14 maj 2014

Lager på lager av lögner

Visa delar av religioner består av påhitt på så många nivåer att det är lätt att tappa bort sig. En historia som jag fick uppnystad häromdagen, på grund av en diskussion på jobbet, handlar om St Jakob, en av Jesus tolv apostlar, son till Sebedeus och bror till Johannes (som också var en av Jesus apostlar - den Johannes som enligt legenden skrev Johannesevangeliet.

Enligt en medeltida legend åkte Jakob till Spanien efter Jesus död för att predika om kristendom. Efter några år uppträdde Jungfru Maria för för honom i en vision vilket gjorde att Jakob åkte hem. Där blev han prompt halshuggen av Kung Herodes. Jakobs kropp hämtades av änglar, las i en herrelös båt - eller i en stensarkofag, beroende på version - som seglade av sig själv till Spanien. Relikerna togs så småningom till Santiago de Compostela där de blev föremål för medeltidens populäraste pilgrimsindustri - fast den tog inte fart förrän biskop Theodemar av Irien råkade hitta Jakobs reliker, någon gång mellan 818 och 842.

Sen blir historien riktigt konstig.

Det gäller en händelse som avbildas på många ställen runt den katolska världen, bland annat kan ni se den på bilden här nedanför - ovanför porten till Fort Santiago i Manilas gamla stad, Intramuros, på Filippinerna. Det är St. Jakob som sitter på hästen. Under hästen kan ni se en massa muslimer trampas ner, för det här är St. Jakob i sin riddarinkarnation: Santiago Matamoros - St. Jakob Mordödaren. Men islam hittades inte på förrän 600 år efter Jakobs död, så vad handlar det där om?


Det visar sig att det finns en legend till, om hur St. Jakob uppenbarade sig och gjorde en heroisk insats i slaget vid slaget vid Clavijo den 23 maj år 844 - slaget som satte igång reconquistan, den kristna återerövringen av Spanien från de muslimska morerna. Jakob hjälpte en numerärt underlägsen spansk här under ledning av Ramiro I av Asturien att besegra en mångdubbelt större muslimsk här under ledning av Emiren av Cordoba.

På grund av den här händelsen föreslog St. Jakob Mordödarens förespråkare att han skulle bli skyddshelgon för Spanien, något han också blev fram till 1760 då påve Clement XIII istället gjorde Den obefläckade avelsen till Spaniens skyddshelgon. St. Jakob (dock inte i sin mordödar-inkarnation) blev istället skyddshelgon för det spanska folket.

Jaha, ännu en av alla dessa legendariska händelser i europeiska slag? Det hade det kunnat vara, om det inte var för en pikant detalj. Slaget vid Clavijo har aldrig ägt rum - det är helt påhittat. Historien om slaget är nedskriven ungefär 300 år efter den påståtts ha inträffat, på ett dokument där det påstås att Ramiro I - ledaren för de kristna styrkorna i det påhittade slaget - praktiskt nog donerar en del av den årliga tributen från "alla kristna i Spanien" för hans insats vid Clavijo till ... kyrkan i Santiago de Compostela.

Ett förfalskat dokument om ett påhittat uppdykande av ett påhittat helgon som hjälper Spaniens kristna i ett påhittat slag. Kan det bli värre? Jo det kan det, för Mordödaren är fortfarande ett väldigt populärt helgon, trots det i nutiden något pinsamma namnet.

Statyn på bilden till höger är den staty av St. Jakob Mordödaren som står i katedralen i Santiago de Compostela. Den något kitschiga avbildningen gjordes på 1700-talet och är väldigt tydlig i sitt mordödande. Så tydlig att kyrkan häromåret försökte flytta bort statyn för att inte besökande muslimer (hur många det nu kan röra sig om) skulle bli kränkta. Ett ganska resonabelt beslut?

Det tyckte dock inte opinionen som snabbt mobiliserades till Mordödarens försvar. Och lyckades. "Statyn flyttas ingenstans" meddelade ordföranden för kyrkans konstkommité efter nya överväganden efter den folkliga proteststormen. Detta år 2004.

Vilket visar att Spanien uppenbarligen inte är den politiska korrekthetens hemland på jorden. En annan händelse illustrerar detta rätt bra. Det rör en kontingent av de soldater Spanien skickade för att delta i kriget i Irak - de som posterades i den heliga staden Najaf där Imamen Ali ligger begravd. Dessa soldater fick speciella märken att sy på armen innehållandes St. Jakob Mordödarens stiliserade kors. Ni skymtar det på sockeln till statyn till höger, det återges också här nedanför. En inte helt genomtänkt symbolik, om det skulle vara fred man är ute efter.

Anledningen att vi började nysta i den här historien på jobbet är en nyhet om en nu pågående diskussion i den spanska byn Castrillo Matajudios (Castrillo döda judarna) om att det kanske vore lämpligt att byta namn. Enligt tidningsrapporter kom namnet förmodligen till under inkvisitionen. Ursprungligen flydde judar till kullen där byn nu ligger under förföljelser år 1035. Byn som uppstod fick då sitt ursprungliga namn: Mota judios - judekullen. Ättlingar till dessa flyktingar fick dock antingen konvertera eller fly när Kung Ferdinand och drottning Isabella körde ut alla judar ur Spanien år 1492. Den första gången namnet Matajudios (döda judarna) används för byn är i ett dokument från år 1623. Troligen anammades namnet av ättlingar till konvertiterna för att verkligen klargöra för inkvisitionen att de inte längre var judar.

Europas historia är inget för känsliga. Låt oss göra nutiden bättre. Rösta i EU-valet.

Enligt mormonerna hälsade en återuppstådd Jakob år 1829 på Joseph Smith i USA. Detta tillsammans med Petrus och Johannes.

16 kommentarer:

Göran sa...

"legend - Wiktionary
sv.wiktionary.org/wiki/legend
legend. delvis sann eller helt påhittad berättelse om något som hänt tidigare i historien, ofta med överdrivna eller rent av övernaturliga inslag"

När det gäller judeförföljelser så har de funnits så länge det funnits judar. Även i mer närtid och jag är inte så säker på att just ateister skulle vara deras främsta tillskyndare.

Jonah sa...

Kan vi inte bara rösta ut Spanjorerna så blir det nog bra.

Gunnar Lindholm sa...

Göran,
Vad har ateister med saken att göra?

Patrik,
Tack för kul läsning! Hittepå på högnivå!

Krister V sa...

"kyrkan häromåret försökte flytta bort statyn för att inte besökande muslimer (hur många det nu kan röra sig om) skulle bli kränkta".

Det står faktiskt:
"The Spanish press reported that terrorist bomb attacks on Madrid trains in March had precipitated the withdrawal of the statue."

Frågan är alltså om man ska ge efter för terroristvåld och censurera historien!

Ska man alltså låtsas som om de nutida förhållandena har gällt genom historien och inte låtsas om de afrikanska erövringarna av Europa? Eller att de nordafrikanska Barbaresk-staterna tog europeer som slavar ända in på 1800-talet?

Erik M sa...

Krister V

Ska man alltså låtsas som om de nutida förhållandena har gällt genom historien och inte låtsas om de afrikanska erövringarna av Europa? Eller att de nordafrikanska Barbaresk-staterna tog europeer som slavar ända in på 1800-talet?

Själv undrar jag mest hur man som kristen får ihop å ena sidan allt prat om "vänd andra kinden till", "värj er inte mot det onda", "be för dem som förföljer er" och å andra sidan "här är vår beskyddare Jacob Morerdräparen, han är så jävla metal att han står på en hög av våra fallna fiender!"

Jag tror det var Acreator som hävdade att kristna inte hämnades och tog upp exemplet med kristna minoriteter i Mellanöstern. Jag måste dock erkänna att när man hittar på historier om hur en av sin religions förgrundsgestalter återkom från de döda för att dräpa högar av folk som man känner förtryckte en...känns inte det lite, lite hämndlystet?

Erik M sa...

Krister V,

Frågan är alltså om man ska ge efter för terroristvåld och censurera historien!

Fast enligt kyrkan själv var det inte frågan om det:

Cathedral authorities insist the timing of the decision has nothing to do with the 11 March bombings in Madrid, which an Islamic group is alleged to have carried out.

Alejandro Barral, president of the cultural commission for the cathedral council, told BBC News Online: "This is not an opportunistic decision. This is not through fear of fanatics of any kind and nothing to do with 11 March or 11 September."

He said the decision was taken a few years ago, but simply had not yet been implemented.

Mr Barral said the idea was to try to take the image of the saint back to its origins - St James as the apostle or pilgrim who took the word of Jesus to the Iberian Peninsula.

The Baroque image of a sword-wielding St James cutting the heads off Moors is not a very sensitive or evangelical image that fits the teachings of Christ, he added.

Anders Bergdahl sa...

Kristet v

Det handlar inte om att censurera historien
Kyrkan har ju hittat på allt, det finns ingen historisk grun, kyrkan borde öppet gå ut och deklarera att dessa historier är anti islamska påhitt

Nils sa...

Vaddå ”anti islamska påhitt”.

En mycket stor del av det vi kallar konst från historien är ledare som efter vunna krig beställt målningar, reliefer, pelare och triumfbågar som glorifierar bedriften. Det är i så fall alltid anti-förloraren.

Humanister har en märklig fäbless att i alla lägen försvara och göra islam och muslimer till offer. Återigen postmodernismens masochism som spökar?

Men mammon trumfar allt (utom islamister), både Barcelona och Real Madrid har tagit bort korset i sina klubbmärken för att inte stöta sig med muslimer och kunna tjäna pengar i arabstaterna.

Erik M sa...

Nils,

Så om någon påpekar att en historia är osann propaganda så ger denne uttryck för postmodernistiskt tänkande?

Krister V sa...

Erik M,
Tror du verkligen att kyrkan officiellt skulle medgett det om de gav efter för terrorism?

Erik M sa...

Krister V,

Troligen inte. Men å andra sidan, finns det något skäl att anklaga dem för att fara med osanning i denna fråga?

Nils sa...

Erik M,

jag vänder mig mot uttrycket "anti islamiskt". Det är den nutida "postmoderna" tolkningen av bilderna.

Varför inte "antimoriskt" vilket vore mer korrekt. Vad Anders - och antagligen du - gör är en tolkning i nutida kontext.

Dvs säga detta svaga islam som är utsatt för islamofobi och främlingsfientlighet.

Spanien besegrade efter flera hundra år en ockupationsmakt. Vilken regering skulle inte ha gjort ett propagandanummer av det?

Erik M sa...

Nils,

Legenden är anti-islamsk eftersom dess budskap är kamp mot muslimer. Jag antar att man kan diskutera om budskapet bara är "reconqistan är bra" eller om det är "krig mot muslimer i allmänhet är bra", men det är en annan debatt.

Legenden är ett påhitt eftersom den inte är sann.

Alltså är det ett anti-islamskt påhitt, vilket är vad som påstods ovan. Det är inte så krångligt egentligen.

Om kyrkan vill vara ärlig så bör man säga tydligt att de är påhitt, uppdiktade för att dra pilgrimer och motivera reconqistan. Och makthavare som ljuger av ekonomiska och politiska skäl är väll inte bra, även om du håller med om den politiska agendan?

Nils sa...

Okej, jag tänkte inte så mycket på legenden som själva befrielsen av Spanien.

Men hur som helst, vad är problemet med att vara antiislam?

Krister V sa...

Erik M,
spanska tidningar hade tydligen källor som tydde på eftergift. Konstigt sammanträffande annars.

Menar du alltså att historien och kulturarvet skulle rensas från inkorrekta eller subjektiva påståenden?
LOL, lycka till!

Erik M sa...

Krister V,

"Menar du alltså att historien och kulturarvet skulle rensas från inkorrekta eller subjektiva påståenden?"

Nej, och ingen har snackat om att "rensa" något. Däremot ska man självklart vara tydlig med att inkorrekta påståenden är inkorrekta. Allt annat är ju oärligt . Det är en sak att föra vidare historierna om t.ex. det trojanska kriget, George Washington och körsbärsträdet eller Gustav Vasas äventyr i Dalarna, men det är en helt annan sak om man okritiskt presenterar dem som sanningar snarare än de myter, halvsanningar och propaganda som de faktiskt är.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se