13 sep. 2013

SEA: Kristendom i alla ämnen

Svenska Evangeliska Alliansen svarar på RSFUs förslag på hur bättre interagera sex- och samlevnad i varje skolämne, med att föreslå att kristendomskunskap skall föras in i alla kärnämnen. Nedan återges några av SEAs idéer:
 • Geografi – hur den kristna tron har växt till världens största rörelse
 • Naturvetenskap - hur den kristna tron har legat till grund för vetenskapen
 • Bild – hur man målar ikoner
 • Engelska – hur man berättar om evangeliet på engelska
 • Samhällskunskap - hur den kristna tron har banat väg för demokratin
 • Fysik – hur man kan gå på vatten
 • Svenska – hur man skriver kristen andaktslitteratur
 • Kemi – hur man gör vatten till vin
 • Matematik – hur man räknar ut relationen mellan antalet församlingsmedlemmar och storleken på kollekten
 • Teckenspråk – hur man tecknar olika bibelverser, till exempel Joh 3:16
 • Teknik – hur man bygger en tryckpress för bibelproduktion
 • Gymnastik – hur den kristna tron har påverkat folkhälsan
Det skämtsamma debattinlägget från SEA sporrar till att ge fler förslag på hur kristendomskunskap kan föras in i andra ämnen, t.ex. Historia - hur den kristna tron inspirerade till folkmord på miljontals människor i Amerika under 1500- och 1600-talet.

Rättelse: Justerat första meningen utifrån kommentar nedan.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Humanisterna ska nog inte dra för stora växlar på kristendomens massmord med tanke på den egna ideologins historia. Det var exempelvis inte så få som fick sätta livet till när den vetenskapliga ateismen blev påbud i Kina under kulturrevolutionens kampanj mot »de fyra gamla« – d.v.s. devisen om att »utrota gamla saker, gammal kultur, gamla vanor och gamla tankar«. Så gott som alla stora, populära och missionerande trosuppfattningar med universella sanningsanspråk har blodig historia.

Johan Viklund sa...

En liten rättelse:

Det är i LÄROPLANEN det står att sex- och samlevnads undervisning ska ingå i alla ämnen. RFSU har tillsammans med andra aktörer tagit fram förslag på hur detta kan göras.

Skolverket: http://www.skolverket.se/skolutveckling/vardegrund/vardegrundsarbetets-delar/sex-och-samlevnad

RFSU:
http://www.skolverket.se/skolutveckling/vardegrund/vardegrundsarbetets-delar/sex-och-samlevnad

Ulf Gustafsson sa...

Christoper A,

Det var länge sedan du kom med osakliga påhopp, synd att du skulle återkomma till den genrern.

Humanismens ideologiska historia har ingen koppling till Kinas kulturrevolution.

Erik M sa...

Christopher,

Så, maoisterna trodde inte på Gud och humanisterna tror inte på Gud, därför är de samma ideologi? Lite som att Stalin och Ayn Rand tillhörde samma ideologi då de båda var gudlösa eller att K G Hammar och de aztekiska prästerna som offrade fiender till gudarna är samma ideologi, då båda är teistiska präster? Och Churchill, Reagan och Reinfelt är anti-kommunister och pro-kapitalister. Kan de därför hållas ansvariga för vad Pinochet gjorde?

Eller för att vara lite mer seriös: Har du något exempel på någon Humaniströrelse som förespråkat auktoritär marxism? Om inte känns kopplingen ärligt talat rätt svag.

Gunnar Lindholm sa...

Det är märkligt vad svårt det är att skilja på humanism och det enskilda ställningstagandet "ateist" som inte innebär något annat än just ateist. Du borde ha lärt dig detta nu.

Humanismens historia innehåller inga mord så vitt jag vet då den är ganska tydlig med att meningsmotståndare möter man i debatt och man är villig att ändra ståndpunkt ifall bättre argument framförs.

Anonym sa...

Ulf:
Jag tycker att sådana jämförelser är relevanta när du precis gjort en parallell mellan Svenska Evangeliska Alliansens ideologi och den kristna tro som »inspirerade till folkmord på miljontals människor i Amerika under 1500- och 1600-talet«. I det sammanhanget är det rimligt att påminna om sekularismens blodiga historia.

Anders Hesselbom sa...

Det vore öppet mål att nämna katolska kyrkans historia i detta läge.

Ulf Gustafsson sa...

Nej Christopher, jag gjorde ingen sådan jämförelse.

SEA skriver om t.ex. bibelproduktion inspirerat till utveckling av tryckpressen. Mitt exempel är annat som kristendomen inspirerat till.

Lennart W sa...

Ulf: (a) vad är det för massmord du avser och (b) på vilket sätt menar du att kristendomen inspirerade till detta? Källa tack.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

(a) Genocides in history, Americas

(b) How Christianity Led to Freedom, Capitalism, and the Success of the West

Lennart W sa...

Ulf, TACK för artiklarna, speciellt den andra! I den första, wikipediaartikeln, kan vi läsa om bl a hur europeiska sjukdomar stod för merparten av "massmordet", och att alla vita dödades på Tahiti efter slavupproret. Om det var specifikt massmord mot "indianer" du ville peka på, är texten nog allt lite mer nyanserad än så.

Den andra artikeln på Catholic Education Resource Center är nästan för bra. Ganska lång, men tydligen har Stark även skrivit en hel bok på samma tema, som jag ju nu måste skaffa mig. Kort citat ur artikeln:

Christian faith in reason and in progress was the foundation on which Western success was achieved. As the distinguished philosopher Alfred North Whitehead put it during one of his Lowell Lectures at Harvard in 1925, science arose only in Europe because only there did people think that science could be done and should be done, a faith "derivative from medieval theology."

(Som alla Humanister givetvis vet samarbetade Whitehead med Russell i deras Principia Mathematica i tre band.)

Och från denna artikel menar du alltså att det följer att kristendom inspirerade till massmord i Amerika? Det där får du nog allt utveckla lite.

Unknown sa...

Gunnar Lindholm,

"Humanismens historia innehåller inga mord så vitt jag vet"

Jaha, och ungefär hur många krig och uppror har humanisterna hanterat under sin historia?

Lennart W sa...

Whitehead var Russells lärare och handledare för dennes PhD. Och så var han någon sorts teolog också.

Alfred North Whitehead

Lennart W sa...

Och slavupproret var på Haiti, inte på Tahiti. Dyslexi? Har nog iaf en lättare form av det.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Jag tyckte också Starks artikeln var intressant, men lite förenklad, t.ex. tycker jag han blandar ihop teknikutveckling och vetenskap. Sedan anser jag Whitehead fel. Det finns många exempel på metodiskt utforskande (naturvetensskap) på inom andra än kristna kulturer.

Gunnar Lindholm sa...

Krister V,
Jag förstår inte vad du menar eller vill ha sagt. Kan du omformulera dig?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se