31 juli 2012

Trovärdighetsskalan

5 kommentarer:

Lokatt sa...

Aja baja såhär får ju vi försiktiga och korrekta svenskar inte driva med folk och företeelser... Men sånt här tycker i alla fall jag är riktigt kul!

Ulf Gustafsson sa...

Det finns allvar i denna bild. Det borde finnas ett rött streck högst upp, de som hamnar över strecket legitimeras och får priviligier av svenska staten.

Björn Bäckström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Bäckström sa...

Fast egentligen är det ju bra med kyrkornas monopol på vidskepelserna; definierade huvudfiender så att säga.

När slutligen trosamfunden är likviderade - genom både attacker utifrån och inre sönderfall - är det fritt fram för allsköns hokuspokus, new age, alternativmedicin etc. Redan nu florerar eländet. Är det den religiösa genen som spökar?

I sammanhanget kommer jag ihåg en debatt jag och en kollega från Kalmarhumanisterna hade med en präst, Åke Eldberg. När vi tyckte vidskepelse var av ondo höll han emfatiskt med; den borde utrotas och här hade kristendomen en verklig mission!

Benzocaine sa...

Bilden har en poäng, nämligen detta:

En instutionaliserad sekt kallas religion. En institutionaliserad vidskepelse kallas religion. Institutionaliserade vanföreställningar kallas religion.

Detta är axiom enligt ordens betydelser. En sekt är en utbrytare ur en religion, vidskepelse är övernaturliga föreställningar som inte tillhör en erkänd religion och psykoser kan per definition inte vara föreställningar som är normala i en religiös kontext.

Så skillnaden är helt enkelt att med många utövare blir företeelserna institutionaliserade och betraktas som legitima, annars inte.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se