4 juli 2012

Får staten ha ihop det med gud?

Anders Borg, Annika Borg och Christer Sturmark samtalar om gränsdragningen mellan religion och politik och religionsfrihetens gränser.

Sändes direkt från Almedalsveckan, onsdagen den 4 juli kl 17:00


Från www.humanisterna.se - Humanisternas Bambuser kanal

11 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Anders och Annika Borg. Någon relation? Mer än att båda är hemfallna åt vidskepelse.

Ulf Gustafsson sa...

Christer Sturmark skriver på Newsmill idag.

Björn,

De är inte släkt, vad jag hört.

Lokatt sa...

Visst är det häpnadsväckande och illavarslande att vår finansminister i mogen ålder gått och funnit Gud. Fantastiskt.

Ulf Gustafsson sa...

Det var en mycket bra artikel av Sturmark, det enda jag tyckte var onödigt är:

"... de som använder Svenska kyrkan för sina egna politiska projekt som till exempel Helle Klein & Co i Seglora Smedja."

Speciellt som meningen efter lyder:

"Till skillnad från Humanisternas kritiker vill inte Humanisterna skapa nidbilder av sina meningsmotståndare."

Nils sa...

Jag tyckte just meningen om Seglora var bra.
Du jämför att använda kyrkan för egna politiska projekt med anklagelser om främlingsfientlighet och islamofobi. Det är inte i samma division.

Jimmy sa...

Vet någon om det är det möjligt att se seminariet i efterhand? Läggs det upp någonstans?

Björn Bäckström sa...

Även för TV 2:s program "Debatt" i kväll 2000 annonseras Sturmark, Bard m.fl., som debattörer av religion.

Mattias sa...

Äh, ingen blir väl förvånad längre över att han fortsätter passa på att hugga på oss i smedjan och särskilt Helle. Jag gjorde ju en research på hur många angrepp det var från Sturmark allena, och den får ju folk tolka hur de vill. Jag upplever själv att den där biffen fullständigt saknar proportioner och misstänker att han med all sannolikhet kommer att fortsätta angripa oss framöver också. Finns ju inget i den direkta erfarenheten som säger emot det, i dagsläget.

Hade jag valt att raljera kunde jag ju ha kritiserat det oseriösa med att ha seminarium om stat och religion och sedan bara bjuda in borgerliga debattörer. För att anknyta till ett visst seminarium i våras som också fick sådan - i mina ögon - besynnerlig kritik. Själv tycker jag iofs att det bara är bra att bara borgerliga har sina egna seminarium ibland, liksom att akademiker har sina.

I övrigt tyckte jag nog att det verkade ha varit ett bra seminarium, fastän jag tyvärr missade stora delar. Det lilla jag hörde var åtminstone tänkvärt.

Björn Bäckström sa...

Synd att tekniken fallerade. Anders Borgs röst kom igenom hög och klar, moderatorns inte alls och Annika Borgs och Sturmarks bara som viskningar, inga rop. Därför fick Anders Borg en gratis bonus; som han ovetande förvaltade väl.

Men vad fan; ska vi nu ha imanutbildning på universiteten? Är det inte nog med att kristen vidskepelse odlas med skattebetalarnas finansiering?

Ulf Gustafsson sa...

Jag tyckte det hördes riktigt bra via min telefon, ute i skärgården. Lyssna igen och fundera på varför det första som sägs är "Rymdskepp", tror det är Annika till Anders Borg. Kanske deras efternamn är en etnisitet?

Mattias I,
Ja, det var tre med liberala-borgliga åsikter. Märktes detta? Vad saknades?

Björn,
Både imamutbildning och stöd till moskeer är ytterst knepigt förslag av finansministern. Vems islam skall föras fram? Staten ska självklart inte bestämma detta, men kan inte heller låta bli.

Benzocaine sa...

Tanken med statlig imamutbildning är väl att den av staten gynnade varianten på islam ska föras fram?

Det är i alla fall det argument som framförs i debattartiklar för svensk imamutbildning. Man tänker sig att om inte staten utbildar imamer i mänskliga rättigheter blir alla muslimer talibaner. Därför behövs en statligt sanktionerad islam så att de däringa muslimerna blir indoktrinerade på rätt sätt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se