20 juli 2012

Idag börjar (förmodligen) Ramadan

Nu är det dags för alla rättrogna att sluta äta mat mellan soluppgång och soledgång. Eller imorgon (beroende på när man ser nymånen). Varför ska man sluta äta? Från Wikipedia:
Genom att från gryning till skymning helt avstå från mat, dryck och sex ska muslimer som deltar i fastan lära sig tålamod och ödmjukhet och öka sitt medvetande om religionen. De ber till Gud (arabiska: Allah) mer än vanligt och önskar då förlåtelse för gångna synder och vägledning för att leva rättfärdigt och rena sig själva genom avhållsamhet och goda gärningar. Alla förväntas uppträda väl, ge allmosor (zakat), högakta sin familj och undvika våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och ryktesspridning. Ramadan är också en tid för festligheter då familjer, släktingar och vänner träffas för att bryta fastan eller äta senare måltider tillsammans. Företag sponsrar banketter för medarbetare och kunder. Bättre bemedlade personer dukar upp och delar ut mat till den som inte har råd eller hinner hem innan solen går ner. Gator och byggnader dekoreras och påkostade tv-produktioner är mycket populära i många länder.

3 kommentarer:

Benzocaine sa...

Jag tycker synd om de muslimer här i norr som känner sig tvingade att fasta vid den här tiden på året. (Allra mest synd är det om de som bor ovanför norra polcirkeln). Förhoppningsvis medger Koranen undantag så man kan sätta fasta tider istället för att gå efter solen, säg att de kan fasta från kl 8 till kl 20 istället.

Björn Bäckström sa...

Benzocaine 2012-07-20 13:18

Denna planetens wobbling som orsakar midnattsolen meddelades Mohammed (pboh) av Allan men Mohammed (pboh) försäkrade att islam bara skulle utbredas där arabiskan talades i originallokaliteterna. Så gick det som det gick!

Svante sa...

Vad jag förstått så står det i koranen att det är natt när man inte kan skilja en svart och en vit tråd åt. Men praxis har blivit att man får äta och dricka när solen inte är uppe. Men i vilket fall som helst så visar det att islam är en mänsklig skapelse och inte en gudomlig. Profeten Mohammed visste nog inte att sommarnätterna var korta i norr, men en allsmäktig gud borde ha vetat det. Annars så verkar Ramadan hyffsat ofta tillämpas lite mera praktiskt, som ett av de mera festligare och harmlösa inslagen av islam.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se