16 juli 2012

"Sluta skattefinasiera trollkonster"

Ni har väl inte missat att det försigår en vaccin-debatt i media med anledning av utbrott av både mässling och röda hund i antroposoffästet Järna? Idag ägnar till exempel Helagotland sin ledare åt frågan och igår skrev Mats Reimer på sin blogg att "Ursula Flatters har fel - mässlingen skyddar inte antroposofiska barn mot allergi" apropå falsk information som Ursula Flatters, läkare på Vidarkliniken, gav i Aktuellt för några dagar sedan. Läs också Karin Bojs inlägg på DN Vetenskap igår.

Mats Reimer har tidigare i sommar skrivit om Vidarklinikens rådgivning på DN Debatt ("Landstingsstödd klinik ger farliga råd om mässlingen"), en artikel som fick svar av barnpsykiatrikern Jackie Swartz ("Vi ska granska våra råd om mässlingen"). Slutrepliken skrevs av Mats Reimer tillsammans med den idoge Steinerkritikern Alicia Hamberg ("Antroposofi förklarar Vidarklinikens märkliga råd").

Mats Reimers sista två stycken från hans första debattartikel sammanfattar en rimlig ståndpunkt att inta i den här frågan.
För att få lov att vara en auktoriserad vårdgivare inom landstinget måste man uppfylla kraven i regelboken. Vård, behandling och rådgivning skall vila på vetenskap och berövad erfarenhet. Man skall följa överenskomna riktlinjer för smittskyddsarbete, och man är skyldig att erbjuda de vanliga BVC-vaccinerna och att ge föräldrar korrekta rekommendationer om vaccinationer. Den som läser Vidarklinikens skrift om mässling kan i värsta fall tro att detta är vetenskapligt underbyggda råd eftersom de kommer från en auktoriserad vårdgivare.

Antroposofiska läkare har förstås rätt att ha sin världsåskådning med dess religiösa föreställningar om den andliga nyttan med mässling, men politikerna borde inte acceptera att Vidarkliniken motarbetar det viktiga smittskyddsarbete övriga läkare i den offentligt finansierade vården bidrar till. Kan de inte leva upp till samma krav som andra vårdcentraler bör de inte få vara kvar i Vårdval Stockholm; ska de bedriva religiös medicin får det ske utan skattefinansiering.

4 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Skattefinansieringen i sig innebär att insyn och relevans skall finnas. Finns den inte...ingen skattefinansiering.

Björn Bäckström sa...

Befäster mig i övertygelsen att religiösa lärare och läkare ska ha yrkesförbud. Gud kräver mission av vidskepligheterna!

Benzocaine sa...

Det lustiga är att antroposofins försvarare säger ungefär: "Lämna oss ifred." Visst, men det innebär också att vi inte ska ge dem av skattepengar, annars är de ju inte lämnade ifred (Jfr Kristians kommentar).

Benzocaine sa...

Kan ingen så kallad "grävande reporter" wallraffa och låtsas vara en bekymrad mamma som vill få råd av antroposoferna om vaccination av sina barn, så får vi se om teori och praktik hänger ihop? Eller är "grävande reportrar" för pro-alternativa för att det ska kunna ske?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se