16 maj 2014

Skolavslutning utan präst

Sandvikens kyrka. Foto: Calle Eklund/wikimedia.org/CC-BY SA
Svenska kyrkan i Sandviken hyr i år ut kyrkan till skolorna för deras sommaravslutning och i avtalet ingår att prästen inte skall närvara. [P4]

Detta låter som en rimlig kompromiss, i de fall där skolan bedömer att kyrkorummet är den enda ändamålsenliga lokalen för denna samling. Även kyrkan borde vara nöjd, då de får fortsätta i rollen som traditionsbärare i samhället.

Det präster som finner att det är viktigare att skolavslutning och gudstjänst blandas ihop, kommer självklart inte acceptera detta. De ser hellre att kyrkan är tom, än nyttjas för sekulära sammankomster.

8 kommentarer:

Lokatt sa...

Hörde om detta. Tydligen tar kyrkan 1500 kronor i avgift/hyra?
Det är väl konstigt. Prästen får vara ledig med full lön under de här timmarna, varför ska han ha extra betalt för att göra ingenting?
Eller är det organisten som ska ha betalt kanske. Men organisten får väl normalt inte betald per psalm, även han har väl en månadslön?
Men hursomhelst, underbart skönt att slippa svartrocken. Nu fattas bara ett diskret lakan, hängt över det blodiga tortyroffret där framme på pinnen.

Anonym sa...

Lokatt, det är väl en låg avgift? De flesta kommuner tar betydligt mer än så av medborgarna när man vill hyra till exempel skollokaler på helgen. För sekulär verksamhet är det inte orimligt att kyrkan tar betalt. I de fall de får skattemedel för att underhålla kyrkan kan det förstås i avtalet att kyrkan måste lånas ut kostnadsfrit eller till en avgift lägre än marknadspris, men i brist på sådana klausuler står det dem fritt att sätta priset som de vill.

Vad prästen gör under tiden är helt irrelevant för alla andra än församlingsmedlemmarna. Jag är säker på att det finns annat hen kan göra utan att nödvändigtvis vara i kyrkan.

Lokatt sa...

Emil V
Javisst är det en struntsumma! Fast jag förstår ändå inte att man vill ha betalt. Kanske är detta en pytte-nytteliten hämnd från den sårade pastorn.
Men kanske behöver kyrkan städas extra efter besöket av en massa sandiga små skor. Då kanske i alla fall städaren blir glad, ett vettigt städande som omväxling till ett evigt dammande av oanvända psalmböcker.
- Om jag är elak? Jajjamänsan.

Peter Ydén sa...

Jo det är väl en bit på vägen. Personligen så fick jag välja om jag ville lyssna på en präst i kyrkan eller stanna hemma när det vankades avslutning, då min farsa tog upp detta med skolan. Även om det var trevligt att bara vara hemma så är avslutningar ändå nåt att fira med kompisar.
Snart kanske dom kan köra lite varierat istället.. ena året i en kyrka, ett annat i en moské och kanske ett tredje i en pasta-restaurang.

Tommy V sa...

Lokatt,
Kanske tänker man som det är med teve, är det reklamfritt så måste man betala...

Marre sa...

Lokatt,

Det är inte prästen som får lokalhyran. Men konstigt; har de inget Folkets hus i Sandviken? Då behövde inte dölja inredningen heller.

Den som t.ex önskar ha begravningsgudstjänst i kyrkan för en icke-medlem får betala en rätt stor summa pengar, så 1 500 får anses som mycket billigt.

ECuppsala sa...

Väldigt respektlösa tankar ovan om kyrkors betydelse. I afrika byggs mängdet av kyrkor liksom det förr gjordes för att ha skydd mot onskan. Ber om respekt för de som tror på gott och ont oavsett etikett. Hit hör en mycket stor majoritet av jordens befolkning. Kom en vecka till Afrika kommer ni inte att uttycka er lika inbicillskt längre.

Patrik Lindenfors sa...

Jag har bott i Tanzania och Kenya i sammanlagt fyra år. Där fylls kyrkorna med verkligt fattiga människor som desperat tror på vilka falska löften som helst från framgångsteologer och slicka pastorer. Det är obeskrivligt oärligt att sko sig den vägen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se