1 maj 2014

Så hanterar man knivbeväpnade nazisterTa det försiktigt därute, ni som ska demonstrera. Vänd andra njuren till.

12 kommentarer:

Isidor sa...

Fast...
om man med berått mod beger sig till en demonstration, och tar med sig kniv, och sedan flera gånger hugger en annan människa i ryggen, då är man inte rätt på det, ens om den huggne är nazist.

Wildenstam sa...

Instämmer med ovan. Förstår inte poängen med retoriken i inlägget. Den är långt från vad jag förknippar med humanism. Eller ska vi alla börja gå runt med kniv nu, för att det finns elakingar där ute? Den där teckningen är en uppenbar kommentar till en händelse där en kriminell vänsterextremist dök upp knivbeväpnad (brott mot lagen redan där) vid en demonstration – och sedermera knivhögg en nazze i ryggen. Att fördöma sådant är inte att ställa sig på nazisternas sida. Det är tvärtom att stå upp för demokrati, laglydighet och himla massa värden som inte delas av någon av ytterkanterna.

Krister V sa...

Precis, tycker humanisterna verkligen att man ska sänka sig till nazisternas nivå?
Innebär inte det att de har vunnit?

Patrik Lindenfors sa...

Nej, det här är inte en uppmaning till våld. Hur läste ni ut det ur teckningen? Det är polisen som ska hantera våld i vårt samhälle.

Det har förekommit våld både från höger och vänster i samhället. Den här teckningen kommenterar våldet från höger. Det skulle gå lika bra att byta riktning på kommentaren, men första maj så var det ett nazistparti som fick demonstrationstillstånd så jag tyckte högervinklingen var motiverad. Våldsanvändande vänsterextremister söker sällan demonstrationstillstånd, av någon anledning.

Patrik Lindenfors sa...

Jag läste bilden som en "We shall overcome"-kommentar. Jag ser hur ni läste den. Undrar vad som var tecknaren intention?

Gunnar Lindholm sa...

På tal om höger/vänster våld så har uppdrag granskning på SVT program om det nu.

nanowire sa...

Jag läser bilden som en påminnelse om hur svårt det är för demokratin att hantera de som ställer sig utanför demokratin. Högerextremister och MC-gäng är bra exempel.

Nils sa...

Jag tyckte betet var för fett så jag tänkte inte kommentera, men vad jag tycker har de tre första kommentatorerna i huvudsak redan sagt.

Patrik, du nämner nazipartiet som demonstrerade 1 maj och vet mycket väl vilka som står för våldet när de demonstrerar.

Teckningen skulle kunna komma från ett AFA-magasin eller Aftonbladet kultur. Det är svårt att inte se teckningen som – kanske inte en uppmaning till – men rättfärdigande av våld. Helt i linje med revolutionsromantikerna på Aftonbladet vilket Hanne Kjöller noterar. Petter Larsson på AB berättar exakt vad bilden handlar om.

http://www.dn.se/ledare/signerat/tva-fel-blir-inte-ett-ratt/


nanowire,

"Högerextremister och MC-gäng är bra exempel."

Islamister är ett ännu bättre exempel. I England är rädslan om möjligt ännu större. Där arresterades nyligen en politiker för att han i ett tal citerade Winston Churchill som inte var någon stor fan av islam.

Lokatt sa...

I Jönköping hade motdemonstranterna kommit på en häftig strategi, jag hörde den på radion: Man sjöng unisont "Jesus älskar alla barnen". Jättegulligt ju! Och prästerna lät klämta i Jönköpings kyrkklockor, så kraftfullt som de inte gjort sedan andra världskrigets utbrott, enligt reportern. Får se om Jesus hjälper denna gång. :-)

Göran sa...

Jag undrade länge varför bilden var okommenterad, men nu kommer de på rad. Nu har vi ändå bevis på att det är vänstern som står för våldet när en person blivit dömd för våld med kniv.
Och de stackars nazisterna som för övrigt väl inte finns blir överfallna av "vänstern" om det nu inte är Eriks muslimer.

Lokatt sa...

Fredsduve-kamouflerat våld är jobbigt.
Nyss visade TV2 dokumentären "Fredskören" som skildrade en grupp synnerligen blåögda dalmasar och kullors sångarkamp i Israel/Palestina.
Körens sånger handlade om patriotisk blodig kamp, sjungen på arabiska (textband på svenska), exempel: "Palestina är mitt hemlands jord så skön, dina rötter vattnas av mitt blod --- vi ska fria vårat land!"
och "Jag ger mitt liv för min kamp -- jag ska ge mitt liv för kampen, jag ska ge mitt liv för striden, jag vill ge mitt liv för friheten".
Man tackade kören för att "de kommit hit och visat solidaritet med Palestina". Fredskören från Falun fick åka i högtidlig bilkonvoj med den svenska och den palestinska flaggan sammanflätade i buketter, masarna och kullorna var överväldigade av mottagandet.
Körens pro-palestinska texter uppfattar jag som oförblommerad uppmaning till självmordsbombande. Men tydligen tycker TV2 att detta gällde rätt sorts våld, från rätt sida, liksom.
"Freds"-kören? - My foot!

Marre sa...

UG tidigare ikväll visade att våldsvänstern inte är ett dugg bättre än nutida facister och nazister. Man behöver inte ha gjort något alls för att bli misshandlad eller utsättas för våldsverkan av Revolutionära Fronten. RF säger sig värna om klassfrågan ur ett underklassperspektiv: Hoppsan! De som yttrade sig i programmet verkade inte ha den blekaste aning om vad klassfrågan innebär. Det är inte den snälla passiva skrivbordsvänstern som är farlig.

Ett mycket skrämmande program. Någon nämnde att våldsvänstern inte aviserar sina aktioner, annars borde kyrkklockorna kanske ringa vid fler tillfällen i Jönköping nyligen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se