29 juli 2012

Toleransen för ateister ökar i USA

Från en artikel i DN.
För andra gången på mindre än ett år visar en opinionsundersökning att en majoritet av amerikanerna skulle kunna tänka sig att rösta på en ateist, rapporterar USA Today.

I juni var siffran 54 procent vilket är den högsta andelen sedan 1958, då man började ställa frågan om vilken typ av presidentkandidat amerikanerna skulle kunna tänkas rösta på. Då var endast 18 procent beredda att rösta på en icke troende.

Å andra sidan visade undersökningen att ateister fortfarande ligger sist bland de undersökta grupperna. Bland annat så är muslimer (58 procent) och homosexuella (68 procent) populärare att rösta på än ateister, och de är rejält akterseglade av kvinnor (95 procent), mörkhyade (96 procent) och katoliker (94 procent).
Det går åt rätt håll. Törs man göra påståendet att det är "nyateisternas" förtjänst? (För att låna våra motståndares vokabulär: en "nyateist" är alltså en ateist som inte håller tyst) Dawkins, Hitchens, Harris, Dennett, etc, det envetna opinionsarbetet börjar få mätbar effekt!

Tack till Gunnar Lindholm för nyhetstips!

19 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Patrik L. Du har naturligtvis rätt i din spekulation! Den militanta falangen representerad av Dawkins, Hitchens, Harris och Dennett är den som gör skillnad.

Patrik Lindenfors sa...

Vi får hoppas att vi drar vårt strå till stacken här hemma.

Lennart W sa...

Tolerans är fint. Men så finns det ju också såna som t ex inte skulle rösta på MP bara för att det manliga språkröret är kristen, eller hur Patrik?

S sa...

Vafalls, är Fridolin kristen??

Patrik Lindenfors sa...

Eh... ja... ett av mina sämre inläggg. Men visst, Fridolin är kristen.

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2012-07-29 22:04

Är inte medveten om förspelet till Patrik L's förlägenhet. Men visst är det bra att politikers livsåskådningar blir kända. Skulle aldrig rösta på någon som är uttalat vidskeplig. Klimat & miljöfrågorna kräver personer med anknytning i verkligheten.

Kristian Grönqvist sa...

Visst är det märkligt att en del lyckas hålla en låg profil och tjänar på det...Eller hur Lennart?

Benzocaine sa...

Jag skulle aldrig kunna rösta på MP, men inte pga om Fridolin är kristen eller ej, utan på grund av deras stöd till alternativmedicin (antroposofisk medicin, homeopati, mm).

Så länge MP är en kandidat för "Årets förvillare" är de ingen kandidat för min röst.

Björn Bäckström sa...

Benzocaine 2012-07-30 13:36

"Så länge MP är en kandidat för "Årets förvillare" är de ingen kandidat för min röst."

Du kan inte BARA gå på nomineringarna (även om det är rätt med MP). Jag är själv medlem i VoF men anser att de gjorde fel med t.ex., Annika Dahlqvist.

De har

Benzocaine sa...

Björn, att MP är en kandidat för "Årets Förvillare" var metaforiskt menat, men om de faktiskt har nominerats så understryker ju det min åsikt.

RVK sa...

Här är ett inlägg om denna artikel som relaterar till Humanisterna:

http://religionsvetenskapligakommentarer.blogspot.se/2012/07/ateism.html

Lennart W sa...

"För att låna våra motståndares vokabulär..."

De huvudsakliga motståndarna under de senaste månadernas kommentardebatter har väl varit s k invandringskritiker? Trots slagsidan åt annat håll i själva bloggposterna.

S sa...

Lennart, själv är jag ju då både nyateist och feminazist samt militant invandringskritikkritiker.Jag har alltså flera motståndare och personifierar själv ett antal sådana inom olika frågor. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Benzocaine sa...

Lennart, det beror på att det finns personer som alltid avslutar sina anföranden med "för övrigt anser jag att invandringen bör stoppas". (Nu är jag metaforisk igen - de säger inte bokstavligen så). Som sagt, ett kännetecken på islamofober, till skillnad från religionskritiker.

Det gör att när dessa personer ger sig in i debatten (ingen nämnd, ingen glömd) kommer ämnet alltid att spåra in (ur?) på invandringen. Det är ju bara att kolla vilka bloggposter som lett till invandringsdiskussioner för att bekräfta det jag skriver...

Samma sak med kommentarerna till de stora dagstidningarnas artiklar, osv. Alltid samma visa - en liten men högljudd minoritet som för allt att handla om invandring.

För övrigt anser jag att kristendomen bör förstöras. ;-)

Benzocaine sa...

Sari: Militant invandringskritiker? Skrev du fel, eller vill du utveckla?

S sa...

Benzo, jag var ironisk. Lånade fundamentalisters/antifeministers/främlingsfientligas vokabulär...

Benzocaine sa...

Sari: Jag förstod att du var ironisk, men de andra företeelserna var sådant du står för (om än i förvrängd form), dvs ateism och feminism. Men invandringskritiker uppfattade jag var något som du inte står för. Därav frågan. Som jag uppfattar dig borde du snarare ha skrivit militant invandringsförsvarare.

S sa...

Ne, skrev invandringskritikkritiker ;)

Benzocaine sa...

Ah! Där ser man! Jag läste fel och ber om ursäkt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se