17 juli 2012

Det här funkar inte med bara en bok...

269 kommentarer:

1 – 200 av 269   Nyare›   Senaste»
Björn Bäckström sa...

Underbar bild! Fast förstås: Om alla ex. av den enda Boken staplades nåddes säkert månen. Som kretsade runt jorden som inte kretsade runt solen!

Kristian Grönqvist sa...

Mycket illustrativt. Fantasin behöver en rik grogrund...

Lennart Widlund sa...

Så vad läser ni då, pojkar? Verkar ju vara ett bra tillfälle för boktips!

För egen del har jag precis läst ut "Quantum enigma" (som nog faktiskt är bra för både proffs och amatörer), och börjar följa upp med lite facklitteratur ("speakable and unspeakable in quantum mechanics" av J.S. Bell, gurun på området), som jag varvar med Lapidus "Livet deluxe".

Lennart Widlund sa...

Fackidiotin är dock inte total. För kvantböckerna läste jag "Why women have sex". Gubbighet eller nyfikenhet? Antagligen både och..

Patrik Lindenfors sa...

Jag semesterläser Bill Brysons At Home. Helt ok. Sen väntar Bart Ehrmans Did Jesus Exist? Efter det blir det fackidioti igen...

Sari sa...

Lennart, ett tips; Skippa den där (rena) idiotin och läs Göra kärlek av Mats Söderlund istället. Kommer antagligen få dig att känna dig mindre cynisk gentemot ditt förhållande/kvinnor i allmänhet. Och ge din dotter Det kallas kärlek. Hon kommer tacka dig.

Lennart Widlund sa...

Sari: Är det sexboken du kallar idioti, är du nog lite förhastad. Kolla upp den själv vet jag:

Why Women Have Sex: Understanding Sexual Motivations from Adventure to Revenge (and Everything in Between). Den är alltså närmast av akademisk art och baseras på ett flertal stora undersökningar med ofta flera tusen kvinnor från länder över hela världen. Kanske t.o.m. något för dig?

Värre i så fall med "The Game" av Strauss, som jag nog i så fall får skämmas mer för att ha läst (för ett par år sen). Mitt enda försvar är att jag i första hand är teoretiker.
;-)

Kristian Grönqvist sa...

Lennart W

Som man ropar...

Sari sa...

Lennart, jag vet vad det är för bok och den är skräp. Frågan är ju varför DU läser sånt? Alternativ: http://m.ur.se/?id=168614

Åh gud, snälla nämn inte ens the game, ska ju precis äta middag...

Sari sa...

Ps. Hoppas du tar mina tips på allvar, det är de värda!

Sari sa...

Kristian! Vi var inte helt ute och cyklade ändå! En katt är close enough för mig ;-)

Lennart Widlund sa...

Sari: Ett annat mysterium är varför Humanister läser Bibeln. Nyfikenhet kanske? Ett försök (nåja) till att lära känna "fienden"?

Annars är svaret att ämnet i sig ju är intressant (vilket iofs inte hindrar att det kan skrivas väldigt illa om det), att den har högt betyg på Amazon, och att den var billig på senaste bokrean.

"The game" var faktiskt väldigt intressant, men möjligen inte på det sätt den var tänkt att vara det. Tycker man kan läsa den på samma sätt som "Fight club" (som faktiskt är en antivåldsbok, eller iaf är filmen en antivåldsfilm), eller som någon av alla dessa böcker av avhoppade traders i finansbranchen. Spännande inblickar i en annan värld, med en något bitter eftersmak.

Per Ewert sa...

Jag försöker läsa Beevor i sommar, men fastnar i bokproduktion. Om en vecka ämnar jag gå över i mer input än output. Gott när livet kan ha en sund balans mellan inspiration och transpiration.

Sari sa...

"Ju" intressant? Eeeeeller inte. Evolutionspsykologi at it's worst skulle jag säga. I scientific-tidningen slås ju ett par av de där myterna sönder, du minns?

Ostronmannen sa...

Vad har ni dör invändningar mot the game. Vore kul att höra?
Dels från en kvinnlig humanist&feminist och dela från en manlig katolik.

Benzocaine sa...

Jag läser för närvarande Tim Callahan: Bible prophecy - Failure or Fulfillment? Innan sträckläste jag Burton Mack: Who wrote the New Testament?

Sedan ligger Sam Harris: The End of Faith halvläst sedan ca 1,5 år. Funderar på att läsa klart den, även om jag inte gillade den. Kommer nog läsa om Israels historia efter det - har några intressanta böcker av bl.a Israel Finkelstein (en av Israels kanske mest kända arkeologer).

Vad gäller skönlitteratur är jag i valet och kvalet om jag ska läsa om The Hobbit före eller efter filmen som kommer i höst. När jag läste Sagan om Ringen-böckerna innan jag såg filmerna blev jag så besviken på filmerna att jag nog inte ska göra om samma misstag igen.

Jag tänkte att jag skulle ge mig på Illiaden och Oddyseen. Normalt klarar jag inte av att läsa på vers, så vi får se hur det går. Jag liksom stakar mig av versmåttet.

Lennart Widlund sa...

Sari, nu är du verkligen otydlig hela vägen. Har du läst boken själv? Varför i så fall? (Du ifrågasätter varför andra har läst den..) Om inte, vad baserar du din kritik på? Handlar boken verkligen om evolutionspsykologi? Den ena författaren är visst verksam inom det, men den andra är "clinical psychologist". Vilka är "myterna" du talar om, och varför kallar du det för myter?

Benzocaine sa...

"(en av Israels kanske mest kända arkeologer)"

Blev lite kaka-på-kaka där, men ni fattar...

Lennart Widlund sa...

Ostronmannen: Jag har nog inga invändningar alls egentligen mot "The Game" som sådan. Det finns ju verkligen killar som försöker få så många tjejer som möjligt i säng, en del lyckas ju också ganska bra med det, och det är intressant att få en inblick i hur en sådan är funtad.

Törs jag ens säga att jag också har läst Nabokovs "Lolita"? Den är verkligen läsvärd.

Sari sa...

Lennart, jag tror inte jag orkar riktigt. Jag ifrågasatte att du, i egenskap av katolik, läser böcker i evolutionspsykologi. Fast du kanske erkänner evolutionen, vad vet jag.

Benzocaine sa...

Lennart, ang. bibeln hör det till allmänbildningen att känna till innehållet. Dock tycker jag att bibeln är en tråkig och ointressant antologi om man läser den från pärm till pärm, men den är bra att ha som referens när man läser böcker OM bibeln, och då blir dessutom Bibeln i sig desto intressantare.

Burton Mack flummar ur totalt på slutet av Who Wrote the New Testament, men han skriver mycket som gör evangelierna och breven väldigt intressanta, till skillnad från om man läser dem som en roman. T.ex hur man kan urskilja Q ur de synoptiska evangelierna, och hur Matteus har vävt in en samling "Pronouncement stories" tillsammans med "The sayings of Q".

När man läser bibeln på det sättet förstår man att det som framstår som en oerhört tråkig och ointressant religiös "rambling" när man läser den rakt av faktiskt är en mästerligt gjord litterär väv.

Sari sa...

Jag läser Välfärd utan tillväxt av Tim Jackson samt Collapse av Jared Diamond. Även romanen La sombra del viento av Carlos Ruiz Zafon (vindens skugga på svenska), riktigt bra! (Vet att du skrev pojkar Lennart men tog åt mig ändå ;-))

Ostronmannen sa...

Och människan skapade Gud (r. Wright) intressant. Rek.
Annorlunda nu. (ekonomi) mkt givande, lite tradig.
Metro 2033. ( efter katastrofen i Moskvas tunnelbana)

Sari sa...

Ostronmannen,jag hatar the game pga alla killar som har läst den och följaktligen beter sig som svin i hopp om att få ligga. Funkar inte på mig iaf...

Ostronmannen sa...

Benzo. WHO wrote verkar intressant. Den köper jag.
Ska beställa Dawkins senaste också.

Ostronmannen sa...

Sari. Har du läst den?

Ostronmannen sa...

Sari. Om det inte funkar på dig, så har de läst, men inte förstått.
Du som är smartare kommer att förstå. :-)
Den handlar ju om hur vi fungerar på stimuli.

Benzocaine sa...

Lennart skrev: "Det finns ju verkligen killar som försöker få så många tjejer som möjligt i säng, en del lyckas ju också ganska bra med det, och det är intressant att få en inblick i hur en sådan är funtad."

Jag undrar för den delen hur de tjejer är funtade som går på den typen av "knep". :-/

Ulf Gustafsson sa...

Jag harvar mig också långsamt igenom Och människan skapade Gud, långsamt eftersom jag hela tiden låter andra verk avbryta. Senast Vonneguts Slakthus fem och nu Portable Atheist, en antalogi sammanställd av Hitchens.

Kristian Grönqvist sa...

Man kan ju fundera på vad det är som gör att det funkar? För mig består världen av ungefär 3,5 miljarder kvinnor och en väldigt hög procent av dem vill absolut ligga med män.
Det räcker för mig.
Varför är en evolutionsfråga.

Sari sa...

Suck.

Lennart Widlund sa...

Sari, det är en intressant upplevelse att bli ifrågasatt av en Humanist för att man läser för mycket.

Börjar tro att allt du har att komma med är förutfattade och felaktiga meningar, t.ex. om mig, och om KK och evolutionen. Motbevisa mig gärna. "Collapse" är iofs ett bra bokval, men enl. många är Diamonds "Germ, guns, and steel" t.o.m. bättre. Fast den senare får iofs ganska besk och iaf delvis träffande kritik på Olle Häggströms blogg (matematiker och f.d. styrelseledamot i Humaniserna).

Benzo, du har nog rätt på flera sätt om Bibeln. Och därför får man faktiskt inte alls någon särskilt bra bild av vad kristendomen handlar om om man bara läser Bibeln. Det spelar stor roll hur verket faktiskt används.

Bilbo är nog ganska säker att läsa innan filmerna (minst 2, men kanske t.o.m. 3 läste jag någonstans). Det är en ren barnbok iaf jmf m LotR, vilket nog inte filmerna blir gissar jag.

Sari sa...

Lennart, ursäkta mina förutfattade meningar (ärligt), jag tänkte bara att du inte skulle vara så värst intresserad av saker som har med evolution att göra då den motsäger din religiösa tro (jag antar att du inte tycker det, men det gör jag). Tvivlar även starkt på att du skulle hålla med om att kärlek blott och bart är en form av "madness" som drabbar oss i reproduktionssyfte.

Skulle aldrig kritisera nån för att den läser för mkt! Har du fler tips i den fåran? Mottages tacksamt!

Sari sa...

Jag har inte läst the Game, men brukar följa råden som ges i den här videon. Works EVERY time! ;D

Ostronmannen sa...

Benzo sa
Jag undrar för den delen hur de tjejer är funtade som går på den typen av "knep". :-/

Varför blir välj valfritt djur, från Bönsyrsa till Chimpans intresserade av andra partnern?

Samma sätt som du, jag Sari blir intresserade av ngn. Vi blir "lurade" mentalt.

Jag tror väldigt väldigt många skulle få valfri person att bli intresserad av en, om man bara la ner lite hjärnkraft på vad den andra gillar. Många saker går att läsa av på klädval, hår, kroppshållning, mimik. Därefter vad personer säger osv.

Den info kan man ju använda om man vill tex enbart ligga. Problemet är ju att man måste, "inte vara sig själv" ofta. Fungerar inte i längden alltså.

Tex så skulle Benzo snabbt anpassa sig angående feminism om han ville få Sari i säng. För ett långvarigt förhållande ska han dock vara sig själv.
Nu skulle visserligen Sari genomskåda Benzo snabbt på grund av hans klädval denna kväll. :-)

Om Ulf skulle vilja ha Lennart i säng, så skulle han ju också anpassa sig snabbt.
- Ah, KK har gjort väldigt mycket bra saker för vetenskapen. Kondom frågan är ju viktigt.

Sari på K-G hade varit intressant. Dock tror jag K-G hade lyckats förvandla sig till en intellektuell feminist och lurat Sari en bit på vägen.

Jag skulle berömma Patriks bok, men samtidigt undra hur han i helvete kan mena det han skriver på sidan xx och när Patrik förklarad hade jag berömt honom, bett om ursäkt för mitt kraftuttryck, men sedan direkt kommit med min redan i förväg planerade djupfråga somtydligt talade om att jag har djupa egna nya insikter om ämnet. filipinnerna är ett mycket spännande land.

Lyssna på de andra.
För övrigt har jag väldigt svårt att bevisa att jag inte är en robot för denna blogg. morrr

Ostronmannen sa...

Jag hade fallit för kvinnan på videon bara om hon gjorde det hon gör i slutet :-)

Lennart Widlund sa...

Ursäkter godtas gärna, men nu fortsätter du ju på samma spår. Visste du t.ex. att en av Big Bangs upptäckare, Lemaitre, var katolsk präst? Och han var inte alls bara ett undantag som bekräftar någon regel, för KK omfamnade ganska fort denna idé. I t.ex. början på Hawkings "A brief history time" (bättre än "The grand design" om du frågar mig) kan du läsa om en konferens i kosmologi som han deltog i i själva Vatikanen, och öppnad av Påven själv.

Fram tills BB upptäcktes var ju den vetenskapliga idén att universum hade funnits för evigt (vilket faktiskt är ännu mer fel än 6000 år..) vilket t.ex. fick Einstein att införa sin kosmologiska konstant så att hans relativitetsteori skulle ge "rätt" svar - "the biggest blunder of my life" - som dock har skakats till liv igen på senare efter upptäckten av den mörka energin. Och naturligtvis hade jag aldrig gått med på att konverterar om KK hade haft en negativ inställning till sånt som jag faktiskt har forskat på.

Om du nu tycker det här låter allt för fantastiskt om KK, KAN det bero på att du bara läser negativ propaganda t.ex. på den här bloggen. Du läser för lite iaf för ensidigt. Läs mer tills du når över murens kant.

Sari sa...

Ostronmannen, snälla sluta! *trying to erase mental images*

Sari sa...

Lennart, vet inte riktigt hur jag ska formulera detta på ett icke-förolämpande sätt men jag tycker det är extremt fascinerande att en del lyckas kombinera religiös tro med stort kunnande inom naturvetenskap. Min fördom är att religiösa inte alls fattar grejen, så jag blir alltid lika överraskad när jag stöter på folk som dig själv. Detta har ställt till med stora problem mellan mig och min mamma, som på äldre dar (nåja, hon är 47) gått och blivit religiös. Vi kan inte prata om det alls så för mig är det befriande att kunna prata med andra religiösa här på bloggen om dessa frågor; det har gett mig en större förståelse och gjort det hela lite lättare att acceptera.

Ostronmannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ostronmannen sa...

@Lennart
Tycker du även att KK varit till gagn för vetenskap mellan 500-1650 om vetenskapens påståenden gick emot KK.

Vad anser du hade är hänt om KK position den tiden hade varit mindre framträdanden. Tex inte existerat. Hade vetenskapens gått bakåt då?

Ostronmannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sari sa...

Kristian, du svarade aldrig! Här är nyheten på svenska ;) http://www.dn.se/nyheter/varlden/harig-borgmastare-mer-popular-an-nagonsin

Patrik Lindenfors sa...

Sari,
Bara några detaljer. Det går att kombinera religiös och gedigen naturvetenskaplig kunskap samtidigt. Tänk på det som att studera Guds konstruktion så ser du hur. Augustinus hade den ståndpunkten, för att bara nämna ett exempel.

Ved gäller evolutionsteorin så har katolska kyrkan numera inga problem med den. Upp till en viss punkt. Förre påven menade nämligen att det mänskliga förnuftet måste ha kommit ur en gudomlig impuls. Men där är påven i gott sällskap, för även Alfred Russel Wallace - den andre upptäckaren av det naturliga urvalet - intog samma ståndpunkt.

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2012-07-17 20:39

"Och naturligtvis hade jag aldrig gått med på att konverterar om KK hade haft en negativ inställning till sånt som jag faktiskt har forskat på."

Lennart. Personlig fråga (svara om du vill):

Innan konverteringen till KK, var du troende fast av någon annan "skola"?
Och om så, kommer du från ett religiöst hem?

Avsikten med frågorna är att jag söker bekräftelse för min tes att de idéer som präglar en ung hjärna är näst intill omöjliga att befria sig ifrån. Vid senare intellektuell utveckling, med vetenskaplig utbildning och därmed insikt i trons orimligheter, "måste" man ändå hålla kvar vidskepelserna. Hur är det för dig?

Nils sa...

Jag läser The Tyranny of Guilt - An Essay on Western Masochism av Pascal Bruckner.

Jag gör det i ett försök att förstå vad som driver så kallade antirasister och vänstern att omfamna islam, ursäkta, förtiga och ljuga om allt som är negativt med invandring.

Begås brott mot invandrare läggs all sympati och medlidande på offret. Begås brottet av en invandrare läggs all sympati och medlidande på gärningsmannen.

Vi har två flagranta exempel. Före jul blev en småbarnsfar i Ludvika misshandlad till döds av en invandrare. Vad händer, jo så kallade antirasister ordnar genast en demonstration mot rasism.

Nu har en 18-årig kvinna utsatts för en gruppvåldtäkt av invandrare i Bollnäs och vad händer – jo, antirasister bildar facebook-grupp och kallar reflexmässigt till demonstration mot rasism.

Hur uppfattar man som anhörig dessa aktioner? Jo, som ett stöd till gärningsmannen. Och det var just vad pappan till flickan gjorde. Han och familjen upplever demonstationen som ett slag i ansiktet och vädjade i en kommentar på FB till gruppen att ställa in demonstrationen. Reaktionen? Man raderade pappans kommentar.

Finns inte ord för den avsky jag känner för denna omvända rasism och okänsla för ett brottsoffer. Vad betyder det väl att en 18-åring gruppvåldtas och får livet förstört i kampen mot rasismen.

Det är som om Fremskrittspartiet efter Utøya skulle kallat till demonstration mot oikofobi.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Om det inte hade funnits människor som skyllt enskilda brott på invandringen hade inte motdemonstrationer behövts. Se dem inte som ett stöd för gärningsmannen - det är de inte - se dem som en demonstration mot människor med din typ av åsikter.

Björn Bäckström sa...

Nils 2012-07-17 21:40

Bra Nils. Resignera aldrig!

Sari sa...

Patrik, jo det är ju det jag börjar förstå. Eller alltså, nog har jag vetat att det finns en del som kombinerar tro och vetande (the argument from admired religious scientists) men jag har inte riktigt fattat HUR de får ihop det. Tänker mig fortfarande att det måste till en hel del silvertejpslösningar. Men men, har inte varit engagerad i ämnet så värst länge.

Sari sa...

Nils, du menar invandringen av unga MÄN, eller hur? För om det bara hade varit kvinnor som kom hit så hade det varit ok i din bok, eller hur?

Sari sa...

*Stryk unga.

Kristian Grönqvist sa...

Sari

Du tror inte att Du förenklar problemet till dagisnivå nu....

Sari sa...

KG, nope, det gör jag inte. För hans problem är eg inte bara islam, som han vill ge sken av. Rasism och "omvänd sexism" iklätt lite islamofobi är vad det är.

"Vad betyder det väl att en 18-åring gruppvåldtas och får livet förstört i kampen mot rasismen."

- Där har vi äkta dagisnivå.

Sari sa...

Lennart, ang varför jag inte gillar Sexboken så skulle jag vilja hänvisa till en krönika jag precis läste. Den är rätt matig och sammanfattar på ett mycket bra vis i princip allt jag har velat säga ang feminism hela tiden.

Att göra studier på gruppskillnader mellan män och kvinnor är att säga något om den statistiska sannolikheten att en person av ett visst kön uppvisar ett visst beteende. Men vad som ofta brukar hända är att sådana skillnader kommuniceras som “män är si och kvinnor är så”, till och med av forskare, som borde veta bättre. Från att prata om sannolikhet pratar man helt plötsligt om binär essens. “Kvinnligt” och “manligt” blir lika tydliga kategorier som barrträd respektive lövträd.

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2012-07-17 21:44

"Se dem inte som ett stöd för gärningsmannen - det är de inte - se dem som en demonstration mot människor med din typ av åsikter."

Veckans demagogiska bottennapp!

Nils sa...

Ja Sari, om vi i stället tagit emot fler ensamma kvinnor hade vi haft färre våldtäkter. Tror inte du det?

Du har talat om att föra diskussionen till dagisnivå. Nåväl, då gör vi det.

Om du nu, som du fruktar, skulle bli gruppvåldtagen i tvättstgan får vi hoppas att det är av ett gäng utsatta ensamkommande. Eftersom du är antirasist antar jag att det trots allt skulle kännas som ett offer det går att leva med. Rimligtvis har du i alla fall inget emot att dina vänsterfeministsystrar omedelbart utlyser demonstration mot rasismen.

Om det gud förjude skulle vara en gäng etniska svenska män hoppas jag å andra sidan att du inte har något emot att jag lämnar dig och dina kval därhän och i stället ordnar en demonstration mot manshatet.

Patrik Lindenfors sa...

Nild,
Du är medveten om att de flesta invandrare, ensamkommande och andra, är hederliga människor som inte begår brott? Ska man generalisera bör man i alla fall göra det utifrån någon sorts majoritetsobservation.

Björn Bäckström sa...

Nils och Patrik L

Finns det vederhäftig brottsstatistik någonstans som visar andelar etniska svenskar versus invandrare som utövare?

Patrik Lindenfors sa...

Björn,
Jadå. Här kan du läsa mer: http://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012697/2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf

Bland annat står följande: "Andelen i procent av de olika grupperna som under femårsperioden 1997-2001 registrerats som misstänkta för någon form av brott är 5 procent
bland de svenskfödda med svenskfödda föräldrar, 7,9 procent bland dem med minst en utrikes född förälder och 12,4 procent bland de utrikesfödda.

Bryter man ner materialet på olika brottstyper är andelen misstänkta i varje grupp avsevärt lägre. Andelen utrikesfödda som är misstänkta för ett tillgreppsbrott (BrB kapitel 8) eller ett brott mot person (BrB kapitel 3), där misshandelsbrotten ingår, ligger på drygt 4 procent under den femåriga observationsperioden. För övriga typer av brott är andelen av de utrikesfödda i populationen lägre. Andelen bland de svenskfödda med minst en utrikesfödd förälder, som är misstänkta för dessa två typer av brott är 2,8 respektive 2,4 procent. Det betyder att bland de utrikes födda är över 95 procent inte misstänkta för några sådana brott, och bland de svenskfödda
med minst en utrikes född förälder är andelen som inte är misstänkta för några sådana brott över 97 procent.

En typ av brott som är föremål för stor uppmärksamhet i den allmänna
debatten i dag är sexualbrotten. Det finns skäl att här lyfta fram att andelen av de utrikes födda, som är misstänkta för ett sexualbrott under perioden,
är mindre än en halv procent och andelen som misstänks för våldtäkt och försök till våldtäkt är mindre än 0,3 procent."

Benzocaine sa...

Björn, ja det finns det. Jag har en BRÅ-rapport om invandrare och brottslighet i bokhyllan, men den är till åren kommen (tror den är från 1998 eller så). Största andelen av brott begågna av utlandsfödda begås av nordiska invandrare (Finnar... sorry, finländare, som Kristian Grönkvist)

Det är sant att det finns grupper av invandrare som är överrepresenterade i vissa former av brott, men skillnaderna är ganska stora även mellan olika invandrargrupper.

Om jag minns rätt så är brottsligheten hos andra-tredje generationens invandrare på ungefär samma nivå som "etniska svenskar", men jag kan minnas fel.

För övrigt tror jag att invandrarfientliga personer är överrepresenterade i brott, såsom bankrån (minns VAM-ligan och minns Malexandermördarna) och hatbrott (såväl mot invandrare som mot homosexuella).

Benzocaine sa...

Ostronmannen, kom igen när du måste bevisa att du inte är ett troll. ;-) Robot? Menar du att du får för få svar? Jag tror det har att göra med att du skriver så sporadiskt, och mest säger självklarheter, så du hamnar aldrig i dispyt med någon. Försök säga något som ger mothugg istället för medhåll så får du säkert fler reaktioner.

Ibland kommer det in någon kvinna här (samma person varje gång, tror jag) och kommenterar att debatten är "grabbig" och alla "bröstar upp sig" och knorrar för att inte alla upphör med alla diskussioner och helt plötsligt stormar kring hennes enda inlägg. Det beror inte på att hon blir ignorerad, utan på den sociala kontexten - den som öppnar dörren till ett rum, ropar något, snabbt stänger dörren och springer iväg kan inte räkna med att alla helt plötsligt ska börja diskutera hennes ämne.

Om du undrar om du blir läst så kan jag bekräfta att jag läser, begrundar och ofta nickar till dina inlägg, men ryggdunkning blir tråkigt i längden så jag säger det bara en gång. :-) De andra får svara för sig.

Benzocaine sa...

Lennart, Lemaitre upptäckte inte Big Bang - han myntade uttrycket utifrån en felaktig bild av vad som skedde (en explosion som kastade ut materia från universums centrum). Samma felaktiga bild förekommer lustigt nog hos kreationister. Med risk för att mainsplaina för dig så var det ju ingen explosion, utan en inflation ("uppblåsning") av hela tidsrummet.

Kalle sa...

Patrik, även om jag i princip håller med dig, skulle jag nog i pappans situation blivit oerhört provocerad av en sådan demonstration. Det förefaller vara extremt kontraprodukivt och grogrund för rasism snarare än ett stöd för antirasism. Man måste förstå hur det uppfattas av andra än de redan frälsta.

För övrigt har jag just läst Pinkers senaste (om våldsnedgången), som jag rekommenderar varmt..

Lennart Widlund sa...

Sari, jag får verkligen en känsla av att du inte alls har läst boken (Why women have sex) och inte ens bläddrat i den, och inte ens läst den information och omdömen om den som finns på Amazon. Den är kanske verkligen dålig, vilket är intressant att veta i så fall, men den är inte alls av sort som du verkar tro. Författarna har verkligen inte alls EN förklaring, de är många och varierande, de är inte ute efter att bevisa något de redan "vet" om könsskillnader eller så, och de ger intrycket av att ärligt vilja ta reda på hur det faktiskt förhåller sig, vilket tydligen är på ganska många olika sätt. Till grund ligger i första hand, som jag uppfattar det, massor av enkäter och intervjuer och liknande, med deltagare från många länder, med olika ekonomisk livssituation, olika livsåskådningar, och olika sexualitet. Boken ger ett lärt och vetenskapligt intryck, även om man iofs kan misstänka att den skulle kunna borra lite djupare ibland i det omfattande källmaterial som de har. Det är som sagt möjligt att det är skräp ändå, som du säger, men hittills övertygar du inte alls om det.

Lennart Widlund sa...

Benzo, du är helt ute cyklar om Lemaitre som var en kompetent fysiker. Han var inte den ende upptäckaren, men han var en av dem. Hans insats var av samma slag som Friedmans något tidigare, men som var bakom järnridån och därför inte kom fram i väst. Senare kom Robertson och Walker fram till den mest allmänna lösningarna som är homogena och isotropa, och därför brukar man ofta bara referera till dem.

Kom igen nu, varför är det så viktigt för dig att ta alla ära och heder av allt som kan förknippas med något religiöst på något sätt? Med det visar du ju bara att du är fördomsfull. Är väl ändå inte det som är poängen med sekulär humanism?

Patrik Lindenfors sa...

Benzo,
Jag tror du blandar ihop Georges Lemaître med Fred Hoyle. Lemaître var verkligen först med att föreslå en Big Bang.

Lennart Widlund sa...

Lemaitres artikel i Royal Astronomical Society från 1931. Ekvation (1) på sidan 492 visar att det är en Roberton-Walker-metrik, som det numera oftast kallas.

Benzocaine sa...

Lennart, för att du lyfter upp honom på ett overderhäftigt sätt. Hans modell var felaktig, och hade inte det inte funnits några kristna hade man ändå upptäckt inflationsteorin. Han var jätteviktig för teorins tillkomst, precis som Bohrs atommodell var jätteviktig för att förstå atomer, men felaktig.

Det finns många kristna som har varit betydande i vetenskapens tillkomst (i väst). Skolastikerna var t.ex jätteviktiga. Jag förminskar inte värdet av kristna vetenskapare. Jag ifrågasätter att de används som murbräcka för att påstå att vetenskap beror på kristendomen. Det är helt enkelt inte sant.

Våra allra största vetenskapliga upptäckter, som bränt lergods (eng. "pottery"), brons, järn, hjulet, jordbruk, sjöfart, alfabetet, matematiken, kompassen, navigering, att jorden är rund, mm tillkom före kristendomen. Upplysningen uppkom efter tusen år av medeltid (där skolastikerna utgör ett lysande undantag från mörkret), framförallt genom att mer exakta kopior av Aristoteles skrifter blev tillgängliga så att man började ifrågsätta gamla "sanningar" som baserades på en felaktig tolkning av aristoteles.

Da Vinci, Michelangelo o co var kristna, men deras vetenskapliga upptäckter står utanför teologins område. De är dock exempel på utmärkta kristna vetenskapare.

Benzocaine sa...

Ovanstående inlägg svar på Lennarts fråga den 2012-07-18 14:06

Sari sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lennart Widlund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Creutz sa...

Och jag läser för tillfället Sverker Åströms "Ögonblick" och Frederick Forsyths "Schakalen".

Senast utlästa bok är annars den äldre Eddan i Edvin Thalls mycket vackra tolkning. (Förlåt reklamen...)

Nils sa...

Patrik L,

det är förbluffande att du som forskare kan komma med ett sånt imbecillt argument som att de flesta invandrare är hederliga.

Den senaste tiden har det begåtts ett stort antal våldtäkter, bl a i Göteborgsområdet, och i stället för att kränka offret och lägga sten på börda kunde antirasisterna i Bollnäs genomfört en manifestation mot sexualövergrepp mot kvinnor.

Beträffande statistik har SCB och Brå gjort allt för att försvåra spårning av invandrares brottslighet, men på Affes statistikblogg kan man ta del av oroväckande siffror.

Att bloggen förtigs av medierna talar för att siffrorna stämmer. Hade det funnits fel kan man vara övertygad om att den uppmärksammats.

Enligt bloggen begår nu invandrare fler brott än etniska svenskar. Bloggen hittar du här
http://affes.wordpress.com/

Lennart Widlund sa...

Benzo, du har fortfarande fel, se min länk till hans artikel, eller läs iaf på på Wikipedia.

Men du ursäktas möjligen lite av att han själv kallade sin idé för "uratomen", vilket dock leder tankarna fel. Hans modell handlar INTE om en koncentrerad massa som exploderar ut i ett omgivande tomrum. Det är istället en RW-metrik med positiv krökning, dvs som har ändlig volym som 3D-"ytan" på ett 4D "klot" (Wikipedia om sånt..). Det var nog den ändliga volymen och därmed den ändliga massan som fick Lemaitre att tala om en "uratom".

Händelsevis var det samma sorts metrik som Einstein stoppade in sin kosmologiska konstant i för att den skulle stå still. Lemaitre använde ingen sådan konstant och löste istället de resulterande rörelsekvationerna.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Brås siffror visar också att invandrare begår fler brott än svenskar. Men - och det är ett centralt men - över 95% av invandrarna är helt hederliga människor. Du är emot invandring för vad en minoritet åstadkommer. Det är som att vara emot svenskar för att 5% är kristdemokrater. Ska man generalisera är väl ändå ett minimikrav att man utgår ifrån vad en majoritet av gruppen man generaliserar om har för sig?

Sari sa...

Nils, OK- tänk dig att du har en röd heliumballong i händerna. På ballongen står det "Sari är vänsterpartist". Släpp taget, se den stiga mot skyn, högre och högre, tills den bara är en liten liten prick där uppe i himlen och kort därefter försvinner helt. Så, nu kan vi gå vidare.

Faktum är att jag faktiskt HAR blivit utsatt för brott av en invandrare (en man), men jag skulle aldrig använda det som en ursäkt för att understödja rasistiska tendenser (eller manshat).

Kristian Grönqvist sa...

Vilken sanslös pajkastning man får vara åskådare till. Med knappast någon vetenskaplig analys alls. Bara individuellt tyckande och linjebefrämjande. Och Patrik L får nog släppa på sin 70-talsuppfattning om invandringens mekanismer. Finns inget som stämmer av det längre.
Skärpning.

Benzocaine sa...

Lennart, så som jag har förstått Lemaître så handlade hans teori om hur materien expanderade i ett statiskt universum: "The Cosmic Egg exploding at the moment of the creation".

Dessutom med konstant velocitet.

Om jag har förstått honom fel ber jag om ursäkt, men att anklaga mig för att "ta alla ära och heder av allt som kan förknippas med något religiöst på något sätt" för att jag har missförstått Lemaîtres teori är såååå lågt! Som sagt, det finns många kristna som varit betydande och duktiga vetenskapare - jag glömde nämna den störste av dem alla: Sir Isaac Newton!

Benzocaine sa...

Patrik, dessutom minskar skillnaden om man matchar brottsligheten mot social tillhörighet, inkomst och liknande, även om skillnaden kvarstår även efter matchning (källa: BRÅ-rapporten).

Två andra slutsatser man kan dra av BRÅ-rapporten: De flesta brott som begås av invandrare begås av invandrare från de nordiska länderna. Majoriteten av samtliga brott begås av "etniska svenskar".

Jag skulle också vilja tillägga vad jag sagt vid ett tidigare tillfälle: Ett kännetecken för islamofober (till skillnad från religionskritiker) är att de får varenda j-a ämne till att handla om invandringen.

Sari sa...

Lennart,

Evolutionspsykologin grundar sig på idén att hjärnan i likhet med alla andra organ har varit föremål för evolutionärt tryck. Att påstå något annat vore naturligtvis idiotiskt, men jag menar att fältet fortfarande på många håll uppvisar bristande kvalitetskontroll. (Jag vill återigen hänvisa till en krönika som utvecklar min ståndpunkt på ett väldigt bra sätt ) Vidare står det även helt klart att människans reproduktionssystem medför en massa invecklade konsekvenser som kan vara ganska intressanta att studera, men i den där boken drar man en hel radda långsökta slutsatser som får mig att vilja dunka huvudet i skrivbordet (vilket jag misstänker ger ungefär samma upplevelse som läsningen i sig). Anledningen till detta är den bristande bakgrundsanalysen samt att man målar ut vissa anledningar som specifikt kvinnliga. Exempel: att kvinnor skulle ha sex av känslomässiga skäl, för att det är skönt, för bekräftelse, för att hämnas, för att må bra, av pliktkänsla, etc etc. Naturligtvis gäller inget av detta män...

...eller??

Benzocaine sa...

Nils, varför skulle vi lita mer på hemmasnickraren "Affe", som uppenbarligen har en invandrarfientlig agenda, än på BRÅ och SCB?

Att "Affe" inte bemöts beror nog snarast på att ingen tycker att hans "statistik" är värd att bemöta. Hade man bemött den hade du sett det som bevis för att den är sann.

Lennart Widlund sa...

Benzo, när du har fel rent sakligt måste du kunna ta ett tillrättandevisande utan att bli sur. När det handlar om värderingar och sånt där det finns utrymme att tänka/tycka/tro olika, kan man däremot göra som du föredrar, dvs bara bena ut vari ev olikheter ligger, och vara överens om att vara oeniga. Verkligen helt OK, och precis som jag också vill ha det.

Du har fortfarande fel om Lemaitre. Jag länkade ju till hans artikel, där det framgår helt tydligt, om man förstår matematiken. Det är OK om man inte gör det, men varifrån du än har fått din information är du felinformerad. Nu säger du att det inte alls var någon illasinnad tanke bakom det, så då godtar jag det och ber om ursäkt för min beskyllan. Men fortfarande kan man ju undra vad det är som ligger bakom denna felaktiga bild bland ateister (som jag även sett i Pharyngulas kommentarsfält). Inte vill du väl själv tillhöra ett gäng som tror på bevisbart felaktiga myter?

Patrik Lindenfors sa...

Kristian Grönqvist,
Jag har hänvisat till verkliga siffror med en riktig statistisk analys. Du kanske inte gillar det, men det är så verkligheten ser ut.

Kristian Grönqvist sa...

Patrik L

Lustigt då att kommentaren blev modererad utan att ens nämnas att den blev modererad (ett sällsynt ohederligt förfarande av Er), eftersom den tydligen var osann. Det kunde Ni ju i såfall slagit mig i huvudet med.

Å andra sidan vet jag hur verkligheten ser ut, så när Ni så småningom får siffrorna, så kan Ni räkna med ett fett:

"Vad var det jag sa".

Benzocaine sa...

Lennart, det är skillnad mellan att rätta någon rent sakligt och att anklaga någon för att "ta alla ära och heder av allt som kan förknippas med något religiöst på något sätt".

Läs om mitt inlägg. Det är anklagelsen jag blev sur för, inget annat.

Jag ska läsa på grundligt om Lemaître. Varifrån det kommer att hans modell är felaktig vet jag inte, men en möjlig förklaring är att inflationsteorin uppkom långt senare, och att kreationister brukar beskriva Big Bang som en explosion (se t.ex Mats Moléns "Vårt Ursprung?").

Jag ska som sagt sätta mig in i saken ordentligt. Om ateistiska källor säger fel så ska det påpekas och rättas, men jag tror att det snarare kommer ur beskrivningar av Big Bang-teorins historia. Vad jag kan minnas är min källa en allmänt vetenskaplig källa, kanske en dokumentär i Vetenskapens Värld? Tyvärr minns jag inte varifrån jag har fått allt som jag vet eller tror mig veta.

För övrigt ser jag inte relevansen mellan Lemaîtres vetenskapliga gärning och hans kristna tro. Hade inte en ateist eller muslim kunnat komma på samma hypotes? Vilken är poängen liksom? Att det finns kristna vetenskapsmän? Jaha? Det är väl ingen som förnekar att i princip varenda vetenskapsman i väst före 1700-talet var kristen? Den första öppet ateistiska boken publicerades ju inte förrän 1770 (trots påtryckningar från Vatikanen).

Nej jag förstår tyvärr inte matematiken. Jag skulle vilja förstå matematiken bakom kvantfysik och kosmologi men jag vet inte ens var jag ska börja: abstrakt algebra? differentialekvationer? analys i flera dimensioner? Icke-euklidisk geometri?

Benzocaine sa...

Apropå sanning i poesi och konst tycker jag att alla ska läsa 1984 av Geroge Orwell. Den är så sann i den betydelsen att det är skrämmande!

Patrik Lindenfors sa...

Kristian,
Jag har inte modererat något. Ulf?

Patrik Lindenfors sa...

Benzo,
I Lemaîtres fall var religionen faktiskt viktig. Han ville hitta ett skapelseögonblick, för det var vad hans religiösa tro sa honom. Jämför med Newton som spekulerade över osynliga krafter som verkade över stora avstånd. Man måste låta forskare inspireras från varsomhelst, även önsketänkande och tro på magi. Det viktiga är själva testen av hypotesen. Var hypotesen kommer ifrån är godtyckligt.

Lennart Widlund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lennart Widlund sa...

Sari, en liknande bok om män, baserad på lika omfattande källdata, skulle kanske vara intressant och kanske visa att det inte är någon större skillnad mellan könen, även om jag personligen misstänker att män är mycket enklare varelser. Att en bok om kvinnors sexualitet handlar om just kvinnors sexualitet är dock mer än rimligt.

Du kanske har helt rätt om evolutionspsykologi, men den här boken handlar ju inte om det, vad jag förstår iaf. Jag förstår fortfarande inte vad du baserar din sågning av boken på. Du kanske inte har läst den själv, men läst någon annan bra recension som du litar på? Länka gärna till den för jag är faktiskt intresserad. Finns även ett par negativa kommentarer på Amazon, men iaf den mest negativa (betyg 1/5) tycker jag missar målet. Boken försöker inte alls bevisa någon speciell "sanning", utan är full med "å ena sidan.. å andra sidan..". Akademisk som sagt, även om det förstås skulle kunna vara hemskt dåligt ändå.

Kristian Grönqvist sa...

Patrik L

Hur kommer det sig då, att Du svarar på en fråga, som inte syns vara ställd...?
Jag har misstänkt Uffe för fuffens länge.

Patrik Lindenfors sa...

Kristian,
Men vafan? Det fattas faktiskt en kommentar, från 15:48. Då skrev du så här:
"Vilken sanslös pajkastning man får vara åskådare till. Med knappast någon vetenskaplig analys alls. Bara individuellt tyckande och linjebefrämjande. Och Patrik L får nog släppa på sin 70-talsuppfattning om invandringens mekanismer. Finns inget som stämmer av det längre.
Skärpning."

Jag har den på mailen men den finns inte kvar här på sidan. Jag har inte modererat den och ser inget att moderera för, så jag vet inte vad som har hänt? Är det någon annan med moderatorsrättigheter som har gjort något? I så fall skulle jag vilja att man lämnar en kommentar precis efter modereringen så att den modererade personen får reda på vad som var fel.

Patrik Lindenfors sa...

Kristian - och alla ni andra,
Nu har jag gjort en utflykt i skräppostmappen i blogger och upptäckt en hel mängd automatiskt bortmodererade kommentarer, från Kristian, Björn, Mattias I, Sari och till och med Ulf - som ju ändå är moderator. Beklagar detta. Jag har ingen aning om vad ni skrivit som fått skräpfiltret att gå i taket.

Nu är din kommentar på plats igen, Kristian.

Sari sa...

Lennart, evolutionspsykologi är ju exakt vad den handlar om! På olika sätt framhålls vårt reproduktionssystem samt hjärnans beskaffenhet som anledningar till dessa påstådda skillnader vad gäller sexualitet. Måste säga att jag inte alls gillar kommentaren om att "män skulle vara enklare varelser", inget i min erfarenhet tyder på det utan det låter bara som en trött stereotyp. Vad jag vet finns det heller ingen undersökning som påvisar några större skillnader mellan könen när det gäller hjärnan; vissa påvisar en signifikans men det betyder fortfarande inte att skillnaden är stor.

Jag vet inte om jag ska tycka det är lite gulligt eller enbart tragiskt att det uppenbarligen finns ett så pass stort intresse för ämnet att en bok med den titeln ens är kommersiellt gångbar. För en som är uppväxt i modern tid så känns det intuitivt väldigt löjligt, men det är klart, kommer man från en äldre generation kanske det fortfarande är omhöljt av viss mystik.

Här är en bra recension: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/sep/28/sex-women-relationships-tanya-gold

Gillar särskilt dessa stycken:

We also use sex to "mate guard". I love this phrase. It is so evocative an image – I can see a man in a cage, and a woman with a spear and a bottle of baby oil. Women regularly have sex with their mates to stop them seeking it elsewhere. [...] Before I read this book I watched women eating men in ignorance. Now, when I look at them, I can hear David Attenborough talking in my head: "The larger female is closing in on her prey. The smaller female has been ostracised by her rival's machinations, and slinks away."

samt

Resource benefits are the things that help us protect our healthy children, which is why women sometimes like men with big houses. Jane Eyre, I think, can be read as a love letter to a big house. ...apropå böcker.

Sari sa...

Patrik, vad var det för kommentarer som tagits bort av mig? Kan du typ skicka dem t mig på fb eller nåt? (har mejlat dig där ifall du inte sett...)

Kristian Grönqvist sa...

Tack Patrik.

Kristian Grönqvist sa...

Sari

Världens äldsta yrke.

"Vad kan jag få för att du skall få vänslas med mig?"

Världens näst äldsta yrke.

"Hur skulle det vara med en bit mat?"

Patrik Lindenfors sa...

Sari,
Beklagar, men jag bara klickade på "Ej skräppost" på hela högen meddelanden, så jag har ingen möjlighet att kolla det längre.

Sari sa...

Kristian, du kan vara världens äldsta yrke.

Kristian Grönqvist sa...

Sari

Förnekar Du kausaliteten eller är Du bara oinvigd än så länge.

Nils sa...

Patrik L,

vem har sagt något om att alla invandrare begår brott? Pratar vi brottslighet talar vi inte om gummor, fyraåriga flickor eller ettåriga pojkar. Vi pratar män 15-35 år.

Benzo,

"varför skulle vi lita mer på hemmasnickraren "Affe", som uppenbarligen har en invandrarfientlig agenda, än på BRÅ och SCB?"

Affe använder statistik från just Brå och SCB, men bryter ner den för att visa vad dessa myndigheter försöker dölja.

Att Brå har en invandrarvänlig agenda blir uppenbart när man använder samma nonsensargument som Patrik L gör. I en rapport skriver Brå:

"De allra flesta invandrare är inte registrerade för brott, vare sig i den förra studien eller i den nya."

Om det kan man ju säga som Affe:

"Det är förstås sant. Men om invandrare hade varit registrerade för 50 000 mord varje år och svenskarna inte ett enda, så hade det fortfarande varit sant."

Sari sa...

Ok, så du menar att vi ska stoppa all invandring för att en liten andel av de som kommer hit begår brott. Sen undrar jag över vad det är för metoder du föreslår- ska man tillåta invandring av endast icke-muslimer, eller kanske endast av vita, eller bara andra nordbor? Och innan du svarar- du har inte tänkt på det faktum att Sverige behöver invandring för sin tillväxt?

För övrigt så kan man ju titta på orsakerna till överrepresentationen, sociala förhållanden till exempel. Min tes är mycket enkel- det är integrationspolitiken det är fel på, inte invandringen (och definitivt inte invandrarna själva). Utöver det finns det en hel del att göra vad gäller brottsförebyggande samt sociala åtgärder. Själv har jag t.ex varit medverkat som volontär i ett läxläsningsprojekt för barn med invandrarbakgrund. Sånt behövs då föräldrarna ibland kanske inte kan svenska så bra och barnen får då en sämre utgångspunkt än sina klasskompisar.

Kom ihåg att hat föder hat!

Lennart Widlund sa...

Sari, tack för recensionslänken. Men det både du och Gold verkar mena är att ni helt enkelt inte gillar vad alla dessa tusentals kvinnor faktiskt har sagt, och att ni inte heller vill veta något om det. Eller att någon annan heller ska veta det. Ni anser kanske att ni vet bättre om deras anledningar än vad de vet själva? Det är alltså fel att ens göra såna här undersökningar med enkäter, intervjuer, systematisera i svaren, koppla det till andra undersökningar om t.ex. samband mellan vad luktsinnet uppfattar som tilldragande och genetisk kompatibilitet (dvs att generna inte är för lika), etc. De "rätta" svaren (och frågorna) har ni ju redan?

Men ändå hänvisar du till att forskning har visat att det ju iaf inte finns någon större skillnad mellan könen (som återigen inte är själva poängen med boken). Kanske tur de inte lyssnade på dig då innan de gjorde de undersökningarna? (F.ö. finns det ju faktiskt ganska viktiga skillnader också mellan våra hjärnor enl. den där Sci.Am. MIND, t.ex. hur vissa mentalsjukdomar fungerar och hur de ska medicineras..)

Gold vill inte veta, hon bara "thought that my lover adored me", vilket iofs bara är relevant för boken om hennes "lover" är en kvinna. Vilket jag antar placerar henne i den stora romantiska kategorin. Alltså, som jag uppfattar det är det inte alls så att alla kvinnor skulle ha ALLA dessa anledningar samtidigt, utan att en del är si och andra är så.. Det finns alltså ingen anledning alls för Gold eller dig att ta åt sig av sånt som hon inte tycker stämmer in på er.

Sen gillar du inte att jag bara säger att jag misstänker att män är enklare varelser än kvinnor. Tja, vad ska man säga? Jag tror iaf att jag är det, men visst det är möjligt att jag underskattar andra män och överskattar kvinnor. Hur ska man veta? En undersökning kanske? Hur tänker du själv att man ska ta reda på det vetenskapligt?

Det finns de som tycker att mer kunskap om hur naturen fungerar tar bort mysteriet och vårt sense of wonder. Det tycker verkligen inte jag. Att förstå mer ökar iaf min upplevelse av hur fantastiskt allting är! Vetenskap är verkligen ett bra sätt att känna ännu mer förundran inför den fantastiska Skapelsen.

Därför: LÄS mer! Försök nå över muren!

Ostronmannen sa...

Benzo. Du missförstod mig
"Ostronmannen, kom igen när du måste bevisa att du inte är ett troll. ;-) Robot? Menar du att du får för få svar? Jag tror det har att göra med att du skriver så sporadiskt, och"

Jag syftade på att jag harcsatans svårt att se vad det är för bokstäver som jag ka fylla i för att bevisa att jag inte är en robot..

Men tack för tipset, men jag känner mig inte alls ignorerad. :-)

Sari sa...

Lennart, gaaaaaaah. Nej, jag säger inte att jag inte gillar det alla dessa kvinnor sagt, eller att det är fel att göra dylika undersökningar.

Justja, Sci Am MIND- myten jag pratade om var den om att kvinnor skulle vara mer oroliga för känslomässig otrohet än män, vilket de menar inte stämmer. Istället verkar individuella erfarenheter från barndomen påverka ens känslor inför detta.

Jag ser inget problem alls med att kärlek har en biologisk funktion, eller att feromoner osv påverkar vem vi attraheras till.

Öhm, ditt påstående om att män är enklare än kvinnor är helt obegripligt för mig och jag har väldigt svårt att se den problemformuleringen framför mig. "Syfte- ta reda på om män är """enklare""" än kvinnor". NJA.

Du läste uppenbarligen inte nån av de krönikor jag länkade till (anklagar dig inte, det är mkt text) men om du hade gjort det så hade du förstått att jag är långtifrån vetenskapsfientlig- om du bara visste hur mkt jag har läst. Jag älskar vetenskap och i likhet med Benzo anser jag att den ska vara totalt ideologiskt obunden. Bring it on säger jag bara, övertyga mig!

Ps. Tror faktiskt det är du som skulle behöva läsa mer i det här fallet. Som sagt, kolla gärna in mina boktips.

Benzocaine sa...

Så "Affe" skriver underfundiga kommentarer till BRÅ:s statistik? Då förstår jag ännu mindre varför någon seriös institution skulle ödsla tid åt att bemöta honom.

De allra flesta invandrare (över 88%) begår inga brott. Vad är problemet? I min BRÅ-rapport (1996:2) står bland annat att invandrare stod för 28% av samtliga mord/dråp och svenskfödda stod för 72%. Så "Affes" hypotetiska exempel stämmer inte med de faktiska sifforna. Om vi antar att invandrare begick 50000 mord så begick svenskfödda 129000 mord. (Värre än Midsummer).

När det gällde våldtäkt stod invandrare för 38% (svenskfödda 62%), men övriga sexualbrott (inklusive sexuellt ofredande och sexuellt tvång) begicks bara 10% av invandrare (90% av svenskfödda) vilket kan tyda på att invandrare bedöms hårdare än svenskfödda av domstolarna. Alltså, att brottsrubriceringen sätts högre om förövaren är invandrare än om han (andelen kvinnor förmodligen försumbar) är svenskfödd.

BRÅ avskriver den möjligheten på grund av att andelen invandrare som misstänks för dessa brott är lika stor som andelen lagförda invandrare. En förklaring som man inte diskuterar är möjligheten att domstolarna dömer invandrare hårdare (dvs invandrare lagförs i fall där svenskfödda skulle frias).

En annan intressant iakttagelse är att nordiska invandrare stod för 45% av samtliga invandrare, men 8,0% av brotten (mot 7,4 på utomnordiska invandrare). Andelen brottslingar bland nordiska invandrare är alltså högre än utomnordiska invandrare.

Så a priori är sannolikheten större att du ska bli utsatt för brott av Kristian G, än att du ska bli utsatt för brott av en random arab på gatan.

Sari sa...

Ps 2. Du gav aldrig mig några fler boktips.

Ostronmannen sa...

Nils. Hm.. Ursäkta, men känns det intåg liiiite konstigt att referera till Affe?
Förstår du inte att det blir skrattretande. I samma nivå som kreationisterna.

Men det är väl så oavsett vad det gäller, när man hittat ngt man gillar, så är det viktigt att hitta stöd ngnstans, slitsamma att det blir Affe, Kermit eller Nallen i det blå huset.
- jag har läst suddgummin botar aids i en undersökning.
- jag med. Visst är han bra den där Pellepennan.

Vi andra ler lite överseende och återgår till ngt viktigare. Typ, ingenting.

Affes blogg. :-) :-) :-) Det är tanigas stor komik. Affes blogg.

Lennart Widlund sa...

Gold läste jag ordentligt, och den håller inte måttet IMHO.

Mina boktips hittills är
"Quantum enigma" (bra för alla)
"Speakable and unspeakable in quantum mechanics" (fackidioti..)
"Livet deluxe" (knappt börjat, men de andra två gillade jag)
"Why Women Have Sex: Understanding Sexual Motivations from Adventure to Revenge (and Everything in Between)" (intressant för mig iaf)
"The Game" (intressant om helt annan värld än den jag är van vid)
"Fight club" (har iofs bara sett filmen, men boken måste jag absolut ha! Antivåld..)
"Lolita" (Nabokovs läsvärda klassiker)
"Germs, guns and steel" (Diamonds bästa?)
"The expanding univeres" (länk till Lemaitres originalartikel)

+ feedback om "Bilbo", Bibeln, och "Collapse"

Måste jag nödvändigtvis tipsa om något mer genusrelaterat blir det Tanja Bergqvists blogg. Men undvik kommentarsfälten som av någon anledning alltid spårar in på "invandringskritik" (som nationaldemokrater etc själva vill kalla det..). Alltså seriöst, om valet står mellan såna och FI blir det FI hundra gånger av hundra, för min del iaf.

Benzocaine sa...

Lennart, jag har läst på lite om Lemaître och Big Bang. Hittar ingenting definitivt om hans ursprungsteori, så jag får ta dig på orden. De flesta beskrivningar säger att Lemaître talade om en explosion, men om jag läser mellan raderna på Wikipedia så skrev han snarare om ett expanderande tidsrum.

Lemaître var säkert ett geni, men utan att förminska honom så upptäckte Alexander Friedmann samma ekvationer några år tidigare och Howard Percy Robertson and Arthur Geoffrey Walker decenniet efter Friedmann, men det var inte förrän man upptäckte rödförskjutningen som man vädrade dessa fyra herrars artiklar. Efter deras namn kallas det FLRW metric. Dessutom hade försöken att beskriva ett statiskt universum misslyckats (Einsteins "livs största misstag" enligt honom själv). Som sagt, utan att förminska Lemaître så hade man upptäckt samma ekvationer även utan honom. (Rätta mig gärna om något är fel i min beskrivning).

Tips till alla: Misconceptions about the Big Bang beskriver jättebra några missförstånd om Big Bang och lär samtidigt ut hur Big-Bang-teorin funkar.

Benzocaine sa...

Lennart, apropå Bilbo så har jag redan läst den flera gånger. Problemet är att om man har boken färskt i minnet så blir man besviken på det som filmen tar bort och lägger till. Sagan om ringen-filmerna är ju egentligen inte Sagan om ringen, bara en historia som utspelar sig parallellt med den i böckerna, och med många avvikelser.

Jag förstår lite de kristna som upprörs över Martin Scorseses film om Jesus när jag tänker på Sagan om ringen-filmerna. Iofs så påstod han inte att filmen var baserad på bibeln, utan på en roman av Nikos Kazantzakis, så hädelsen mot Tolkien är större.

Kristian Grönqvist sa...

Jag är faktiskt lite vetenskapligt brydd. Och jag förstår mycket väl att jag inte skall fråga följande frågor.

Låt oss nu för antagandets skull anta att främlingsfientlighet, teoretisk eller praktisk, verkligen är frånkopplad problemet.

Kan då någon förklara åt mig vilken vinsten är, med att importera befolkning, när man redan har arbetslös egen...?
Kan någon förklara åt mig varför man vräker svenska hyresgäster, som bott i samma lägenhet i över 40år för att få utrymme för ensamkommande flyktingbarn...? Speciellt när vi redan har bostadsbrist.
Kan någon förklara varför regler om sekularitet överses med när det gäller invandrad befolkning...?
Kan någon förklara åt mig, varför kommunernas ekonomer räknar med ersättningen från invandrarverket för att få Kommunens kassa att gå runt, när den på sikt kommer att urholkas ännu mer.
Kan någon förklara åt mig varför vänsterkvinnor tycker att det är viktigare att demonstrera mot rasism när de egna flickorna blir våldtagna...?

Jag kunde ladda med en massa argument till, men jag vill hålla diskussionen på en något högre nivå, än översta brädan på sandlådan.

Om Ni på ett övertygande, vetenskapligt sätt ger mig svar på dessa mycket enkla frågor, så lovar jag i min tur att inte besvära er med invandringsfrågor mer.Förklarad framför allt inte med förbannad lögn.(statistik).

Ulf Gustafsson sa...

Benzo,

När du än läser Bilbo, så MÅSTE du läsa nyöversättningen av Erik Andersson, så mycket bättre och mer poetiskt språk.

Filmerna kommer i detta fall innehålla så mycket mer än boken, de blir ju två stycken. Första filmen kommer sluta någonstans mitt i boken, jag gissar att det bli när de kommer fram till Beorn eller de fångatas av alverna.

Stora delar av filmerna kommer att handla om Gandalf och de andra trollkarlarnas strid med Nekromanten. En historia som endast i korthet nämns av Gandalf i Bilbo.

Sari sa...

Lennart, jag vet inte om du tolkar in lite mer i Golds recension än vad jag gjorde- det jag saknade var faktiskt ett mer seriöst ifrågasättande av resultaten (iofs kanske lite mkt begärt av en journalist). Det jag däremot gillade var humorn som jag tycker passar eftersom hela grejen bara är så ofantligt LÖJLIG. Imho skulle en bok med titeln "Why men have sex" aldrig sälja, helt enkelt eftersom svaret antas vara så självklart (Men who don't like sex skulle däremot kunna vara titeln på ett avsnitt av Outsiders). Tydligen gäller detta inte för kvinnors sexlust vilket jag finner rätt beklämmande. Det är också nånting med det hela som känns lite misstänkliggörande- typ "varför har kvinnor egentligen sex"? *wink wink*

Resonemanget om att kvinnor använder det i manipulationssyfte utgår också från en obalanserad maktordning och är därmed inte applicerbart på jämställda par. Förvisso är väl dessa något av en raritet i dagens samhälle, men det ökar inte mitt intresse för den där studien. Alltså helt ärligt- undrar du verkligen över varför kvinnor har sex? Vad är det du undrar, tänker du dig att kvinnor generellt saknar sexlust eller? Nu har du iofs läst boken, men vad trodde du innan??

Tack för tipsen! Det var dock absolut inte nåt genusrelaterat jag ville ha och Tanjas blogg håller tyvärr inte måttet i mina ögon.

Benzocaine sa...

Ulf, varför läsa en översättning när man kan läsa Tolkiens vackra engelska?

Nekromanten, är det häxmästaren i Angmar (Nazgûlen) eller Sauron i Dol Guldur? Att de lägger till saker som bara omnämns i böckerna är helt OK för mig, men värre när de gör om saker; och ännu värre när de tar bort viktiga saker för att istället lägga till sådant som inte nämns i böckerna. Filmen Sagan om de två tornen innehåller nästan ingenting alls från Tolkiens böcker.

Lennart Widlund sa...

Sari och Benzo,

Sari: missade att nämna att jag kollat upp alla dina länkar, men hoppat över att läsa när jag upptäckte att de inte alls handlade om den diskuterade boken. Och så heter Diamonds ev bästa bok "Guns, germs, and steel" och inget annat. Och så är förstås inte Lemaitres artikel en bok.

Boken säger INTE att kvinnor använder sex i manipulationssyfte, men den säger att VISSA kvinnor gör det, enl. hur DE själva har svarat. Svar som du alltså underkänner, för att du vet bättre om hur DE egentligen fungerar? Alltså, jag har verkligen ingen aning om hur revolutionerande den här boken är egentligen, men att bara såga den för att svaret på de ställda frågan är "självklar" duger verkligen inte. Det finns massor av viktiga vetenskapliga resultat som har kommit fram just på det sättet. Varför faller ett äpple? Osv.

Benzo, ang. LotR läste jag de först på 80-talet, sedan igen efter filmerna, och det funkade bra. Visst, även om filmerna var 3 timmar långa tar det ju mycker mer tid att läsa varje bok så de måste ju hoppa över något, t.ex. om Bombadill. Givet det tycker jag filmerna är kanonbra, inte minst pga Enyas musik. Filmerna har betydligt större fokus på själva krigandet, och så följer de mer en kronologisk ordning, medan böckerna snarare följer person. Bilbofilmerna gissar jag också kommer handla mycket om maffig action på liknande sätt som i LotR. Såg f.ö. någonstans att det kanske t.o.m. blir TRE filmer.

Bra påläst om Lemaitre och Big Bang, och bra länk! Dock vill jag flika in att Lemaitres arbete var oberoende av Friedmans, på liknande sätt som t.ex. Newtons och Leibniz om differentialkalkyl, eller som Darwins och Wallace om evolution. Och Robertsons och Walkers bidrag kom efter Lemaitre. Och ja, Einstein hade en egen lite liknande modell, men den var statisk (dvs matematiska enklare) pga hans kosmologiska konstant. Och ja, dessa upptäckter är teoretiska (vilket därmed verkligen inte ska underskattas), den observationella grunden kom med Hubble.

Så visst, den upptäckten låg i tiden. Men poängen i den här tråden var ju inte alls att det skulle vara tack vara KK eller en katolsk präst. Hela diskussionen satte igång när Sari förundrades över att en katolik kan vara intresserad av något som har något att göra med evolution eller vetenskap ö.h.t. Lemaitres upptäckt och KKs välkomnande av den är ett bra motexempel.

F.ö. har ju Patrik helt rätt 2012-07-17 21:32. (Patrik är trots allt på det hela taget en väldigt vettig person.) Eller som Galilei såg det, att studera "naturens bok", dvs studera naturen vetenskapligt, är också ett bra sätt att komma närmare Skaparen.

Benzocaine sa...

Kristian, för det första: att be om vetenskap och kalla statistik för lögn är en självmotsägelse. Utan statistik är det svårt att bedriva vetenskap. (Kvalitativ vetenskap är tämligen oanvändbar i sammanhanget).

"Kan då någon förklara åt mig vilken vinsten är, med att importera befolkning, när man redan har arbetslös egen...?"

Antar att du med det menar arbetskraftsinvandring? För när det gäller flyktinginvandring handlar det om att människor som flyr från förtryck ska ha någon stans att ta vägen, inte om arbetsmarknadspolitik. Vilken typ av invandrare är du förresten själv?

I vilket fall som helst, när det gäller arbetskraftsinvandring handlar det om att öppna så kallade "flaskhalsar" på arbetsmarknaden, alltså bristyrken som på grund av bristen hindrar uppkomsten av nya jobb.

Tänk dig hypotetiskt om vi inte hade några, säg takläggare, och det tar 10 år att utbilda en takläggare. Då skulle vi inte kunna bygga hus under 10 års tid och alla snickare, byggnadsarbetare, stenläggare mm som deltar i husbyggnation skulle förbli arbetslösa. Alla transportfirmor skulle ha uteblivna beställningar, kranar stå stilla, vitvarubolagen skulle inte sälja lika många maskiner, vilket skulle minska orderingången i fabrikerna, osv. Så för varje takläggare skulle vi kunna bygga fler hus och på så sätt få massor med människor i arbete.

Vi har brist på läkare, som tar 5 år plus AT-tjänstgöring att utbilda. Därför "importerar" vi läkare från t.ex Polen som har överskott på läkare. Fler labassar och sjuksköterskor kan då arbeta och vården får tid till fler patientbesök. Alla vinner på det. Självklart ska vi inte ha arbetskraftsinvandring i yrken som vi inte har brist på. Själva syftet med arbetskraftsinvandring är ju att öppna flaskhalsen, inte kranen.

Dessutom kan det aldrig vara 0% arbetslöshet i ett land med marknadsekonomi. Med planekonomi kan man sätta folk i arbeten som egentligen inte behövs, men i en marknadsekonomi sätts löner efter tillgång/efterfrågan. Skulle arbetslösheten gå mot noll skulle lönerna gå mot oändligheten, eller åtminstone bli smärtsamt höga för företagen som, skulle flytta till låglöneländer.

Benzocaine sa...

Lennart, 1700 år av vetenskap utan att ateister fanns officiellt (bortsett från anabaptister, arianer mm som beskylldes för ateism) bevisar att kristna kan vara goda vetenskapare (jag föredrar det genderneutrala "vetenskapare" före vetenskapsman/-kvinna av rent praktiska skäl). Saris poäng var väl snarare hur det är möjligt att vara troende idag med tanke på dagens mängd kunskap?

Nu vet jag att du inte är sådan (möjligtvis med undantag av buskarna, se nedan), men jag måste förundras med Sari över människor som på fullaste allvar tror att världen är 6000 år gammal och att Adam och Eva var de första människorna, människor som tror på talande ormar, brinnande buskar osv. Lars vd H:s kristendom kan jag förstå, och kanske din, men fundamentalism? Hur är det möjligt i dagens samhälle?

När världen kan förklaras så bra utan att "ha behov av den hypotesen" så ter det sig lite konstigt för många ateister att man kan vara gudstroende. Jag kan förstå kristna som använder gud funktionellt (som poesi), men inte de som tror bokstavligen på "The man in the sky" som kommer ned från himlen när han känner för det för att klottra sin son i mögel och på rostebröd.

Lennart Widlund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Benzocaine sa...

P.S. Lennart, att deras upptäckter var oberoende av varandra var underförstått när jag skrev att de upptäckte dem. Annars hade de ju kopierat dem av varandra, eller något. Svårt att upptäcka samma sak tre gånger om det inte sker oberoende av varandra. (För visst gjorde väl Robertson och Walker sin upptäckt gemensamt?) Kriget förhindrade ju vetenskapligt utbyte dem emellan.

Jag tänkte faktiskt göra en liknelse med Darwin. Kan man kanske säga att Lemaître spelade samma roll för Big Bang-teorin som Darwin spelade för evolutionsteorin? Wallaces teori hade säkert blivit uppmärksammad förr eller senare, men det var genom Darwins alla exempel från sin resa som idén fick sådant genomslag. Wallaces artikel är ganska oansenlig jämfört med Darwins bok. Jag antar även att Darwin hade ett mycket större kontaktnät inom forskarvärlden (bland annat uppbackad av geologins "fader", Charles Lyell).

Kristian Grönqvist sa...

För det första borde Du känna till kompareringen lögn, förbannad dikt och statistik, för det andra svarade du inte med något jag inte visste tidigare. Och det svarade inte heller på frågorna jag ställde.
Bättre kan Du, hoppas jag.

Benzocaine sa...

"Kan någon förklara åt mig varför man vräker svenska hyresgäster, som bott i samma lägenhet i över 40år för att få utrymme för ensamkommande flyktingbarn...?"

Är det en retorisk fråga eller ett påstående? Jag antar att familjer som blir vräkta blir det på grund av att de misskött sig, och att man satte flyktingbarn i en tom lägenheten för att de skulle ha någonstans att bo.


"Speciellt när vi redan har bostadsbrist."

Bostadsbristen beror inte på att vi tar in invandrare, utan på dålig planering av bostadsbyggande (både nuvarande och förra regeringen är ansvarig, men även kommunerna har ett ansvar). Vi löser inte problemet genom att stoppa invandringen. Bygg mer istället. Som biverkan skapas fler arbetstillfällen.


"Kan någon förklara varför regler om sekularitet överses med när det gäller invandrad befolkning...?"

För att lagtolkarna missförstår konventionen om mänskliga rättigheter, och inte vågar utmana Europadomstolen.


"Kan någon förklara åt mig, varför kommunernas ekonomer räknar med ersättningen från invandrarverket för att få Kommunens kassa att gå runt, när den på sikt kommer att urholkas ännu mer."

Är det en retorisk fråga? Jag antar att man budgeterar för ersättning från invandrarverket för att det finns en sådan ersättning, eller?


"Kan någon förklara åt mig varför vänsterkvinnor tycker att det är viktigare att demonstrera mot rasism när de egna flickorna blir våldtagna...?"

Är det en retorisk fråga? Förmodligen på grund av att rasister vänder tragedin till invandrarhat, och feministerna vill motverka det.

Var det egentligen frågor eller påståenden du kom med? Och med dina argument borde väl inte du själv få bo här?

Sari sa...

Lennart: "Boken säger INTE att kvinnor använder sex i manipulationssyfte, men den säger att VISSA kvinnor gör det, enl. hur DE själva har svarat. Svar som du alltså underkänner, för att du vet bättre om hur DE egentligen fungerar?"

Bokens titel är "Why women have sex", men syftar inte till att svara på frågan? Märkligt. En liten detalj- när man skriver "kvinnor/women" i ett sånt här sammanhang så är det i syfte att göra en generalisering, dvs att uttala sig om den statistiska sannolikheten att någon av könet kvinna kommer uppvisa ett visst beteende. Få som läser boken kommer att läsa den som absoluta sanningar om ALLA kvinnor då det talar mot allt sunt förnuft, men många kommer tolka det som att manipulation är en vanligt förekommande anledning till att kvinnor har sex- kanske rentav att detta är "naturligt" och därmed helt oproblematiskt.

Jag tolkade det naturligtvis inte heller som att de menar att ALLA kvinnor gör det, lika lite som jag underkänner eller ifrågasätter jag deras svar. De använder sex för att få maken att ta ut soporna, good for them! Skulle dock aldrig funka i ett jämställt förhållande. Hur vet jag det? För att jag haft ett par själv. Åh gud, bara tanken på att jag ens skulle försöka få mitt ex att göra nåt för mig genom att bjuda till lite... fyfan vad patetiskt!

Som sagt, vad andra gör mellan lakanen lägger jag mig inte i. Det jag ifrågasätter är att man ens kan skriva en sådan bok i dagens samhälle, eller rättare sagt, jag tycker det är djupt tragiskt. Inte minst mot bakgrund av kvinnlig könsstympning (en annan grej jag engagerat mig mkt mot).

Det är inte så ofta det händer, men jag tror jag hellre satsar pengarna på Wikipedia.

Patrik Lindenfors sa...

Kristian,
Citatet "Lögn, förbannad lögn och statistik" populariserades av Mark Twin i en tidskrift som publicerades 1909. Den moderna statistiken tog fart 1925 med publiceringen av Ronald Fishers Statistical Methods for Research Workers. Att kritisera en vetenskap med ett citat som formulerades innan den vetenskapens egentliga början är rätt oinformerat.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Jag modererade bort din kommentar. Vill du förolämpa Olle Häggström personligen kan du väl ha anständigheten att göra det på hans egen blogg.

Sari sa...

Kristian, för att addera till Benzos svar så skrev jag tidigare till Nils:

Faktum är att jag faktiskt HAR blivit utsatt för brott av en invandrare (en man), men jag skulle aldrig använda det som en ursäkt för att understödja rasistiska tendenser (eller manshat).

Brottet ifråga var våldtäktsförsök. Frågor på det?

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Du skrev så här: "vem har sagt något om att alla invandrare begår brott? Pratar vi brottslighet talar vi inte om gummor, fyraåriga flickor eller ettåriga pojkar. Vi pratar män 15-35 år."

Bra. Det råkar vara samma förhållande i den etniskt svenska delen av befolkningen. Vill vi göra något åt brottsligheten ska vi följdaktligen inte ge oss på invandrare, utan unga män. Precis som Sari redan föreslagit (någonstans i någon tråd).

Lennart Widlund sa...

Sari, speciellt de som inte läser boken själva kan ju förstås tolka den lite hur som helst.

Själv är jag ganska säker på att det finns män som köper sex från prostituerade och tycker att det är hur bra som helst. Men att ens tänka tanken att göra det själv är ju verkligen patetisk, för mig alltså. So what? Det FINNS ju män som inte funkar på andra sätt än jag om sex, och kanske på ännu fler sätt än jag ens kan tänka mig. En lika omfattande bok med titeln "why men have sex" vore kanske ändå riktigt intressant? Du verkar blanda ihop hur du bara vill att världen ska vara (jämställd och så) med hur den faktiskt är (fråga! empiri!).

Benzo: Själv lutar jag nog ändå lite åt att Friedman var den vassare av de två, iaf om Big Bang, men jag har inte undersökt det fullt ut än. På tal om "man in the sky" tycker jag att den här illusionen är ganska cool: THE CfA REDSHIFT SURVEY, bläddra ned till andra bilden ("the first slice.."). Varje prick är en hel galax! Du ser väl "gubben"? Den naturliga förklaringen kallas faktiskt t.o.m. för fingers of God.

Sari sa...

Mm, just precis. Vart ni sen tar vägen spelar ju ingen roll för oss laglydiga svenskar (dvs kvinnor, små barn, åldringar). Oj så trivsamt vi ska ha det när ni lämnat landet och vi äntligen får vara ifred. Off you go boys, see you never!

Lennart Widlund sa...

Patrik: Med nöje. Dvs om du ordnar så att jag inte är blockad där längre förstås. Trodde iofs nästan att min korta gliring (som iofs även kallade honom "på det hela taget väldigt vettig") skulle stå kvar eftersom jag s.a.s. taggade den med "humor" (en smiley), men det är er blogg och ni gör självklart precis hur ni vill med den.

Patrik Lindenfors sa...

Tyvärr. Jag modererar den här bloggen. Han modererar sin.

Sari sa...

Lennart- jag är besviken. Förväntade mig en mycket mer initierad och mogen debatt med dig.

Det jag sa var följande- jag ifrågasätter inte att det finns kvinnor som använder sex som manipulation, jag VET till och med att det gör det. Jag tycker detta är beklämmande och patetiskt, men vad de gör är deras ensak. Jämställda par är en raritet, men jag menar ÄNDÅ att detta är eftersträvansvärt. Detta är min högst personliga åsikt och jag är medveten om att det finns folk som inte håller med. I övrigt kan du ju gå tillbaks och läsa det jag skrev igen, för jag orkar inte copy-pastea.

KG har redan försökt komma in på ämnet prostitution. Ledsen att behöva göra ER besvikna, men det har jag inte tänkt diskutera.

Lennart Widlund sa...

Sari, du vet redan att manipulation är en av alla anledningar som vissa kvinnor har sex för, men du gillar inte att det skrivs om det i en väldokumenterad bok? Som ju dessutom tar upp alla andra anledningar de har sett i svaren på enkäter osv? Nej, jag förstår verkligen inte din inställning. Varför kan man inte skriva om något bara för att just du redan vet det? Och visste du verkligen redan hur vanligt eller ovanligt det är, förutom bland dina egna närmaste polare?

Benzocaine sa...

Lennart, om gubben ska ses där jag tror så tyckte jag att det såg mer ut som en groda.

Däremot fanns en röd/lila gubbe i nedersta bilden, och den gubben pekar dessutom med ett finger eller en stav. Ser du den? Han står i profil.

Annars duger ju de gamla grekernas stjärnbilder lika bra.

Benzocaine sa...

Bra förslag förresten att kasta ut alla 15-35-åriga män. Det blir fler kvinnor till oss män som blir kvar, vi löser bostadsbristen, arbetslösheten mm och all brottslighet upphör. Vi kunde skapa ett mönstersamhälle för oss män strax över 35.

P.S. Och för kvinnorna förstås, fast de skulle få jobbig konkurrens om de vill ha barn.

Ulf Gustafsson sa...

Benzo,

Man läser boken på svenska också, då man läser den för sina barn eller om man själv gillar det svenska språket. Och Nekromanten är Sauron, men det berättas det inte om i Bilbo.

Patrik L,

Läste först nu er tidigare harang om försvunna kommentarer och jag hade som du förstått inte modererat något under gårdagen.

Kristian G,

Tack för att du än en gång med ditt snabba oreflekterande dömmande av andra berättar något om vet du är.

Kristian Grönqvist sa...

Ulf

Jag har aldrig snabba dömanden, utan mina ömdömen har vuxit stilla under en längre tid. När de formuleras däremot så blir de ju ett ögnblicks verk. Skillnad

Vid första frågan ber jag dig vänligen sätta Dig in i nutida omvärldsorientering. Du kan googla på Grums tex, en händelse som inte redovisats i en enda av de stora drakarna, däremot i Wermlandstidningen, Värmlands Folkblad och överallt på Webben. Jag vet att händelser i periferin inte intresserar elfenbenstornsinnevånare, allraminst om de på något sätt skulle kunna påverka ens ställningstagande i en riktning. som inte är önskvärd.

Vad bostadsbristen beror på är ointressant, man ser till att bereda bostäder gratis åt invandrad befolkning utan hänsyn till den egna befolkningens behov av bostäder. Om det är politisk kortsynthet, så är det just det jag påtalar.

Att lagtolkarna missförstår saker, är just vad jag påtalar. Det skulle kunna bestämma hur det skall vara innan man påbörjar stark införsel av människor. Eller sätta de nyinflyttade i regelskola och ge dem alternativet:
"Acceptera de regler vi har i landet, eller flytta någon annanstans."
Om kommunal politik kan Du tydligen ingenting. Ta reda på.

Ännu magrare denna gången Benzo. Du är sämre än Per Ewert med faktakollen.

Kristian Grönqvist sa...

Förlåt.

Första meningen var till Ulf, resten var till Benzo.

Nils sa...

Patrik L,

"Vill vi göra något åt brottsligheten ska vi följdaktligen inte ge oss på invandrare, utan unga män."

Nu gör du dig skyldig till det du brukar anklaga mig för, att generalisera till alla unga män.

Varför ska vi ge oss på alla män när vi vet att det är män från vissa invandrade grupper som begår de flesta brotten?

Gunnar Lindholm sa...

Vad gäller böcker så gillade jag Bilbo faktiskt är lite bättre än Sagan om ringen.

Benzocaine

Men hur ska du få det samhället att fortleva? Importera män över 35? (fniss)

Kristian Grönqvist

Jag har aldrig snabba dömanden, utan mina ömdömen har vuxit stilla under en längre tid. När de formuleras däremot så blir de ju ett ögnblicks verk.

Har du under hela ditt liv inte märkt att det inte går att vara speciellt kategorisk då det gäller människor?

Nils sa...

Benzo,

"Är det en retorisk fråga eller ett påstående? Jag antar att familjer som blir vräkta blir det på grund av att de misskött sig, och att man satte flyktingbarn i en tom lägenheten för att de skulle ha någonstans att bo."

När man enbart följer medier som bekräftar en egen världsbild blir man så okunnig som visar dig nu.

Historien med vräkningen i av hyresgäster i Grums för at ge plats åt ensamkommande är typexempel på nyheter som riksmedierna förtiger efteersom de inte passar agendan.

Ostronmannen sa...

Nils "Affes blogg"
Jag förstår att du kan läsa, men inte kan ta till dig en text. Patrik har tydligt förklarat för dig att fördelning av brott är ungefär likdan i grupper invandrare, unga män och ändå skriver du

"Varför ska vi ge oss på alla män när vi vet att det är män från vissa invandrade grupper som begår de flesta brotten?"

Förstår du inte? Menar du att du verkligen inte fattar?


Om tex (ej korrekta siffror, exempel)
Om 90 % av brotten behås av takläggare. 70%är vita takläggare 30% är svarta takläggare.

Om vi skulle minska brottsligheten så vore det
A. Kasta ut alla takläggarna
B. Kasta ut de vita
C kasta ut de svarta takläggarna.
D. Försöka sätta de skyldiga i fängelse.

Nu får Nils tänka lite. Skönt att du inte sov på alla mattelektioner.

Not. Om vi kastar ut alla takläggare så får vi svåra problem på arbetsmarknaden eftersom 95% av de inte är brottsliga, men framför allt så förlorat vi en massa massa jobb. Se ovan om takläggare.

För att höja kvaliteten på landets befolkning kan man göra.
À. Utbilda folk.
B. Kasta ut de som inte läst högskola.
C. Kapa svansen i normalfördelningskuravs nedre del på männen och kasta dem till vargarna.

Synd Nils, men då och många vänner försvinner.
Det är nämligen jag som sätter innebörden av ordet kvalitet.

Kristian Grönqvist sa...

Benzo

Jag känner att jag måste förklara hur min ilska har uppstått.

Jag är uppvuxen i en annan tid. Där man lämnade bilnyckeln i strömlåset ifall någon annan skulle behöva bilen, när man inte var hemma. Där man kunde sprida omkring sig sina ägodelar och de aldrig blev snodda, eftersom varje människa respekterade andras egendom. Där man respekterade skolan mer än Gud, arbetet mer än presidenten, förmågan att klara sig själv och försörja sin familj.
Man var stolt över att göra sitt jobb ordentligt, vilket det än var, kvalitetssäkringen fanns inbyggd i personen själv och de avvikande hölls ett öga på av ett hundratal olika kuratorer.
Där alla barn var lika välkomna i alla hem, under förutsättning att de hälsade och tog mössan av sig inomhus och tackade för den eventuella maten. Jag vet att det låter som Utopia för en del, men det är faktiskt inte längre än 50 år sedan.
Att man då tycker, att allmän globalisering inte bara har goda egenskaper med sig, att man inte gillar att sk polska eller rumänska bärplockare tömmer sommarstugor och snor bilar och sedan klagar på orättvisa när de åker dit.
Att folk med egenmäktighet klagar över att de inte bor drägligt, fast de själva inget gör, med statens eller inte statens godkännande, att människor bara kräver, utan verklighetsförankring, blir då sådan babyverksamhet att man mår illa.

Nu är jag förvisso inte den enda, som tycker så, måhända är de andra av samma generation, men vi kommer inte att åse denna konturlöshet med jämnmod. Vi kommer att gnälla, högt och ljudligt, eftersom det är det enda vi kommer att kunna göra samt rösta som vi kommer att rösta nästa gång.
Min karriär är redan slut sedan länge, jag behöver inte vara rädd för någon...

Kristian Grönqvist sa...

Gunnar Lindholm.

Tror Du jag har jobbat med forskning på människor hela mitt liv, utan att observera självklarheter?

Kategorisk mot människor kan man aldrig bli, det har Du också förstått, men kategorisk mot kulturer, kulturyttringar, ismer, religioner och filosofier kan man bli eftersom de alltid företräder i slutändan en enda människas ställningstagande, som sedan kommit att omfattas av fler.

En klassiker från historien.
Masajer har alltid uppfattats som boskapstjuvar av de omgivande folken. Men så är det inte.

Masajerna fick alla kor i världen, eftersom deras skapare lät det regna kor över dem i en hel dag. När de tar kor så stjäl de inte, de exproprierar bara sin rättmätiga egendom...

Nils sa...

Ostronmannen,

möjligt att du viss förståelse för procenträkning, men du har inte fattat ett smack vad det handlar om.

Ditt exempel är så meningslöst att det förtjänar inte att bemötas. Ta av dig nattmössan, studera Affes blogg och kom igen med ett konstruktivt förslag till hur vi kan minska invandrares kraftiga överrepresentation i viss brottslighet.

Det duger inte att sitta med armarna i kors i sitt fina villaområde och hoppas att brottsligheten ska stanna i kända, förslummade och segregerade förorter. Det är nämligen så den svenska, strukturella rasismen ser ut: gärna fler invandrare, men inte där jag bor.


Kristian G,

jag känner igen och förstår precis vad du säger.

Om jag också ska passa på att förklara min ilska, en ilska över att vara förd bakom ljuset, började den med en notis för många år sedan om att islamister lyckats stänga en utställning på konstindustri i Göteborg.
Det ledde till att började läsa om religioner och sen gav det ena det andra.

Eftersom det faktum att islam diskuteras beror på en stor muslimsk invandring började jag intressera mig för invandringspolitik. Och då behöver man inte ens nå snorkeldjup för att upptäcka att medier och politker ljuger och döljer.

Hur många gånger hade jag inte själv på fikarasterna på jobbet sagt "låt dem stanna då" när medierna presenterat ännu en i raden av snyfthistorier om "flyktingar" som ska "utvisas".

Minsta skrap på ytan visar att medierna förtiger viktiga bagrundsfakta och använder förskönande omskrivningar, illegala invandrare blir "papperslösa" avvisning blir "utvisning", avvisas tio irakier samtidigt blir det "massutvisning" men kommer det 20 000 somalier brännmärks du som rasist om du kallar det för massinvandring osv.

Om det är när man inser att medier och politiker i en ohelig allians gått samman för att dölja något som man inser att vi har ett demokratiskt problem. Medierna påstår sig vara objektiva men en stor majoritet rösta på miljöpartiet och V. Och att detta slår igenom visar Björn Hägers bok om bevakningen av Sverigedemokraterna.

När man börjar diskutera dessa frågor är reaktionen den som vi ser här. Människor traskar monomant på i ungdomens socialistiska stigar som nu är så upptrampade att man inte längre ser över kanten.

Läs The Tyranny of Guilt, den ger ett välbehövlig perpektiv på Europas destruktiva självhat som leder till att vi förnekar oss själva till förmån för mångkulturen, låter oss misshandlas och våldtas och utan att knorra, för vi förtjänar det på grund av historiska oförätter mot andra.

Lennart W sa...

Sari, såg nu videon om hur en dam ska förbereda sig för en date. Måste säga att jag gillar henne bäst som hon är lite i början.. "you can't go like this". Kvinnor som är så där utstuderat sexiga som hon visar sen får mig bara direkt att både känna mig och agera som Raj i Big Bang Theory..

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Hur man minskar invandrares överrepresentation i viss brottslighet stavas integration och ekonomiska möjligheter. Det verkar ta några generationer, men sen går det inte att skilja invandrare från etniska svenskar i brottsstatistiken. Vad jag undrar är hur vi ska stävja den främlingsfientlighet som inte ens med siffrorna framför sig kan dra korrekta slutsatser om invandringsproblemens magnitud.

Ostronmannen sa...

Nils.
Ta inte av dig nattmössan. läs du Affes blogg. Kolla även på Ville, Valle och Viktor. Fin propaganda det med.

Jag förstår hur tänker, det är precis lika snävt som religiösa tänker. Tänk på det du.

Ostronmannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ostronmannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ostronmannen sa...

Ett tankeexperiment Nils.

Du har rätt. Folk börjar lyssna även på dig. De omvänds. Du blir en ledare.

SD till makten. Invandringen minskar drastiskt. Låt oss säga till Max 25000 ( återvändande svenskt)

Hur tror du Sverige ser ut då om 40 år?
Om du vill så kan du visa att du har en briljant hjärna eftersom du redan lyckats avslöja en gigantiskt konspiration om invandringen.

Nå träd fram briljanta Nils.
Krydda gärna med lite ekonomiska aspekter. Det är ju viktiga och jag antar att du är påläst om konsekvenser om invandringen uteblir,

Du får även arbeta med faktatalet 1,62 barn/kvinna.

Smit inte nu. För öppnar man käften och hävdar saker och påverkar människor så är man Janne mig skyldig att visa att man kan tänka också. Annars är man bara en outbildad rasist.

Kristian Grönqvist sa...

Lennart

Vi tycks ha en gemensam favorit i "The Big Bang Theory"

Kristian Grönqvist sa...

Patrik

Jag håller alldeles förvisso med Dig om att tiden läker alla sår. Men hur borde vi egentligen göra för att såren inte skulle uppstå?

Curla eller inte curla? Det är frågan.

Patrik Lindenfors sa...

Kristian,
Jag tycker nog curling är fel i alla lägen (utom på is). Fasta regler för alla. Däremot hoppas jag att det svenska samhället blir bättre på att ta tillvara på människor som kommer hit med utbildningar, språkkunskaper och kulturell kompetens som både saknas och behövs. Där är jag dock optimist och litar på framtiden. Ju fler människor av annan härkomst som vi möter i vårt dagliga värv, ju mindre konstigt blir det. Ett nationalitetsbegrepp liknande det amerikanska kanske man kunde hoppas på? Här är alla välkomna som har flyttat hit och fått pass. Från och med den tidpunkten är man fullvärdig medborgare. Men det är svårt att komma åt utanförskapet. Föräldrarna klarar sig förmodligen, det är de som flytt och tagit initiativet till den nya bostadsorten. Men barnen, som har föräldrar som helst skulle vilja bo någon annanstans och en omgivning som inte riktigt betraktar dem som "oss" verkar svårt att hantera. Det är därför jag tror det blir lite inkörningsproblem till generation tre, ungefär. Men det är min personliga teori.

Lennart W sa...

Björn, ang. din fråga förut ger min presentation (klicka på signaturen) en antydan om svaret. Jag är en kärlekskonvertit på liknande sätt som att min fru är en kärleksinvandrare.

Benzocaine sa...

Kristian G och Nils, vilken faktakoll? Hur skulle jag kunna göra en faktakoll när ni inte berättade vilket fall det var? Det framställdes som ett hypotetiskt exempel och jag gav ett hypotetiskt svar. Att fråga om faktakoll för ett odefinierat fall är som att fråga om faktakoll för en odefinierad gud.

Faktakoll brukar annars inte vara invandringskritikers starka sida. Därför ligger det väldigt nära till hands att tro att deras version inte är helt korrekt (lika lite som kreationisters kritik mot evolutionsteorin). Att kommunen skulle vräka en familj som inte gjort något fel, med enda och uttalat syfte att ensamkommande flyktingbarn ska bo i lägenheten låter för otroligt för att vara sant, och då är det oftast så.

Nu har jag läst på om just Grumd. Det handlar alltså om ett hyreshus som kommunen funderade på att riva eller sälja, på grund av att man har för många tomma lägenheter i kommunen. (Så argumentet om bostadsbrist är en red herring). Man tog då beslutet att ensamkommande flyktingbarn skulle flytta in i lägenheterna, och man sade upp kontraktet med alla som bodde där (inklusive en asylsökande familj).

De boende informerades om att de kunde överklaga beslutet, och att de troligen skulle få bo kvar om de valde att göra så, men alla boende valde att flytta istället för att ta strid.

Tomma lägenheter är för övrigt ett stort problem i avfolkningskommuner, och därför är det en vinst för kommunen att kunna bosätta människor i de lägenheterna.

Jag håller med om att det var dumt gjort att säga upp de som redan bodde i huset, men de högerextrema sidorna har slarvat med faktakollen.

Benzocaine sa...

Invandrare kommer alltid vara överrepresenterade i någon typ av brott. Statistik funkar så att om du har tillräckligt många faktorer kommer en eller flera av dem att avvika från snittet av en ren slump.

Fortfarande är det så att:

* Nordiska invandrare begår fler brott än utomnordiska invandrare, både procentuellt och i absoluta tal. Är det någon invandring som ska minskas för att minska brottsligheten är det alltså i första hand invandringen från övriga Norden.

* Majoriteten av alla brott begås av svenskfödda. Är syftet att minska brottsligheten är det därför fel att titta på invandrares brott. Invandrare står för 12% av brottsligheten (varav utomnordiska står för 6%). Även om den skulle minska till 0% så är det 88% kvar.

Benzocaine sa...

Vad gäller bostadsbristen måste vi ha en sak klara för oss: Sverige växer främst i storstadsregionerna. De flesta mindre kommuner har problem med avfolkning. Svenskfödda bosätter sig inte där. Därför står hyreshus tomma och kostar kommunen pengar.

Jag minns själv en gång när jag var i Adolfström och fiskade. På vägen dit stod ett övergivet och förfallet hyreshus i Laisvall. När vi åkte hem efter en vecka var huset utplånat.

Visst skulle man kunna säga att det är idioti att riva hus när det råder bostadsbrist i landet, men då missar man helheten. Det är ingen som skulle ha flyttat in i huset, och varje dag det stod kvar vore kapitalförstöring för kommunen.

Nu finns det många småkommuner (t.ex Grums kommun) som har kommit på att genom att ta emot flyktingar så kan de hejda avfolkningstakten och bosätta de tomma lägenheterna. På så sätt gynnas dessa kommuner ekonomiskt av att ta emot flyktingar, och de slipper kasta bort pengar på tomma lägenheter.

Att det råder bostadsbrist i landet är helt irrelevant i sammanhanget. Den skulle inte minska om vi lät lägenheter stå tomma i småkommunerna.

Ostronmannen sa...

Bra Benzo.
Ser fram emot Nils skiss på hur framtiden kommer att te sig när han får möjligheten att visa oss den.
Väntar med spänning Nils, du gigant inom kunskapsinhämtande.
( jag skrattar fortfarande åt Affes blogg)

Sari sa...

Lennart, intressant. Varför får sexiga kvinnor dig att bli en stammande idiot?

Kort kommentar om boken. Mitt problem är inte det som framförs i boken (journalistisk frihet ftw) utan det faktum att den marknadsförs som om den skulle ha några svar på kvinnors inneboende sexuella natur. Underlaget presenteras utan någon som helst djupare analys varför det tappar i både relevans och trovärdighet. Möjligen skulle den kunna ses som en samling fun "facts", men min bedömning är att den snarare underblåser gamla vanföreställningar som tydligen alltjämt omgärdar kvinnors sexualitet. Därför råder jag dig att klicka på wikipedialänken om du nu verkligen är intresserad av kvinnors sexualitet.

Lennart W sa...

Sari, ja det är verkligen ett handikapp. Varvid jag plötsligt kommer att tänka på att du ju sa att du gör som i videon, och att.. gaaa.. ga.. uu? Uuuu?

Sari sa...

Åh nej, inte igen... varje dag- VARJE dag!

Nils sa...

Patrik L,

du vet lika väl som jag att det sker ingen integration värd namnet. Finns inte en chans med den invandringstakt och den politik vi har idag. Det absolut viktigaste är att invandrarna lyckas få ett jobb, men alla de åtgärder regeringen med "baby face" Ullenhag i spetsen vidtagit har misslyckats kapitalt.

Benzo,

är det statistik från Brå du har som spätts ut med klotter och annan småbrottslighet?

Ostronmannen,

du tycks tro att invandringen ska rädda Sverige. Inte med den sammansättning den har idag. Eller tror du verkligen att arbetslösa invandrare i segregerade förorter ska bli Sveriges räddning?Även om vi skulle lyckas öka sysselsättningsgraden blir också invandrare gamla, och vad gör vi då, importerar nya yngre?

Blotta tanken är orealistisk att det skulle krävas en ständig befolkningstillväxt för att samhället ska överleva.

Du hänvisar till låga födelsetal, men om vi ska tro Patrik L och Rosling och det sker en verklig integration kommer födelsetalen att sjunka till vår nivå och vi är tillbaka på ruta ett. Uteblir integrationen och vi misslyckas få dem i arbete kommer de att leva på försörjningsstöd, fortsätta föda många barn vilket inte kommer att rädda din ålderdom.

Var det nåt mer du ville veta?

Vad jag förstått av andra trådar är du företagare och tillhör då de stora vinnarna på den stora invandringen eftersom den leder till pressade löner. baksidan är hänsynslöst utnyttjande av utsatta människor, men det är det inte många som bråkar om.

Det är märkligt vilken upphetsning den här frågan orsakar, du verkar alldeles gallsprängd av att få din bekväma världsbild ifrågasatt. Saken är ju den att det blir allt mer uppbart att något måste göras. En som häromdagen förde upp frågan på bordet var Gunnar Wetterberg, läs gärna hans krönika i Expressen.

Ostronmannen sa...

Nils.
Likt en Gumby från Monthy P står du mitt i gatan och säger.
- Jag tycker öh öh. Jag upptäckte att det är invandrarnas fel. Öh öh. Du tjänar pengar eftersom du är företagare på invandring. Öh. ( klia sig i skrevet. ) vänta, Ostronmannen bad mig berättade om framtiden. Jag öhhh säger"Blotta tanken är orealistisk att det skulle krävas en ständig befolkningstillväxt för att samhället ska överleva."

Du visar okunskap när du tror att födslotal 1.6 innebär befolkningstillväxt. .

Nils, nu ber jag dig igen tänka vad detta innebär. Visa för fan att du har en förmåga att tänka. Googla lite först så kanske du framstår som smartare än du är.

1 vad innebär det på 30 års sikt med födslotal i Sverige på 1.6? Hur blir det i Sverige då.

Det är viktigt att du förstår att du måste kunna resonera lite framtid och då ur ett ekonomiskt perspektiv. Du har inte kommit med en enda redig tanke. Allt du säger är typ. Minskar vi invandringen blir allt bra.

Jag inser att jag kanske får dig att framstå som att du bara kan säga ovanstående. Men du får en chans till. Börja med min fråga ovan. Vad händer med ett land där födslotalet är 1.6. Sen kan du fördjupa dig mer om du kan.

Inga haranger om affes blogg och vi måste minska invandringen mm. Se det som ett test i skolan.

Ostronmannen sa...

Nils. Ursäkta. Jag läste ditt inlägg igen.
Tror du att företagare hänsynslöst utnyttjar invandrare?
( not om det hade varit så hade du varit en dubbel vinnare)
Verkar som invandrarna dels lever på bidrag och dels blir hänsynslöst utnyttjade i din värld.

. Nils känna det inte litekonstigt?

Är det inte så att du hittar nya vinklingar som passar sitt synsätt?Vad tror du om att läsa lite på tex universitet? Och inte bara Affes blogg.

Nils sa...

Ostronmannen,

tänk att det var så lätt att röka ut dig och få dig att visa ditt rätta jag. Lång och svår aggressionhämning?

Finns ingen mening att forsätta diskussionen på den barnsliga nivå du fört den.

Noterade att demonstrationen i Bollnäs ställts in. Som sagt mer och mer kommer upp på bordet och jag kan varmt anbefalla Hanne Kjöllers krönika i DN.

http://www.dn.se/ledare/signerat/alla-drar-i-vardkunden

Ostronmannen sa...

Nils, men du glömde svara på frågan. Jag förstår att du inte kan svara. Det kräver lite kunskap och förståelse och lite mer fakta inhämtning än Affes blogg..

Notera också att du gör som ett barn. Slänger ur dig ogrundade påståenden och sedan sedan avsluta med..
"Finns ingen mening att forsätta diskussionen på den barnsliga nivå du fört den. "

Vari låg det barnsliga? Att du skulle visa att du är värd att debattera med? Att du blev avslöjad som en Gumby.

Du visade ingen kunskap och det står nog klart för de flesta.

Att du har en agenda och försöker driva den genom Affes statistik är uppenbart för alla som läsar här.

Att du har enorma brister på kunskap och utbildning står också klart, men det har inte alltid en avgörande betydelse.

Dock så har det betydelse när man är som ett barn som du, som precis blivit avslöjad med handen i kakburken."
- " du är dum, nu går jag hem"

Det visar att du behöver läsa lite, att du behöver först samband.
Att du trodde en 1,6 barn/ kvinna betyder befolkningstillväxt är ett problem för dig eftersom du inte kommer ha någon trovärdighet. Det är dock inte min uppgift att utbilda dig, men jag kan i alla fall upplysa dig.

Börja studera andra saker än Affes blogg. Lite högskolepoäng är aldrig fel heller.
Jag kan även berätta att det är bra med företag. Förstår att du inte har något och ingen kunskap hur man driver ett, det gör inget. Men gnäll inte på de som sliter i sina egna företag. Som även många invandrare gör. Hårt och mycket.

Sari sa...

Lennart, en sak till. Eftersom du verkar så okunnig inom området så känner jag mig nödgad att tala om att kvinnor inte har sex för att de blir våldtagna. Att bli våldtagen är att bli utsatt för ett brott. Våldtäkt är därför inget uttryck för kvinnans sexualitet. Vill du att jag utvecklar varför det är viktigt att göra denna distinktion eller tror du att du kan klura ut det själv?

Nils sa...

Ostronmannen,

vad menade du med

"Du får även arbeta med faktatalet 1,62 barn/kvinna."?

Ostronmannen sa...

Hej Nils. Jag menade att varje kvinna föder 1,62 i snitt i Sverige från nu och 30 år framåt.

Bra att du frågar. Man ska alltid fråga om det är otydligt förklarat eller man inte förstår.

Sari sa...

Lennart, du sa även att du gillar boken Lolita, kom och tänka på det när jag läste det här blogginlägget http://www.sn.se/partibloggar/gnestav/1.656327?blogPostAction=view_post&postingId=19.444938

Lennart W sa...

Sari, jag sa att den var väldigt läsvärd. Orwells 1984 (ett boktips till!) är också väldigt läsvärd, och också jäkligt obehaglig.

Gillar inte riktigt din ton och dina antydningar nu, så iaf jag lägger ned.

Nils sa...

Ostronmannen,

och jag tolkade det som att du menade att vi har för låga födelsetal i Sverige och att vi därför behöver invandring.

Är det en missuppfattning från min sida?

Sari sa...

Lennart, jag antyder att böcker som Lolita och sexboken potentiellt har en dålig inverkan på mäns syn på kvinnors sexualitet, vilket i sin tur ledet t brott. Inget annat. Klart att de kan vara läsvärda ändå men själv skulle jag nog bara bli äcklad. Min ton är bitsk pga det faktum att en vuxen man som du inte upprörs över att våldtäkt står med i en bok där man redogör för anledningarna till att kvinnor "har sex". Det är så otroligt tragiskt. Jag för min del gillar inte anklagelserna om att jag skulle vara vetenskapsfientlig.

Lennart W sa...

Oj. Nu är man alltså misstänkt för något enbart pga sitt kön och ålder?

Alltså, ska du recensera en bok måste du läsa den först vilket du ju inte har gjort här, varken med "Why women have sex" eller Lolita. Att recensera böcker bara pga titeln och andrahandsuppgifter är inte helt OK iaf inom vetenskap. Och du verkar ju verkligen vara emot just vetenskapliga undersökningar (t.ex. att systematisera svaren från stora undersökningar med enkäter och intervjuer, iaf om sex) när det som kommer fram inte passar hur du vill att det ska vara. Boken är helt enkelt inte av det slag som du hela tiden försöker få den att verka som, men inte vet, eftersom du inte har läst den. Den tar upp våldtäkt med synbar tvekan, men inget av det som står där glorifierar det övergreppet på något sätt ö.h.t. Dock är det tydligen så att det finns en del kvinnor (dvs inte alla) som har fantasier om sånt. Men en fantasi är ju bara en fantasi, och ingen ursäkt alls för någon annan att begå brott.

Fortfarande kan jag tänka mig att den är dålig på något sätt inkl. vetenskapligt. Men inget av dina irrelevanta länkar (om ett annat ämne) eller dina projektioner och gissningar duger för att visa det. Skärp till dig lite.

Ostronmannen sa...

Nils.
Delvis en missuppfattning. Min fråga handlade om vad som kunde ske om vi hade låga födslotal i väst. Vad det innebär ekonomiskt, angående invandring mm. Jag drog bara till med 1,62, lustig nogvar det en passande siffra. Här är lite korrekta siffror att leka med.

Se stat Wikipedia nedan.

Sverige hade 9 415 570 invånare den 31 december 2010 enligt Statistiska centralbyrån. Befolkningen översteg 9 miljoner den 12 augusti 2004, och förväntas uppnå 10 miljoner år 2027.[källa behövs]
Befolkningstillväxt: 0,02%[2]
Födslotakt: 9,91 födslar per 1000 invånare[2]
Dödstakt: 10,61 dödsfall per 1000 invånare[2]
Migrationstakt: 0,91 migrant(er) per 1000 invånare[2]
Totalt födelsetal: 1,66 barn per kvinna[3]
Spädbarnsdöd: 3,47 dödsfall per 1000 levande födda[2]
Förväntad livslängd vid födsel: 79,71 år
Män: 77,07 år
Kvinnor: 82,5 år [2]
Medellivslängden i Sverige har mellan 1988 och 2008 ökat med 4,95 år för män och med 3,19 år för kvinnor. Därmed har skillnaden mellan könen minskat med 1,76 år.[4]

Vi har väldigt låg befolkningstäthet.

Det vi diskuterar Nils kanske är lite offTopic, men tråden är nog död. Dock handlar det om böcker och om kunskap. För mig är det viktigt att man har kunskap är man uttalar sig. Tyvärr är det många som har enorma brister i kunskap. Tyvärr är det väldigt många med extrema åsikter som har störst andel kunskapsluckor ( ingen källa, min egen uppfattning) detta gäller tex vänster och SD och viss mån KD folk.

Därför är det intressant att ta reda på vad kubskapen hos de som har avvikande åsikter från normales, tex du i frågan invandring.

Så om du orkar så får du gärna visa lite kunskap, det går jublet Google fram saker och framstå som kunnig. För mig så du skrivit mycket hittills som visar på kunskapsbrist. Företagande osv

Ostronmannen sa...

@lennnart.
Du vet hur jag kritiserad dig genom åren, men sen du dök upp igen har jag sett flera bra inlägg från din sida.

Benzocaine sa...

Lennart 2012-07-21 15:59

Fusk! Jag har redan tipsat om Orwells 1984 i den här tråden!

Nils sa...

Ostronmannen,

delvis en missuppfattning säger du. Men om du inte menar att vi behöver invandringen just på grund av låga födslotal i väst vad handlar det då om? Varför sifferexercisen i så fall?

Ostronmannen sa...

Nils. Du vågar inte analysera,eller?

Jag kan börja och hjälplig, sen mannen fylla på och analyserar efter hand.

Förenklat sätt att se på det, men förenklar det lite.

Se Sverige som ett samhälla, vi kallar det SDiani, på 1000 invånare. Enligt statistiken ovan får vi då.

DetT dör 11/år
Det föds 10/år.
Ofta är det gamla som dör, men inte alltid,
Ofta är det unga spädbarn som föds., ja, alltid faktiskt.

Bredvid ligger Utopia.
1000 invånare och all statistik ovan är samma idag.

Med SDania, tar inte emot den där invandraren som Utopia gör.

Ok. Nils, vad tror du händer framöver.
Jag har ingen aning om jag ska resonera efter min hjänrkapacitet.
Ni andra som läser kan ju hänga på.

Patrik Lindenfors sa...

Sari,
Nabokov är en av världens främsta författare. Vad är problemet?

http://en.wikipedia.org/wiki/Nabokov

Kristian Grönqvist sa...

Ostronmannen

Nu är inte verkligheten riktigt lika enkel, om man säger.

Det hela har en hel del med ekonomi att göra.

Ju nödvändigare det blir för privatekonomin att två arbetar, desto färre blir garanterat barnen.

Ju mer barnen kostar i negativa omständigheter desto färre blir de.

Om fler barn av samhället skulle belönas, så svängde incitamentet omedelbart. Invandringen som sådan har inget att göra med andra behov än billig arbetskraft till sådana jobb som invandrinsnationens egna inte anser sig vilja göra.

Gör en resa till Saudi-Arabien, det blir en riktig ögonöppnare, jag lovar...

Ostronmannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kristian Grönqvist sa...

Ostronmannen

Menar Du att Du inte förstod vad jag sade. Så fort man ökar incitamenten för att få barn från den sk statens sida, så ökar de. Har absolut inget alls med invandring eller inte att göra.

Invandringens orsaker har inget med hur många barn befolkningen får för tillfället.

De flesta av oss vill göka mer än nödvändigt. Skulle det löna sig att få barn, skulle vi få det. Tvivlar Du ens...?

Kristian Grönqvist sa...

Ostronmannen

Varför det för privatpersoner anses vara en för stor investering att få barn, kan Du gå in till bloggen Ekonomistas och fråga Jonas Vlachos om.
Du kommer att få en massa intressanta svar Du aldrig tänkt på...

Ostronmannen sa...

K-G
Du gamle man, klart jag förstod. Antar att du är så hammal att du inte bryr dig om att ha en vänlig ton.

Jag skrev ju att det inte var det som var poängen med exemplet. Utan att det handlade om vad som händer med ett land, delar av världen där kvinnan föder 1,66 barn i snitt.

Om åtgärden är att staten höjer möjligheten att skaffa fler barn, så är det en bra lösning. Men vi har ännu inte definierat problemet med låga födalotal. Kan ju vara lämpligt innan vi diskuterar vad som ska ske för att höja dem.

Kristian Grönqvist sa...

Ostronmannen

Självklart är jag gammal, det har jag ständigt hävdat( betyder inte i de flesta avseenden dum), att jag är grinig, beror ffa på att jag dagligen förbluffas över det skräp skolan släpper ut idag och att man i debatter gärna drar slutsatser på samma sätt som barna leker gissningslekar eller ibland utan någon relevans alls.

Jag har redan föreslagit att födelsetalen blir för små, för att det ekonomiskt inte är försvarbart att få barn, jag kan gräva fram rtusentals artiklar om det.
I-länders skolungar drömmer inte heller om att bli trappstäderskor eller sitta i biljettkontrollen på tunnelbanan, bli taxichaufförer eller pizzabagare, snart inte heller torka skit på gamlingar, så förklaringen till invandringsbehovet är enkelt. I den andra ändan, alltså landet som invandrarna vill lämna är situationen oftast direkt gräslig..

Jag hade hoppats att vi skulle slippa diskutera dessa självklarheter, eftersom de redan är kända fakta sas.

Att invandringssituationen är som den är i Sverige(den är alltspå inte bra), är helt och hållet svenskarnas eget fel. Sätter man sig i ring och sjunger: We shall overcome, istället för att tänka, så blir det som det blir.
Måtte ingen skugga falla över invandrarna, skulle jag ha bott där de bodde, hade jag gjort allt för att flytta på mig.
Vilket jag också gjorde...eller hur?
Visserligen bara från Finland på 70-talet, men jag är svartskalle iaf.

Men de fenomenen har lika lite korrelation som att svenskarnas bristande nativitet råkar sammanfalla med storkarnas försvinnande från Skåne.

Men Du har rätt, jag tillhör gruppen "grumpy old men" och är stolt över det. Alldeles för många gamlingar håller käften och är söta.

Ostronmannen sa...

K-G, vissa av dessa självklarheter var ämnade åt Nils att ta reda på. Jag anser att driver man en fråga och inte har tillräckligt djup kunskap så blir en diskussion svår. Som jag skrivit gäller det allt från Unga SD anhängare, till unga feminister.

Det finns ingen kunskap livserfarenhet mm. Jag har förstått att du har har båda och att du vågar vara grinig.

Men mitt sätt att ta mig an Nils var att få igång en diskussion om saker och ting och te stirra sig blind på en sak.

-de lever på bidrag
- de tar våra jobb.
- klart det finns fler arbetslösa när det invandrare en miljon somalier dagligen som alla är 76 år eller skäggbarn.

Jag har så svårt att ta folk på allvar som häver ur sig saker som de läst på en blogg, eller som en vänner säger runt bordet med ölen framme.

I alla mina diskussioner i dessa frågor med folk i levande livet försöker jag ta reda på vad de kan och vilket tyngd man ska lägga i deras påståenden.

Nils visar ingen djupare försåelse angående ekonomi, företagande, framtidsaspeketer. Det behöver man inte för att få prata, men för att bli lyssnad på.

Kristian Grönqvist sa...

Vi verkar vara helt överens, jag hoppas Du kan bortse från den stundtals griniga tonen.

Kristian Grönqvist sa...

Senaste böckerna jag bläddrat i är Europas fåglar samt Nordens dagfjärilar samt en instruktion för amatörer i bindning av "rocken", en för Härjedalen specifik fluga för rödingfiske.

Sari sa...

Patrik, vad är problemet själv? Tyckte du skrev nåt i en annan tråd om otrevlig ton men det gäller tydligen inte dig själv. Grattis, jag börjar verkligen känna mig riktigt ovälkommen vilket jag antar var din avsikt hela tiden. Tråkigt eftersom jag sökte mig till Humanisterna i hopp om att träffa på folk med en schysst och öppen inställning till andra människor. Ack så fel jag tog!

Patrik Lindenfors sa...

Om du tycker en fråga som "Vad är problemet med Nabokov?" är otrevlig tycker jag du är lite överkänslig. Du har haft många poänger under genusdiskussionen, men att bara avfärda Lolita tycker jag var lite att ta i.

Sari sa...

Lennart, vaddå misstänkt för saker?? Det var exakt det jag skrev att jag INTE gjorde. Skärp till dig själv.

"Den tar upp våldtäkt med synbar tvekan, men inget av det som står där glorifierar det övergreppet på något sätt ö.h.t. Dock är det tydligen så att det finns en del kvinnor (dvs inte alla) som har fantasier om sånt."

Jag skrev aldrig att den glorifierar nånting. Det där om våldtäktsfanatasier är också allmänkunskap och bakgrundsanalysen är inte särskilt svår att göra heller. Fortfarande hör inte våldtäkt med på en lista över de "237 anledningarna" till att kvinnor HAR SEX. Man är aldrig aktivt inblandad i en våldtäktsakt, man faller offer för den. Om inte så är det per definition inte våldtäkt. Många killar går omkring i tron om att tjejer egentligen innerst inne suktar efter att bli våldtagna, inte minst feminister. Detta är plågsamt uppenbart på diverse bloggforum där såna här ämnen diskuteras. Det värsta är att denna föreställning även är förhärskande inom det svenska rättsväsendet då kvinnor ständigt skuldbeläggs för de handlingar de blivit utsatta för.

Såhär säger författaren själv:

"We also devote one chapter to what we call "the dark side" of women's sexuality — when women have sex because they were deceived, coerced or forced into it."

I rest my case.

Sari sa...

Patrik, jag hoppas verkligen att jag är överkänslig. Ok, för att utgå från den bästa tänkbara tolkningen av det du skrev så blir mitt svar såhär:

Jag avfärdar inte bara Nabokov, det tycker jag att jag har gjort rätt tydligt. Jag skrev nämligen att jag absolut tror att den kan vara läsvärd, även om jag nog inte själv skulle kunna uppskatta den (av samma skäl som jag tyckte Män som hatar kvinnor var ok filmatografiskt, men höll på att kräkas av våldtäktsscenen och kvinnomorden). Jag vill inte ha en inblick i dessa sjuka jävlars huvuden, precis som bloggaren jag länkade till inte ville veta vad de andra klasspapporna tänkte om hans dotter.

Från Wikipedia ang bokens inflytande:

I romanen skildras Lolita genom Humbert Humberts blick, som en sexuellt brådmogen flicka utan större moraliska reflektioner. Ordet Lolita har också inom exempelvis populärkultur och pornografi kommit att bli synonymt med en oskuldsfullt förförisk och samtidigt skenbart mycket ung flicka, se Lolita (term).

Innan nån säger nåt- jag menar inte att det är bokens fel att det finns peddon. Det jag äcklas av är själva termen Lolita, vad den innebär. Innan jag förstod vad det var så trodde jag det var ett positivt värdeladdat ord, jag har själv fått höra att jag ser ut som en sån menat som en komplimang (jag tackade). Och tittar vi på medievärlden så saknas knappast exempel på glorifierandet av det oskuldsfullt sexiga så det handlar inte bara om mina personliga erfarenheter. Tropes av kvinnor med obskyra sexuella motiv finns exakt överallt och jag är spyless på dem. Men för all del, läs Lolita!

Hoppas min poäng går fram här.

Lennart W sa...

Sari, för att ha så höga krav på andras ordval och formuleringar, är du allt lite oförsiktigt själv. Ja, jag kände mig verkligen misstänkliggjord av dig och t.ex. din länk om de där äckliga peddofarsorna, som om det skulle gälla mig på något sätt. Vad annars ville du säga liksom? Äh, glöm det förresten.

Jag TROR att en motivering till att boken tog med våldtäkt var för att det fanns med bland svaren i någon/några av de omfattande undersökningarna, dvs det fanns ett antal kvinnor som svarade att de hade haft sex för att de hade blivit våldtagna. Nu fanns ju det med bland svaren, och då hade de kunnat välja att bara ignorera det, eller att redovisa det. De valde det senare, och som sagt ändå med viss tvekan.

Boken gör mycket tydligt att det inte finns något som tyder på att någon enda kvinna vill bli våldtagen, oavsett vad hon t.ex. kan tänkas fantisera om.

Nu har jag ett dilemma. För att vara säker på deras motivering (som jag ju bara tror om pga halvtaskigt minne) måste jag läsa om just det avsnittet, men läsa i boken är ju så fel så fel (vilket tydligen inte hindrar iaf dig från recensera den), så hur ska jag göra?

En sak till. Igen kommer du med en sån här sak: "Det där om våldtäktsfanatasier är också allmänkunskap och bakgrundsanalysen är inte särskilt svår att göra heller." Dvs eftersom DU redan känner till det (och även känner till precis hur vanligt eller ovanligt det är, i olika åldrar, länder och kulturer?), så får inte andra skriva om det? Tyvärr verkar du faktiskt vara vetenskapsfientlig om iaf ämnet för den här boken.

Patrik Lindenfors sa...

Sari,
Ok. Jag tänker tvärtom. Jag vill verkligen förstå hur andra tänker.

Sari sa...

Patrik, visst, vanligtvis vill jag det också. Säger heller inte att det är nåt fel med att vilja förstå hur Humbert tänker, även om det är uppenbart att han är sjuk i huvet. För mig är det bara inte intressant att läsa om eftersom jag blir för illa berörd. Vill inte höra vad eller hur de tänker, det enda jag bryr mig om är att de håller sina perversa fantasier för sig själva och inte låter det gå ut över omgivningen.

Sari sa...

Lennart, det spelar ingen roll om de själva angav det som en anledning till att de hade sex. De borde ha uteslutit de svaren ändå då det handlar om mäns våld mot kvinnor, inte kvinnors sexualitet som ju boken skulle handla om.

Vad gäller vetenskapen i boken är jag mkt tveksam till vissa slutsatser som dras kring de evolutionära fördelarna kring än det ena, än det andra. Det dras ofta lite väl entusiastiska slutsatser kring just detta och sociologiska faktorer undermineras. Den ska handla om varför kvinnor har sex men blandar förvirrat in saker som attraktionsfaktorer och uttryck för psykologiska störningar (seriöst, ingen normalt funtad människa smittar medvetet någon annan med sjukdomar).

De får skriva om exakt vad de vill, men jag tycker det är oansvarigt att göra det utan en utförlig bakgrundsbeskrivning. Det är så lätt att hela frågan förenklas och fördummas, vilket jag anser vara verkligt vetenskapsfientligt.

För övrigt så recenserar jag inte boken, utan jag kritiserar frågeställningen, titeln, dess relevans samt de saker som uppenbarligen tas upp mot bakgrund av just titeln. Min kritik går heller inte ut på att totalsåga den, jag är säker på att den har sina bright spots, men jag vidhåller att det är tragiskt att den ens säljer. Intentionen med boken var enligt författaren själv att röna ut huruvida kvinnor bara har sex i reproduktionssyfte... behöver jag säga mer?

Sari sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sari sa...

Lennart, vill trots allt tacka för att du tog upp boken. För mig har det varit en intressant diskussion även om jag absolut inte sökte den till att börja med. Sexualupplysning är otroligt viktigt men jag anser att det är ännu viktigare att den görs på rätt sätt, vilket jag som sagt tvivlar på att de gör i boken. Ville framför allt ta tillfället i akt och tipsa om ett par andra böcker som relaterar till ämnet och som jag tror ger god behållning.

Till sist så vill jag säga att jag tycker det är tråkigt att du tog åt dig, det var inte meningen.

«Äldst ‹Äldre   1 – 200 av 269   Nyare› Senaste»
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se