3 jan. 2013

Därför behövs Humanisterna

I Barometern publiceras idag ett debattinlägg skrivet av Helena Modin och Christer Sturmark - Därför behövs Humanisterna. Inlägget avslutas:
Humanisterna har en vision om ett livsåskådningsneutralt samhälle. I ett sådant samhälle ska givetvis troende människor få utöva sin tro, såväl privat som i det offentliga rummet. I ett livsåskådningsneutralt samhälle finns kyrkor, moskéer, buddhist- och hindutempel. Ingen livsåskådning ges företräde framför en annan. 
Vi vet att kärlek, solidaritet och medmänsklighet kan ta oss långt, ofta behöver vi dock ta hjälp av vetenskapen för att ta oss över hinder som vi stöter på i livet. Detta är inget påstående som saknar värme och djup - tvärtom. En cancerpatient är nog varmt tacksam att inte bara vänner och familj finns runt sjuksängen utan även en medicinsk expertis som med vetenskapens hjälp gör allt för att bekämpa sjukdomen. 
Det mänskliga lidandet kan minska med hjälp av den mänskliga kunskapen. Humanismen står för människans försoning med en naturlig värld, utan vidskepliga föreställningar och religiöst sanktionerat förtryck.
Därför behövs Humanisterna.

9 kommentarer:

Magnus E sa...

Bra artikel!
Den framhåller att sekulär humanism är mer än ateism och religionskritik. Den pekar på många vedervärdiga konsekvenser av religion men undviker att fördöma religion i sig.
Det var denna typ av inkluderande och positiv retorik som fick mig att vilja stödja Humanisterna.

Unknown sa...

Det ska bli intressant att se om någon lyckas förvränga detta så att det "egentligen" visar på intolerans.

Björn Bäckström sa...

Min hemmaturf ligger i "Barrens" spridningsområde och här finns gott om vidskepliga föreställningar. Artikeln lider dock av den numera vanliga Sturmarkska ängsligheten att inte ruffa fjädrarna på de troende. Vidare är mycken "new age" hokuspokus utbredd i länet till båtnad för samvetslösa charlataner och till skada för naiva sökande. Tydligare fördömning här hade varit på sin plats.

Ulf Gustafsson sa...

Björn B,

Det är verkligen dags för dig att bege dig till kyrkbacken för att få ordning på saker och ting. Det finns säkert någon homeopat du kan tala till rätta på hemvägen. :)

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2013-01-04 10:51

Skulle inte förvåna mig om jag hittade dig på kyrkbacken styrkt av vidskepligheterna du nyss hade åhört. Medan du väntar in Patrik N som stannat kvar för bikten ;-)

Patrik N sa...

Hehe :)

Svante sa...

Nu ska vi ju inte bara vara religionskritiska, men det är mera med religionerna som är skadligt än just bara ”politiserad religion”. Vad är just skillnaden mellan ”islamistiska länder” och andra länder där islam dominerar? Kvinnor förtrycks nog även i länder av den senare kategorin. Att som Humanist bli kallad för ateist är inte fel och inget jag har något emot, men vi är ju mer än ateister, vi är ju t.o.m. Humanister.

Mycket bra att artikeln tar upp en massa konkreta exempel på problem med religionerna.

Lennart Widlund sa...

Förvånar förstås inte alls om Björn et consortes råkar stöta på varandra just på kyrkbacken.
:-)

Med allt det här väldigt aktiva intresset för Gud och Bibeln och kristendomen är ni ju smygkristna hela högen. Dags att komma ut ur garderoben.

Patrik Lindenfors sa...

Och här har du ett gäng smygdiktatorer. Nästan sjukligt besatta av förtryck. http://www.amnesty.se/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se