25 aug. 2012

Lena Andersson om kvinnan som komplement i DN

Lena Andersson har skrivit en (som vanligt) lysande krönika i DN om kvinnor som komplement. En feministisk kritik av islam och islamism.
När folket får välja i Nordafrika och Egypten vinner islamister val och får därmed stor tyngd i utformandet av grundlagarna. I Tunisien föreslogs nyligen ett tillägg till den nya konstitutionen där det skrivs in att kvinnan och mannen genom sina roller ska komplettera varandra i familjelivet och bistå varandra i samhällslivet.

Sådant brukar lyftas fram från islamiskt håll när man vill visa på att islam förordar jämställdhet och är kvinnornas vän. Kvinnor och män är lika mycket värda, lyder tankefiguren, men passar för olika uppgifter. Det är en vanlig idé världen runt. Mannen tänker och kvinnan känner, mannen är hård och kvinnan mjuk. Egenskaperna är med nödvändighet kollektiva och oföränderliga då de är kopplade till det biologiska könet.

Antagandet att medvetandet bestäms av könsorganet skulle givetvis kunna äga riktighet. Men då behövde det inte skrivas in i heliga texter och grundlagar. Naturlagarna sköter så att säga sig själva. Om kvinnan och mannen har var sin natur torde det betyda att den är omöjlig att gå emot. Annars är det norm.

I Saudiarabien tillkännagavs för en tid sedan att en arbetarstad bara för kvinnor ska upprättas så att de kan uppnå större ekonomiskt oberoende och bli mer delaktiga i landets utveckling, men utan att behöva lämna könsinhägnaden (The Guardian Weekly 17/8). Är Saudiarabien en udda och perifer tolkning av islamisk teori och praktik? Landets apartheidsystem är bevisligen inte gängse, men i grundvalarna skiljer det sig inte från mittfårans islam. Den saudiska genusteorin är snarast en kompromisslöst genomförd förståelse av de föreställningar om män och kvinnor som de vanligare versionerna av islam vilar på. Den är den hårt packade lilla buljongtärningen av idéer som sedan späs ut mer eller mindre mycket bland anhängarna.
[...]
Kritiken mot dessa uppfattningar beror inte på missförstånd och okunskap, vilket brukar hävdas i fråga om islam. Det är alldeles klart vilken genussyn det handlar om och den finns även djupt inne i en sekulär europeisk borgerlighet och arbetarklass, och mer så när det finns konservativt kristna rottrådar. Av kulturradikala och frihetligt feministiska idéströmningar har denna separate but equal-inställning alltid bekämpats, och det borde man fortsätta med även när den går under namnet islam.
Jag kan riktigt se förvirringen hos allmänt främlingsfientliga gubbar. Å ena sidan islamkritik, men samtidigt feminism? Shit vad jobbigt. Men så är det med humanism i praktiken. Det är en livsåskådning som förpliktigar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppdatering: Nyheten om en arbetarstad bara för kvinnor i Saudiarabien verkar vara en nyhetsanka. I industristaden som planeras skall både kvinnor och män jobba, dock i väl separerade sektioner och produktionshallar [Modon, AlJazeera]. Detta förändrar dock inte relevansen i Lena Anderssons resonemang.

23 kommentarer:

Nils sa...

Det finns inte många klokare huvuden i det här landet.
Är hon medlem i Humanisterna?

Mårten Wetterstrand sa...

Läste den artikeln idag på morgonen och tycker den är bra. Men som slutkläm i inlägget på Bloggen nämner Patrik feminism. Vad är er definition på feminism? Jag har lika svårt för det som när folk pratar om arbetarklass. Vad är arbetarklass? Var går gränsen för arbetarklass och inte arbetarklass?

För mig är feminism kampen om att kvinnor och män har samma värde, punkt. Det innebär inte att män och kvinnor är likadana eller ska vara likadana. Vad säger ni?

Ulf Gustafsson sa...

Jag har lagt till en uppdatering d nyheten om 'en stad bara för kvinnor' förmodligen inte stämmer.

Mårten,

Jag har samma definition om vad feminism är som du. Vi hade en längre diskussion om detta för en tid sedan på bloggen:
http://humanistbloggen.blogspot.se/2012/06/i-korsningen-mellan-feminism-och-icke.html

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Lena Andersson är starkt engagerad i Humanisterna. Hon har suttit i styrelsen men lämnat den då hon värnar sin intellektuella frihet och inte vill låsas vid någon enskild organisations program för mycket. Jag har suttit i valberedning med Lena, och hon är som sagt väldigt klok. Jag tror dock inte hon har en enda åsikt gemensamt med dig, förutom möjligen att islam är en förtryckande lära.

Nils sa...

"Jag tror dock inte hon har en enda åsikt gemensamt med dig, förutom möjligen att islam är en förtryckande lära."


Jag tror inte du har den blekaste om det. Jag tror jag förstår varför hon lämnade Humanisternas styrelse. De flesta ev hennes krönikor har, om än i en invecklad språkdräkt, udden riktad mot den politiskt korrekta vänstern.

Har för mig att de knorrat på AB, men att gamarna inte gett sig på henne på allvar beror på att det måste vara enkelt om de ska förstå, underklassspråk typ twittrande SD-are.

Patrik Lindenfors sa...

Jesus, Nils, du har verkligen nollkoll på en del saker.

Patrik Lindenfors sa...

Vi är många som har udden riktad mot den del av vänstern som sviker. Det innebär på intet sätt att vi sluter upp bakom det främlingsfientliga. Tvärtom. Du har ju helt missat poängen!

http://www.newsmill.se/artikel/2012/05/21/v-nsterns-retr-tt-r-en-nutida-tragedi

Nils sa...

Kristus på dig själv, du.

Den DEL av vänstern som sviker, jojo.

I tider som dessa ska man akta sig för att tro sig veta vilka åsikter människor går och bär på. Den offentliga lögnen som Strindberg skrev om har inte gått och blivit omodern på något sätt. I synnerhet när vi talar om invandring. Det finns inget åsiktsområde där gapet är så stort mellan vad människor anser mellan skål och vägg och vad de är villiga att ge luft åt offentligt.

Kenneth Karlsson sa...

Om jag vore Lena Andersson skull jag också med omedebar verkan lämna Humanisterna. Vem vill umgås med folk som stigmatiserar andra? PL vs La. Jag väljer LA varje da!

Patrik Lindenfors sa...

Lena Andersson har inte lämnat Humanisterna. Tvärtom är hon mycket aktivt engagerad. Till exempel satt vi, som sagt, i valberedningen tillsammans för två år sedan. Det Lena lämnat är styrelsen. Om ni vill claima henne för främlingsfientlighet är ni inte läskunniga. Stigmatiserande? Möjligen. Men det är ni själva som pillar upp såren hela tiden.

Nils sa...

Ledsen Patrik, du måste nog omvärdera Lena Andersson. Hon medverkar i senaste numret av Axess Magasin vars chefredaktör anklagas för främlingsfientlighet, islamofobi och att gå Breiviks ärenden.

Axess Magasin anses av kulturvänstern som den mest högerextremistiska svenska publikationen ovan jord så det måste ju få konsekvenser att medverka där.

Eller ska hon behandlas annorlunda än Lars Vilks och Herman Lindqist?

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Dina resonemang är snurriga. Varför skall någon omvärdera Lena Andersson utifrån detta?

Vad tycker du själv, är det någon skillnad mellan Axess Magasin, SION och Nationell.nu?

Patrik Lindenfors sa...

Intressant. Eftersom jag sitter lite fel till googlade jag Lena Andersson och Axess och fick upp en artikel om ... klassamhället. Om du läser den kanske du får lite bättre grepp om Lenas politiska hemvist. I övrigt håller jag med Ulf.

Nils sa...

Numret kom häromdan så texten ligger inte på nätet än.

Självklart är det skillnad, men nyanser är ointressanta när kulturvänstern trålar. Mottot är den som inte är med oss är emot oss.

Johan Lundberg har utsatts för värre tillmälen och angrepp än det som sägs om SION så nog borde ni ta lite avstånd från Lena Andersson nu…

Ja menar, hon medverkar i en tidskrift som stalinisterna på AB inte skulle torka sig röven med ens.

Vill korrigera en uppgift. Påstod att Axess av mobben anses som den mest högerextrema publikation som finns. Gissar att de rankar Neo ett snäpp värre.

S sa...

Nils: "Självklart är det skillnad, men nyanser är ointressanta när kulturvänstern trålar. Mottot är den som inte är med oss är emot oss."

Det är snarare NI som har det mottot.

Nyanserade debatter är alltid intressanta, förutom då de går i olika toner av brunt.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Jag utgår att även du utsätts för tillmälen och angrepp av "stalinisterna på AB" och deras vänner.

Du och jag kommenterar på samma blogg.

Borde jag ta avstånd från mig själv nu? :)

Ostronmannen sa...

Knurre, Ibland eller oftast känns som en tonåring typ ännu 15 bast.
Du har skådat ljuset och googlar på. Hittar info på det du googlar om och ljuset lyser allt klarare. Googlar mer läser FB mm
Ååååå, jag ser sanningen!!! Ljuset fräter på din hornhinna.

Knurre har fått ett uppdrag.
Rädda Sverige från muslimerna.
-Ser ni. Förstår ni inte. De är muslimerna. Försvinner muslimerna från Sverige så blir Sverige som förr.
- men Knurredet var ju inte bättre förr?
Jo, röda stugor, stängt på söndagar, ingen fet pizza.

Det som listar ut vem som är Knurre vinner en röd tomtenisse

Nils sa...

Ulf och Sari,

”Nyanserade debatter är alltid intressanta, förutom då de går i olika toner av brunt.”

Här har vi precis vad jag talar om, tycker du inte som vi är du brun. Det går igen i diskussionen om Vilks, han provocerar på fel sätt. Provokationen har institutionaliserats, dvs blivit en del av konstvärlden med klara men outsagda regler. Och plötsligt har vi en gossen Ruda som bryter reglerna och provocerar på riktigt.

Antar att ni inte följde debatten i våras mellan Åsa Linderborg och den förre AB medarbetaren Olle Svenning om Brantings svek och Stalin.

”Du och jag kommenterar på samma blogg.”

Ulf, vi har väldigt olika uppfattningar, men du kan väl inte på allvar mena att du missuppfattar min poäng i den här frågan?

Nils sa...

Ostronmannen,

"Knurre, Ibland eller oftast känns som en tonåring typ ännu 15 bast.
Du har skådat ljuset och googlar på. Hittar info på det du googlar om och ljuset lyser allt klarare. Googlar mer läser FB mm"

Stackars Ostronmannen, spamtestet tycks ha fått dig helt ur balans.

S sa...

Nils, jag tänkte kanske mer på något annat...och med annat menar jag bajs. Det är vad dina åsikter är för mig.

Du kommer med såna konstiga påståenden hela tiden! Vadå outsagda regler- vi har lagar som beskriver rätt tydligt var gränserna för yttrandefrihet resp hets mot folkgrupp går. Fråga Anna Odell, du minns hon som provocerar på fel sätt enligt DIG.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Jag förstår inte hur du kan likställa Axess Magasin, SION och Nationell.nu.

Nils sa...

Ulf,

nu slingrar du dig. Har redan påpekat att självklart är det skillnader, men som jag också påpekat är inte nyanser mobbens starka sida.

Självklart är inte Axess högerextremistiskt och du tycks hålla med om det. Men kulturvänstern anser det eftersom Johan Lundberg har ifrågasatt kulturvänsterns åsiktshegemoni.

Målet är naurligtvis att brännmärka för att i sin tur kunna brännamärka alla som kommer i närheten.

Här på bloggen har vi sett hur väl det fungerar. Patrik L publicerade ett inlägg med Douglas Murray
för att direkt ta avstånd när storinkvisitorn ödmjukt kunde meddela att Murray är brännmärkt.

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Slingrar mig inte, ingår inte i "mobben" och vill inte stå tillsvars för hur de resonerar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se