21 juli 2012

Samvetsfångar eller hädare?

En domstol i Moskva beslutade igår att medlemmar i det ryska punkbandet Pussy Riot skall förbli häktade under 6 månader. Deras eventuella brott, rättegången inleds nästa vecka, är "huliganism". I februari sjöng de olovat en protestsång mot president Putin och Ortodoxa kyrkan i en katedral i Moskva. Ryska Ortodoxa kyrkan anser att Pussy Riot hädat och inte visat respekt för deras tro. Amnesty anser kvinnorna i bandet är samvetsfångar.


Nuvarande ledning i Ryssland och kyrkan är maktfullkomliga och försöker förhindar opposition med hjälp att orättfärdiga lagar. Medlemmarna i Pussy Riot är modiga tjejer.

Al Jazeera sände ett reportage om detta i april:

1 kommentar:

Benzocaine sa...

På Text-TV framgick bara att de kritiserat Putin. Bra att ärendet belyses så att man förstår att det var mer än blott Putin-kritik det handlade om.

Jag tycker absolut inte att man ska försvara Putin, men det är inte han som är boven i dramat, utan hädelselagstiftningen.

Nu har även en lag genomdrivits, i Ryssland, som tvingar NGO:er som finansieras utomlands att registrera sig som "utländska agenter". Tyvärr verkar Putin vilja driva Ryssland till ett marknadsekonomiskt Sovjet och återinföra "Kalla Kriget" (Syrien).

Rysk-ortodoxa kyrkan borde komma ihåg att bibelns Jesus avrättas för just hädelse...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se