17 okt. 2012

Varför finns det någonting istället för ingenting? Gudshypotesen


Värd att ta på lika stort allvar som de andra gudshypoteserna. Eller vänta ett tag. Var kom den där katten ifrån?

För övrigt så protesterar nu en del Hinduer över att de inte får vara med på en konferens som pågår vid CERN: The Big Bang and the interfaces of knowledge: towards a common language? Rajan Zed, Ordförande för the Universal Society of Hinduism säger "Actually Hindu cosmology/timeline came comparatively closer to scientific timelines. Rig Veda, oldest existing scripture of the mankind, talked and questioned the origin of the cosmos and Puranas discussed it too."

Konferensen vid CERN, självklart betald av en kristen fond, verkar vara ännu ett försök för kristna apologeter att köpa sig relevans i en tid då vetenskapen gör allt större framsteg. Man har inga egna idéer att komma med utan hela syftet verkar vara att peka på vetenskapens gränser.

"Science in isolation is great for producing stuff, but not so good for producing ideas," säger till exempel konferensens förste talare Andrew Pinsent, ordförande vid Ian Ramsey Centre for Science and Religion vid Oxford University. Vad bor han på för planet?

Vi kan dock förvänta oss lite fyrverkerier då både John Lennox och Lawrence Krauss är inbjudna talare. Jag hoppas att det släpps nyheter från konferensen så småningom - den är endast för inbjudna. Ni kan läsa mer hos BBC eller på bloggen Why evolution is true.

Varför är för övrigt inte gurun Sri Sri Ravi Shankar invjuden (oooh, dubbel-Sri - det måste vara en väldigt upphöjd guru, fast förre kungen av Nepal hade i och för sig fem)? Han vet uppenbarligen mycket om "gudspartikeln"...

15 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

En katts spya? Tja, varför inte.

När man skjuter en flicka som vill gå i skolan i huvudet, kan man undra.

Lennart W sa...

"verkar vara ännu ett försök för kristna apologeter att köpa sig relevans i en tid då vetenskapen gör allt större framsteg. "

Är väl precis vad Humanistiska apologeter gjorde på Rival för ett tag sen. Fast CERN smäller onekligen högre. Surt sa räven.

Lennart W sa...

Och som f.ö. inte heller hade med någon indisk guru.

Benzocaine sa...

Lennart, jag hänger inte med i ditt resonemang. Vetenskapens tillfälliga sanningar är ju Humanismens tillfälliga sanningar. Vi har inga dogmer som står i strid med vetenskapligt kunnande - ingen bibel som säger att himlen är ett tält, att världen har fyra hörn (därför, menade Eusebius, är evangelierna fyra till antalet), talande ormar, edens lustgård, geocentrism, jungfrufödsel, återuppståndelse från de döda, mirakler, andeutdrivning, botande av sjukdomar genom demonutdrivning, gråtande statyer, osv, osv...

Lennart W sa...

Menar du att alla Humanisternas ställningstaganden i samhällsdebatten är av samma slag som upptäckten Higgspartikeln? Fascinerande tanke. *garv*

Benzocaine sa...

Du menar att "The Big Bang and the interfaces of knowledge: towards a common language?" handlar om etiska frågor och inte vetenskap?

OK, då hänger jag med!

Benzocaine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lennart W sa...

Enligt vilken vetenskap är det en tillfällig sanning att man inte kan ha skolavslutningar i kyrkor? Humanisterna har massor av idéer som är just Humanistiska och inte vetenskapliga. Humanisterna har också ett genuint intresse för vetenskap, men det kan ju även andra ha. T.ex. Katolska Kyrkan driver ett eget astronomisk observatorium, och Hawking berättar i sin "A brief hirstory of time" om en kosmologikonferens i Vatikanen. KK har också en massa idéer som är just katolska, OCH de har ett genuint intresse för vetenskap.

Båda har samma rätt att engagera sig i de frågor de tycker är viktiga. Båda med sin barlast av andra idéer om t.ex. etik och moral. För visst finns kan väl forskning vara oetisk även enl. Humanisterna? Kanske om vapen, eller plågsamma djurförsök, osv.

Patrik Lindenfors sa...

Benzo,
Du lockade fram moderatorn. Inga sexistiska skämt är du snäll. (Godtycklig regel, jag vet...)

Benzocaine sa...

Lennart: Om man bör eller inte bör ha skolavslutningar i kyrkan är en värderingsfråga, ingen sanningsfråga. Det vet du väl ändå? Spelar du dum eller trollar du, eller vad är det frågan om?

Hur Big Bang gick till är inte en värderingsfråga, utan en fråga om vad som är sant eller falskt.

Du blandar äpplen och päron. Gott till fruktsallad men värdelöst som argumentation.

Patrik: OK, godtages, fast det var ju inte illa ment. (Ungefär som man inte menar illa när man pratar om mäns förkylningar).

Benzocaine sa...

Humanismen har inga problem med "relevans i en tid då vetenskapen gör allt större framsteg" eftersom vetenskapens framsteg är Humanismens framsteg. Vetenskapen svarar på frågor om vad som är fallet, inte vad som bör vara fallet. Det vet du nog lika bra som jag.

Lennart W sa...

Benzo: Ja, både Humanisterna och KK har värderingar och idéer om etik och moral som är inte i sig är vetenskapliga, OCH båda har ett genuint intresse för vetenskap. Förstår du verkligen inte, eller trollar du bara? Tack för samtalet, det tog slut här.

Benzocaine sa...

Samtal och samtal. Det blir tyvärr inte mycket till samtal när du väljer att missförstå.

Unknown sa...

Både Humanisterna och KK har värderingar och idéer om etik och moral som är inte i sig är vetenskapliga. För min del tycker jag då att det är självklart att det inte är dessa för ideer man via en konferens om big bang och vetenskap söker relevans. Konferensen handlar ju om världsbild och inte om livsåskådning.

Ostronmannen sa...

Åh nej. Lennart är tillbaka i stt gamla jag i denna tråd. En klassisk Lennart.
- Jaha, så ni tycker si och så om kristna, men det gör ju humnaisterna också fast tvärtom.

Jag trodde att Lennart efter sin exil hade förbättra sig helt, men icke nu var han tillbaka igenom med sitt kasta studsbollar tillbaka med klet på ämnet. Suck.

Kul att veta också att KK är intresserade av vetenskap. ;en vad händer när vetenskapen inte stämmer med tron? Vad väljer KK då tro? Host host...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se