28 maj 2014

Konsumentupplysning från Sverigedemokratisk ungdom

Sverigedemokraterna må försöka framstå som ett vanligt parti vilket som helst, men det blir nog svårt när deras ungdomsförbund släpper den här typen av filmer. Den här släpptes alltså igår, efter valet.

46 kommentarer:

Funky Parenting sa...

Jag blir stum. Stum.
Å det har nog aldrig hänt förut.
Å så får jag faktiskt tårar i ögonen.
Vad är detta? Oro, rädsla, frustration som leder till ett famlande efter enkla, auktoritära lösningar av grupp mot grupp? Hur bemöter vi detta?

Jonah sa...

Jag antar att om man förutsätter att SD är typ Nationalsocialister så kan killen som talar Tyska med slickat hår verka lite läskig.
Sen undrar man ju varför man har med en Islänning när de inte är med i EU, men det kanske är en del av budskapet.

Men jag ubdrar ändå vad som egentligen är fel med det de säger? Sägs något som faktiskt är rsistiskt eller är problemet mer att man tror sig veta vad de egentligen menar som är problemet?

Henrik Larsson sa...

Funky Parenting,

Inga tårar för rasisterna. Ingen stumhet ;)

Eftersom de går ut så hårt kan man ju då och då faktiskt strunta i deras sandlåderetorik och bemöta det lite elakt tillbaka genom att ta debatten med rasisternas egen metod:
IQ forskning. Detta eftersom vi tydligen har nån sorts yttrandefrihet i gamla Svedala.

Vi måste faktiskt hjälpa dom här ungdomarna med läxarbetet då det ju inte är så enkelt som dom tror.
Dom försöker skapa ordning i en värld som dom inte förstår. Så tror jag faktiskt att man kan säga på fullt allvar och vara förlåtande.

Det är ju tydligen aldrig de vassaste verktygen i skjulet som går ut och marscherar först och eftersom detta är en vetenskapligt orienterad blogg pekar jag på lite forskning som sedan åtminstone 2009 stöder detta ;)
http://pss.sagepub.com/content/23/2/187

Låt oss därför inte lämna Europa att styras av de med inlärningsproblem! Låt oss i stället hjälpa dom med läxorna!

Artikel om forskningen:
http://www.livescience.com/18132-intelligence-social-conservatism-racism.html
Eller i metro på svenska:
http://www.metro.se/nyheter/rasism-hor-ihop-med-lag-intelligens-visar-forskning/EVHlbc!xAOgdFBZbgrE/

Dr Brian Nosek på University of Virginia som är medförfattare säger bl.a:

– Det är inte förvånande att människor med mindre inlärningsförmåga lockas till förenklande ideologier.

Sverige skulle i alla fall ha en minskande befolkning utan invandringen redan nu:
http://www.migrationsinfo.se/demografi/befolkningstillvaxt/
Detta är inte kompatibelt med våra tillväxt och marknadsfilosofier och jag antar på mina cyniska dagar att detta är den egentliga anledningen till moderaternas immigrationspolitik.
Men kanske är Reinfeldt faktiskt en ovanlig och ideologiskt driven högerledare. Man hoppas det.

VI kan även i lugn och ro nu studera Schweiz som just folkomröstat om att mer eller mindre sluta med invandring:
http://www.theguardian.com/world/2014/feb/14/switzerland-implications-referendum-curbs-immigration
Det blir en ny väg oavsett vad vi säger. Frågan är bara vilken.

Henrik Larsson sa...

Jonah,

Vad som är fel med det de säger? Well, vad är rätt med det dom säger?
Det första problemet med deras retorik i grunden är att de advocerar den starkes rätt mot den svages och där visar de tydligt sin idéhistoria och sitt släktskap med tidigare nazist och fascistideologier lite mer än sina vuxna vattenkammade kollegor.
Det hela liknar lite att spela herre på täppan med Europa utan att se blodet som fortfarande torkar i Europas gamla mark. Varför skulle det gå bättre den här gången med samma gamla nationalistiska skåpmat? Jag själv anser att man i goda idéer bör titta efter några andra begrepp som helt fattas här som t.ex: empati, solidaritet, medkänsla, förståelse och kärlek.
Du vet sådant där som man höll på med på sextiotalet. Idéerna var rätt redan då, men tiden inte mogen och drogerna för lätta att få tag på i för stor mängd ;)

Kalle sa...

Henrik, att köra IQ-argument är IQ- (och EQ-)befriat. Det är just den sortens "von oben"-retorik som gynnar dessa rörelser. Dessutom tyder det på en i grunden sunkig människosyn - oempatisk, oförståelse, oförmåga att förstå sociala sammanhang, etc. dvs. precis det du anklagar dem för.

Henrik Larsson sa...

Kalle,

Ja, man ser ju det argumentet överallt.
Lustigt nog "gynnas" tydligen SD av precis allting som nämns om dom. Bra eller dåligt. Underligt tycker du inte det?

Jag skrev det jag skrev på uppstuds för att muntra upp första kommentatorn i tråden lite. Många människor är reellt upprörda och skrämda just nu och deras rädsla är för mig viktigare än sverigedemokraters självkänsla och rätt att från den starkes position få ta beslut om svagare och mer utsatta människor. SD är värda att häckla mer än de flesta andra i samhället med sin pretention. "Europa tillhör oss" ? Njae... Jag vill påstå att hon är snarare vår värdinna och vi är alla gäster. Resonemanget uppskalat till Moder Jord fungerar ännu bättre. Inte heller planeten "tillhör oss" men den är vårt hem.
Nej SD får tåla lite häckleri lika mycket som islamisterna får tåla lite rondellhundar och karikatyrer.
Dessutom anser jag uppriktigt att det är viktigt att påpeka att det är en oförmåga och ovillighet att förstå komplicerade sammanhang som är en av de starkaste drivkrafterna bakom högerextremismen och nationalismen i Europa. Det är inte "von oben", det är något som en hel del forskning som den jag citerade påvisar och detta inte endast inom sociologi.
Det är mänskligt att förenkla och reducera och det gör vi alla men det är även fruktansvärt viktigt att påpeka när så sker och vad det har för effekter på vårt offentliga samtal när svagare människor kläms mellan sköldarna av de starkares retorik och de påföljande konkreta avsikterna och åtgärderna.
När den förenklade världsbilden får sätta en agenda som gynnar en del människor på andras bekostnad bör man nog vara vaksam om man inte är historielös.

Detta med att förstå komplicerade sammanhang gäller naturligtvis alla människor och att det finns en korrelation mellan inlärning och rasism är egentligen inte särskilt konstigt. Kanske dags att avpixlat detta lite så att det kan hanteras det på ett vettigt sätt?

Retorik som försöker beskriva komplicerad dynamik i enkla termer är svårt och att skylla på de senast anlända är alltid enkelt. Det har vi gjort i hundra år i olika former i Europa. Även inom Sverige brukade vi skylla på t.ex. dalmasar när dom kom till Stockholm och beskyllde dom för att vara tjuvar och tiggare på samma vis som en del nu gör med romer eller somalier. Vem som skall räknas som svensk i den ideologi som SD slipar på har flera gånger ändrats och de kommer att göra det igen.
Får jag förresten fråga varför du känner dig manad att försvara SD i detta sammanhang och inte de svaga som de dagligen vill bestämma över? Lite nyfiken...
Nu har jag försökt demonstrera att jag har ett intresse av att förstå sociala sammanhang och vad min människosyn går ut på. Har du lust att deklarera din?

Henrik Larsson sa...

Här är f.ö. originalet om någon vill se inspirationskällan:
http://youtu.be/gLb5GC3f6EY

Ungfascister med katolsk inspiration, typ, från 2012.
Den klassiska kopplingen i Europa mellan katolska kyrkan och fascismen helt enkelt. Någon religionskritikintresserad som nappar nu då?
...och SDU flirtar alltså öppet med detta...

Henrik Larsson sa...

Jag inser/antar att detta blir lite för politiskt för bloggens fokus, så jag backar ut igen, eftersom det troligen inte uppskattas. Hej hej.

lillanasse sa...

Henrik Larsson m fl:

Sist jag kollade var guilt by association ett argumentationsfel.

De yppar heller ingenting om "den starkes rätt".

Kalle sa...

Henrik, jag (ursäkta språket) skiter förstås fullkomligt i sverigedemokraternas reaktioner, men din attityd mot människor som pga. oro för sin livssituation funderar på att rösta på SD är djupt inhumanistisk. Om du inte har vett att förstå det och tänka om, rankar jag dig lägre än SDU:arna. Du förstår uppenbarligen ingenting av din samtid. Att du inte är ensam i din självrättfärdigande ignorans, du delar ju den med hela media- och politikeretablissemanget, märker vi iom. fascismens framväxt i hela Europa. Det är faktiskt ert fel, och uteslutande ert fel, ni som vägrar att ta debatt eller vanliga människors oro på allvar.

Ulf Gustafsson sa...

Kalle,

Nej, det är inte Henriks fel, inte alls. De som röstar på fascister får själva ta ansvar för de Europa de skapar och konsekvenserna. De kan inte skylla ifrån sig.

Om man anser det finns fel i samhället, så får man organisera sig och propagera för förändring. Om man väljer att göra detta bland fascister, då tolkar jag det som om att man anser att ett av problemen är för lite fascism.

Ditt sätt att resonera är nästan lita skrämmande som filmen. Det klagas ofta på att vägra ta debatten, men debatten tas ofta. Det är bara att de flesta har andra grundläggande värdering än de som kan tänka sig rösta på fascister. Därför ändrar man sig inte, argumenten är dåliga.

Människors oro är dock viktig, men när den piskas upp av propaganda, som ovan, av dem som marscherar i takt med fascisterna, då är inte oron alltid förankrad i verkligheten.

Henrik Larsson sa...

Lilla nasse,

Guilt by association, var?

Kalle,

Tyckte Ulfs svar var mycket bra. Vill bara tillägga att jag själv har inga svårigheter att förstå den indignation och frustration som många människor har. Jag har den med. Det finns dock inget tvång att rikta den frustrationen mot de sist anlända i Europa.
Jag tycker det finns bättre sätt.
Jag är en gammal farsa som du kan slå på, jag tål det, men jag själv slår hellre på de mekanismer och strukturer som jag tror är de verkliga problemen. Jag tror att resurserna finns och att vi inte skall leva i idén att vi är satta att slåss om bristande resurser och livsrum. Problemet ligger på ett annat plan. Anser jag.
Både resurserna och livsrummet finns.

Kalle sa...

Ulf, du och Henrik och era likar är de skyldiga till fascismens framgång. Jag förstår att det är en svårsmält medicin och att det verkar vara en oerhört orättvis anklagelse. Men om alternativet är att ni benhårt tror att en fjärdedel av Danmarks och Frankrikes och en tiondel av Sveriges befolkning är fascister har ni troligen kognitiva problem. För var ska annars er analys landa?

Din och Henriks retorik är förvillande lik den som religiösa har mot kättare. Jag har tappat hoppet om att nå sådana som er, att peta hål på självgoda rättfärdighet är bortom min förmåga, att ni samtidigt berömmer er av hög IQ är iofs. ganska roande.

Krister V sa...

Patetiskt, Ulf!
Du protesterar mot att SD skulle buntats ihop med nazister men själv buntar du ihop dem med fascister.
Människors oro KAN helt enkelt inte avhjälpas med varken skällsord, arrogans, sabotage eller censur!
En ursäkt vore på sin plats.

Nils sa...

Ulf,

"Det klagas ofta på att vägra ta debatten, men debatten tas ofta."

Ge mig ett exempel på när debatten tagits.

Anders Hesselbom sa...

"Ge mig ett exempel på när debatten tagits."

Allvarligt?

Ulf Gustafsson sa...

Kalle,

Jag tror inte att en fjärdedel av Danmarks och Frankrikes och en tiondel av Sveriges befolkning är fascister. Jag anser bara att alla är ansvariga för var de lägger sin röst och att den fjärdedel du nämner är lika vuxna att ta ansvar som jag och kloka att förstå konsekvenserna av sina val.

Krister V,

Jag buntar inte ihop SD med fascister. Men om SDU producerar filmer som denna får de acceptera att liknas vid fascister och kopplas ihop med identitärer.
Vem skall jag be om ursäkt, och för vad?

Nils,

Jag har diskuterat med dig här flera gånger, utgår från att det är invandringspolitiken du syftar på.
I riksdagen debatteras frågan återkommande.
Det var två exempel.

Krister V sa...

Ulf,
Du bör be om ursäkt för att du attackerar den som pekar på ett problem och för att du dömer folk efter dina fördomar.
Kommer du dragande med ord som "fascist" så krävs naturligtvis en seriös förklaring!

Krister V sa...

"Jag anser bara att alla är ansvariga för var de lägger sin röst och att den fjärdedel du nämner är lika vuxna att ta ansvar som jag och kloka att förstå konsekvenserna av sina val."

Jaha, så ska vi deportera folk, avskaffa demokratin, eller ta en öppen och fördomsfri diskussion?

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Jag gör inte detta: "attackera den som pekar på ett problem och för att du dömer folk efter dina fördomar".

Och jag önskar en öppen och fördomsfri diskussion. Avskaffa demokrati och deportera folk är sånt jag förknippar med fascister och identitärer.

Mårten Wetterstrand sa...

Jag må missa subtila tecken i filmen, men vad specifikt i dess innehåll gör den så avskyvärd?

Krister V sa...

Öppen men enögd?
Var det "identitärer" som behärskade halva Europa fram till 1989, och dröjer sig kvar i Ryssland?

Jag är betydligt mindre orolig för konsekvenserna av valet än för klyftan mellan etablissemanget (medier/politiker/forskare) och "vanligt folk".

Nils sa...

Anders och Ulf,


jag förstår ni tycker det är debatter, men i riksdagen liksom i SVT Debatt blir det efter första replikskiftet metadebatter som innehåller anklagelser om främlingsfientlighet osv. En förutsättning för att kunna kallas debatt är frånvaron av nedsättande tillmälen som främlingsfientlig.

Vi kan bara ta en fråga, den om kostnader. Ullenhag vägrar presentera några, säger bara att det är en vinst och att Sverige behöver invandringen. (Försök inte med OECD-rapporten för den är grundligt avfärdad)

Om det verkligen vore en vinst, varför åker Billström Europa runt och försöker förmå andra länder ta sitt ansvar? Är det ren osjälviskhet, att Sverige inte vill få orättvist stora fördelar?

Det blir aldrig seriösa debatter som kommer en stor allmänhet till del. Hur många känner till "debatter" i riksdagen? Att politiker i symbios med medierna lyckats lägga locket på är förklaringen till att SD bara har 10 procent av rösterna – oavsett vad man må tycka om det.

De som vill diskutera invandring är portade från den offentliga debatten. Sandelin och Arnstberg skrev en bok som "recenserades" i AB med bild av nazister och utan att innehållet nämndes.

Nu har forskaren och ekonomen Jan Tullberg gett ut boken Låsningen – en analys av svensk invandringspolitik. Den har mötts med total tystnad i Sverige, däremot recenserats i Danmark och Norge.

Den har omnämnts i några länstidningar genom Marika Formgrens försorg. Hon var tidigare ledarskribent, men fick sparken sedan hon i en ledare försökt förklara vad Reinfeldt kan ha menat med "etniska svenskar".

Tystnaden här beror naturligtvis på att man inte vågar sig på att avfärda Tullbergs bok med bilder på marscherande nazister.

I Danmark och Norge, liksom i övriga europeiska länder, är allmänheten är bättre informerad och då ser det politiska landskapet annorlunda ut.

Ulf Gustafsson sa...

Mårten,

Det skrämmande är den oförblommerade nationalismen i koppling med de förtäckta hoten "vi har fått nog". Och att den kopierar en en förlaga som säger "detta är en krigsförklaring".
http://nyheteridag.se/en-kopia-av-den-fascistiska-identitara-rorelsen/

Nils,

Frågan debatteras flitigt (även utan tillmälen". Speciellt flitigt av dem som delar dina åsikter. Jag hör dem hela tiden. De verkar klart vanligare än andelen som röstar på SD.

Det du saknar är att frågan inte debatteras på dina premisser, utifrån kostnaden. Många med mig anser inte detta är rätt premisser, eftersom att bosätta sig var man vill eller att få skydd när ens land är i krig bör vara en rättighet, oberoende av vad det kostar.

Allmänheten är inte bättre informerad i andra länder. De gör andra prioriteringar. Förmodligen p.g.a. hur de sett på invandring tidigare och hur den politiska strukturen ser ut i länderna. Populism är ett ganska nytt fenomen i Sverige och när Ny demokrati misslyckades för 20 år sedan, så etablerade sig liknande partier i våra grannländer.

Anna Carlsson sa...

Jag har funderat på vad som är så otäckt med filmen ytligt är den ju bara EU-kritisk ändå hör jag nästan stöveltramp. Men jag tror att filmen är medvetet gjord mångbottnad. Det är ilskan, "Europa tillhör oss" och nästan värst något om att man inte ska blanda folk. Sen kan man man försvara sig med att man bara är kritisk till centraliseringen i EU.

Alla är ansvariga för vad de röstar på. Ansvaret för att fascister, nazister och högerextrema nu tar plats i EU-parlamentet faller på de som röstat på dem. Likväl tycker jag det är angeläget att försöka förstå varför dessa partier går framåt.

Ulf jag tycker att skyldigheten att erbjuda en fristad för den som flyr från ett land i krig är stor. Däremot har jag svårt att förstå varför rätten att bosätta sig där man vill är så otroligt viktig. Sen undrar jag exakt hur du menar. Jag antar att du menar att man ska få bosätta sig i vilket land man vill om man själv har resurserna att ta sig till det landet. Det blir alltså de som trots allt har vissa ekonomiska resurser som kan utnyttja den. Ur ett jämställdhetsperspektiv tycker jag åsikten är problematisk då det troligtvis oftare är män än kvinnor som har dessa resurser ekonomiskt och kulturellt.

Krister V sa...

Ulf,
precis samma verklighetsfrämmande och odemokratiska syn som Fi:s Veronica Svärd uttryckte angående en annons (!) om Sandelin och Arnstbergs bannlysta bok:

"Istället tycks de vilja se ett samhälle där enbart en grupp, immigranter, betraktas som en utgiftspost, medan den grupp författarna själva tillhör får spendera fritt från våra gemensamma resurser, enbart på grund av de råkar ha fötts inom nationens gränser. Ett sådant samhälle kan inte beskrivas som något annat än ett nationalistiskt, fascistiskt och rasistiskt samhälle. Det var ett sådant samhälle nazisterna i Tyskland ville se."
http://veronicasvard.wordpress.com/2013/12/09/en-genomgang-av-annonsen-om-invandring-och-morklaggning/

Står humanisterna i allmänhet bakom censur av information för den "goda" sakens skull?

Ulf Gustafsson sa...

Anna Carlsson,

"Däremot har jag svårt att förstå varför rätten att bosätta sig där man vill är så otroligt viktig."

Därför att vi inte kan påverkar i vilket land vi föds.

Invändningarna du tar upp är väsentliga, men inte tillräckliga för att någon skall förslå att staten skall bestämma vilka som får flytta från Norrland till Stockholm. Det får de som har råd med en bostad i Stockholm göra.

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

Osaklig argumentation hjälper inte din sak. Var har censur av information nämnts? Undrar var en ursäkt är mest på sin plats.

Henrik Larsson sa...

CUF har just gjort en fin film som motvikt:
http://youtu.be/kj6K3JraxOc

Nils sa...

Ulf,

"Frågan debatteras flitigt"

Så tycker du för att du delar åsikterna hos det etablissemang som utestänger människor med en annan åsikt.

"Det du saknar är att frågan inte debatteras på dina premisser, utifrån kostnaden. Många med mig anser inte detta är rätt premisser, eftersom att bosätta sig var man vill eller att få skydd när ens land är i krig bör vara en rättighet, oberoende av vad det kostar."

Kostnaden är bara halva problemet – kanske inte ens det – och det du säger här visar hur okunnig du är migrationen.

Det du och större delen av befolkningen tror er veta om invandringen baseras på medias reportage om avvisningar av människor som saknar asylskäl, fått avslag men vägrar lämna landet. Det generaliseras utifrån enskilda fall.

Jan Tullberg drar en illustrativ parallell i boken Låsningen. Det är som om riksbankschefen skulle titta på Skuldfällan och låta det styra penningpolitiken.

Jag var lika okunnig som du en gång. Ända tills det en dag dök upp en nyanställd som tidigare jobbat på dåvarande Invandrarverket. På fikarasten läste jag tidningen, fick syn på ett sånt reportage och utbrast: Varför kan de inte bara få stanna i Sverige? Den nyanställde suckade trött och gav mig en lång blick. Jag förstod inte då, men gör det nu.

Krigsdrabbade är bara en bråkdel av de som söker sig till Sverige. Den svenska generositeten har spridits via migranter och människorsmugglare, hela Mellanöstern och Nordafrika har Sverige som mål, det berättar de själva i intervjuer. Självklart drar det här till sig individer som inte har tillstymmelse till asylskäl.

Samtidigt är vi sämst i Europa på integration. Man behöver inte en enda högskolepoäng för att inse att detta snart blir ohållbart.

Varför ska det anses främlingsfientligt att ha synpunkter på detta?

Men det är klart, om man i ett evep kan avfärda en hel bunt som främlingsfientliga kan Humanisterna ägna sig helhjärtat åt tidens stora bekymmer: att en mulla inte kan bli kung i Sverige.
åt

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

"Så tycker du för att du delar åsikterna hos det etablissemang som utestänger människor med en annan åsikt"

Det är ingen som är utstänger människor med annan åsikt. De som skriver en debattinlägg kan få det publicerat i massor av olika forum. Och detta görs också. Dina insikter har du inte fått genom gudomlig uppenbarelse, utan genom att läsa det andra skriver. Detta är möjlig för andra också, du är inte unikt kompetent.

"Samtidigt är vi sämst i Europa på integration."

Vem säger detta, mer än du? Vad är bra intergration?

Jag har inte avfärdat dig som främlingsfientlig, jag anser att du kommer med argument som är dålda i töcken, ostyrkta eller som inte appelerar på mina värderingar.

Ulf Gustafsson sa...

För protokollet noterar jag att ett inlägg om SDU:s skrämselpropaganda resulterade i att vi diskuterade invandringen, igen. Det ämne som är censurerat och aldrig debatteras.

Kalle sa...

"Det du saknar är att frågan inte debatteras på dina premisser, utifrån kostnaden. Många med mig anser inte detta är rätt premisser, eftersom att bosätta sig var man vill eller att få skydd när ens land är i krig bör vara en rättighet, oberoende av vad det kostar"

Vilken totalt ansvarslös inställning. Det är inte humanism, det är obskurantism. Förutom att endast diskutera utefter egendefinierade snäva premisser är extremt kunskapsfientligt, är det kontraproduktivt.

När den arbetslöse unge mannen i Borlänge får se sådana uttalanden misstänker han nog på mycket goda grunder att det är han som får betala notan och inte godhetsapostlar som dig, då han troligen har mycket snävare marginaler.

Är det detta alternativ som erbjuds till SD är det märkliga att de inte redan har 25% av rösterna trots smaklösa filmer från SDU och järnrörsskandaler. Arma land..

Nils sa...

Ulf,

ber om ursäkt för min ton i förra inlägget, men jag blir provocerad av dina påståenden om att det visst förs en öppen debatt. Jag inte kan tolka det som annat än – i bästa fall – mot bättre vetande. Alternativet är att du trollar.

Exempel:

"'Samtidigt är vi sämst i Europa på integration.'

Vem säger detta, mer än du? Vad är bra intergration?"


Det mest påtagliga är sysselsättningsgapet mellan invandrare och svenskar som i Sverige är omkring 25 procentenheter och som inte har minskat sedan 90-talet, tvärtom. Ett annat är segregationen, utanförskapsområdena, skjutningarna, white flight, osv, osv.

(Upplysande är ett reportage i Dagens Samhälle 22 maj "Det tunga arvet efter Reepalu")

Det du med debatt menar består uppenbarligen enbart i att ifrågasätta den andra sidans argument. Fakta är inte relevant, känsloargument trumfar allt. Skräcken för att kunna misstänkas vara främlingsfientlig har internaliserats till en rädsla för fakta: om man aktivt söker fakta riskerar man att hitta fakta om problem med invandringen.

Att framföra såna fakta ska betraktas som främlingsfientlighet. Det är vad Bengt Westerberg och den nuvarande regeringen med Ullenhag i spetsen vill. Den Westerberg som Humanisterna så villigt delar säng med.

I sin utredning ”Främlingsfienden inom oss” skriver han:

”I regel finns ett samband mellan att vara negativ till invandring och att se människor med utländsk bakgrund som ett hot mot svensk ekonomi, kultur och samhälle. Det kan ses som ett uttryck för främlingsfientlighet.”

Ulf Gustafsson sa...

Kalle,

Obskurantism är fientlighet mot upplysning, tanke- och yttrandefrihet; strävan att försvara fördomar, vidskepelse och föråldrade åsikter genom att förhindra eller ignorera vetenskaplig kritik.

Mitt ställningstagande är det omvända. Kritik av en föråldrad syn på nationalstaten, liberalism och universella mänskliga rättigheter i enlighet med upplysningstraditinen. Ett motstånd mot fördomar, t.ex. att den arbetslöse i Borlänge får betala notan (Den betalar skattebetalarna inte de arbetslösa, arbete i Sverige är ingen rättighet bara för att man råkar vara född i Sverige).

Kalle sa...

Jag är mycket väl medveten om definitionen av obskurantism, att medvetet välja bort ekonomi eller ytterst resurser som premiss är solklar obskurantism. eller för att citera SAOB:
"I sbst.: person som är fiende till (fri) upplysning o. vetenskaplig kritik l. som (på grund av en viss inställning i politiska l. religiösa frågor o. d.) ogillar l. motarbetar yttrande- o. tryckfrihet.."

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

"Fakta är inte relevant, känsloargument trumfar allt."

Du glömde skriva var du fått dina fakta om att Sv är sämst på integration i Europa ifrån?

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Apropå fakta har citaten från Westerbergs utredning en referens:
Demker 2012, Positiv attityd till invandring trots mobilisering av invandringsmotstånd
http://www.som.gu.se/digitalAssets/1375/1375031_095-106-marie-demker.pdf

Ulf Gustafsson sa...

Kalle,

Jag har inte valt bort ekonomi/resurser som premiss, bara sagt att det bör vara underordnat. De syrier som sökt fristad i Libanon får den hjälp Libanon har råd med. De syrier som sökt sig till Sverige får den hjälp Sverige har råd med.

Nils sa...

Ulf,

först ditt svar till Kalle:

"Jag har inte valt bort ekonomi/resurser som premiss, bara sagt att det bör vara underordnat."

Underordnat? Fi eller MP?
(Missa inte Viktor Barth-Krons krönika i DN om MP:s kongressöppning).

Ekonomin är överordnat allt annat. Utan en ekonomi i ordning kan inte en enda mänsklig rättighet upprätthållas, inte en enda syrier tas emot. Inte minst måste syrierna själva ha ekonomi nog att betala människosmugglarna för att ta sig hit.

"Du glömde skriva var du fått dina fakta om att Sv är sämst på integration i Europa ifrån?"

När jag googlar på "sysselsättningsgapet" är första träffen bloggen inslag.se av statsvetaren Peter Santesson. Den artikeln är mycket bra.

http://inslag.se/journal/2012/6/5/vad-forklarar-sysselsattningsgapet.html

Om Demkers undersökning så är det ett välkänt faktum och motsäger att svenskar är rasister. Det är detta som är paradoxen, vi är mest positiva till invandring, tar emot överlägset mest i förhållande till befolkning – fler än dubbelt så många som övriga nordiska länder tillsammans – samtidigt som vi är sämst i klassen på integration.

Förklara det du!

Men jag tycker vi drar ett streck där, det blir så tråkig stämning när man diskuterar såna här saker...

Henrik Larsson sa...

Vi är bäst i klassen på integration enl. t.ex. mipex:

http://nationalekonomi.se/sites/default/files/NEFfiler/42-4-ab_0.pdf

"[Den svenska] Integrationspolitikens kvalitet, mätt med ett aggregerat mått från Migrant Integration Policy Index (Mipex), på en 100 gradig skala.
Med poängen 85 är Sverige det land som enligt organisationen har bäst integrationspolitik. "

Indexet är tillgängligt på www.mipex.eu

Kära gamla Svedala kämpar på...

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Jag skrev också: "De syrier som sökt fristad i Libanon får den hjälp Libanon har råd med. De syrier som sökt sig till Sverige får den hjälp Sverige har råd med."

Santessons inlägg visar det du sa. För de som invandrat är arbetslösheten i sig problemet, inte gapet. Är fler (i %) utlandsfödda arbetslösa i Sverige än i andra OECD-länder? Tror inte detta, tack vare att vår ekonomi fungerar bättre. Oavsett är integration mer än arbete, för i så fall många som är födda i Sverige inte integrerade.

Demkers undersökning visar det Westerberg skriver: det finns en minoritet som är emot invandring och ser invandrare som ett hot. Vi kan kalla dessa främlingsfientliga. Majoriteten ser inte invandrare som ett hot och är inte emot invandring. Dessa kallar vi inte främlingsfientliga.

Så förklara jag det.

Krister V sa...

Det är inte bara den världsfrånvända vänstern som är invandrarvänliga. Även högern, som Per Gudmundson i SvD ser möjligheter angående sysselsättningsgapet:

"Förslag som skulle kunna göra skillnad – ökad inkomstspridning, reducerat försörjningsstöd och minskad facklig makt – lyser dock med frånvaro."

En form av självreglering: när lönerna dumpats och välfärden monterats ner så lär Sverige inte vara lika attraktivt...

Nils sa...

"De syrier som sökt sig till Sverige får den hjälp Sverige har råd med."

Såg på texttv i går att tusentals pensionärer har väntat i över ett år på boende. Skolan är kass, sjukvården går på knäna, lågavlönade kvinnor sliter ut sig i låglöneyrken.

Alliansen har sänkt skatterna med fyra procent och för att täcka det lånar kommunerna. Så hur vet du att vi har råd?

"Vi kan kalla dessa främlingsfientliga"

Nej, det kan vi inte alls. De som är kritiska till invandring skulle antagligen gå med på att kallas invandringskritiska. Tycker du det är okej om omgivningen börjar kalla dig vänsterfascist?

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Många prioriterar att hjälpa syrierna före de problem du lyfter. Alliansen sänkte skatten och införde avdrag, så att medborgarna själva kunde välja vilka de vill hjälpa. I vår globaliserade värld har den nationalistiska synen till stor del krackelerat.

Om en person känner sig hotad av invandrare och därför vill stoppa invandringen från vissa regioner, är det inte underligt att kalla personen främlingsfientlig - men vi kan kalla det "invandring från MENA"-fientlig istället.

Fascist är like underligt att kalla mig, eftersom orden normalt inte betyder någon som står för lika rättigheter för alla människor och demokrati.

Nils sa...

Ulf,

och andra. I dag har vi ett av dessa otaliga exempel på avsiktliga lögner som ska visa att invandring lönar sig och Sverige behöver den. Det här är dock ett av de "bättre".

Har tydligen stått i flera tidningar, men eftersom jag vägrar besöka Aftonbladet och Expressen citerar jag DN:

"Tjänar över en halv miljard på invandringen"


http://www.dn.se/nyheter/sverige/tjanar-over-en-halv-miljard-pa-invandringen/


Läs den och läs sedan följande två bloggtexter om saken, av Per Hagwall och Tino Sanandaji:


"Siffertrixarna i Sandviken"

http://hagwall.wordpress.com/"Invandring lönsam i Sandvikens kommun! (finstilt: ‘om statens och landstingens kostnader exkluderas’…)"

http://www.tino.us/2014/06/rapport-om-sandviken-invandring-lonsam-finstila-om-stat-och-landstingens-kostnader-exkluderats/


Är det underligt att förtroendet för medierna är i botten?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se