29 juli 2012

Hur hantera vår irrationella hjärna

6 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Om (mag)känslorna har varit en genväg till snabba och riktiga beslut under evolutionens gång vad säger att de inte fortfarande i princip är giltiga?

Innan en känsla etableras som en genväg för framtida liknande situationer har väl en tidigare "förstagångsituation", liknande den som "nu" är vid handen, evaluerats noggrant och resultatet lagrats "i magen".

Det är väl inte annorlunda nu mot förr? Nya kategoriseringar av nya situationer i en ny värld skapar nya magkänslor.

Att ibland barnet åker ut med badvattnet eller att man ibland i hastigheten accepterar det som är dåligt kan ju inte vara något nytt. You can't win them all!

Att valen nu är flera än förr gör ju bara att vi nu behöver odla mera magkänslor, flera short cuts; inte färre. Annars tappar vi farten, blir frånkörda och försvinner i oblivion. Eller hur?

Ulf Gustafsson sa...

Björn B,

Du resonerar helt fel. Våra intuitiva beslut gör att vi rent statistiskt sätt överlever denna dag. Dessa beslutsmekanismer har ingen möjlighet att bearbeta mera långsiktig och mera komplexa frågeställningar.

Alltså det fungerar lika bra eller dåligt nu som då. Ända skillnaden är att vi nu har tillgång till mer kunskap och mer information som vår hjärna kan använda till att ta beslut som är långsiktigt bättre.

Självklart kan du välja att strunta i den förmågan, men då struntar du i en förmåga som är i stort sett unikt mänsklig.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2012-07-29 09:45

Det var ett kvickt fördömande! Din intuitiva magkänsla? Jag är ju din deklarerade fiende; så du behöver inte värdera alla trupprörelser i kriget ;-)

Innan man skapar en genväg - en magkänsla - (Använd inte "intuition" som är något annat), så använder man naturligtvis den större "kunskap och information" som numera är tillgänglig för hjärnan vid etablerandet. Så har det alltid varit vid varje skede och vår moderna tid garanterar därför mera precision i magkänslan. Men den skapas, var så säker.

Detta utesluter ju inte en viss eftertanke vid varje upprepad situation när tiden tillåter. Så har det alltid varit. Alla situationer är ju inte som i en tennismatch. Men att uppfinna hjulet vid varje tillfälle är inte praktiskt och det gör heller ingen tror jag.

Ulf Gustafsson sa...

Björn,

Magkänsla - intuitiv känsla [saol]

Som du nu skriver kan det intuitiva snabba lätta tänkandet bygga på tidigare kunskap och information som är relevant, men det kan också bygga på irrelevanta saker för det aktuella beslutet.

Och du har ingen möjlighet att avgöra vilket om du inte använder det långsamma kraftödande rationella tänkandet.

Ps. du är inte min fiende och det finns inget krig.

Lennart W sa...

Kan det vara det här han refererar till från "the devil's dictionary" av Ambrose Bierce? Är iaf även en av mina personliga favoritcitat!

"
CARTESIAN, adj. Relating to Descartes, a famous philosopher, author of the celebrated dictum, Cogito ergo sum — whereby he was pleased to suppose he demonstrated the reality of human existence. The dictum might be improved, however, thus: Cogito cogito ergo cogito sum — "I think that I think, therefore I think that I am;" as close an approach to certainty as any philosopher has yet made.
"

Lennart W sa...

Den här är också fin. :-)

"PHILOSOPHY, n. A route of many roads leading from nowhere to nothing."

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se