11 maj 2014

Den arabiska gyllene eran

14 kommentarer:

Lokatt sa...

Patrik L
Har Öppen tråd upphört? Hittar ej.
Ville skriva något om nyutkomna boken "Det finns ingenting att vara rädd för" som handlar om Livets Ord.

Ulf Gustafsson sa...

Den är bara inte lika frekvent.
Skriv i aprils inlägg.
http://humanistbloggen.blogspot.se/2014/04/oppen-trad-april.html

Nils sa...

Tänk om den här filmen i stället introducerat och följt med utställningen 1001 Inventions. Den innehåller möjligtvis fortfarande en del överdrifter och man glömmer helt bort Kina, men äran för den gyllene eran placeras där den bör liksom skulden för att den blev till sand.

Patrik Lindenfors sa...

Eller hur, Nils. Notera dock att både äran och skulden hamnar på samma ställe - islam. Det är bara att man trycker på olika saker. Framgången kommer från ett gemensamt språk över många kultursfärer som gör det mödan värt att översätta all kunskap man kan hitta. Och det gemensamma språket kommer sig av tanken om enhet - Umma - inom islam. Tillbakagången kommer ur en övernitisk låsning vid Koranen - islam. Båda de här sidorna finns samtidigt. Det som är problemet är när "det religiösa" får för stort utrymme, precis som i fallet kristendomen.

Lennart W sa...

Fast i kristendomen valde man medvetet redan under medeltiden att se på vetenskap och rationella argument som fullt kompatibla med religion. Just därför har vi t ex dessa gudsbevis, som för det första förutsätter att man faktiskt får ifrågasätta Guds existens! En annan sak är sedan vad man anser om hur vattentäta dessa bevis är. Men detta är faktiskt ändå viktigt för utvecklingen av vår västerländska kultur. I den muslimska världen gjorde man ett annat val.

Nils sa...

Jag tycker inte skuld och ära placeras på samma ställe. Det sägs inledningsvis att islam uppmuntrade vetenskap och det fanns en gren som gjorde det, men den stora skillnaden är att man här talar om den arabiska guldåldern och arabiska vetenskapsmän, inte den muslimska.

1001 Inventions var helt fokuserad på att tillskriva islam äran och att det var muslimska vetenskapsmän som stod för alla bedrifter.

Sen förstår jag inte hur du i det här sammanhanget kan jämföra med kristendomen. Kristendomen hade ingen al-Ghazali som kunde vrida klockan tillbaka. Kristendomen hade motsatsen – reformatorer som bröt kyrkans dogmatiska makt vilket möjliggjorde utveckling. Den kristna världen kunde göra framsteg medan den muslimska världen stått stilla.

Erik M sa...

Lennart W,

"Just därför har vi t ex dessa gudsbevis, som för det första förutsätter att man faktiskt får ifrågasätta Guds existens!"

Nja, fram till sisådär slutet av 1700-talet var det egentligen bara tillåtet att diskutera Guds existens om man i slutändan kom fram till att han a) fanns och b) hade en natur som överensstämde med den lokala kyrkans läror.

Lennart W sa...

Erik: Att man öht bekymrade sig om att försöka finns rationella argument visar att man hade en helt annan inställning till rationella argument än den som enligt filmen vann inom Islam. Hänvisar igen till Hannams God's philosophers..

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
Det var på grund av islam som araberna gav sig ut på erövringståg, det var på grund av islam som alla skulle lära sig arabiska, det var på grund av islam man ville samla in världens all visdom.

Sen fanns det gott om kristna som ville vrida tillbaka klockan. Skillnaden är att de så småningom förlorade. I islam vann de.

Min favorit bland kristna bakåtsträvare är Savonarola, för att han agerade under en av utvecklingens höjdpunkter (vilket gör det extra smärtsamt klart hur fel han hade) - i Florens under renässansen. http://en.wikipedia.org/wiki/Girolamo_Savonarola

Patrik Lindenfors sa...

Bara så att det står helt klart: jag anser att religion är en hämsko på utvecklingen - all religion - eftersom den håller saker för sanna utan evidens. Det här är en felaktig utgångspunkt som inte leder någonstans. Men att hävda att religioner inte haft några goda effekter alls är fel, även i fallet islam.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Om man läser noggrant så är inte Aquinas "gudsbevis" ämnade att vara bevis i någon nutida betydelse av ordet. De är mer en sorts definitioner av gudsbegreppet. Varje "bevis" slutar med "Det är detta vi förstår som Gud."
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinque_viae

Krister V sa...

Håller med Patrik.
Visst gjorde den kristna världen framsteg till slut, men just under den här tiden såg det verkligen mörkt ut.
Mängder av vetenskapsmän under den gyllene eran var varken araber eller muslimer, men det gemensamma styret möjliggjorde ett unikt utbyte.

Nils sa...

Egentligen är hela talet om islams gulålder fånigt. Dessutom menas olika saker. Den gulålder som det här handlar om är den som muslimer i väst försöker dra fram när de inser att utvecklingen stått stilla i de muslimska länderna.

Den guldålder många troende muslimer i de muslimska länderna längtar till är tiden strax efter profetens död och de rättrogna kalifer som följde. Det är inte det ”vetenskapliga islam” de drömmer sig tillbaka till.

Men vad spelar det för roll att lyfta fram islams påstådda guldålder? Det är nu som gäller. Det går inte att leva på gamla meriter, vi vet att al-Ghazali vann.

Det är möjligt att Sjöstedt, Myrdal och postmodernisterna gör det, men att tala om islams guldålder är lika relevant som att tala om kommunismens guldålder. Där vet vi att Stalin, Mao och Pol Pot vann och därmed var det slut.

Nils sa...

Glömde vann skulle varit inom citattecken för Stalin & co.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se