17 juli 2012

Filosofins historia i en bild

Sånt här älskar jag. En bild säger mer än 1000 ord. Läs mer om hur man gått tillväga här. Där kan man även ladda ner en större version av bilden (som dessutom har den fördelen att den är läslig).

3 kommentarer:

Benzocaine sa...

Intressant! Det första jag noterar är att jag inte kan hitta "en av världens främsta filosofer" William the Lame Craig i bilden, men vad vet jag, jag kanske letade för dåligt eller missade den största av alla cirklarna.

En annan iakttagelse är att icke-troende filosofer är överrepresenterade i förhållande till andelen människor som är icke-troende. Om man vidgar cirkeln till icke-ortodoxt troende (t.ex Spinoza) så utgör de nästan alla filosofer.

Ytterligare en iakttagelse är att vänsterfilosofer är överrepresenterade på samma sätt. Jag försökte hitta några av de mest betydande högerfilosoferna men även där letade jag kanske inte tillräckligt noga.

Dock bör man vara aktsam för viss bias. De länkar som står i Wikipedia-artiklarna beror ju på vad användarna lägger in.

Lennart W sa...

Craig finns med ett par prickar norr om Thomas Aquinas. Fast det verkar ju inte stämma riktigt..? Summan (det är den parametern som har använts) av Craigs "influenced by" och "influenced" är 10, men i bästa fall får jag antalet linjer på bilden till 6, och de leder heller inte alltid rätt. Förklaring, någon?

Kan iofs tyckas ointressant, men ska man kolla upp lite i detalj att man förstår bilden är det ju faktiskt fördel att göra det med någon som inte har så många kopplingar. Känner mig lite skeptisk mot den här bilden, även om den iofs är snygg.

Benzocaine sa...

Nu hittade jag honom, fast han har bara två linjer. De gröna linjerna är inte hans, som jag tolkar bilden. Kan det ha att göra med zoomningen? Om man zoomar in mer kanske fler linjer framträder?

Jag hittade också Robert Nozick, som är libertarian, men jag hittar inte Milton Friedman som jag trodde skulle vara större. Jag är förvånad över att Kropotkin och Proudhon har så stort inflytande i den här bilden - trodde de var mer udda, och Albert Camus stora cirkel förvånar också. Och så blir jag nyfiken på de muslimska filosoferna högst upp i bilden.

Jo jag är också skeptisk till metoden, men det är ändå en intressant bild - man får ju ta den för vad den är. Han som har gjort den drar ju egentligen inga slutsatser ur den.

Jag gillar förresten uppföljaren

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se