12 juli 2012

Vilka är värst - ateister eller våldtäktsmän?

8 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Försökt hitta hela artikeln av Ronald Bailey i Chicago Sun-Times, i deras "Opinion" register. Men verkar vara borttagen?!

Erik M sa...

Jag tror att de diskuterar den ovan nämnda studien (och diverse andra ämnen) i detta avsnitt av reasonable doubts-podcasten:

http://freethoughtblogs.com/reasonabledoubts/2011/12/02/episode-95-180/

Ulf Gustafsson sa...

Detta är förmodligen artikeln, inledningen stämmer i alla fall.
http://reason.com/archives/2012/03/27/believers-atheists-worse-rapists

Artikeln är en ateists klagovisa, med en tvist av hopp om framtiden.

Björn Bäckström sa...

Erik M 2012-07-12 08:51,
Ulf G 2012-07-12 08:59

Merci!

S sa...

Hmm tough one...

Erik M sa...

Det har alltså gjorts studier av folks reaktioner mot olika grupper (t.ex. kristna, homosexuella, muslimer, ateister, våldtäcksmän, feminier m.m.) där man kollat i vilken grad de omedvetet förknippar dem med positiva respektive negativa egenskaper.

I en studie på kanadensare och amerikaner visade det sig att den enda grupp som skapade lika dåliga associationer som ateister var kategorin våldtäcksmän.

En artikel om det hela finns här: http://digitaljournal.com/article/315425

Benzocaine sa...

Erik, det stavas våldtäkt utan C. (Jag stavade själv fel på det tidigare).

Det blir lite lustigt när man ställer två skilda frågor mot varandra på det sättet. Hade man frågat: "Vilket är värst, våldtäktsman eller ateist" hade nog de flesta svarat att våldtäktsman är värst. Hade de då fått reflektera över sina svar hade de förhoppningsvis omvärderat synen på ateister.

Eller så kan man hävda som vissa kristna, att våldtäktsmän per definition är ateister, eftersom en True Christian (TM) aldrig skulle göra så. Ironiskt nog är det ofta samma kristna som i andra sammanhang vill definiera bort ateismen.

Kristian sa...

Vad man har funnit är att religiösa inte litar på ateister. Så det är den gamla visan om att det måste finnas en straffande gud för att folk ska uppföra sig. Så ateister hamnar lägre än homosexuella när det gäller trust, men homosexuella ligger sämre till när det gäller disgust.

Do You Believe in Atheists? Distrust Is Central to Anti-Atheist Prejudice

http://www2.psych.ubc.ca/~will/Gervais%20et%20al-%20Atheist%20Distrust.pdf

Intressant nog har det också visat sig att när religiösa personer påminns om domstolar och polis, alltså auktoriteter som i någon mån kan ersätta en straffande gud, blir de mindre benägna att misstro ateister.

Reminders of secular authority reduce believers'
distrust of atheists.

http://www2.psych.ubc.ca/~will/Gervais%20Norenzayan-%20Gods%20&%20Governments-PsychScience.pdf

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se