.

Lennart Widlund sa...

Det här osynliggörandet av Ali är förstås helt utan uppsåt. Men om man ändå får gnugga in det lite (vi kan väl kalla det för livsåskådningskritik eller humor?), så är det ganska konsekvent. Hennes namn är också det enda som inte syns på bilden i bloggposten, och på själva bilden syns bara de två äldsta gubbarna.

Men i själva debatten märks hon ju vilket möjligen är huvudsaken, iaf för de som orkar klicka och lyssna en stund.

Ulf Gustafsson sa...

Dra inga växlar på att jag har en ovilja för att skapa nya etiketter. I detta fall var det självklart olämpligt att utelämna Ayaan Hirsi Ali. Åtgärdat nu.

Lennart Widlund sa...

Ulf, det var nog ingen som trodde något annat egentligen.

Lamt försvar av Dawkins för hans hätska utfall under "reason rally". Han sa faktiskt så här:

"Mock them! Ridicule them! In public!"

Se själva vid ca 24:40.

Det är en ren uppmaning till mobbning.

Benzocaine sa...

Nils, ett kännetecken för islamofobi är att man vill använda kristendomen som maginotlinje mot islam. Om jag minns rätt är det också var Ali förespråkar.

Det är en av de egenskaper som skiljer islamofober från religionskritiker. En religionskritiker tycker lika illa om alla religioner, medan islamofoben endast tycker illa om islam, och ofta vill använda kristendomen som maginotlinje mot detta hot.

Ett annat kännetecken är att de har en besatthet av att vända varenda diskussionsämne till att handla om islam.

Nils sa...

Benzo,

”ett kännetecken för islamofobi är att man vill använda kristendomen som maginotlinje mot islam”

Det är förstås nåt som står i Benzos internationella encyklopedi. Här på bloggen ägnas 98 procent av utrymmet åt kristendomen och så kallar du mig för islamofob.

Ayaan Hirsi Ali har själv upplevt alla de helvetes fasor som islam kan innebära. Hon vet att den ”tysta majoriteten”, som islams idiotier gärna ursäktas med här, saknar relevans – just för att den alltid förblir tyst.
Hon vet att det är de små grupperna med stark övertygelse som utgör faran och som tvingat henne att fly från land till land med dödshot över sig. Hennes vän Theo van Gogh klarade sig inte och personligen har hon lika starka skäl att bekämpa islamister som judar att bekämpa nazister.

Här i väst sitter vänstermobben i trygghet på sina kulturredaktioner och universitet och tycker – precis som du Benzo – att hon överdriver i kampen mot islam. Det är som Paul Berman skriver i sin bok inget annat än ett svek.

Kristian Grönqvist sa...

Lennart

Om vi nu skall hålla oss till realiteter istället för konspiratorisk fantasi, så saknas Ali namn för att bilden är förminskad i storlek. Byt till ordinarie storlek på skärmen och Du kommer att drabbas av upplysning...
Bara som info och rättelse...

Kristian Grönqvist sa...

Jag pratade visst om ryggmärgsreflexer i tråden om feminism och när man talar om trollen så...

Benzocaine sa...

Nils, jag är precis lika kritisk till islam som vilken islamofob som helst. Skillnaden är att jag är lika kritisk till andra religioner. Religiösa fanatiker är lika farliga oavsett religion, och de moderat religiösa är grogrunden för religiösa fanatiker. Detta gäller inte bara islam, utan även kristendomen och hinduismen. (Buddismen vet jag för lite om för att kunna säga med säkerhet, men det kan säkert hända där också).

Angående bloggens religionskritik så ligger den utanför min kontroll. Somliga tycker att Humanisterna kritiserar islam för mycket, och andra för lite. Hur man än vänder sig har man ändan bak.

För övrigt är väl inte bilden vald av Humanistbloggen, utan det är den "thumbnail" som visas av Youtube enligt någon algoritm? Jag har svårt att tro att Youtubes algoritm avsiktligt redigerar bort svarta islamkritiska kvinnor.

Ulf Gustafsson sa...

Kristian G har missförstått Lennarts kommentar till mig om Ali. Ali saknades först bland etiketterna jag valde. Det har inget med youtubeklippet att göra.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se