22 maj 2014

Pingstkyrkan uppmanar till banklån

Från SR P4:

För att få pengar till en ny ljudanläggning uppmanar föreståndaren för Pingstkyrkan i Jönköping sin församling att ta personliga banklån för att bekosta den nya tekniken.
[...]
I ett brev till sin församling skriver han att församlingsmedlemmarna gemensamt måste ta ansvar för verksamheten genom gåvor. Och i det här fallet handlar det inte om att skramla ihop mynt i kollekten, utan om att samla ihop 2 miljoner kronor senast i oktober till en ny ljudanläggning. Som motivering skriver han i brevet till medlemmarna att det är nödvändigt för att ge åhörarna ett bra ljud och för att kunna erbjuda tolktjänster. För att samla ihop pengarna uppmanas församlingsmedlemmarna att vara extra frikostiga med gåvor och öppnar möjligheten att ta ett banklån på minst 10 000 kronor.

Men för att ta ett lån innebär ju att man inte har pengarna, är det rätt att be medlemmar att betala med pengar de inte har?
– Det är en samvetsfråga för var och en hur man vill skapa förutsättningar för de saker man drömmer om och de saker man vill hjälpa till med.
Tror du inte att samvetsfrågan kan tynga en del att betala fast de egentligen inte har råd?
– Hela församlingstanken bygger på frivillighet och en vilja och längtan att vara med, så det får inte vara så.
Andreas Creutz kommenterar (på FB): "Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra." (Rom 13)

3 kommentarer:

Lennart W sa...

Det värsta man kan säga om detta är väl egentligen bara att de ligger väl i tiden. Varför inte låna till just det här ändamålet när vi lånar till allt annat?

Och nej, det är inte så bra egentligen. T ex den senaste stora finanskrisen har ju direkt med detta att göra. Och då t o m lån för sånt som väl ändå i princip måste anses vara vettigt av de flesta, dvs bolån. För att spara först i flera decennier och sedan köpa bostad går ju bara inte. Ändå kunde det alltså balla ur totalt. Sen dess har det skett en del tillnyktring med striktare regler och så. Men fortfarande lånas det galet mycket till sådant som man nog ändå skulle kunna vänta lite på. Och hur många bolånare tänker egentligen försöka amortera av hela beloppet? (Jag är faktiskt en..)

Jonah sa...

Jag vågar påstå att detta går stick i stäv med bibelns lära om skuld.
Förhoppningsvis har många påpekat detta till ledningen som ändrar sig på denna punkten på nästa församlingsmöte.

Bra gjort av P4 att ta upp det.

Anders Hesselbom sa...

Om de går ihop och lånar 2 miljoner, kan de få ett bättre pris än om många lånar mellan 10-100 k var. Synd att inte organisationen kan ta lånet, för detta är tveksamt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se