12 okt. 2013

Dags att splittra Svenska kyrkan?

Dags att splittra Svenska kyrkan? Frågan ställs på allvar i tidningen Dagen.
Det går en spricka genom svensk kristenhet. Den skär rakt igenom samfund och enskilda församlingar. Alla delar av kristenheten är – eller kommer att bli – påverkade men allra tydligast är den inom det största samfundet, Svenska kyrkan. Om den inte var uppenbar tidigare har den blivit det genom det pågående ärkebiskopsvalet. 
Det är inte om enkla ting man är oense. Det gäller inte frågor om organisation, ekonomi eller former för verksamheten. I stället handlar det om det allra mest grundläggande, synen på Bibeln i allmänhet och på kyrkans herre, Jesus Kristus, i synnerhet. 
När ingen av ärkebiskopskandidaterna ger klart och entydigt besked om vad som är skillnaden mellan honom och Muhammed (i en enkätfråga i Kyrkans Tidning) får det konsekvenser, liksom när huvudkandidaten i utfrågningen förnekar jungfrufödselns biologiska realitet. Det är då som den ansedda teologen Eva Hamberg inte bara lämnar prästämbetet och sitt säte i läronämnden utan också begär utträde ur Svenska kyrkan. Och det är då som Svenska kyrkans eget organ Kyrkans Tidning slår fast att om kyrkans högsta företrädare inte längre tror att kyrkan tillhör Kristus så är det ärligare att ”ta ner skylten och stänga butiken”.
Inte ett årtusende för tidigt, i så fall. De där kyrkolokalerna runtom i vårt land som våra förfäder och föregångare tvångsbetalat för skulle kunna användas till många bra saker.

6 kommentarer:

Anders Bergdahl sa...

JAg tycker detta är väldigt intressant.
SVK verkar välja den enda möjliga vägen, den där TRO separeras från VETANDE.
DEt är, för SVK idag, BUDSKAPETS sanning som är viktig, inte om det är EMNPIRISKT sant eller falskt att den person son eventuellt funnits, som kallas Jesus, födds av en kvinna som INTE haft någon som helst sexuell relation med en man.
Naturligtvis var det viktigt för de som grundade att ha ett BUDSKAP om en son till gud.. och det budskapet är solklart. Den empirksa sanningen bakom det hela kan vi aldrig utvärdera.

StaffanG sa...

Att budskapet, dvs evangeliet om att den som tror på Jesus fysiska uppståndelse ska få evigt liv, är sant också i empiriskt mening stod klart för Paulus och apostlarna i den tidiga kyrkan. Utan detta sågs läran som meningslös. Budskapet kan knappast vara sant, om empirin fattas, då denna är nödvändig för att bekräfta budskapets giltighet.

Man kan ju inte fuska hur mycket som helst med sin historia och plötsligt påstå att verklighet eller fantasi inte spelar någon roll, när det tidigare var avgörande. Då slår man undan benen för sig själv och tvingas att presentera en ny grund för sin lära - Bibeln och kyrkans tradition bryr man sig uppenbarligen inte lägre om, så det måste vara något annat man bygger på. Godtycke? Tidsanda? Principlöshet som ideal?

Gunnar Lindholm sa...

Det där var intressant. Ser fram mot fortsättningen! Något som kan bli en riktig såpa?

Nils sa...

Äntligen – och mycket intressant att någon sätter ner foten. Värt respekt.

Björn Bäckström sa...

För de av oss som är hedningar är det här gefundenes fressen; en win/win situation.

När nu miraklen går bort kan de aldrig återuppstå; vetenskapen existerar och står i vägen vilket inte var fallet för två tusen år sedan. Och utan mirakler är kristendomen urvattnad livsåskådning utan övertygande argument.
Riv kyrkorna! För dyra att värma. Koppartaken står för rivningskostnaderna. Vaktmästarna kan sköta gravarna på samma sätt som trädgårdsmästarna sköter kommunparkerna.

Anders Bergdahl sa...

StaffanG
Vad personer, som eventuellt existerat, eventuellt trodde på vet vi väldigt lite om. De tidiga kristna kanske trodde på jubgfrufödsel och andra mirakel som empiriska fakta. Att tro på detta vis idag är absurt, tyvärr finns många som har absurt tro, SVK verkar lämna den absurda tro och tror istället på budskap. Man kan se religiöst språk som icke kognitivt språk, begreppen i språket pekar inte på ett yttre fysiskt objekt eller fenomen utan på en inre, subjektiv, bild. Religiöst språk verkar vara ett försök till gemensamma språkspel runt inre, subjektiva, upplevelser samt berättelser son fungerar som bilder för de inre upplevelserna.
Jag tror att ett sådant sätt att tro är den ända rationella vägen, allt annat är blind fundamentalism som måste bekämpas..

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se