13 juni 2012

Präster som inte tror

Intressant nog har vi ett flertal präster som läser här på bloggen. Förmodligen av samma anledning som vi själva läser på kristna hemsidor - gediget intresse och diskussionslusta. Eller finns det månne någon smygateist bland er? Marcus Birro har i en något förvirrad krönika i Expressen idag lanserat teorin att vi ateister är så absorberade av Gud för att vi egentligen längtar efter Honom:
Vad säger allt detta om Gud i vårt land? Att han bryr sig om oss också när vi tror att vi inte bryr oss. Grejen är ju ändå att vi bryr oss. Jag har inte träffat en enda människa som inte har andligt grubbleri. Alla när en längtan att lära känna Gud. Också ateisterna. Kanske allra helst ateisterna. De är helt absorberade av Gud.
Med samma logik har förstås Birro en gedigen ateismlängtan - han verkar ju fullkomligt absorberad av oss Humanister och av ateism. Gäller detsamma er präster? Det finns i så fall numera en organisation för er, en plats där aktiva präster som förlorat sin tro kan samtala med likasinnade: The Clergy Project. Men se upp. En präst kom ut som ateist till sin församling i Texas vilket fick hela församlingen att upplösas. Se nyhetsinslaget genom att klicka på bilden här nedanför (som tar er till en annan websida).


Ni kan läsa mer om the Clergy Project hos LaCrosseTribune.com.

1 kommentar:

Ulf Gustafsson sa...

Svenska kyrkan varianten, att i stort överge alla övernaturliga inslag, är nog en bättre metod om man vill bevara maktbasen Kyrkan.

Svenska kyrkan präst - '"Jag tror på Gud, Gud är allt, Gud är större, alla försök att beskriva Gud förminskar hen."

En artikel om präster i USA som blir ateister: http://religion.blogs.cnn.com/2012/06/13/unbelieving-preachers-get-help-to-come-out-as-open-atheists/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se