29 nov. 2012

Se skolavslutningsdebatten på SVT Debatt

Det lackar mot jul och ikväll var det därmed dags för den obligatoriska skolavslutningsdebatten på SVT Debatt.  Som Humanist var årets show en ren njutning att se på. Poppa lite popcorn, luta dig tillbaka, klicka igång sändningen, och upplev en verklig seger över en förnärmad kristen marknadsföringsavdelning. ALLA barn har rätt till sin skolavslutning - INGEN ska diskrimineras!

http://www.svtplay.se/video/608293/29-11/?tab=undefined&sida=1

17 kommentarer:

Benzocaine sa...

Förkrossande seger!

Ostronmannen sa...

-Suck. Prästen och Liam är ju...hm....
-Var snäll nu Ostronmannen.
-Prästen och Liam är ju inte riktigt på samma intellektuella nivå som övriga i denna fråga.

Man ser ju hur de bara pladdrar på utan ett argument. Hur de vill. Vill så gärna. Vill ha in barnen i kyrkan och tvinga på dem budskapet. Kärlek. Slå det i huvudet på dem. Kyrkan är kärlek. Gud är kärlek.

-bind fast ungen där och säg till honom att vi gör detta av kärlek. Gud är kärlek. Vi slår.... In budskapet i ungarna. Gud är kärlek. Var inte rädd. Gud är kärlek. Om Gud älskar dig så skyddar han dig mot smärtan i brännjärnet. Säg att Gud älskar. Gud är kärlek.

Tyvärr så blir det ingen Debatt. Bara pladder. Avbryt. Pladdra. Liam pladdrar invanda fraser. Prästen ser inte logiken. Mohahaha. En präst kan inte se logik.

Eric Wadenius sa...

Det var några väldigt osympatiska förespråkare för skolavslutningar i kyrkan som de tog med.

Jag blir rädd när jag hör dem. Hur kort avståndet är från deras argument till en teokrati.

För att parafrasera: "det gör väl inget om barn tvingas till att delta, det är ju något gott vi kommer med".

Obehagligt...

Ostronmannen sa...

Precis Eric, det var verkligen den känslan som kom fram. Den där obehagliga undertonen. Vi är goda. Det vi gör är gott. Vad är ni rädda för?
Huuu. Där talar vi om noll förståelse för andra.

Undrar varför ingen bara kan säga.
Elever ska inte tvingas delta i religiösa övningar. Bön, sång, välsignelse. Får inte tvingas. Slut på diskussionen. Jag förstår inte svårigheten.

Jag undrar varför kyrkan vill att skolan ska bryta mot lagen? Ja just det. Vi är ju goda var är ni rädda för. Bryt mot lagen för vi är goda.

Kräkreflex.

Gunnar Lindholm sa...

Av någon anledning fick jag en minnesbild från serien "Tre kronor" och Sten Frisk när det pratades om att "vi vill ju bara sprida kärlek".


Önskar att lagstiftningen blev tydligare. Skolverksamhet bedrivs i skolans lokaler. Så slapp man alla sådana här diskussioner.

Religiösa samfund får ordna egen verksamhet för sina medlemmar efter (eller före om de är sådana) skoltid. Skolan skall inte kommendera dit barnen.

Benzocaine sa...

Förtryckare har väl alltid gjort det av kärlek? Inget nytt under solen!

Bolsjevikerna hjärntvättade ju bara barnen av kärlek! Och revolutionens motståndare torterades av kärlek till de andra som måste skyddas från ondskan. Och inkvisitionen torterade ihjäl halva europas kvinnliga befolkning av kärlek. Fascismen är kärlek till nationen osv.

Det är ju egentligen de onda som är de goda och rättfärdiga! *ironi*

Lars Torstensson sa...

Unga Humanisters ordförande Ralf Damaschke medverkar i debatten, som är rätt klargörande.

Camilla Grepe sa...

Jag kan hälsa från prästen som efteråt på hotellet hävdade att "enbart de kristna borde ha rätt att vara lediga på julen."

Synd att hon inte fick med det i programmet.

BlackLabel sa...

Hoppas du föreslog att det var något som hon borde kämpa för

Eric Wadenius sa...

Har ni funderat kring hur guld värt skolavslutningar i kyrkan är för SvK?

Skolavslutningar är något mycket positivt för skolungdomar och iom avslutningen i kyrkan så associeras den med något positivt.

Det är nästan att jag är villig att ingå en kompromiss med SvK. De får behålla barnen i kyrkbänkarna men då enbart på dagen för skolstarten!

Det skulle ändra folks attityder;)

anton sa...

Om den där passivaggressiva prästen fick veta hur lite barnen faktiskt tänker på lucia som kristet skulle hon ju bli mörkrädd. St Stefan, martyrband osv... Stjärnstrut för sjutton. Och poäng till St**björn (kommer ej ihåg namnet) för att han påpekar att de kristna stal julen till att börja med. Jag är glad att vi har kvar det gamla ordet "jul".

Lokatt sa...

Camilla Grepe var bra! Men måste inte Belinda Olsson snart lära sig att det inte är den som skriker högst som ska vinna? Hon låter den som osjysst överröstar en talare få fortsätta att ta plats, jättejobbigt! Annars tror jag att de börjar bli lite desperata, prällarna. Inga argument som sagt. Inget barn ska behöva sätta sin fot i en kyrka av tvång.

Lokatt sa...

Luciafirandet är ett märkligt upptåg. Det här gamla helgonet har jag länge velat kicka ut från våra konstiga "jultraditioner". En obehaglig och förhoppningsvis påhittad historia om en stackars flicka som stack ut sina ögon och la dem på ett fat eftersom hon inte fick gifta sig med Kristus, eller hur det var. Som tur är känner nog inte barnen till det där med ögonen eller att lussebruden bär martyrskärp. Vem hittade på att vi skulle hålla på med det här? "Vi" är ju inte ens katoliker! Nej bort med fåniga Lucia!

Patrik Lindenfors sa...

Även Lucia har sin grund i äldre nordiska traditioner. Kyrkan har försökt (och lyckats) lägga beslag på högtiden genom att koppla den till ett obskyrt Sicilianskt helgon. Vi får helt enkelt återta dagen till oss själva.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia

Benzocaine sa...

Att man i ett lutherskt land "egentligen" (kristnas uttryck) firar ett katolskt helgon faller på sin egen orimlighet.

Min personliga gissning är att lucia är ljusets (lucis) högtid (jämför Lucifer, "ljusbringaren"). Av rent ljudmässiga likheter blev det ett smart PR-drag av kristna att förnkippa lucia med ett helgon med samma namn. Att Lucia hänger samman så intimt med ljuset och heter något som är så intimt förknippat med ljus är knappast en slump.

Såvitt jag har förstått kommer luciafirandet med vita särkar från Tyskland. Jag läste nämligen om julens historia att det var en sed som kom hit vid 1700-talet som en del i julfirandet. (Källa behövs)

Ett problem med svenska Wikipedia är att det är så många påståenden som inte har källhänvisningar.

S sa...

Camilla, Vet inte om jag tyckte det var en sån stor seger tyvärr. Det enda argumentet du fick föra fram var ju att man som förälder inte bör stöta sig med lärare- var det för att du var där i egenskap av förälder eller vad?

Prästen fick mig snarare att tänka att hela Lucia-firandet borde förläggas utanför skoltid, en linje som jag iofs varit inne på länge. Åt helvete med traditioner och "den svenska myllan". Undrar om alla präster går samma retorikkurs? Målet verkar vara att låta så pompös och dryg som möjligt.

S sa...

För övrigt går det inte att föra argumentet "bara kristna borde få vara lediga" och "julen är hednisk" samtidigt. Själv gillar jag bara att vara ledig...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se