14 juni 2012

Humanistiskt brev till skapelsen

5 kommentarer:

Lennart W sa...

Inga växelverkanstermer i Lagrangianen? (punkt 3)
Blir inte alls en särskilt kul skapelse då, och som tur är inte alls som den vi faktiskt lever i.

Sari sa...

Vad betyder det i lekmannatermer?

Lennart W sa...

Finns ingen korsterm, typ(!) F*psi, som beskriver hur partiklar bär på och känner av t ex elektriska fält. Därmed kan det inte heller finnas atomer i den här modellen.

Men OK, tanken var nog iofs aldrig heller att den korta videon skulle vara en lektion i kvantfältteori. Skjut inte flugor med kanon..

Ang att koda in något i pi kanske det faktiskt är så att allt som någonsin har skrivits och kommer att skrivas redan är inkodat där (med siffror översatta till andra tecken med t ex ASCII-kod). Kanske! Jämför med the infinite monkey theorem. Pi är ju irrationellt vilket ffa betyder att det inte finns någon periodicitet i decimalerna, dvs decimalerna förefaller vara slumpmässiga. T ex det rationella talet 1/7=0,142857142857... där decimalföljden upprepas i samma ordning med perioden 6, medan pi inte har något sådant mönster.

Q.E.D.? Nja..

Det är väldigt lätt att konstruera ett irrationellt tal som garanterat INTE har några gömda meddelanden (iaf inte några avancerade sådana), t ex detta:
0,101001000100001000001...
Det har ingen peridicitet i decimalerna, men mönstret är ju väldigt enkelt, dvs nästan fritt från information.

Kristian Grönqvist sa...

Ett litet aber Lennart.

All info i världen ryms i tal, bara bestående av ettor och nollor, så lite grann information är det allt...

Allt har i vanlig ordning att göra med hur man ser undertexten eller kontexten.

Lennart W sa...

KG: Du missuppfattar frågan. Finns all information i vilket tal som helst? T.ex. i talet 5? Dvs finns t.ex. allt om din person i det enda talet 5, t.ex. ditt personnummer, din address, osv, osv? Nej, så kan det ju inte vara.

Men kanske pi är ett sådant tal? Sen är det nog inte heller informaion om allt som någon ens kan tänka sig att skriva är inkodat i pi (enl apteoremet, om det är applicerbart, vilket inte verkar helt otroligt).

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se