18 sep. 2013

Möt vår nya arbetsmarknadsminister

Elisabeth Svantesson (M) har blivit ny arbetsmarknadsminister. Hon är kristen och före detta medlem i Livets Ord. Det är inget problem, att ha en kristen livsåskådning har man förstås full rätt till som minister. Tvärtom innebär en sekulär stat just att staten ska vara livsåskådningsneutral - människor med alla möjliga olika livsåskådningar ska vara med och bestämma. Dessutom innebär hennes nya position inte att hon ges något inflytande över pengar till sina ideologiska fränder (på det sätt Stefan Attefall har).


Problemet med Svantesson är hennes värderingar.
  • Elisabeth Svantesson är (var?) HBT-motståndare
Alliansfritt Sverige skriver: "En­ligt blog­gen An­ti­gay­re­to­rik var Eli­sa­beth Svan­tes­son en av 61 le­da­mö­ter i Sve­ri­ges riks­dag som var mot könsne­utra­la äk­ten­skap vid om­röst­ning­en. Hon gick allt­så mot sitt par­tis linje."
Tidningen Dagen citerar Svantesson: "Eftersom sex miljarder människor anser att äktenskapet är till för man och kvinna kan vi ju inte vara en sådan liten minoritet."
  • Elisabeth Svantesson är (var?) abortmotståndare
Alliansfritt Sverige skriver: "Hon var fram tills hon val­des in i riks­da­gen ar­bort­mot­stån­dar­or­ga­ni­sa­tio­nen Ja Till Li­vets in­for­ma­tions­sek­re­te­ra­re, en­ligt med­lems­tid­ning­en."
    Enligt Dagens Arena är det dock inte helt klart riktigt vad hon står för i frågan: "På regeringens presskonferens under tisdagen tog Elisabeth Svantesson avstånd från sitt tidigare abortmotstånd. – Det är en komplex fråga som inte är lika svart eller vit för mig i dag som den var tidigare. Men jag sitter i riksdagen och ställer mig bakom svensk abortlagstiftning, sa hon. Men enligt Petra Oscarsson, tidigare redaktör för Ja till livets tidning Enim och hustru till riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) som grundade organisationen år 1991, delar Elisabeth Svantesson fortfarande organisationens åsikter i abortfrågan."
Så här beskriver Dagens Industri svenskkontraktet: "Enligt Elisabeth Svantessons förslag skulle det framgå av kontraktet vilka skyldigheter den svenska staten och nyanlända har gentemot varandra. ”Att bryta överenskommelsen måste få reella konsekvenser för båda parter. Kontraktet ska också vara kopplat till den ersättning som den nyanlände får och ska innehålla en tydlig gräns för hur lång tid ersättningen ska utgå”"
Villkorade bidragsrättigheter alltså, men bara för invandrare?
Det skulle onekligen kännas tryggare med en arbetsmarknadsminister som inte svävade på målet vad gäller tanken om att alla människor ska ha samma rättigheter och skyldigheter, då även homosexuella, kvinnor och invandrare.

16 kommentarer:

Unknown sa...

"alla människor ska ha samma rättigheter och skyldigheter, då även homosexuella, kvinnor och invandrare."

Gäller det invandrade kvinnor också? I så fall är ni visst överrens:

"Det får inte vara som för en kvinna, som bott i Sverige i åtta år, som inte tillåts läsa Svenska för invandrare mer än en dag i veckan för sin man."

Pike sa...

Jag har länge önskat att det fanns någon bra sammanställning över politiker med starka kopplingar till religiösa samfund. Speciellt inför valet.

Eftersom Humanisterna verkar för en sekularisering av samhället kanske det vore en bra tjänst att tillhandahålla och en som säkerligen skulle ge lite uppmärksamhet i valrörelsen.

Gunnar Lindholm sa...

Piké,
Det borde isåfall kompletteras med politikernas svar på frågor tex hon HBTQ, evolution, homeopati etc

Lennart W sa...

"Nyanlända" talar hon om. Då tänker jag ffa på dem som ännu inte är svenska medborgare. I artikeln nämns bara de som har fått PUT, vilket ju inte är medborgarskap. Dessa nyanlända har aldrig haft samma rättigheter som medborgare, och har alltid t ex kunnat utvisas efter brott, och detta är det hittills ingen regering som har velat ändra på.

Givet detta undrar jag om det öht finns något i DI-artikeln som Humanisterna faktiskt har något emot? Lite mer exakt, vad? Citera gärna något i sak. T ex trycker hon ju där väldigt hårt på just kvinnors och mäns lika rättigheter.

Patrik Lindenfors sa...

Åsiktsregistrering är förbjuden i Sverige, av goda skäl. Ett förskräckande förslag, Pike.

Mattias sa...

Åsiktsregistrering är förbjudet för myndigheter, ja.

Gunnar Lindholm sa...

Pike,
Du behöver nog bara deras medgivande för att göra något sådant. Fast frågan är vad det skulle bidra till egentligen? Det finns väl alltid åsikter hos vissa politiker i alla partier som man inte gillar.

Gunnar Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nils sa...

Patrik,

Ett förskräckande förslag, ja, men varför riktar du dig bara till Pike och inte till Gunnar L?

Däremot låter ”svenskkontraktet” bra.

Pike sa...

Åsiktsregistrering för politiker som står på en lista till allmänna val? Ja, det är ju ett enormt problem. (hint: deras partitillhörighet står längst upp på listan)

Allvarligt skämtat: Jag har vid tidigare val kollat upp de kandidtater som står på de listor jag kan tänka mig att lägga i kuvertet. Om kandidaterna till exempel är aktiva i partiets religiösa förening eller är med i riksdagens kristna grupp, kan jag välja att "kryssa bort" dem.

Som väljare i en representativ demokrati är det både min rättighet och min plikt att ta reda på vilka värderingar de jag röstar på tänker agera utifrån. Partitillhörigheten säger naturligtvis en hel del, men det finns uppenbarligen andra politiska intressegrupper som polikerna offenligt företräder.

Jag är naturligtvis inte intresserad av att veta om en enskild politiker ber bordsbön eller om någon var med och gjorde makramé i missionskyrkans scouter när de var barn. Jag vill veta om de i dag bedriver en politik, utöver partiprogrammet, med en relgiös agenda. Med andra ord är jag inte ute efter att någon ska leka grävande journalist och "avslöja" något, utan bara hjälpa till att hitta det som redan är offentligt och tillgängligt.

Homeopatiförespråkare tror jag är så sällsynta att jag inte oroar mig, och synen på HBTQ brukar hanteras rätt hårt av partiet, så jag kan klara mig utan just de svaren.

Gunnar Lindholm sa...

Pike,
Du glömmer väl inte bort att det finns en del skumma idéer inom MP vad gäller alternativa saker.
Man borde kanske vara lika duktig som du och orka sätta sig in mer i vad olika politiker står i vissa frågor.

Nils, jag är ju skribent här och om han gjorde det, hur skulle då ryggdunkandet som bloggen ibland anklagas för kunna fortsätta? Men jag erkänner villigt att åsiktsregistrering var inget jag tänkte på eller är speciellt insatt i hur lagen lyder ( mer än första raderna på Wikipedia )

Pike sa...

Gunnar: För vissa partier, exempelvs MP, räcker det med att läsa innehållsförteckningen på kartongen, så att säga. Där gäller det omvända: en enskild representant för partiet kanske är vettig, men partiprogrammet är nog för att hålla deras listor ur mitt kuvert på valdagen.

Nils sa...

Pike,

"en enskild representant för partiet kanske är vettig"

Möjligt, men det är i alla fall ingen som medierna lyckats spåra upp.

Lennart W sa...

Patrik, min förra kommentar var nog mest till dig. Hon talar inte alls om invandrare på det sättet som du lägger fram det, vad jag förstår iaf. Om du vill att nyanlända som bara har PUT ska ha precis samma rättigheter som medborgare (invandrare eller ej), så är det en radikal förändring jmf m vad som har rått hittills under alla regeringar. Villkorat stöd från samhället gäller f.ö. även för medborgare, t.ex. när de är arbetslösa. Vill du få det till att hon är invandringsfientlig eller så, får du nog allt stärka ditt case lite.

Anonym sa...

Alliansfritt Sverige ljuger som vanligt. Sanningen är att Svantesson avstod från att rösta när riksdagen hade votering om den nya äktenskapslagen. (Källa: QX.se)

Lennart W sa...

Tack Christopher!

Missade själv källkritiken här på något sätt. Fick för mig att "Alliansfritt Sverige" handlade om att inte vara med i NATO och liknande, dvs ungefär som med Alliansfria rörelsen (länk). Men istället är det alltså en propagandaorganisation mot vår alliansregering. Vilket iofs är fullt acceptabelt, men där man då SJÄLVKLART måste vara lite extra vaksam när de skriver negativt på något sätt om regeringen. Eller hur?

(Och JA, man ska också vara extra vaksam om t.ex. en moderat säger något negativt om såssarna.. Liksom om ALLT som Humanister säger om vad som helst med någon som helst koppling till religion. Kanske inte för att folk vill ljuga egentligen, men ibland är det ju bara lite för frestande för oss alla att tro det värsta om "dom andra".)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se