18 jan. 2013

The People's Front of Förenade Humanister

Sektbildning?Detta apropå den nybildade föreningen Förenade Humanister. Den officiella utannonseringen av föreningen kommer tydligen, som sig bör i det här sammanhanget, i tidningen Dagen.

EDIT:
Glöm heller inte att det redan finns tre andra alternativa humaniströrelser:
EDIT2:
Nu har Dagens artikel kommit. Här kan ni läsa om den nya föreningen/förbundet/sammanslutningen:
Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna, tycker att Schedvins och Petterssons initiativ är positivt, men menar att den typ av livsåskådningsdialog som det nya förbundet efterfrågar redan finns.
– Vi kommer att fortsätta kritisera religionsuttryck där mänskliga rättigheter kränks, men i just i det här fallet tror jag snarare att det handlar om en intern maktstrid inom Unga humanister, säger han.

24 kommentarer:

Eric Wadenius sa...

I Dagen? Någon som har en länk?

Björn Bäckström sa...

Eric W 2013-01-18 00:31

"I Dagen? Någon som har en länk?"

Jag tror Patrik är på skämthumör. Med bra resultat. Fast du kanske skämtar också?

Patrik Lindenfors sa...

Nej, jag skämtar inte. Jessica skrev på FB att det kommer att komma en artikel i Dagen. Men den finns inte där ännu.

Eric Wadenius sa...

Det kanske inte är så strategiskt med tanke på den kritik som riktats av humanister mot JS för att hon använt just Dagen som forum tidigare.

Det är naturligt att förr eller senare skriva något i Dagen om syftet med föreningen är att skapa en dialog med religiösa personer. Det förstår jag. Däremot kan det avskräcka en hel del humanister som kan komma att uppleva valet av forum som en förlängning av den kritik som JS mf. tidigare riktat mot Unga Humanister och Humanisterna.

Jessica Schedvin sa...

Patrik, nä, det officella utlysandet kom idag via hemsidan (www.fhum.se), dock kommer det lite mer texter, varav ett reportage i Dagen.

Patrik Lindenfors sa...

Men Eric, hela föreningen är ju en förlängning av den kritik som JS med flera tidigare riktat mot Unga Humanister och Humanisterna. Det är väl ingen som säger något annat? Så valet av tidning är fullständigt logiskt.

Patrik Lindenfors sa...

Tack för förtydligandet, Jessica.

Björn Bäckström sa...

www.fhum.se

Som en tanke!

Ligger väldigt nära www.flum.se

;-)

Eric Wadenius sa...

Patrik L,

Är det så tycker jag att det är bra att de bildar en ny förening, istället för att syssla med psuedointernkritik via externa medier.

Xenolith sa...

Nu finns artikeln i dagen. -som huvudnyhet med fin bild och allt. Rätt intressant egentligen att humanister får sådan publicitet i en kristen tidning. Sen kan man tycka att det är bättre om Dagen skriver om detta än annat tok...

Det verkar dock som de har trimmat sin pärleport: Med Chrome så är det enklast att start på http://www.dagen.se
clicka sedan på artikeln och sedan så fort den kommer upp (<1s) på stop knappen på webbrowsen (på chrome ett kryss uppe på menyraden till vänster).

Grattis Jessica till bra publicitet!

Lars Torstensson sa...

Föreningen Fritänkarna finns också

Om Förenade Humanister är ett snällare alternativ till Humanisterna så är Fritänkarna ett lite militantare och mer ateistiskt sådant. Fast numera står Fritänkarna för en sekulär humanism som inte skiljer sig särskilt mycket från Humanisternas.

Tidningen verkar främst genom att utge tidskriften Nya Fritänkaren, vars redaktör är Gunnar Ståldal. Han är en veteran i Humanisterna, som har varit ordförande både i förbundet och i Humanisterna Stockholm. Han är mycket kunnig i teologi, historia och kulturhistoria, och han är en flitig skribent, som bl a har utgett flera mycket läsvärda humanistiska småskrifter.

Ordförande i föreningen är Ingwar Åhman-Eklund, som har ett starkt engagemang.

Jag tror att antalet prenumeranter på Nya Fritänkaren är ca 170. Fler behövs.

Om någon vill bli prenumerera på tidningen, som utkommer med fyra nummer per år, så är prenumerationsavgiften 200 kr, pg 470 69 94-3. Vill man bli medlem behöver man bara betala 170, och då ingår Nya Fritänkaren i detta pris.

Om man gillar att skriva så är det lättare att få in artiklar i Nya Fritänkaren än i HumanistInfo, eftersom antalet skribenter är mindre, liksom trängseln i spalterna.

Nr 4 2012, som utkom lagom till julhelgen, pryds av en färgglad omslagsbild, tecknad av Lars Vilks, och föreställande profeten Muhammed som jultomte! :-)

Lennart Widlund sa...

Snygg bild i Dagen. Hoppas på det bästa för dem, även om jag är rädd för att det är just konfrontationer som gäller om man vill synas och märkas. Ska det här gå vägen måste de nog sätta ned foten rätt så ordentligt i några kontroversiella frågor, men med skillnaden att de gärna samarbetar med andra i alla enskilda frågor där så är möjligt.

Lars Torstensson sa...

Fritänkarna - historik

Föreningen Fritänkarna har sina rötter i Human-Etiska Föreningen i Västerås, och Nya Fritänkaren i dess tidskrift Botulf-bladet. När Human-Etiska Förbundet kring millennieskiftet bytte namn till Humanisterna så gillade HEF Västerås, vars ordförade var Christiaan Vos, inte detta, utan bröt sig ut och öppnade eget. HEF Västerås fruktade att namnbytet skulle medföra en uttunning av religionskritiken. Det fanns också oenighet om vilken litteratur man skulle lägga fram på bokmässan.

HEF Västerås bestämde sig för att bli en riksförening, Human-Etiska Föreningen, och Botulf-bladet fick prenumeranter över hela landet.

Så småningom ändrades namnet till Human-Etiska Föreningen - Fritänkarna, vilket blev enbart Fritänkarna.

Nya Fritänkaren utgavs från början av Humanisterna Stockholm, men lades ned av ekonomiska skäl. Den återuppstod som Botulf-bladet Nya Fritänkaren, vilket blev enbart Nya Fritänkaren. Vid sammanslagningen med Botulf-bladet följde flera av Nya Fritänkarens tidigare prenumeranter med.

Botulf var en bonde i Uppland, som brändes på bål för kätteri.

Fritänkarna brukar demonstera tillsammans med Ex-muslimerna på Pride. Vi har också bl a deltagit i manifestationer mot hedersvåld och extrem islam.

Patrik Lindenfors sa...

Tack Lars, för info om Fritänkarna. Ursäkta att ni föll bort i presentationen, men du gjorde ju en utmärkt presentation här i kommentarsfältet, så det blev väl bra ändå på något sätt.

Benzocaine sa...

Som jag har skrivit tidigare: Jag önskar dem lycka till, men det ska bli intressant att se vad som händer när de blir angripna av kristna. (Nej Lennart, jag klumpar inte ihop alla kristna).

Benzocaine sa...

Från en annan scen:

- We must fight our common enemy!
- The Judean People's Front?
- No the Romans!
- Ah, the Romans...

Xenolith sa...

Lars: finns det någon aktuell hemsida om Föreningen fritänkarna där man t.ex. kan beställa prenumeration mm. Jag googlade och kunde bara hitta den avsomnade hemsida hef.nu (som inte förefaller ha uppdaterats sedan 2010)???

Magnus E sa...

För att anknyta till ämnet i tråden föreslår jag att alla föreningar/förbund som på något sätt har sekulär humanism på sin agenda antar förkortningar, t.ex.:

Förbundet humanisterna
fhum(a) (ateisterna)
Förenade humanister
fhum(u) (ungdomarna)
Unga humanister
uhum(o) (originalet)
Föreningen Fritänkarna
ffri(h) (humanisterna)

Sedan är det viktigt att föreningarna håller rejäl koll på varandra. Man bör inte tala med varandra men gärna kontra varandras utspel.

Man bör också gärna dricka mycket rödvin och försöka hitta fler särskiljande frågor så att man, om möjligt, kan delas upp i fler förbund.
Detta så att förbunden till sist blir så små och marginaliserade att alla skiter i dem; för någon nytillströmning lär inte ske.

Hur svårt kan det vara!!??

Kerstin sa...

Glöm inte föreningen Vetenskap & Humanism. Eller förresten, gör det.

Lars Torstensson sa...

Magnus E.

Nya Fritänkaren innehåller numera knappast någon polemik alls mot Humanisterna. Däremot citerar vi flitigt humanistiska skribenter som Lena Andersson, Dilsa Demirbag-Sten och Christer Sturmark. Lena Andersson har även varit omslagsflicka.

Men vi har gjort olika bedömningar i vissa situationer. T ex har alltså Nya Fritänkaren publicerat Muhammedtecknngar av Lars Vilks, vilket inte HumanistInfo har gjort.

Det är inte fel med pluralism, under förutsättning att man kan samarbeta i frågor där man är överens.

Lars Torstensson sa...

Xenolith.

Tyvärr ligger Fritänkarnas hemsida nere för närvarande. Men du kan kontakta Nya Fritänkarens redaktör Gunnar Ståldal på telefon 0734-32 01 76.

Svante sa...

Att utbrytare ur Humanisterna utannonserar sin nya organisation i Dagen är som om utbrytare ur (M) skulle utannonsera sig i en tidsskrift närstående (V). Men det är väl för att markera avstånd och få uppmärksamhet.

Av de tre andra organisationerna med humanism i namnet som nämns i bloggposten kände jag till de två förstnämnda sen tidigare, men inte ”Humanism och kunskap”, på deras hemsida kände jag igen namnen Lars Bern och Sasserson, det stod även om ett ”spiritualistiskt medium”. Nämnas kan även Fritänkarna (som Lars T skrivit om) och Humanisterna Dalarna (om de finns kvar?).

Jag har inte kommit åt att läsa artikeln i Dagen på nätet.

Jag är nog mera nöjd med Humanisterna än med FHum, jag kan inte komma ifrån att det är nyttigt med religionskritik som en del av verksamheten. Men jag tror att det nog ändå kan vara mest positivt på en hel del sätt för alla att FHum bildar eget.

Benzocaine sa...

Jag har läst på lite och tar tillbaks det där med att önska dem lycka till. Det här har förberetts ett år, skriver de själva. Agitationen mot Humanisterna i t.ex Dagen har alltså varit en medveten strategi för att försvaga Humanisterna som varumärke, och att locka till sig medlemmar på vår bekostnad. Bitarna börjar falla på plats.

Den som driver ränker mot moderföreningen önskar jag inte lycka till!

Benzocaine sa...

Smider ränker heter det visst...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se