24 juli 2012

Black Folks Don't: Do Atheism?Via Skepchick

6 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Afroamerikaner för humanism och ateism

Det afroamerikanska samhället är närmast genomdränkt av religion, men det finns faktiskt en växande afroamerikansk rörelse för humanism och ateism. De stödjer varandra, och gör motstånd mot den kompakta religiositet som omger dem. På sin hemsida skriver de bl a: "I en förnuftsfientlig värld måste de som står för förnuftet hålla ihop."

Jag har en artikel om detta i senaste numret av Nya Fritänkaren, som utges av Fritänkarna, f d Human-Etiska Föreningen.

Benzocaine sa...

The infidel guy är också afroamerikan. I Internets barndom hade han podradio, redan innan begreppet var myntat.

Jag tänker också på intervjun med Morgan Freeman där han nästan blir förnärmad när det påstås att han är "a man of god".

Lars Torstensson sa...

Intressant!

Den mest kände afroamerikanske ateisten är väl James Baldwin, som bl a skrev The Fire Next Time
(1963). (Han var för övrigt också homo, vilket gläder mig.)

Även den kände afroamerikanske författaren Richard Wright var ateist.

Lars Torstensson sa...

African Americans for Humanism

har den här hemsidan:
http://aahumanism.net

Där kan man hitta mer om Richard Wright m fl.

Lennart W sa...

Kanske OT, men vad kallas en vit invandrare från Afrika till USA? Vit afroamerikan??
Ordet "afroamerikan" ist f svart funkar inte riktigt. I de flesta fall är hudfärg förstås helt ointressant, men i de fall den faktiskt är relevant, typ i signalament, är det kanske ändå bättre om man faktiskt kan säga "svart" eller "brun" osv. Iofs är ju också många "svarta" spec i USA egentligen mer vita än svarta i färgen.

Benzocaine sa...

Lennart, "afroamerikan" är en ras (social konstruktion). En vit person som invandrat från afrika till USA tillhör rasen "caucasian (white)", så de kallas helt enkelt för vita.

Men det är ofta svårt för "mulatter" (vilket hemskt ord - har sitt ursprung från mulåsna, men i alla fall) att klassificera sig som afroamerikan eller vit. Vad de själva identifierar sig som beror på kontexten.

Här (länk) kan du läsa mer om ras som social konstruktion. Det finns även ett intressant exempel med en man från Indien som nekades medborgarskap i USA på 20-talet med motiveringen att han inte var vit, trots att indier klassas som kaukasier.

Amerikanska läkemedelsverket kräver (länk) att man samlar in data om ålder, gender och ras i läkemedelsstudier som ligger till grund för godkännande av nya läkemedel. Detta grundas i sin tur på rekommendationer från U.S. Office of Management and Budget (OMB). Av samma anledning frågar man om ras i folkbokföringen.

På senare tid har bruket av ras allt mer kommit att ifrågasättas. När man gör studier i Europa kan man om inte annat ifrågasätta relevansen i rasindelningen: American Indian or Alaska Native, Asian, Black, Native Hawaiian or Other, Pacific Islander, White.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se