23 apr. 2013

Upprop för yttrande- och tankefrihet i Bangladesh den 25:e april


Uppdatering: Stödaktionerna framflyttade till 2:a maj.

I Bangladesh har fyra ateister/fritänkare/sekulära bloggare arresterats för att de förolämpat islam. Våldsamma demonstrationer i landet kräver dödsstraff för blasfemi. På torsdag den 25:e april genomförs stödaktioner för de fängslade och till stöd för yttrande- och tankefrihet.

Bakgrund:
Den 15 februari i år mördades bloggaren Rajib Haider brutalt av en islamistisk mobb i Dhaka, Bangladesh. Haider hade varit med och startat en aktivistgrupp, bestående av mestadels yngre sekulära/ateistiska bloggare, som förespråkade att krigsförbrytare från Bangladesh befrielsekrig 1971 ställs inför rätta och får de hårdaste straff. (Under kriget begicks folkmord på minst en miljon människor.) Aktivistgruppen växte till en fredlig rörelsen efter mordet och dagliga demonstrationer började vid ett torg i stadsdelen Shahbag. Protesterna riktade sig främst mot islamistpartiet Jamaat-e-Islami och dess ledare, vilka kämpade på Pakistans sida i befrielsekriget.

En motrörelse startades av Islamistpartiet, med demonstrationer med 100.000 deltagare och partiet kräver nu att sharialagar införs, samt att dödsstraff för blasfemi skall införas i Bangladesh. Islamisterna har också upprättat en lista med 84 namn på ateistiska/sekulära bloggare vilka de hävdar har förolämpat islam och därför borde dödas. Många av dessa bloggare har skrivit om religion och ateism under flera år, men först nu har de blivit kända och en del av den offentliga debatten.

De stora demonstrationerna, som också innehöll krav på att dömda krigsförbrytare skall frisläppas, skakades landets sekulära och nationalistiska regering. För att lugna islamisterna arresterades fyra bloggare och flera bloggar har stängs ner. Andra aktivister har trakasserats och misshandlas och det finns uppgifter om att fler dödats i oroligheter på flera ställen i landet.

Aktiviströrelsen (Shahbag-protesten) är dock inte oproblematisk. Den förespråkar Bangladesh hårdaste straff, det vill säga dödsstraff, för krigsförbrytarna och de vill också förbjuda partiet Jamaat-e-Islami på grund av dess inblandning i folkmordet.

Två av de 84 bloggarna befinner sig i Sverige. En är svensk medborgare och bor permanent i Sverige. Hans föräldrar, som bor i Bangladesh, har trakasserats av islamister och hans blogg har stängts ner. Den andra var på resa när listan publicerades och vågar inte åka hem med rädsla för sitt liv. Hans familj har tagit avstånd från honom för att minskar risken att utsättas för våldshandlingar.

På torsdag den 25:e april genomförs demonstrationer, för yttrande- och tankefrihet i Bangladesh, på flera platser i Europa och USA. Hjälp till att uppmärksamma värdet av yttrande- och tankefrihet, via bloggar och andra sociala medier under torsdagen.

Taggar: #DefendDissent #HumanistSolidarity
Det är fritt att använda delar eller hela denna text för detta ändamål.

Länkar:

52 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Bra initiativ Ulf G! Men förhållandena i Bangladesh - och för övrigt i de flesta muslimska länder - har sitt ursprung i vidskepelsen med Allah som portalfigur. Och den kristne guden är också komprometterad. Roten till det onda finns i tron. Det är den som skoningslöst ska bekämpas var den än hittas. Det är ett svek att tolerera även timida yttringar som t.ex. Broderskapsrörelsen eftersom de har intolerans och "sharia" latent i sig. Naiv tolerans inför dem är inte någon bra strategi. Nej; Mock them, redicule them!

Björn Bäckström sa...

BBM 2013-04-23 09:08

Ursäkta felstavningen. Men ger mig tillfälle att repetera. Alltså: Mock & ridicule them!

Kristian Grönqvist sa...

Görel

Du ser här ovan en av konsekvenserna av religiositet.
Blasfemi... Folk som tror så intensivt, att de vill att de som inte tror lika intensivt skall dö.
De tror på en saga. Miljoner av dem. Och är övertygade om att de som inte tror lika är sämre människor.
Om miljarder tror på en lögn, så blir den tyvärr aldrig sannare för det.
Det säger bara en del om de människornas förstånd.

Unknown sa...

Kristian
Och du har belägg för att det är religion och inte politik som ligger bakom?

Men jag har ingen anledning att försvara hot. Vare sig det gäller detta osmakliga hot som sker ganska ofta i vissa muslimska länder eller de hot som sker mot religiösa i andra länder.

Benzocaine sa...

Skillnaden mellan militanta ateister och militanta religiösa:

Militanta ateister använder pennan och blir dödade. Militanta religiösa dödar de som använder pennan.

Kristian Grönqvist sa...

Görel

Användningen av ordet blasfemi brukar liksom antyda det...
Slå gärna upp ordet blasfemi på Wikipedia, kanske Du lär Dig något hytt. Den typen av försvarsargumentation biter inte alls på mig. Anfall utan vapen är det sämsta försvar som finns.

Ulf Gustafsson sa...

Detta är ett bra tillfälle att så många, oavsett av livsåskådning, som möjligt är överens om att lagar mot hädelse och blasfemi är dåliga idéer.

Lennart W sa...

Ulf: Jag skriver gärna på ett upprop om detta, men inte om detta innebär att min röst räknas som en Humanists eller ateists. Jag vill, likt Voltaire, försvara andras rätt att få säga vad de vill, fast de inte tycker som jag. Det sista är viktigt. De tycker inte som jag. Men de har RÄTT att säga vad tycker ändå, utan någon annan risk än att de kan bli motsagda. Rättare sagt, de BÖR ha en sådan rätt.

Hur ska jag göra då?

(Min inställning är möjligen lika oresonlig som vissa Humanisters som inte vill bidra till Frälsis verksamhet för att hjälpa hemlösa..)

Lennart W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lennart W sa...

Fast på något sätt får jag för mig att den internationella ateiströrelsen är mer intresserad av att få några martyrer för sin sak, än att faktiskt få en så bred uppslutning som möjligt i denna MR-fråga, och därmed öka chansen för en lycklig lösning. T.ex. Anders Hesselboms videoinlägg verkar ju inte direkt ägnat åt att få med några andra på båten än såna som redan tycker, tror och tänker exakt som han.

(Redigerat för stavfel)

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Du gör som du själv vill. Om du gör något för att uppmärksamma situationen i Bangladesh på torsdag, så gillar jag de oavsett om du gör det på ett sätt som kan kopplas ihop med ateister eller humanister, eller på annat sätt.

Vad "ateiströrelsen" har för syfte här vet jag inte. De kanske sitter i en världsomfattande kongress och fattar ett demokratiskt beslut just nu.

Unknown sa...

Kristian.
Bara för att man talar om blasfemi, innebär det inte att det är blasfemin som är drivande utan kanske det sociala tjafset i Bangladesh är det så på sina håll. Landet är folkrikt och har oerhört liberala kärnor vid sidan av oerhört konservativa. För det mesta fredligt, men de konservativa får mest stöd vid sammandrabbningar. Jag har träffat kvinnor som var aktiva feminister i Bangladesh men som flyttade av ekonomiska skäl till väst.

Nils sa...

Görel,

”Bara för att man talar om blasfemi, innebär det inte att det är blasfemin som är drivande utan kanske det sociala tjafset i Bangladesh är det så på sina håll.”

Det är den gamla marxistiska samhällsanalysen, att det är sociala skillnader och klassklyftor som orsakar alla konflikter. Läste nyligen om en engelsk socialist som omvärderat sitt förflutna och som i en bok berättade varför den engelska extremvänstern var så intresserad av muslimsk invandring.

Det var inte för att de gillade islam eller invandring utan för att de hatade England. De inbillade sig att fattiga muslimer skulle känna lojalitet med engelsk arbetarklass och att de tillsammans skulle göra revolution. Besvikelsen var fullständig när det stod klart att muslimerna valde religionen i stället för kampen för det kommunistiska lyckoriket.

Kristian Grönqvist sa...

Görel

Jag nämnde just att anfall utan vapen är det sämsta förvar som finns.

Det betyder översatt till svenska att man försöker förklara bort själva meningen.

Som "Våldtäkt är inte våldtäkt, utan det är flickan som inte har slöja som är den skyldige".

Eller som gravstenen vid autobahn;
"Här ligger Herrmann Müller, han hade förkörsrätt"..

Eller senaste Imamen: "Muslimska kvinnor ber om att få bli slagna ibland, för att bli rättade"

Eller Görel: "Blasfemi behöver faktiskt inte vara blasfemi".
You get my drift...?

Benzocaine sa...

Lennart: Man kan hjälpa hemlösa utan att stötta Frälsis, vettru.

Själv är jag t.ex engagerad i Soppkök Uppsala. Vad gör du för att förändra hemlösas situation?

Benzocaine sa...

För övrigt kan man inte skilja religion och politik åt som Görel försöker göra här. Religion är politik och har alltid varit!

Ulf Gustafsson sa...

Kul att detta inlägg blivit översatt till engelska och publicerats på en bangladeshisk blogg.

Kristian Grönqvist sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Patrik N sa...

Kristian,

Du kanske kan formulera om den kommentaren och utelämna Gorel i den omformulerade kommentaren? Mig veterligen saknar Gorel samröre med muslimer i Ache.

Kristian Grönqvist sa...

Den var helt väsentlig. I och med att vi diskuterat hur välmenande föräldrar övertygar sina barn om religionens förträfflighet. Resultatet ser vi nu tex. i Aceh.
För inte ens Du kan tro att den pampen växte upp i ett ateistiskt hem?

Patrik N sa...

Gorel har i alla fall inget med saken att göra så jag tar bort din kommentar.

Björn Bäckström sa...

Patrik N 2013-04-24 22:28

Vilken hybris! Har du ingen känsla av att du tappar kontakten med anständigt modererande?
Här borde banne mig Patrik L gripa in. Nån djävla ordning bör det vara på bloggen!

Björn Bäckström sa...

Patrik L

Vart låter du bloggen dra iväg? Bör du inte moderera Patrik N's framfart i spalterna!?

Lennart W sa...

Benzo, finns det något annat sätt att göra en insats för de här pakistanierna då, utan att göra det i Humanisternas/ateisternas regi? Skulle väl iofs kunna ta ett eget initiativ, men det kommer nog inte hända. Sorry.

Görels poäng är nog bara att de faktiska skälen till varför man gör vad man gör inte alltid stämmer med hur det motiveras utåt. Eller tror du själv att så alltid är fallet? Naivt i så fall.

Lennart W sa...

Bangladesh, sorry. Inte (öst-) Pakistan.

Benzocaine sa...

Lennart: Jag motiverar inte saker utåt, utan inåt.

Hur var det nu med de hemlösa? Vad gör du för dem? Tänk på att det är svårt att träffa rätt med stenen om du har bjälkar i ögonen.

Benzocaine sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Benzocaine sa...

Jag antar förresten att du kan stötta bloggarna genom Amnesty.

Patrik Lindenfors sa...

Björn,
Jag är den av oss moderatorer som vill ha hårdast moderering. Jag vill att vi ska ha förhandsgranskning av kommentarer, något ingen annan går med på tyvärr. Kommentarerna är den här bloggens sorgebarn och jag är jätteglad att Patrik N gör så mycket för att förbättra tonen. Jag tycker vi andra bör följa hans exempel.

Lennart W sa...

Benzo: På en annan blogg använde jag en gång ordet "motiveringar" som om det skulle motsvara de faktiska skälen, men det uppfattades som en anklagelse om det ju bara är något man säger för att dölja de verkliga skälen. Pga detta blockades jag därifrån. Humanist, suck. Sann historia.

Jag skänker pengar till Frälsis och till Stadsmissionen. Caritas har ocks haft någon verksamhet, och de får ju ibland från kollekten. Det är vad jag gör för hemlösa. Tillräckligt? Antagligen inte, men det påstår jag inte heller att det är. Varför frågar du? Jag menade iaf inte att Humanister inte bryr sig eller inte gör något, om det är vad du tror jag menade. Det jag avsåg vara bara just detta att en del Humanister t o m försöker sätta käppar i hjulet för Frälsis hjälpverksamhet.

Jag är inte med Amnesty och har inga planer på att gå med. Var med ett år för ganska länge sen, men gick ur, för jag att jag var missnöjd med att det bara var regeringar som de kritiserade, och aldrig t ex gerillagrupper trots att dessa ibland kan ha kontroll över stora delar av landet. Det blir skevt om man bara kritiserar den ena parten i en konflikt där den andra kanske t o m är värre. (T ex Sendero Luminoso i Peru på 80-talet.)

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Nu blir jag nyfiken. Vilken blogg blev du portad från av det skälet?

Vad gäller Frälsis så tycker jag det är oetiskt att utnyttja hjälptillfället för reklamverksamhet. Att frälsa människor är faktiskt Frälsis uttalade huvudmål, det är inte dit jag vill ge mina pengar. Soppkök Stockholm är däremot en religiöst och politiskt obunden verksamhet, där kan alla arbeta sida vid sida.

Lennart W sa...

Patrik, det vet du: Häggström hävdar.

Betr. kritiken mot Frälsis är den likartad med min kritik mot insatsen för de här bloggarna. Jag kan bara inte samarbeta med t ex Anders Hesselbom efter hans videoinlägg. Hela den här aktionen verkar ju i huvudsak gå ut på antireilgiös propaganda. Alltså kan inte jag vara med. Synd.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Du vet också att du blev portad från Häggströms blogg för att du upprepade gånger bröt mot något Olle bad dig inte skriva, inte för att du använde ordet "motiveringar".

Vad gäller aktionen för de Bangladeshiska bloggarna så får jag lov att ge dig rätt.

Lennart W sa...

Som jag förstår det nu (då trodde jag att det hade något med synen på konsekvensetik att göra), var just detta om tolkningen av "motiveringar" som gjorde det jag skrev så oönskat.
--
Och samtidigt som vi kivas om bästa hjälpformerna finns det hungriga och frusna hemlösa, och några bloggare riskerar dödsstraff bara för att de tycker saker..

Patrik Lindenfors sa...

Jag har i alla fall möjlighet att hjälpa hemlösa genom en neutral organisation. Men hur du ska göra med bloggarna vet jag inte. Amnesty är det logiska valet, men jag vet inte om de engagerat sig i just den här frågan.

Bo sa...

Lennart W.

"Och samtidigt som vi kivas om bästa hjälpformerna finns det hungriga och frusna hemlösa, och några bloggare riskerar dödsstraff bara för att de tycker saker.. "

Jamen så sluta då kivas och be din gud fixa detta så är det löst.

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2013-04-25 00:54

Patrik N är inte primärt ute för att förbättra tonen. Han använder modererandet för att stävja åsikter som han inte sympatiserar med. Typexemplet är borttagandet av Kristian G's kommentar ovan. Patrik N använder ett vapen som inte är tillgängligt för hans opponenter. OK, det är er blogg men eftersom ni i vinjetten bjuder in kommentatorer bör ni inte snöpa debatten och moderera bara för ni ibland ”förlorar” i meningsutbytena. Trots att ni är "ägare" bör ni när ni kommenterar göra det på lika villkor som oss gästkommentatorer.
Med detta sagt avstår jag från vidare synpunkter på ert modererande.

Patrik N sa...

Nej, Björn, det där är inte sant. Jag bad kl. 22.17 Kristian vänligt om att han själv skulle skriva om sin kommentar och ta bort den onödiga slängen mot Gorel. Först då han efter denna uppmaning fått överväga saken men ändå vägrat det så raderade jag hans kommentar.

Jag kommer att fortsätta att moderera på en lämplig nivå för att skapa ett friskare kommentarsfält på den här bloggen, den är värd det. Jag är inte ute efter att censurera dina eller andras åsikter. Du, och några få andra, behöver bara fundera på hur du/ni framför det du/ni tycker så kommer det här gå galant och bloggen kommer att kunna erbjuda något väldigt bra för det tusental som läser oss varje dag.

Björn Bäckström sa...

Patrik N 2013-04-25 06:26

Ok då igen!

"Först då han efter denna uppmaning fått överväga saken men ändå vägrat det så raderade jag hans kommentar."

Fattar du inte att detta är förmynderi?!
Kristian gav i sin kommentar 2013-04-24 22:22 en mycket plausibel förklaring för den tidigare "slängen" men eftersom du också fick en "släng" modererade du.

Men OK jag accepterar din "besvärjelse" inför framtiden men du får fan ta mig tänka till själv också! Var inte så dj-la triggerhappy!

Patrik N sa...

Visst kan det ses som förmynderi. Men se det kanske hellre som att bloggen är värd ett bättre kommentarsfält och att jag avser att ta mitt delansvar för att möjliggöra ett sådant. Lokalisera var ribban ligger och anpassa dig till den så finns inga problem. Det är inte en mänsklig rättighet att få uttrycka sig på ett helt självvalt sätt på Humanistbloggen.

Björn Bäckström sa...

Patrik N 2013-04-25 06:46

Puh!

Björn Bäckström sa...

När det gäller Anders Hesselboms kortfilm är den precis så upplagd som den bör vara. Pekar på roten till det onda. Man ska inte bara släcka akuta eldar och bota symptomen; det gäller att hugga huvudena av hydran för gott för framtiden. Men naturligtvis ska också de utsatta individerna i Bangladesh på alla sätt hjälpas.

Benzocaine sa...

Lennart: Jag för min del tycker att det är förkastligt att människor behöver leva på allmosor. Därför, och inte bara för att Frälsis är religiösa, stöttar jag inte den typen av organisationer.

Soppköksrörelsen är inte bara religiöst och politiskt obunden (förutsatt att man ställer upp på allas lika värde, oavsett etnicitet, gender eller sexuell läggning). Dessutom är syftet inte allmosor, utan att påverka. Meningen med soppköksrörelsen är att avskaffa sig själv!

Meningen för Frälsis är att kristna ska kunna känna sig självgoda, och att bevara systemet.

Jag tycker för övrigt att det är en skam för samhället att man istället för att ta tag i problemet skänker pengar till religiösa organisationer. Samhället har retirerat till förmån för religiösa grupper - och dessa grupper lever främst på dina och mina skattepengar.

Bättre vore att skattepengarna gick direkt till de hemlösa.

Jag har en hel del personliga vittnesmål från hemlösa att de religiösa organisationerna är mer intresserade av att motivera sig utåt än inåt. Myrorna ville t.ex inte ta emot köksgeråd. Pengarna från religiösa second handbutiker går till att hålla verksamheten igång. Nästan inget går till välgörenhet, osv.

När såg du senast en hemlös i ögonen? Att skänka pengar är enkelt. Jag skulle lätt kunna ge bort flera tusen i månaden. Att engagera sig med hjärtat är en annan sak.

Du kan inte köpa dig fri från "synd". Avlatsbrevens tid är förbi!

Kristian Grönqvist sa...

Tack Björn för stöd. Själv blir jag egentligen inte alls förnärmad.
Som pappa/plastpappa till tonårsdöttrar är jag mer än van.
I avseendet "religioners negativa påverkan på politiska beslutsfattare" är vi av samma tydliga falang och vi har dessutom verkligheten på vår sida. Det finns ingen anledning att hymla med det.
Om inte andra tål åsikterna är det deras problem. Men de får gärna komma med argument som är något bättre än att bli trampad på tår som redan är tvivelaktigt förankrade i verkligheten.

Benzocaine sa...

Vill man stötta bloggarna utan att gå via Humanistiska organisationer kan man göra det via Amnesty här (länk) fram till den 13 maj i år.

Hoppas att du, även om du inte är medlem, kan tänka dig att stötta somliga av Amnestys aktioner. Amnesty gör trots allt skillnad.

Benzocaine sa...

Rättelse: Innan den 27 maj 2013.

Lennart W sa...

Benzo: "Meningen för Frälsis är att kristna ska kunna känna sig självgoda, och att bevara systemet."

Tydligen kan även soppköksenegagemang användas som grund för självgoda predikningar om hur god man själv är och hur otillräckliga och bristfälliga andra är.

Men ja, jag gör verkligen inte alls tillräckligt mycket, och det gäller på många andra områden också.

Benzocaine sa...

Lennart: Som jag har sagt så motiverar jag mina handlingar inåt, inte utåt. Anledningen att jag över huvud taget tog upp frågan var din antydan att ateister inte bryr sig om hemlösa, men bevisligen bryr jag mig mer om dem än du gör.

Som sagt, man missar lätt målet om man kastar sten med bjälkar i ögonen.

Jag vet på vilket sätt jag hjälper olika organisationer, men det är ingenting jag skryter över. Min uppfattning är att välgörenhet ska man göra för att det är rätt, inte för att frälsa andra eller för att framstå som en god människa utåt. Det är det jag menar med att motivera handlingarna inåt istället för utåt.

Lennart W sa...

Benzo: Jag har inte alls antytt att Humanister inte bryr sig om hemlösa, då har du missuppfattat. Det jag skrev var bara att vissa av dem inte vill bidra till Frälsis verksamhet (för att hjälpa hemlösa). Det är inte ett påstående om att det inte finns andra sätt, och Humanister kan tänkas använda sådana.

Ja, du är en väldigt god människa, och det är inte jag. Nöjd?

Benzocaine sa...

Lennart: Du är förlåten. Gå och synda icke mer!

Lennart W sa...

Undrar om det där är ett allmänt drag hos Humanister, att de är så snabba på att läsa in antydningar i vad folk säger? Och dåligt går det också. Man kan ju fråga först.

Benzocaine sa...

Du missar målet ändå, eftersom jag inte vill stödja hemlöshetsindustrin över huvud taget.

"Man ska inte stena någon i glashus när man har bjälkar i ögonen" - Gammalt djungelordspråk.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se