26 juni 2012

Tysk domstol förbjuder omskärelse

Från DN:
Omskärelse av pojkar av religiösa skäl innebär att tillfoga dem allvarlig kroppsskada, anser en domstol i Köln i ett domslut som ses som vägledande i Tyskland.

Enligt domstolen väger barnets rätt till kroppslig integritet tyngre än föräldrarnas rätt till religionsfrihet.

12 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Äntligen. Underbart.
Om kristendomen hela tiden evolverar kan väl judendomen det med.
Skydda de små.

Eric Wadenius sa...

-"Enligt domstolen väger barnets rätt till kroppslig integritet tyngre än föräldrarnas rätt till religionsfrihet."

Väldigt viktigt. Det är just det som är den centrala frågan. Antingen står man på föräldrarnas sida eller barnens.

Jag är glad att man här valde barnens sida. Hoppas att denna domen har spridning till övriga delar av Europa där barnens rättigheter inte värnas lika hårt.

Lennart Widlund sa...

Väldigt bra. Därför att nu får vi lite empiri och inte bara vackra teorier. Vad blir effekterna egentligen av en sån här lag? Är de bara så positiva som förespråkarna vill tro (eller ännu bättre?), eller finns det något negativt som vi förbudsskeptiker misstänker (eller ännu värre?)?

SEN har vi bättre grund för beslut om det bara är att kopiera, eller modifiera, eller kanske rent av avstå och bara använda argument ist f förbud.

Lennart Widlund sa...

"Antingen står man på föräldrarnas sida eller barnens."

Hoppas att det är just den här frågan som avses, och inte att det där skulle vara något sorts allmänt förhållande. Eller?

Kristian Grönqvist sa...

Det verkar nog på kommentarerna som att domen blir prejudicerande i hela Tyskland, vilket i sin tur garanterat får spridningseffekter. Det verkar som jordmånen i delar av västeuropa definitivt är mogen.

Björn Bäckström sa...

Jag spår enkelt att eftersom just Tyskland gått före kommer det att bli reaktioner som Mattias I's ”/…och ålägger judar att i praktiken upphöra att existera…/”

Ulf Gustafsson sa...

Oavsett om denna dom ändras eller inte verkar det ofrånkomligt nu att omskärelse kommer ifrågasättas mer och mer i Nordeuropa, opinionen mot sedvänjan är stark. Det är läge att lämna skyttegravarna och att samtala om hur detta skall lösas som att både omyndiga pojkar inte omskärs (enligt nuvarande sed) och judar fortfarande känner sig välkomna i här.

Två artiklar på engelska, de intressanta med dem är valet av bildmaterial, vilket självklart påverkar läserna uppfattning av innehållet.
RT
The Times of Israel

Sedan är det problematiskt att ingen (vad jag sett) muslim uttalar sig kritiskt i media om domen. Vad det än beror på.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2012-06-27 09:11

"Sedan är det problematiskt att ingen (vad jag sett) muslim uttalar sig kritiskt i media om domen. Vad det än beror på."

Problematiskt?

Lokatt sa...

Underbart, underbart!
Och, de goda och tålmodiga gudarna kan såklart vänta i futtiga 18 år! Som vuxen kan den unge man som önskar låta skära sig i snoppen göra det! Och betala kalaset själv förstås.
Oj jag glömde att detta inte hände i Sverige ... än.

Ulf Gustafsson sa...

Ja, människor har behov av att få göra sig röst hörd, en känsla att man är med och påverkar. När man upplever att man inte får det, finns risken att man radikaliseras istället.

Anonym sa...

Fantastiskt bra….
Äntligen börjar man stoppa barn att stympas och traumatiseras av sina egna fanatiska föräldrar.
Nu hoppas jag att Sverige snart följer efter och förbjuder detta vansinne.

Benzocaine sa...

Vänta nu, var inte detta en debatt som var unik för Sverige? Vilken tur att tyska domstolar helt abrupt dömer efter Humanisternas debattartiklar! Tydligen gör vi nytta ändå!

(slut ironi)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se