20 maj 2014

"Jag, en visselblåsare"


Före detta styrelseledamoten i Humanisterna, Per Kornhall, har idag en stort uppslagen artikel i DN Kultur om problemen han fått med sin arbetsgivare, Upplands Väsby kommun, efter att ha agerat visselblåsare. Läs den!
Alliansstyrda Upplands Väsby anställde Per Kornhall för att utveckla kommunens skolor. Han identifierade snabbt ett antal problem och fortsatte även att verka i den offentliga skoldebatten. Det skulle han inte ha gjort – Kornhall stängdes av från sin tjänst och hotas nu med avsked. Hur mycket kritik tål egentligen en politiskt styrd organisation i Sverige? Här är hans berättelse.

10 kommentarer:

Nils sa...

Jag skulle hävda att detta är en del av problemet med det svenska debattklimatet. Det är majoritetsuppfattningen som gäller och att våga lyfta problem med nyanlända, där gick gränsen, där bröt han ett tabu. Den problemformuleringen är politiskt omöjlig eftersom den riskerar bekräfta en annan verklighetsbeskrivning.

Tänk så mycket större nytta ungvänstern skulle göra om de protesterade mot behandlingen av Kornhall i stället för att tysta Åkesson.

Kristian sa...

Jag tycker det är en väldigt intressant fråga hur interna kulturer kan förändras när man byter från att vara en del av en myndighet till att vara en konkurrerande enhet.

Man går ju från en tjänstemannakultur till en varumärkeskultur, och en varumärkeskultur har intressant nog en hel del gemensamt med hederskulturer. Man kan gå väldigt långt för att försvara sin heder/sitt varumärke.

Framför allt i USA har det blivit ett problem att arbetsgivare vill övervaka vad anställda gör på Internet, särskilt i sociala media. Personer som söker jobb har avkrävts sina lösenord till sociala nätverk. Vissa skolor har krävt av elever att de ska lägga till en person från skolan i sina vänkretsar, så att dessa kan övervaka vad eleverna gör. Flera delstater har börjat lagstifta mot sådana krav på social kontroll, så kanske kan utvecklingen stoppas. Det finns förstås ingen risk för våldsamheter, och det är inte så att alla medlemmar i kollektivet känner ett tryck att kontrollera varandra. Men viljan till kontroll och hotet om uteslutning ur gruppen finns ändå där. Individen tillerkänns inte längre i samma grad en privat sfär, utan ses som ständiga representanter för kollektivet. Om det dyker upp en fyllebild eller en utmanande klädsel på Facebook eller Instagram reagerar varumärkestänkaren på samma sätt som hederstänkaren: detta är ett hot mot kollektivets goda namn och kan inte accepteras.

http://www.nbcnews.com/technology/govt-agencies-colleges-demand-applicants-facebook-passwords-328791

http://www.teachprivacy.com/employers-schools-demand-account-passwords-future-cloud-privacy/

Lennart W sa...

På kort tid nu flera bloggposter som nog iaf kan tolkas som mot Alliansen. Mest mot Allianspartiet KD (mot Attefall och mot Adaktusson), denna bloggpost mot Alliansen i Upplands Visby, och så faktiskt en valfilm från S (med iofs ett bra budskap, men det är ju liksom svårt att bortse ifrån att det ju alltså är just S som har gjort den).

Nu lär det iofs även finnas borgerliga Humanister, t o m i själva Riksdagen. Borde dessa tas i örat av respektive parti pga illojalitet? Humanisterna själva (eller iaf den här bloggen) är ju inte främmande för att säga till på skarpen mot medlemmar som inte håller måttet (Lokatt, BBM och Maria som var skribent här ett tag, tills hon uttryckte sympatier för SD och vad kanske värre var även talade om att hon hade något sorts kyrkligt engagemang).

Nu går det nog iofs att skruva till det här fallet i Upplands Visby som att problemet egentligen handlar om för mycket makt för stat och kommun och för få privata alternativ. Om Kornhall nu faktiskt är bra på det han gör borde han ju kunna få uppdrag från den privata sektorn för att göra DE skolorna bättre och effektivare..

Gunnar Lindholm sa...

Per,
Hoppas du får ett bra jobb! Skolminister? :) de kandidater vi har nu verkar köra helt efter eget huvud :(

Kristian,
Intressant det du skriver. Mycket intressant, och illabådande för framtiden.

Hur får man politiker att lyssna på forskning framför eget tyckande?
Hur får vi ett system där vi effektivt kan se och acceptera brister och åtgärda dem? Lite mer vetenskaplig metod inom politiken?

Patrik Lindenfors sa...

Bra poäng, Lennart, vi ska skärpa oss. Vi är åsiktsmotståndare mot KD och SD, men annars förhåller vi oss neutrala i politiken, så det ska inte bli för stor slagsida åt något håll. (Sist jag fick politisk bassning var på FB - för att bloggen drev en liberal agenda. Hur man än vänder sig...)

Lokatt sa...

Lennart W

"... säga till på skarpen mot medlemmar som inte håller måttet (Lokatt, BBM och Maria som var skribent här.."
Jag vill protestera mot "inte håller måttet" angående min person.
Men "var alltför oförskämd och gjorde personliga påhopp på folk" stämmer bra.
(Numera försöker jag rätta och packa mig.)

Anders Hesselbom sa...

Detta är kanske mer av en VoF-fråga än en Hum-fråga, men jag tycker ändå att Kornhall gör rätt som belyser det faktum att reformer genomförts av ideologiska skäl, inte för att det funnits anledning att tro att de leder till något annat än en försämring. Risken är att vi får problem med generationsklyftor när 60- och 70-talisterna är borta.

Ulf Gustafsson sa...

Jag tycker detta är en klockren fråga för Humanisterna. Detta handlar om att försvara en vital demokrati, genom yttrandefrihet och offentlighetsprincipen.

Det har också bäring på att vi skall ha en god undervisning för alla i den allmänna skolan. Kunskap för alla.

Att den har en politisk dimension är närmast ointressant. Kornhall hade säkerligen kritiserat en S-styrd kommun också, kanske för lite andra problem. Hans kritik är vetenskapligt grundad, inte ideologisk.

Anders Hesselbom sa...

Vill förtydliga att även jag inser kritiken tar spjärn i den vetenskapliga skepticismen, och att det är reformerna som kritiseras som är ideologiskt motiverade. Det är också därför jag tycker att kritiken är viktig.

Kristian sa...

Från Ekot idag om nya regler för visselblåsare, där man tyvärr verkar ha låtit Svenskt Näringsliv bestämma:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5869179

Egentligen borde det väl vara självklart att anställda ska kunna rapportera alla slags missförhållanden till myndigheter?

Att man inte får gå direkt ut i media i alla situationer är en annan sak. Men att det i praktiken skulle kunna finnas regler mot att anmäla lagbrott till polisen är ju fullständigt absurt.

Tyvärr verkar utredaren inte förstå denna skillnad. Det säger väl tyvärr något om hur illa det är.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se