10 jan. 2013

"Läkarna här arbetar för patienters rätt att dö"

Närmare sextio svårt sjuka patienter har fått hjälp att avsluta sina liv genom den holländska livsslutskliniken som öppnade i mars. Flera hundra människor som lider av cancer, MS och andra livshotande sjukdomar nekas aktiv dödshjälp av sina läkare – trots att de har stöd av lagen.
− Vårt mål är att vi inte ska behöva finnas utan att sjukvården ska hantera alla fall, säger klinikdirektören Steven Pleiter.

8 kommentarer:

Lars Torstensson sa...

Gå med i Rätten till en värdig död!

Det är en förening som arbetar för att legalisera eutanasi. Den behöver fler medlemmar för att med kraft kunna driva sin opinionsbildning.

http://www.rtvd.nu

Lennart Widlund sa...

Men hallå, vilka är det som är en DÖDSKULT egentligen? Och dessutom tycker ni att det är ok att ha ihjäl ofödda i mängder som får Auschwitz att blekna i jämförelse. Vad är det i jämförelse med att hylla en hjältefigur som dog för andra för snart 2000 år sen?

Och säg nu inte att det är jag som vulgariserar debatten.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Vad har ha ihjäl ofödda (vilket i sig är att absurt påstående) och jämförelsen med Auschwitz (vilken är grotesk) med detta inlägg att göra?

Lennart Widlund sa...

Ulf: Varför tror Humanisterna alltid (ingen överdrift) att de kan bestämma
* vad som ska diskuteras
* hur det ska diskuteras
* vilka argument som är relevanta
* vilka argument som är tillåtna
Så där kan man bara inte hålla på. Var och en av oss gör våra egna associationer utifrån våra värderingar och vad vi tycker är viktigt etc. Om man verkligen vill ha ett samtal måste man kan kunna tala om allt som någon i det tycker är relevant. I annat fall kan man lika gärna strunta i samtalet.

Gunnar Lindholm sa...

Lennart W.
I din religion dricker man en död persons blod, hänger upp avbildningar av en död person som spikats upp på ett kors.
I övrigt går väl många kristna och väntar på att få dö så de slipper jordelivet för att få umgås med sin gud i all evighet.

Det är vad jag skulle kalla ett "dödskult" beteende.

Som humanist tycker jag att det är dumt att någon som är döende och lider fruktansvärt mycket inte skall kunna få påverka när dödsögonblicket skall infalla.


Jag tycker personligen att det är ganska bra om man håller sig till ämnet och inte gör sidospår. Diskussionen blir bättre då.

Är du säker på att du vill ha diskussionen så Lennart? Om någon skulle börja dra upp pedofilövergreppen inom katolska kyrkan varje gång du kommenterade här. Hur skulle det bidra till diskussionen?

Ditt inlägg 11:47 var nog verkligen inte speciellt genomtänkt. Försök igen.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Om det dunskrev senast i denna tråd har med min kommentar ovan att göra ställer jag frågan: Uppmärksammade du frågetecknet i slutet avkommentaren?

Alltså, jag ville inte bestämma vad och hur det skall diskuteras eller argumenteras.

Uppenbarligen tycker du att den Holländska kliniken är en DÖDSKULT. Jag har en del ifrågasättande om kliniken, men tycker din kommentar är absurb och grotesk. (Det är min åsikt.)

Lennart Widlund sa...

Nej Ulf, det är ju Humanisterna som är en dödskult. Död av olika former - abort och nu dödshjälp - verkar ju vara en stor del av er s.k. livskådning. En annan idé om livskådning är att den kan handla om hur man ska leva.

Ja Gunnar, det är ett plus när man håller sig till ämnet. Men nu var frestelsen bara för stor, när den här bloggen propagerar för dödshjälp och samtidigt pekar finger åt andra som en dödskult. Humanisterna har inte monopol på att vulgarisera debatten.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Helt fel! Humanisterna är inte alls intresserade av döden.

Vi är endast intresserade av att skapa möjligheter för ett gott liv. Abort handlar om kvinnors liv och livsmöjligheter. Aktiv dödshjälp handlar om att slippa ett enormt lidande den avslutande delen av livet.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se