8 maj 2014

Inför EU-valet: Tänkvärt från Europeiska Humanistfederationen


Nu i maj är det val till EU-parlamentet och det står klart att både främlingsfientliga och religiöst konservativa grupper är på väg att stärka sina positioner. Humanismen har i Europa en lång tradition av att stå upp för mänskliga rättigheter och ta ton mot alla sorters auktoritära och populistiska idérörelser, i synnerhet när de har inslag av konspirationsteorier och skuldbeläggande av människor.

Inför valet har Europeiska Humanistfederationen (EHF) tagit fram ett särskilt memo som sätter strålkastaren på viktiga humanistiska värden: Stand for Secularism and Human Rights.

Memot inleds:
EU-valet i maj 2014 blir avgörande för humanister i Europa.
Radikala populistiska partier flyttar fram sina positioner, konservativa samhällsnormer befästs i flera medlemsländer och religiösa extremister lobbar på EU-nivå. Allt detta är utmaningar för de progressiva värden vi vill försvara.
Europeiska Humanistfederationen anser, inför det kommande EU-valet, att EU bör begrunda följande, till gagn för alla Europas medborgare.
Memot finns på sex språk och kan läsas här i sin helhet: Stand for Secularism and Human Rights

EHF har sedan tidigare även en policy mot populism och extremism.

Kontaktperson i Humanisterna för internationella relationer: Magnus.Timmerby@humanisterna.se

8 kommentarer:

Anonym sa...

Något jag gillar med dessa engelska dokument är att MR-konventionernas åtskillnad mellan tro och religion är med. I svensk religionsdebatt är behandlas tro och religion nästan alltid som synonymer på ett sätt som egentligen bara fångar kristendomen. För övrigt är statlig sekularism är viktig princip och det är välkommet att Europeiska Humanistfederationen påpekar detta.

Nils sa...

Klickade på policylänken och det hela låter mest som EU-propaganda. I princip all kritik mot EU stämplas som populistisk.

Den verkliga populisten EU självt. Bl a genom att tvinga igenom euron i länder som låg långt efter Nordeuropa har man – i kombination med en stor utomeuropeisk invandring – skapat den politiska situation vi har idag.

Anonym sa...

Nils: Din kommentar visar på okunskap. EU har inte tvingat något land att införa euron. Alla fördrag har godkänts av samtliga medlemmar. Och vad gäller utomeuropeisk invandring så kommer Europa att vara helt beroende av sådan för att klara de demografiska förändringar vi står inför. Om du med » utomeuropeisk invandring« menar de många flyktingar som söker sig till Europa så beror detta på krig och andra humanitära katastrofer som EU har ytterst liten möjlighet att göra något åt. Vad EU kan och bör göra är att hitta strategier som underlättade för människor i nöd att söka asyl i Europa.

Ulf Gustafsson sa...

... och även om det inte finns behov av invandring till Europa, så är det rätt att underlätta den.

Nils sa...

”Tvingade” skulle naturligtvis varit inom citattecken. För länder som Grekland, Italien och Portugal var det en guldgruva så länge det varade. Sedan hände det som kritikerna varnade för och som de som drev igenom euron naturligtvis visste skulle ske. De spelade ett högt spel liksom de gör i Ukraina-fallet.

Kraschad ekonomi leder ofelbart till kris och ytterligheter och den uppkomna situationen har EU-ledningen ansvar för, inte ”populisterna” som de tvärtom skapat genom sin ansvarslösa politik.

Oavsett vilka värderingar man har är det ett faktum att framväxten av de ”högerextrema” är en följd av den stora framförallt muslimska invandringen. Men tar man enbart del av svenska medier vet man ingenting om sånt.

Krister V sa...

Ulf,
du tror inte att denna nonchalanta attityd har bidragit till "populismen"?

Lennart W sa...

Ang Ukraina och nationalism finns det en sak som jag inte riktigt förstår. Eller antagligen mer förresten. Men iaf..

Tydligen är det så att Putin och de Ukrainska separatisterna har ett ganska stort STÖD från Europas nationalistiska partier. En förklaring skulle vara att dessa är mot EU vilket ju även Putin är, som ser EUs expansion som ett hot mot ryska intressen. Men Ukrainas nationalistiska intressen då? En sån där sak som hålls mot den nya regeringen är ju att ett nationalistiskt parti ingår i koalitionen. Varför så lite stöd till dessa från systerpartierna?

Fast nationalistisk solidaritet är väl en oxymoron..

SvD: Extremister som hjälper Putin

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Nonchalans mot de flyktingar som död när de försökt ta sig till EU och de som skickats tillbaka till osäkra förhållanden i de länder de bestämts sig för att lämna?

Populisterna hittar alltid någon grupp att angripa, är det inte muslimerna, så skulle det kunnat vara judarna eller homosexuella.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se