9 okt. 2012

Nobelpriset, Feynman och hexaflexagoner

I dag meddelas vilka som får Nobelpriset i fysik 2012. Richard Feynman erhöll denna utmärkelse 1965 för sitt arbete med att utveckla kvantelektrodynamiken. Feynman mottog priset efter stor tveksamhet. Han ogillade över lag ärebetygelser och 'klubbar-för-inbördes-beundran'. Detta gjorde att han tog det högst ovanliga beslutet att lämna National Academy of Sciences.

Under sin studietid var Feynman dock med och bildade Princeton Flexagon Committee, en kommitté där han ihop med några andra doktorander studerade flexagoner. 1940 utvecklade Feynman, tillsammans med John Tukey, en komplett matematiskt teori för hexaflexagoner.3 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Bara bilden på Feynman i inlägget rörjer att han hade kapacitet för storhet. Vid tveksamhet kan man titta på nedanstående videosnutt:

”Richard Feynman on doubt, uncertainty and religion (subtitled)”

Lennart W sa...

I boken "Surely you're joking Mr. Feynman!" påstår han att han har demonstrerat själv på en fest att även människor kan använda sitt luktsinne på samma sätt som en spårhund. Med bara luktsinnet lyckas han flera gånger i rad visa vilken av gästerna det är som har hållit i en av hans böcker. Att ens komma på tanken.. Han var även även en kassaskåpsinbrytare av rang. Men som sagt, ffa en av upptäckarna av QED och den geniala grafiska beräkningstekniken Feynmandiagram.

Lennart W sa...

Priset går till experimentalister, vilket iofs är väldigt bra. Men då får de nog allt även rappa på lite något år framöver till att ge det till någon av teoretikerna bakom den väntade kvantinformationsrevolutionen. Det är redan för sent att ge det till JS Bell för hans viktiga teorem. 2013 kommer nog handla om Higgspartikeln, men kanske 2014? Kanske man förresten även delar upp priset på olika år om Higgs? Finns ju ganska många som förtjänar sin del även av den kakan, framför allt experimentellt, men faktiskt även teoretiskt. Se t.ex. senaste Vetenskapens Världs på SVT Play. I så fall bör de belöna teoretikerna först. Higgs blir ju inte yngre.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se