3 okt. 2013

Kamp om den muslimska identiteten

Det pågår en kamp om den muslimska identiteten i Sverige, vem kan räknas som en "sann muslim". Eller rättare sagt, kampen är redan vunnen av dem som vill se "muslim" som en tydlig och visuellt väldefinierad kategori. De som kvarstår är vissa skärmytslingar, vilka uppstår när någon bryter mot denna norm. Det senaste exemplet är en kampanj mot Hanna Gadban, lärare och debattör, som definierar sig som feministisk muslim.

I dag skall Hanna Gadban motta utmärkelsen Årets alumn på Södertörns högskola. Man skulle kunna tro att detta skulle uppmärksammas positivt av muslimska organisationer, men så blev inte fallet. Södertörns Muslimska Studenter (en lokalförening till Sveriges Unga Muslimer) har istället skapat en protestlista, i syfte att stoppa tilldelningen av priset till Gadban. De skriver:
[Gadban] anser bland annat att slöjan är en pedofilsymbol och har även föreslagit att personer med invandrarbakgrund som begår brott ska fråntas sitt svenska medborgarskap. [...] 
Södertörns muslimska studenter menar på att det är väldigt viktigt att bekämpa islamofobin i samhället och det blir därför problematiskt att högskolan blundar för hennes uttalanden. Genom att ge islamofobiska personer utrymme i demokratiska institutioner så bidrar man till att upprätthålla en islamofobisk diskurs som kan leda till misstänkliggörandet och som i sin tur kan leda till hatbrott och diskriminering.
Att Gadban kallat slöjan för pedofilsymbol är uppseendeväckande. Var kommer denna anklagelse ifrån? Förmodligen från Mehrtab Motavvas (FI), som några dagar innan Södertörns Muslimska Studenter skapade sin protestlista, skrev en debattartikel i Feministiskt perspektiv:
[D]et färskaste exemplet på hur islamofobin institutionaliseras är att Södertörns högskola ska dela ut alumnpriset 2013 till Hanna Gadban [...] Ja, samma Gadban som anser att barnslöjan är en pedofilsymbol och föreslår att invandrare ska svära en ed inför staten att de ska respektera ”svenska normer” och inte begå brott - i synnerhet ”hedersrelaterade brott” - samt att de ska fråntas sitt medborgarskap om de trots allt begår brott.
En representant för partiet Feministiskt initiativ (FI) anser utmärkelsen till Gadban är ett exempel på att islamofobi accepteras och detta spinner sedan en muslimsk organisation vidare på. Men vad skrev egentligen Hanna Gadban om slöjan? I mars i år skriver hon på Newsmill om att barn påtvingas bära slöja:
Jag har full respekt för alla vuxna kvinnor som själva fritt väljer att beslöja sig på grund av stark övertygelse och djup tro på sin religion. Jag har även full respekt för religionsutövning där man får praktisera sin religion i hemmet och därigenom introducera sin religion och dess regler för sina barn. Och visst är det fantastiskt att vi har religionsfrihet i Sverige där alla religioner respekteras lika mycket. 
Men jag reagerar starkt mot att ett barns liv begränsas och reduceras till ett objekt för männens åtrå och pedofila tendenser. Det är absurt att acceptera att små barn kan uppfattas som sexuella objekt. Jag blir verkligen betryckt när ett litet barn inte får chansen att invänta en mer mogen ålder så det fritt kan ta ställning till att praktisera sin religion och därmed bära slöja.
Gadban talar inte om slöjan generellt, utan om att föräldrar klär sina barn i slöja. I sin debattartikel frågar hon var i islams texter det står att ett 7-årigt barn skall beslöjas. Det Gadban skriver i sak i detta ämne är inte speciellt kontroversiellt. Hon har inte skrivit att slöjan är en pedofilsymbol.

Motståndet mot Hanna Gadban handlar istället om att hon representerar en komplett annorlunda muslimsk identitet än den Sveriges Unga Muslimer (SUM) och Feministiskt initiativ förespråkar. Hon passar inte in i den mall av muslimer som ett kollektiv; som ser likadana ut och har likadana åsikter. I denna identitet ingår också att offentligt visa sin kränkthet och beskylla andra för islamofobi, så fort något som kan kopplas till islam eller muslimer kritiseras. Att bemöta det med sakliga argument ingår inte.

SUM vill representera alla unga muslimer i Sverige. Det är en förening som 2013 fick 1,4 miljoner kronor i statligt stöd av ungdomsstyrelsen. Deras kvinnosyn* är så komplicerad att det behövs 32000 tecken att beskriva den. Feminism (att det skall råda likställighet mellan kvinnor och män) ingår inte i den och inget som liknar FI:s feministiska politik. SUM:s kvinnosyn bygger istället helt på det Jamal Badawi skrivit om islams kvinnosyn och Badawis största inspirationskälla är Hasan Al-Banna, grundare av Muslimska Brödraskapet.

Det är oförståeligt att Feministiskt initiativ kritiserar Hanna Gadban, men inte Sveriges Unga Muslimer. Om det nu inte är så att feminism är ett värde underordnat andra värderingar för dem. I detta fall stödjer de skapandet av en homogen muslimsk identitet, i vilken kvinnan och mannen har olika roller, lätta att särskilja. I den identiteten får inte Hanna Gadban finns. Detta identitetsskapande stödjer också den svenska staten.

* Kvinnan i Islam, sammanställt av Mostafa Malaekah (2007)

39 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gunnar Lindholm sa...

Bra Ulf ! Tror dock du kursiverade vad Gadban skrivit lite för mycket så det gick ihop med din kommentar. Det blev plötsligt jag form.

Synd att ingen av kritikerna läste vad hon faktiskt skrev.

Ulf Gustafsson sa...

Gunnar, tack!

Nils sa...

Bra inlägg Ulf, nu väntar vi bara på att muslimer som inte ställer upp på SUMs tolkning av islam gör sin röst hörd.

Lennart W sa...

Och hur var det då egentligen med det där att hon skulle vilja "att personer med invandrarbakgrund som begår brott ska fråntas sitt svenska medborgarskap"?

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Ja, det är en dålig idé som framförs då och då*, men inte egentligen berör mitt resonemang. Ser inte att den åsikten skulle utesluta någon från en muslimsk identitet.

* t.ex. här http://www.sydsvenskan.se/sverige/jurist-vill-aterkalla-medborgarskap/

Christer Eriksson sa...

Mycket välbehövlig och reflekterande artikel!

Trash sa...

Det är oförståeligt att Feministiskt initiativ kritiserar Hanna Gadban, men inte Sveriges Unga Muslimer.

Jo, men både FI och Unga Muslimer ser alla människor som medlemmar i, och representanter för, grupper som det råder en ständig kamp emellan.

Personer som förespråkar att var och en bara behöver stå för sina egna handlingar är ett hot i bådas världsbild.

Nils sa...

Ulf,

i Norge pågår en liknande kamp om muslimsk identitet och du som tror att den tysta majoriteten är så moderat, läs gärna de här två debattartiklarna i norska dagbladet.

I den första anklagar organisationen Antirasistisk Senter den muslimska organisationen Islam Net för att sprida hat. Detta sedan de bjudit in föredragshållaren Abu Usamah som stöder dödsstraff för homosexualitet och avfällingar.

Samtidigt framhålls naturligtvis att alla muslimer inte kan dras över en kam och att få vill ha sharia.

Svaret från Islam Nets ledare Fahad Qureshi ger en annan bild och han anklagar i sin tur Antirasistisk Senter för att sprida rasism.

Där som här skruvas debattonen till hysteri, bara hat och rasism överallt.


http://www.dagbladet.no/2013/09/27/kultur/kronikk/debatt/meninger/debattinnlegg/29495642/


http://m.db.no/2013/10/02/kultur/meninger/hovedkronikk/kronikk/debatt/29565367/

Anna Carlsson sa...

Jättebra skrivet! Feministiskt initiativ är så snett ute. Mår illa bara av att de kallar sig feminister.

Lokatt sa...

Jag känner Hanna Gadban relativt väl. Hon är en ambitiös, ärlig och mycket modig person, en ensamstående mamma som får lida mycket för sina kontroversiella åsikter. Hanna har allt mitt stöd.
"Feministerna" får mig att se rött.

Kristian sa...

Såg ni det här också? Aftonbladet vräker på rätt ordentligt, och jämför Gadban med en nazist som nu har "legitimerats".

"Främlingshets får pris av högskola"

http://www.aftonbladet.se/kultur/article17595190.ab

Nils sa...

Aftonbladet förnekar sig inte, gör allt snäva in och begränsa yttrandefriheten. Så hur ta sig ur detta klaustrofobiska åsiktsklimat för att åter få andas fritt?

Hädelse? Rasistiska skämt?

fredriktomte sa...

Lustigt det där Nils. När en skribent på Aftonbladet uttrycker en åsikt som du inte håller med om, då tycker du att Aftonbladet snävar in och begränsar yttrandefriheten. Och så vill du veta hur vi ska kunna ta oss ut ur det "klaustrofobiska åsiktsklimatet" så att man "kan andas fritt". Låt mig gissa, vägen till "fri luft" och ett "fritt åsiktsklimat" går genom att förbjuda de misshagliga åsikterna?

Lennart W sa...

Aftonbladetartikeln står iaf till tjänst med en länk till den artikel där Gadban talar om att invandrare ska kunna förlora sitt medborgarskap:

SvD/Debatt: Det är dags att hedersbrott får en egen kategori i brottsbalken

"Jag anser att det behövs en ny reglering i kraven för medborgarskap där man bör se till att medborgarskapssökande uppvisar en medvetenhet om det svenska samhällets normer vid sidan av en respekt för dess lagar, och där man får skriva under ett avtal där man intygar att man inte kommer att begå brott, och i synnerhet inte hedersrelaterade brott. Bryter man mot detta förlorar man sitt medborgarskap och rätten till att fortsätta få bo kvar i Sverige. Jag anser att man genom denna metod kan förebygga hedersbrott och avskräcka hedersvåldsbenägna personer."

I en annan bloggpost påstås att den nya arbetsmarknadsministern Svantesson har uttryckt liknande ideer (fast så tolkade inte jag det, kanske iofs bara inte har läst på rätt ställe), vilket där används som grund för att fördöma henne.

Varför denna skillnad i bedömningarna mot dessa personer?

Lokatt sa...

Aftonbladet är en riktigt ful tidning. Att nämna nazism i sammanhanget som kvällsidningsskribenten gör är ett gammalt billigt knep, här för att svärta ner Hanna Gadban.
Hanna är född och uppväxt i Irak och kom hit som vuxen vilket ger henne perspektiv som småkillar på Aftonbladet inte har. Hon vill, bland annat, att alla som bor i Sveriges land ska veta och förstå att man inte äger sina döttrar. Hon vill att precis alla ska känna till att bara för att det gäller en dotter och inte en son är det inte tillåtet att behandla henne annorlunda. - Nazism..?
Om jag blev erbjuden jobb på Aftonbladet skulle jag tacka nej. Tvi.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

"Varför denna skillnad i bedömningarna mot dessa personer?"

Vem/vilka har gjort denna skillnad i bedömning?

Lennart W sa...

Ulf: för Patrik var det ett av tre "problem" med den nya arbetsmarknadsministern. Du verkar inte här göra någon större grej av detta här. Varför denna skilland mellan din bedömning här och Patriks där? Har ni t ex generellt olika åsikt om hur denna ide ska bedömas, eller är ni överens om att de här två ska bemötas olika av någon anledning och i så fall vilken?

Nils sa...

Hädelse? Rasistiska skämt?


fredriktomte,

"…går genom att förbjuda de misshagliga åsikterna?"

Var någonstans hittade du den uppfattningen i min kommentar? Den måste du ha hittat på ditt loft.


"Bryter man mot detta förlorar man sitt medborgarskap och rätten till att fortsätta få bo kvar i Sverige."

Vad är det för fel med den åsikten? Knappast i något annat är det så lätt att bli medborgare som i Sverige. Det ställs inga krav överhuvudtaget, behöver inte dela några värderingar, behöver inte kunna språket osv. I Norge måste du ha bott i landet i tio år innan du kan bli norsk medborgare.

Kommer du hit och hedersmördar din dotter med 40 knivhugg ska du självklart förlora medborgarskapet och utvisas.

Lätt fånget, lätt förgånget.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Jag ansåg inte hennes åsikt i denna fråga var relevant för mitt resonemang ovan.

Patrik, gjorde en annan bedömning i sitt inlägg, vilket berörde ett annat ämne.

Om en åsikt är relevant eller inte har inget att gör med om åsikten är rätt eller inte.

Förmodar att Patrik och jag är överens om att åsikten är problematisk och orättfärdig oavsett om det är Gadban eller Svantesson som framför den.

Patrik Lindenfors sa...

Ulf,
Det är vi överens om. Jag har väldiga problem med Gadbans åsikt. Har man väl fått svenskt medborgarskap har man det. Det går inte att återkalla en sån sak. I så fall skulle jag gärna återkalla det för puckona i Svenskarnas parti och skicka dem till Somalia, men det går som sagt inte.

Så vad händer nu? Humanistbloggen imploderar under tyngden av denna åsiktsskillnad? Eller så konstaterar vi att vi tycker olika och fortsätter diskussionen. Det brukar vara ett bra alternativ. Så, Ulf, vad tycker du om Gadbans uttalande?

Ulf Gustafsson sa...

Patrik,

Eftersom vi är överens så finns det ingen åsiktsskillnad. Jag har väldiga problem med Gadbans åsikt. Har man väl fått svenskt medborgarskap har man det. Det går inte att återkalla en sån sak.

Patrik Lindenfors sa...

Jahajamendåså. Då får vi hitta något annat att vara oense om.

Lokatt sa...

Hanna Gadban anser även att det ska finnas en åldersgräns för när man får beslöja småflickor. Hon anser att det är hindrande för ett litet barn att tvingas böra hijab. Hanna anser att den som är vuxen och mogen att fatta beslut också ska få beslöja sig. Som jag minns det önskar hon att en flicka ska vara femton eller fjorton för att få börja bära slöja.

Gör man sig besväret att gräva i vad slöjan står för finner man att Koranen inte kräver eller ens begär ett beslöjande, varken av kvinnor eller barn. Tydligen blir vissa män galna av åtrå, så upphetsade att de inte kan bärga sig inför en kvinnas nakna hals eller blottade öra (och skulden för denna ostoppbart brinnande drift läggs på kvinnan). Ok. Så är det tydligen med de här männen.
Men barnen? Småflickorna? Fem-sexåringarna..? Jag vill inte skriva ut mina idéer om vad ett tvingande döljande av små barns skönhet grundar sig i, eftersom jag inte vill bli bortsuddad här från bloggen.
Men det jag tänker tyst för mig själv får mig att må illa.

Nils sa...

Patrik,

"Det går inte att återkalla en sån sak. I så fall skulle jag gärna återkalla det för puckona i Svenskarnas parti och skicka dem till Somalia"

Nu tog du det hela långt bortom min och Gadbans åsikt. Du vill återkalla medborgarskapet för oliktänkande. Undra om vi inte skulle kunna snacka fascism här.

Vad jag talar om är människor som säger sig fly från förtryck, men som i nästa ögonblick med stöd i sin medeltidsideologi brutalt mördar sina egna barn. Vi talar om det grövsta brott lagen känner och det jämför du med åsikter som inte faller majoriteten på läppen.

Finns det ingen gräns för våra skyldigheter mot dem vi generöst öppnar gräns och välfärd åt?

Det går inte att återkalla en sån sak, säger du. Varför inte? Vi kan ändra grundlagar genom två riksdagsbeslut.

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Ja, mitt förslag var inte så genomtänkt. Men det var heller inte seriöst. Jag bara tyckte att om vi nu ska sända iväg våldsverkare med sunkiga åsikter så kan vi sända iväg alla våldsverkare med sunkiga åsikter. För du verkar vilja skilja ut människor som begår mord i största allmänhet från de som begår hedersmord, så det är visst åsikter det handlar om. Eller så menar du något annat än det du skriver.

I vilket fall så är medborgarskap något man ger en människa som innebär att andra länder betraktar dem som "våra". När vi gett ett medlemskap och andra tagit sina händer ifrån dem, vart menar du vi ska skicka dem? "Hej, ursäkta, vi har en kille här, vi vet att han är vårt ansvar och så, men nu råkade han visa sig vara en vidrig mördare, kan ni ta tillbaks honom?" Vem tror du skulle gå med på något sådant? Det är bland annat i de situationerna medborgarskapet är viktigt för världssamfundet; det fördelar ansvaret. Har vi en gång tagit på oss ansvaret är det vårat. Det handlar också om mänskliga rättigheter. Vi har tagit på oss att behandla alla människor som har svenskt medborgarskap lika. Då kan inte vissa ha ett villkorat medborgarskap medan andra kan begå vilka vidrigheter de vill utan att bli utvisade bara för att deras föräldrar råkat födas i Borås.

Nils sa...

Patrik,

tror inte heller att Gadban tänkt igenom förslaget utan snarare slängt ur sig i frustration över att se systrar bli mördade.

Jag ser naturligtvis samma problem som du lägger fram, men grundproblemet är att det är så lätt att bli svensk medborgare. Just för att det är så svårt att återkalla bör kraven vara rätt höga. Det borde var ett antal års prövotid och under den tiden ska de genomgå obligatorisk utbildning i svenska språket, samhällskunskap och svenska normer.

Lokatt sa...

Patrik L
Orsaken till att Hanna Gadban inriktar sig mot stopp för hedersmord är inte svår att förstå, utom kanske för smågrabbar på Aftonbladet som förmodligen aldrig skulle drömma om att placera sina små döttrar i en trevlig familj i Irak.

Jag tror mig veta att Hannas förslag handlar om ett hot som i yttersta nödfall skulle kunna användas mot speciella mördare, och i första hand som just ett hot. Orsaken är att ingenting annat skulle bita på en medeltida uppfattning om familjens heder. Att till exempel hamna i fängelse för att ha mördat sin dotter skulle för de flesta Svenssons ses som en plågsamt oförlåtlig synd av omgivningen, men i vissa grupper kan det ses som tvärtom.

Nyligen föll två flickor från balkonger i Malmö, igen. Fallet är nedlagt (sic)meddelar polisen, eftersom inga vittnen vill träda fram. Och vi svennar ser åt andra hållet, fortsätter att fila naglarna eller vad det är för viktigt vi håller på med. Flickorna är snabbt glömda. Bara Hanna Gadban tycks minnas dem, hon vill att vi ska se dem, hon vill ha rättvisa. Hanna kämpar för dem, och letar efter verktyg för att få ett stopp på mördandet. - Då blir hon kallad nazist!

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

det finns två premisser i ditt resonemang: 1) ett hot om utvisning är avskräckande 2) det bättre om en mördare lever i något annat land än Sverige

1) har tveksam effekt http://en.wikipedia.org/wiki/Deterrence_(legal)#Effectiveness
2) är en värdering jag inte delar

Sedan delar jag din åsikter om obligatorisk utbildning, men är inte säker de skall kopplas till medborgarskapet.

Lokatt sa...

För ganska många år sedan såg jag på nyheterna att ett antal tungt belastade kriminella personer fått svenskt medborgarskap med hjälp av mutor och falska papper. De hade inga lagliga skäl till svenskt medborgarskap. Nu hade de fortsatt sin kriminella karriär i det nya landet. Jag minns att Mona Sahlin uttalade sig: Det fanns inget att göra, ett medborgarskap är ett medborgarskap,sådan är lagen.
Detta störde mitt rättsmedvetande, oerhört.

Unknown sa...

Varje år kommer det siffror om varifrån brottslingar i landet kommer: ena året det ena, andra året det andra; Norge, Togo, USA eller Tjeckien. Tydligt är att det mer beror på ekonomi än religion.

Svante sa...

Man ska inte kunna upphäva medborgarskap som getts till någon. Däremot så är det ju en helt öppen fråga vad som skall krävas för att erhålla medborgarskap. Om det är så att personer fått svenskt medborgarskap som de inte borde ha fått så är det djupt stötande. Det finns ingenting som säger att man t.ex. kan ha mycket hårda krav för att erhålla medborgarskap, men att ett erhållet medborgarskap inte kan upphävas. Den som inte är svensk medborgare och begår ett brott som ger fängelse skall dock utvisas (om inte synnerliga skäl föreligger), grundregeln bör vara att den som avtjänat ett fängelsestraff efter fängelsevistelsen placeras i det land där denne är medborgare.

Slöja tycker jag inte om, men det ska självklart i stort sett vara tillåtet (men inte inom uniformsyrken m.m.). Det finns dock mycket unkna värderingar kring slöjan och försvarandet av densamma.

När det gäller slöjor på barn så är det mer än att jag bara lite lamt inte tycker om. Det är vidrigt!

Ulf Gustafsson sa...

En blogg som bl.a. belyser och kritiserar islamofobi har skrivt kritiskt om mitt inlägg.

http://politifon.wordpress.com/2013/10/07/varfor-kritisera-motavvas-men-inte-dawkins/

En del av kritiken är förmodligen rättfärdig. Jag försöker förklara mig i kommentarerna till deras bloggpost.

Lennart W sa...

Gadban har skrivit
en svarsartikel (länk)
till den kritik som hon fick ta emot från från Larsson på aftonbladet i länken ovan.

Och Larsson har på detta gett ett svar direkt (länk).

Enligt min ringa mening har Larsson m.fl. rätt om det orättfärdiga i att införa flera sorters medborgarskap. Men som Svante påpekar kan man ju faktiskt höja ribban för att BLI medborgare. Det går ju faktiskt att klara sig med PUT*, även under en ganska lång tid, och under den tiden KAN man ha den där sortens krav och konsekvenser som Gadban talar om. Om nu det är rätt väg att gå. Sen måste jag nog också hålla med Gadban och Lokatt om att det är lite väl mycket fokus på mördares rättigheter här, och alldeles för lite fokus på oskyldiga mördade flickor.

* Länkar:
UT - Uppehållstillstånd

PUT - Permanent Uppehållstillstånd

Nils sa...

Ulf,

jag länkade tidigare till två texter av Fahad Qureshi, ledaren för Islam Net i Norge. Nu har han skrivit en ny artikel där han hävdar att vi missförstått islam. Artikeln är lika läsvärd som skrämmande. Den är kort och bör läsas av alla religionsintresserade.

http://www.dagbladet.no/2013/10/18/kultur/meninger/debattinnlegg/kronikk/debatt/29849444/


För övrigt har bl a Eduardo Grutzky skrivit en artikel på SVT Debatt till Hanna Gadbans försvar.

http://debatt.svt.se/2013/10/16/hanna-gadban-fortjanar-en-offentlig-ursakt/

Lokatt sa...

Tack Nils
Jag har vidarebefordrat länken till Hanna, fast jag hoppas att hon redan sett den. Hon är chockad och mycket ledsen över det drev, riktigt hatisk förföljelse, som hon råkat ut för. Hon behöver allt stöd hon kan få.

För övrigt gillar jag inte ordet "hedersbrott". Det låter förskönande, lite som ett litet brott på vristen eller handleden, går att gipsa och sen är det läkt.

Det är mord, mördande, det ytterst handlar om. Vissa människor mördar sina egna barn, och vissa andra tittar åt andra hållet.

Unknown sa...


Hej,

Jag skulle vilja be dig att ta bort påståendet att jag skulle ha startat någon protestlista mot alumnpriset till Hanna Gadban. Det var tydligen muslimska studenter som startade den listan. I varje fall var det inte jag.

Tack på förhand,

Mehrtab Motavvas

Ulf Gustafsson sa...

Mehrtab,

Det står inte i texten att du startade protestlistan.

Lars Torstensson sa...

De unga muslimerna kastar sten i glashus. Samtidigt som de klagar över fördomsfullt bemötande, som kan befrämja hatbrott mot muslimer, så sprider de själva homofobi, vilket kan befrämja hatbrott mot homosexuella.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se